طرح جدید بنزین، کلک زدن به مردم است

۱۵ لیتر بنزین در ماه برای هر کارت ملی می‌شود نیم‌لیتر در روز برای هر شهروند. اگر جمعیت را ۸۵ میلیون هم فرض بگیریم می‌شود ۴۲.۵ میلیون لیتر در روز درحالی‌که متوسط مصرف بنزین الان فکر می‌کنم بیش از ۹۰ میلیون لیتر در روز باشد.
کد خبر: ۱۰۹۶۰۰۲
|
۰۹ دی ۱۴۰۰ - ۰۷:۴۵ 30 December 2021
|
158973 بازدید
|

به گزارش «تابناک»، سید غلامحسین حسنتاش ازمدیران اسبق نفتی کشور در روزنامه شرق نوشت: گفته شده است که دولت برنامه‌ای را در نظر دارد که به هر شهروند ایرانی بر اساس کارت ملی ماهانه ۱۵ لیتر سهمیه بنزین بدهد تا آنها که بنزین نیاز ندارند یا کمتر از این مقدار نیاز دارند، سهمیه خود را به آنها که نیاز دارند، به هر قیمتی بفروشند.

*۱۵ لیتر بنزین در ماه برای هر کارت ملی می‌شود نیم‌لیتر در روز برای هر شهروند. اگر جمعیت را ۸۵ میلیون هم فرض بگیریم می‌شود ۴۲.۵ میلیون لیتر در روز درحالی‌که متوسط مصرف بنزین الان فکر می‌کنم بیش از ۹۰ میلیون لیتر در روز باشد. به فرض اینکه این کار بسیار غلط اجرائی شود، آن‌وقت آنها که بنزین لازم ندارند، لابد می‌خواهند بنزینشان را لیتری هرچقدر که می‌توانند به بقیه بفروشند؛ لیتری ۱۰ هزار یا ۱۵ هزار تومان یا بیشتر، آن‌وقت درواقع به دست خود مردم بنزین گران می‌شود؛ درحالی‌که دولت نصف نیاز روزانه کشور را تخصیص داده است و لابد می‌خواهد بقیه را به بالاترین قیمتی که در بازار تعیین می‌شود، به فروش برساند. آن‌وقت همان کسی که به فرض بابت بنزین اضافه (اگر دلال‌ها و واسطه‌ها بگذارند) چیزی گیرش آمده، باید چندین برابر آن را بابت تورم هزینه کند. اینها به نظر من کلک‌هایی است که می‌خواهند به مردم بزنند و معلوم نیست این طرح‌هایی که هیچ سابقه‌ای در هیچ کجای دنیا ندارد، از کجا درمی‌آید.

*ممکن است ادعا شود که دولت می‌خواهد با این روش تقاضا و مصرف را به ۴۲.۵ میلیون لیتر یعنی کمتر از یک‌دوم تقاضای فعلی تقلیل داده و بقیه تولید داخلی را صادر کند اما متخصصین اقتصادی می‌دانند و مطالعات هم نشان داده است که حامل‌های انرژی و از جمله بنزین کالاهای کم‌کشش هستند و بنابراین اگر قرار باشد تقاضای بنزین به کمتر از نصف تقلیل پیدا کند، قیمت آن باید بیش از ۱۰برابر شود و در آن صورت صادرات آن مقرون به صرفه نخواهد بود.

*خصوصا که در شرایط فعلی و با وجود تحریم‌ها صادرات به قیمت متناسب هم مقدور و ممکن نیست. علاوه بر این در ساختار تورمی اقتصاد ایران سطح عمومی قیمت‌ها با یک وقفه زمانی کوتاه افزایش یافته و مجددا تقاضا افزایش پیدا می‌کند و تجربه دفعات قبلی افزایش قیمت نیز این واقعیت را تأیید می‌کند.

* این طرح مبتنی بر مطالعات درست و دقیقی نیست. در گذشته در این‌گونه مطالعات مشخص می‌شد و جدول ارائه می‌شد که هریک از مصرف‌کنندگان بنزین چه سهمی در مصرف دارند. چقدر مصرف کاملا خصوصی و شخصی است‌؟ چقدر مصرف وانت‌ها و بخش حمل‌ونقل بار است؟ چقدر مصرف تاکسی‌ها، خطی‌ها، کرایه‌ای‌ها، اسنپ‌ها و درواقع حمل‌ونقل عمومی است؟ با ارائه چنین جدولی است که مشخص می‌شود که آیا واقعا کسی هست که مطلقا از یارانه بنزین (طبق تعریف آقایان) بهره‌مند نباشد؟

*این طرح منجر به افزایش قیمت بنزین می‌شود و تجربه نشان داده است که افزایش قیمت بنزین آثار تورمی دارد و باید مطالعات جامعی انجام شده باشد که نشان دهد آثار تورمی این طرح چقدر است. تجربه نشان داده که آثار تورمی چنین طرح‌هایی چندین‌برابر آثار توزیعی آن است و نهایتا بیش از همه به ضرر اقشاری که ادعای حمایت از آنها وجود دارد، تمام می‌شود.
اگر هدف واقعا عدالت اجتماعی است، می‌توان از طریق سیاست‌های دریافت عوارض و مالیات بدون ایجاد نابسامانی و بی‌ثباتی در اقتصاد آن را اجرائی کرد.

*این طرح مبتنی بر تعاریف درستی از واژگان اقتصادی و از جمله یارانه نیست. اینکه ما اقتصاد را در لوپ تورم و افزایش نرخ ارز بیندازیم و بعد قیمت فوب خلیج فارس بنزین را با نرخ جهش‌یافته دلار، به ریال محاسبه کنیم و مابه‌التفاوت آن با قیمت داخلی را یارانه و یارانه پنهان و امثال آن نام‌گذاری کنیم و بعد با بهانه‌هایی که بیش از ۳۰ سال است دور و تسلسل‌وار تکرار می‌شود، بخواهیم قیمت را افزایش دهیم و این یارانه ادعایی را حذف کرده یا به خیال خودمان سامان دهیم، مبنای درستی ندارد و تاکنون نتیجه‌ای جز بی‌ثباتی اقتصاد و غرق‌کردن اقتصاد در گرداب رکود-تورم و باتلاق نداشته است و نتیجه آن فربه‌ترشدن هرچه‌بیشتر رانت‌خواران و غیرمولدها و تضعیف روزافزون مولدها بوده است.

*اگر قرار است قیمت بنزین با قیمت‌های بین‌المللی تعیین شود، چرا نباید قیمت بقیه چیزها و از جمله نرخ دستمزد و قیمت اتومبیل و... بر این اساس تعیین شود. آیا تطبیق هزینه مردم با نرخ‌های بین‌المللی بدون تطبیق درآمد آنها با این نرخ‌ها عامل مهاجرت خصوصا برای نخبگان و افراد کارآمد نخواهد بود؟

* امکان اجرای درست و سالم چنین اقدام اشتباهی نزدیک به غیرممکن به نظر می‌رسد. این سهمیه‌های بنزین چگونه باید مبادله شود؟ طراحی یک سامانه مبادله شفاف برای این‌کار که جلوی فساد و رانت‌خواری را بگیرد، چقدر هزینه دارد. تفاوت واقعی این اقدام با طرح مخرب یارانه‌ای نقدی احمدی‌نژادی چیست؟ آیا این بسیار پیچیده‌تر و مخرب‌تر از آن نخواهد بود؟

* آیا تأثیر این اقدام و آثار قیمتی آن بر تقاضای سایر سوخت‌های تاحدودی جایگزین مثل گازوئیل و سی‌ان‌جی و ال‌پی‌جی مطالعه شده یا تأثیر آن بر تورم و تولید ناخالص ملی مطالعه شده یا قرار است مثل همیشه با آزمون‌وخطا جلو برویم که در امور قابل‌مطالعه و قابل پیش‌بینی به‌هیچ‌وجه جایز نیست.

* آنچه ‌کمتر به آن توجه می‌شود، این است که اقداماتی از این دست می‌رود که ماشین اقتصاد ایران را به یک هیولای دهشتناک بی‌قواره تبدیل کند کمااینکه امروز هنوز مکانیسم‌های یارانه‌ای، مالی و بودجه‌ای اقدامات دولت احمدی‌نژاد در به‌اصطلاح شفاف‌سازی و اصلاح یارانه‌ها در سال‌های ۸۹ و ۹۰ مبهم و پیچیده است و نه‌تنها یارانه‌ها شفاف نشد که بخش بزرگی از اقتصاد و نظام بودجه‌ریزی غیرشفاف‌تر شد.

*شاید مثالی از هیولاسازی یک اتومبیل به‌عنوان یک ماشین فیزیکی تصویر موردنظر را روشن‌تر کند، فرض کنید واترپمپ یک اتومبیل خراب است و نتیجه‌اش داغ‌کردن و جوش‌آوردن ماشین است و به‌جای یک مکانیک متبحر، نابغه‌ای! پیدا می‌شود و به‌جای تعمیر واترپمپ پیشنهاد می‌دهد که با طراحی یک شاسی جلوی اتومبیل چند کولر را نصب کنند که موتور را خنک کند و برای تأمین برق این کولرها هم ژنراتوری در صندوق عقب قرار گیرد و برای تأمین سوخت آن ژنراتور هم باک اضافه‌ای طراحی شود و الی آخر. تجسم کنید که چه هیولای بی‌قواره‌ای ساخته خواهد شد و آخر سر هم یا اصولا راه نخواهد رفت یا با سرعت لاک‌پشتی راه می‌رود و قدم‌به‌قدم نیاز به تعمیر دارد. بسیاری از اقداماتی که در اقتصاد شده و می‌شود از این دست است که هیولاوارگی آن فقط نزد اقتصاددانان متخصصین علوم انسانی محسوس و ملموس است.

*امیدوارم تصمیم‌گیران از تجربیات گذشته بیاموزند و اقتصاد کشور را بیش‌ازاین در مهلکه قرار ندهند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳۲
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۲۱۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
این تحلیل نشان می دهد که چقدر مدیران نفتی ما با سواد هستند. آیا همین الان که 90 میلیون لیتر مصرف کشور است همه اش بنزین سهمیه ای است؟ آیا همین الان هر کسی که بنزینش را می فروشد هر قیمتی که دلش می خواهد می تواند بفروشد؟ خیلی باهوش هستند!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
اون چیزی که این رسانه نگفته یا نمی داند اینه که کسی که مصرف نمیکند فقط میتواند بین ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ تومن بفروشد نه بیشتر،تنها مسله اینه که کسی که مثلا ۳ تا وسیله داره به اندازه اعضای خانواده اش ماهانه ۱۵ لیتر بیشتر نمی گیره و مصرف مازادش باید آزاد ۳۰۰۰ تومن بخره،
تا بوده همین بوده
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
ببینم شما که تفکر غربی نداری ، در حال چه کاری هستی؟ درحال دویدن هستی یا مثل ما روی بیلچر نشتی ؟
مرده شور اون انسانیتی رو ببرند که تمام ایرادات خودشون رو گردن افکار مردم نسبت به شخص یا کشور دیگری میدونند .... ۴۵ سال نه فقط به آزادی و فرهنگ و داشته ها و مال و ثروت بلکه به
زندگیی خصوصی و روابط ، کار مردم رو با قوانین خودشون و همه جوره مردم کنترل میکنن، شاهد این حرفم ممنوعیت ویدیو و نوار ، ماهواره و صدا سیمای میلی ... بود و ....
اونوقت تو میگی تفکرات غربی مردم فلج کرده ساندیس خورر؟
محمد امین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۲
داداش ما که ماشین نداریم چرا بایستی از جیبمان که همون جیب بیت المال است یارانه خانواده هایی که چند خودرو دارند را بپردازیم ثروتمندانی که چند خودرو دارندمگر بنزین سه تومنی میزنند ؟نه
مگر قبض برق فوتبالیست مشهورمون را ندیدی چرا یارانه انرژی بایستی به کسی که ماشین بیشتر و خونه بزرگتر و ویلای انچنانی داره از جیب ملت پرداخت بشه .اگه و اما را ول کن در شرایط فعلی این عادلانه تر است یا نه ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
درود به شرفتان. بسیار خوب و منطقی بود
پاسخ ها
کیان
| Germany |
۱۵:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
رتبه یک گاز دنیا رتبه سه نفت دنیا چرا سوخت و انرژی که پایه واساس سازندگی و تحول خودکفایی و ... است رو اینجور باهاش رفتار میکنه واقعا این ها سواد ندارن؟؟؟ واقعا دو کلاس درس نخوندن؟؟؟ شایدم همینه نخوندن وگرنه که وضع کشور این نبود بجای رفتار درست دارن سیاست پیاده میکنن .... باشه شما سیاس دروغ رو همه میتونن بگن هنوز یه پیشرفت توی هیچ زمینه ای نداشتن هیچ پیشرفتی هیییچ هر جایی مسعولی با عقاید خودشون گذاشتن خراب کاری کرده . و..‌‌. چی بگیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
دولت بجای واردات ودروهای کم مصرف وارزان وهیبرید داره با بنزین بازی میکنه که نونشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
هدفشون فقط و فقط مردم آزاریه .. سادیسم دارن وگرنه مشکلات این کشور را میشه براحتی با سپردن مدیریت کشور به دست نخبگان حل کرد
پاسخ ها
حقیقت جو
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
چپیه و اصلاحاتی ها راست میگن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
مردم را با این طرح های مسخره بازی ندهید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
متاسفانه کو گوش شنوا .یه مشت ادم بی سواد که مدارکشون اکثرا پا پرداخت پول گرفتن شدن اقتصاد دان ونظر بده .که باعث بدبختی مملکت شده .درس عبرت هم نمی گیرن معلوم نیس با این پیشنهاد ها تا کجا پیش برویم .خداوند اخروعاقبت همه مارو ختم به خیر کند انشاءالله ...
پاسخ ها
اصلاح طلب استرابادی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
فقط ما اصلاح طلبها راست میگیم. دیدید در دولت حسن روحانی چقدر آدم با سواد با مدرک انگلیسی و آمریکایی کشور را چطور آباد کردند و تورم زیر صفر بود. آقای رئیسی دوباره آقای نوبخت را بیار که خیلی با سواده!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۲
بله ، جناب اسرآبادي درست مي گويند ، آنها و گروه قبلي كه خرابكاري كردند دليل اين مي شود كه گروه جديد هم بايد به همان اندازه خرابي بار آورد كه موازنه برقرار باشد ! به اين مي گويند عدل و موازنه
یاسر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
طرف را میگیرید به عنوان مفسد اقتصادی که تو چرا دلال یا سکه میخری و !!! حالا کسی هم که ماشین نداره مثل مادر بزرگ ها و ... میخواهید وارد کارهای کثیف و غیر قانونی کنید !!!! بس کنید این بازی ها را با مردم !!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
مادربزرگها از قبل وارد بازي يارانه شده اند و خودشان بهتر مي دانند با مبلغ يارانه خود چكار كنند، الان هم قرار نيست كه دبه بنزين دست بگيرند و سر چهارراه آن را بفروشند بلكه در صورت عدم نياز پول آن با قيمت آزاد به حساب آنها واريز خواهد شد تا اگر قبل براي 2 قران يارانه تصميم گيري مي كردند الان براي 4 قران تصميم گيري كنند.
ناشناس
|
Romania
|
۰۹:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
چیزی جز دروغ و کلک ندیدیم از خادمین به ملت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
دو باره با روان مردم بازی می‌کنند.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۹
فیثاغورث جلوی این افرادی که اینطوری سهمیه فرد را مشخص میکنن باید لنگ بندازه
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟