کیوسک بین الملل تابناک: رزمایش یگان ویژه جمهوری آذربایجان برای محافظت از سفارت اسرائیل، رونمایی از بزرگترین و پیشرفتهترین پهپاد تهاجمی روسیه، فروش ۲۸۰ موشک پیشرفته به عربستان با موافقت بایدن، لغو استقرار سامانههای موشکی روسیه در اروپا و میانجیگری قطر برای برگزاری نشست میان بنسلمان و اردوغان، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
رزمایش یگان ویژه جمهوری آذربایجان برای محافظت از سفارت اسرائیل
منابع خبری جمهوری آذربایجان، روز دوشنبه از برگزاری یک رزمایش ضد تروریستی در محوطه ساختمان رژیم صهیونیستی در شهر «باکو» خبر دادند.
به نوشته وبگاه «آذربایجان تایمز»، نیروهای ویژه سرویس امنیت دولتی جمهوری آذربایجان (DTX) در محوطه سفارت رژیم صهیونیستی در باکو رزمایش ضد تروریسم برگزار کردند. به گفته منابع آگاه، این نوع تمرینات بخشی از وظایف معمول برای آماده شدن برای مقابله با چنین سناریوهای محتمل است.
رژیم اسرائیل روابط تنگاتنگ تجاری، کشاورزی و نظامی با جمهوری آذربایجان دارد. تل آویو به ویژه در زمینه سخت افزار نظامی کمکهای قابل توجهی به باکو کرده است.
چندی قبل گزارشها از حضور صهیونیستها در مرزهای جمهوری آذربایجان حکایت داشت که واکنش مقامهای باکو را به همراه داشت. «الهام علیاف»، رئیس جمهوری آذربایجان در همین زمینه حضور فعال رژیم صهیونیستی در نزدیکی مرز با ایران را رد کرد و مدعی شد، باکو سیاست خارجی مستقلی را دنبال میکند.
علیاف در شهر «جبرئیل» گفت: «آذربایجان سیاست خارجی مستقلی را دنبال کرده و بر همین اساس اقدام به برقراری روابط با همسایگانش میکند و به هیچکس اجازه دخالت در امور داخلی خودش را نمیدهد.»
او اضافه کرد: «اینکه ما با چه کشوری ارتباط برقرار میکنیم و در چه سطحی این کار را انجام میدهیم به خودمان مربوط است. علیه کشورهایی که دوستان نزدیک ارمنستان هستند، ادعایی مطرح نمیکنیم. این کار ممکن است باعث آزردگی ما شود به خصوص اگر کشور همسایهمان باشد اما این را مطرح نمیکنیم.»
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان تأکید کرد: «ما خواستار احترام به حقوق حاکمیتی خودمان و عدم دخالت در مسائل داخلیمان هستیم. اتهامات مطرح علیه ما باید رسماً اثبات شوند. بگذارید بیایند اینجا و یک فرد خارجی پیدا کنند.»
رونمایی از بزرگترین و پیشرفته ترین پهپاد تهاجمی روسیه
روسیه روز سه شنبه از بزرگترین و یکی از پیشرفته ترین پهپادهادی تهاجمی خود به نام «اوخوتنیک» (بروسی شکارچی) یا اس-۷۰ رونمایی کرد.
شبکه تلویزیونی روسیه ۲۴ روز سه شنبه صحنه هایی از پرواز پهپاد اوخوتنیک را در منطقه نووسیبیرسک در سیبری روسیه نشان داد و اعلام کرد که رونمایی از این پهپاد قدرتمند در کارخانه هواپیماسازی چکالوف این منطقه صورت گرفت.
در گزارش گفته شد که پهپاد تهاجمی جدید روسیه، رادارگریز است و می تواند برای اهداف نظامی راهبردی و هدف قرار دادن اهداف هوایی و زمینی با موشک به کار گرفته شود.
در گزارش رسانه روسی خاطرنشان شد: این پهپاد به سیستم هوش مصنوعی مجهز شده است که امکان پرواز مستقل تا حداکثر امکان را فراهم می کند. این هواپیمای بدون سرنشین، از توانایی برای هدف قرار دادن مستقل اهداف متحرک و ثابت بر زمین و نیز با ارسال پیام ها به آن برای هجوم به اهداف مورد نظر برخوردار است.
خبرگزاری تاس به نقل از یک مقام نظامی روس در مورد توانمندی پهپاد اوخوتنیک نوشت: جدیدترین سیستم رصد و ناوبری نصب شده بر روی اوخوتنیک، اجازه استفاده از مهمات بدون هدایت با دقت بالای نزدیک به سلاح هدایت شونده می دهد.
در زمان حاضر یک فروند پهپاد اوخوتنیک ساخته و بودجه طرح ۱.۶ میلیارد روبل (۲۲ میلیون دلار) اعلام شده است و انتظار می رود در آینده نزدیک این هواپیماهای بدون سرنشین به نیروی هوافضای روسیه تحویل شود.
طرح پهپاد اوخوتنیک (شکارچی) پنج سال پیش یعنی در سال ۲۰۱۴ توسط شرکت سوخو کلید خورد؛ یعنی همان زمانی که فرمانده وقت نیروی هوایی روسیه ضمنی قول داد که روسیه هم به زودی به جمع کشورهای سازنده پهپادهای رادار گریز خواهد پیوست.
از منظر طراحی، این پهپاد به مراتب از طرح های پیشین روسیه که نهایتا تا فاز طراحی ماکت پیش رفته بودند، جلوتر است؛ پیشرفتی که بخش قابل توجهی از آن را می توان حاصل تجربه توسعه جنگنده نسل پنجم سوخو-۵۷ توسط شرکت سوخو دانست.
فروش ۲۸۰ موشک پیشرفته به عربستان با موافقت بایدن
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که معامله تسلیحاتی واشنگتن و عربستان برای فروش ۲۸۰ موشک میان برد هوا به هوا به ریاض طبق میل رئیس جمهوری آمریکا صورت گرفته است.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا در گفتوگو با روزنامه الشرق الأوسط با اشاره به موافقت مجلس سنای این کشور با فروش ۲۸۰ موشک به عربستان به ارزش ۶۵۰ میلیون دلار بر موضع ثابت واشنگتن در قبال حمایت از عربستان در مقابل تهدیدات تاکید کرد.
این مقام آمریکایی که ترجیح داد نامش فاش نشود، گفت: معامله تسلیحاتی که دولت آمریکا چهارم نوامبر با آن موافقت کرد در چارچوب تعهد جو بایدن، رئیس جمهوری این کشور نسبت به تقویت برخورداری عربستان از ابزارهای لازم برای دفاع از خودش صورت گرفت.
وی افزود: این معامله شامل ۲۸۰ فروند موشک هوا به هوا به ارزش حدود ۶۵۰ میلیون دلار است و طبق توافق وزارت خارجه و وزارت دفاع تهیه و سپس به کنگره ارائه شد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: این معامله در راستای تجهیز انبار موشکهای دفاعی هوا به هوای عربستان سعودی صورت گرفت و همچنین تضمین میکند که این کشور ابزاری برای دفاع از خود در برابر افزایش تعداد حملات هوایی به خاک این کشور، توسط "حوثیها" (انصارالله) در اختیار دارد.
وی با اشاره به اینکه عربستان سعودی از ابتدای سال جاری تاکنون موفق به "دفع" بیش از ۳۷۵ حمله از خارج مرزهای این کشور شده است، گفت: اما این حملات همچنان مایه نگرانی است و بیش از ۷۰ هزار شهروند آمریکایی مقیم عربستان هستند.
وزارت دفاع آمریکا ۱۴ آبان در بیانیهای اعلام کرد که وزارت خارجه این کشور با فروش ۲۸۰ فروند موشک هوا به هوا از نوع AIM-۱۲۰C به عربستان سعودی موافقت کرده است.
پس از آن سه تن از اعضای مجلس سنا اعلام کردند گروهی از اعضای این مجلس با اولین معامله تسلیحاتی بزرگ با عربستان سعودی در دوره ریاست جمهوری بایدن، به دلیل ادامه حملات عربستان در یمن، مخالف هستند.
کاخ سفید نیز در واکنش به این موضع اعلام کرد که به شدت با تصمیم مجلس سنا برای ممانعت از اجرای قرارداد پیشنهادی فروش موشکهای هوا به هوای میانبرد به عربستان سعودی مخالف است.
در نهایت در جلسه رایگیری مجلس سنای آمریکا که ۱۶ آذر برگزار شد، ۶۲ سناتور به قرارداد فروش موشکها به عربستان که شامل ۲۸۰ موشک هوا به هوای پیشرفته میانبُرد "AIM-۱۲۰C-۷/C-۸" و ۵۹۶ سکوی پرتاپ "LAU-۱۲۸" میشود، رای مثبت دادند و ۲۵ سناتور هم با این قرارداد مخالفت کردند.
لغو استقرار سامانههای موشکی روسیه در اروپا
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه از توقف موقت استقرار سامانههای موشکی این کشور در قاره اروپا خبر داد.
ریابکوف در مصاحبه با شبکه «ریانووستی» گفت تا زمانی که صحبت از پدیدار شدن موشکهای آمریکا در اروپا به میان نیاید، تعلیق یکجانبه برای استقرار موشکهای روسیه در این قاره نیز ادامه پیدا میکند.
وی در اینباره توضیح داد که مهلت قانونی برای زمان استقرار سامانههای موشکی روسیه در اروپا توسط «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور این کشور اعلام شده و مسکو اکنون منتظر پاسخ کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است.
بر اساس این گزارش، معاون وزیر خارجه روسیه همچنین خاطرنشان کرد، دلیلی وجود ندارد که در جدی بودن موضعی که توسط پوتین اتخاذ شده، شک کند.
به نوشته ریانووستی، ریابکوف همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش از برنامههایی برای دیدار با «کارن دانفرید» دستیار وزیر امور خارجه آمریکا خبر داد.
وی در اینباره اظهار داشت که طی دیدارهایش با دانفرید در مسکو، منطق و ویژگیهای ایده تضمینهای امنیتی را برای او روشن خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، دانفرید قصد دارد روز چهارشنبه در جریان سفر به مسکو با ریابکوف دیدار کند.
این دیپلمات روس گفت: «ما در مورد این موضوع (ضمانتهای امنیتی) گفتوگوی عمیقی با او خواهیم داشت. در مورد نشست فردا در وزارت امور خارجه، از قبل گفته شده بود که انتظار داریم منطق و جزئیات ایدههایمان در مورد تضمین های امنیتی را عمیق ارائه کنیم.»
میانجیگری قطر برای برگزاری نشست میان بنسلمان و اردوغان
یک رسانه آمریکایی از میانجیگری قطر برای برگزاری یک نشست میان ولیعهد و حاکم دوفاکتوی عربستان سعودی با رئیس جمهوری ترکیه خبر داد.
روزنامه وال استریت ژورنال اعلام کرد که قطر درحال میانجیگری میان ریاض و آنکاراست تا نشستی را میان محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه ترتیب دهد.
این روزنامه به نقل از منابع آگاه از روند میانجیگری قطر در این پرونده نوشت: موفقیت تلاشهای کشور برای برگزاری دیدار میان محمد بن سلمان و اردوغان، بیانگر گشایش احتمالی اختلافاتی است که چندین سال منطقه را درگیر کرده است.
دو منبع در گفتوگو با وال استریت ژورنال در این باره گفتند مقامات قطر تلاش کردند در جریان سفر همزمان اخیر بن سلمان و اردوغان به قطر، دیداری را میان آنها ترتیب دهند؛ اما این تلاشها بیفایده بوده است.
این منابع در ادامه گزارش دادند که مقامات قطر به دنبال یافتن زمان و مکان مناسب برای برگزاری دیدار میان آنها طی هفتههای آتی هستند.
روابط ترکیه و عربستان سعودی در ده سال اخیر شاهد فراز و فرود بوده است. روابطی که با آغاز اتفاقات "بهار عربی" به مرور به تیرگی گرایید و طی چند سال اخیر و پس از قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی به دست افراد محمد بن سلمان در کنسولگری ریاض در استانبول تنش میان آنها بالا گرفت.