روز سه شنبه مورخ نهم آذرماه ۱۴۰۰، اتفاق بزرگی در مجتمع فولاد اکسین اهواز رقم خورد که در نوع خود منحصر بفرد بود و با پایان مراحل آزمایشی میتواند یکی از مهمترین نیازهای استراتژیک کشور را در حوزه صنعت فولاد مرتفع کند؛ اتفاقی که ناظر بر تولید ورقهای فولادی API ۵ LX ۸۰ PSL ۲ آنهم برای اولین بار در خاورمیانه است.
به گزارش «تابناک»، صنعت فولاد کشور علی رغم همه پیشرفت ها و توفیقاتی که در سال و دهه های گذشته داشته است، هنوز افق ها و چشم اندازهای کشف نشده بسیاری پیش رو دارد که منتظر دستان و اذهان توانمند جوانان این مرز و بوم است و فتح این چشم اندازها می تواند نوید بخش آینده درخشانی برای ایران اسلامی در این حوزه باشد.
درست مثل اتفاق جدیدی که در مجتمع تولیدی فولاد اکسین اهواز رخ داده و به دست متخصصان و نیروهای بومی، این مجتمع توانسته است برای اولین در ایران و خاورمیانه به تکنولوژی ساخت ورقهای فولادی API ۵ LX ۸۰ PSL ۲ دست پیدا کند.
اتفاق مهم و استراتژیکی که روز سه شنبه نهم آذرماه و در حضور مدیران و متخصصان شرکت ملی گاز ایران، فولاد اکسین اهواز و نیز فولاد مبارکه اصفهان عملیات آزمایشی تولید این ورقها با موفقیت انجام شد.
ورقهایی که در صورت دریافت تأییدیههای نهایی میتواند به انقلابی بزرگ در صنایع وابسته مثل خطوط انتقال گاز و نفت منجر شود و ضمن صرفه جویی هنگفت ارزی و مالی برای کشور همچنین توانمندیهای داخلی را در حوزه تولید لولههای انتقال گاز و نفت در سطح عالیترین تکنولوژی و توانمندیهای روز دنیا رده بندی کند.
برای تحقق این اتفاق مهم، شاهد همفکری و هم افزایی میان فولاد اکسین اهواز با فولاد مبارکه اصفهان هستیم و تقسیم کار این دو مجموعه بزرگ تولیدی برای تولید API ۵ LX ۸۰ PSL ۲ به این صورت است که فولاد مبارکه ابتدا اسلبهای مورد نیاز این محصول را با توجه به زیرساخت و نیز تکنولوژیهایی که در اختیار دارد میسازد و فولاد اکسین اهواز نیز در مرحله بعد این اسلبها را با کمک زیرساختهای در اختیار و نیز دانش فنی متخصصان خود به ورقهای X۸۰ تبدیل میکند.
با توجه به اینکه امروزه بسیاری از کشورهای جهان برای انتقال میعانات گازی و نیز نفت به سمت استفاده از لولههای ساخته شده با ورقهای API ۵ LX ۸۰ PSL ۲ رفته اند، تحقق این مهم در کشور بیانگر این است که جمهوری اسلامی ایران نیز با بومی سازی این تکنولوژی ضمن قرارگیری در سطح کشورهای انگشت شمار تولید کننده این ورقها همچنین برای بهره مندی از این ورقهای استراتژیک از واردات بی نیاز خواهد شد.
در همین رابطه امین آسیابان- مدیرعامل فولاد اکسین خوزستان به خبرنگار «تابناک»، گفت: شرکت فولاد اکسین خوزستان، برای رفع نیاز صنعت نفت و گاز کشور راهاندازی شد، بنابراین رسالت اصلی آن رفع نیاز این صنعت در تولید ورقهای فولادی خطوط لوله انتقال نفت و گاز و مخازن ذخیره و تحت فشار است.
آسیابان افزود: در سالهای اخیر با همکاری فولاد مبارکه اصفهان، تولید ورقهای API ۵LX۴۲PSL۲ تا API ۵LX۸۰PSL۲ که امروز برای اولین بار در کشور تولید آزمایشی آن انجام میشود را آغاز کردیم. موارد مختلف و نمونههای زیادی از این همکاریها داشتیم که مهمترین و استراتژیکترین آنها، تولید ورق خط لوله انتقال نفت خام صادراتی از گوره به جاسک بود که فولاد مبارکه، فولاد اکسین و سه کارخانه لوله سازی در آن نقش داشتند و این بدان معناست که در تامین مواد اولیه خطوط لوله در سراسر کشور هیچ نیازی به واردات کالا نداریم.
وی افزود: این بسیار باعث خرسندی است که کشور ما توانست در این زمینه صنعتی مهم که در انحصار ۱۰ کارخانه در جهان بود، به موفقیت دست پیدا کند. در این راستا سعی کردیم که این کار را متوقف نکنیم. محصولی که امروز تولید آزمایشی آن انجام میشود، تا به حال تولید نشده بود.
مدیرعامل فولاد اکسین خوزستان ادامه داد: ما این اقدام را با همکاری فولاد مبارکه در تولید و تامین اسلب مورد نیاز با موفقیت به انجام رساندیم و انشالله پس از حصول نتایج، این مرحله را به تولید لوله در سایر لولهسازیهای کشور خواهیم رساند.
توضیح بیشتر در مورد اهمیت استفاده از این تکنولوژی در ساخت ورقهای فولادی و چرایی جذابیت آن برای شرکت ملی گاز و نفت نکته اینکه ورقهای فولادی X۸۰ علی رغم کاهش وزن همچنین به واسطه کربن کمتر و نیز منگنز بالا دارای مقاومت به مراتب بالاتری است و به همین دلیل ضمن صرفه جویی در مصرف فولاد میتواند عمر خطوط لوله را نیز افزایش دهد و حریم مورد نیاز برای خطوط لوله را نیز به دلیل بالارفتن مقاومت لولهها کاهش دهد.
همه این موارد در نهایت سبب خواهد شد تا یکی از نیازهای استراتژیک کشورمان در زمینه بهره برداری عملیاتی از ورقهای فولادی در داخل کشور و به مدد توانمندی متخصصان داخلی آن هم در بالاترین سطح از استانداردهای جهانی مرتفع شود.
مسئله بسیار مهمی که البته مدیران و مسئولان فولاد اکسین اهواز عقیده دارند برای نهایی شدن آن نیازمند حمایت ویژه مسئولان دولتی هستند؛ حمایتی که به دلیل تحریم نبودن صنایع فولاد و وجود امکان واردات تولیدات مشابه از کشورهایی نظیر چین بسیار شکننده است و اگر ثبت سفارش داخلی در این حوزه توسط شرکت های دولتی و خصوصی داخلی صورت نپذیرد، قطعاً این دستاورد ارزشمند با مشکلات زیادی رو به رو خواهد شد.
گفتنی است در آینده نزدیک قرار است این دستاورد داخلی برای اولین بار و پس از کسب تأییدیه های نهایی به صورت پایلوت توسط شرکت ملی گاز ایران مورد استفاده قرار بگیرد.