بهطور کلی ورود به عنف، تجاوز به حریم شخصی دیگران محسوب میشود که یکی از مصادیق ورود به عنف، بیاجازه وارد شدن به ملک شخصی دیگران است.
به گزارش «تابناک» ورود به ملک و مکانی که متعلق به دیگران است، اگر بدون اجازه و رضایت صاحب ملک باشد، جرم تلقی میشود و مجازات به همراه خواهد داشت این اقدام، ورود به عنف نامیده میشود و مجازات این عمل توسط دادگاه تعیین شده و میتواند متفاوت باشد؛ بنابراین، اگر شخصی به منزل یا ملک شخصی شما وارد شد، در حالی که شما اجازهای به او برای ورود نداده بودید، میتوانید از طریق مراجع قضایی این موضوع را پیگیری کنید.
البته بهتر است در ابتدا از طرف شما تذکر و اخطاری به او داده شود و اگر به وسیله تذکر و هشدار شما، آن شخص یا اشخاص از ملکتان خارج نشدند، باید از طریق ماموران پلیس و مراجع قضایی پیگیری و این افراد را از ملک خود بیرون کنید.
ورود به عنف چیست؟
به طور کلی ورود به عنف، تجاوز به حریم شخصی دیگران است. یکی از مصادیق ورود به عنف، بیاجازه وارد شدن به ملک شخصی دیگران است.
این امر میتواند بنا به دلایل مختلف صورت پذیرد، گاه فردی برای درگیری و نزاع بیاجازه وارد ملک شما میشود و در بعضی مواقع برای سرقت این کار را انجام میدهد و هر یک از این موارد مجازات مختص خود را دارند که از طریق دادگاه قضایی تعیین میشود.
اغلب اوقات، مجازات ورود به عنف از شش ماه تا یک سال حبس است و گاه ممکن است بیشتر از این زمان باشد.
البته مطابق قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، زمانی ورود به حریم شما ورود به عنف شناخته میشود که قصد ضرر رساندن به شما یا ملکتان وجود داشته باشد؛ برای مثال اگر کسی بخواهد بیاجازه بخشی از اموال شما را تخریب کند، هتک حرمت کرده است، اما اگر ورود به حریم شما برای مواردی همچون عبور دادن حیوانات باشد، مجازاتی نخواهد داشت و از نظر قانون ورود به حریم شخصی به حساب نخواهد آمد.
نحوه ورود صاحبخانه به ملکی که اجاره داده است
گاه صاحبخانه، به ملکی که مدتی است به شخصی اجاره داده است وارد میشود. از آنجایی که قراردادی بین صاحبخانه و مستاجر وجود دارد که تا پایان موعد آن ملک در اختیار مستاجر است، ورود صاحبخانه به آن ملک، ورود به عنف به حساب میآید. البته اگر بدون رضایت مستاجر باشد.
در این مورد استثنایی هم وجود دارد و آن هم این است که مالک بخواهد ملک خود را از جهت وجود عیب و نقص چک کند یا قصد فروش آن را داشته باشد و بخواهد بررسی کلی از وضعیت ملک داشته باشد و مستاجر به او اجازه ورود ندهد، در این زمان مالک باید از مراجع قضایی پیگیری کرده و نامه و حکمی از آنها برای ورود به ملک دریافت کند. این نکته حائز اهمیت است که بدون حکم قضایی مالک نباید به ملک ورود کند.
چگونگی برخورد مالک در برخورد با ورود به حریم شخصی او
اگر صاحب ملک شاهد ورود بیاجازه دیگران به حریم خود شود، باید در ابتدا برای بیرون کردن آنها تذکر و اخطار بدهد و سعی کند بدون هیچگونه درگیری و نزاع، آنها را از ملک خود بیرون کند.
این نکته حائز اهمیت است که صاحب ملک به هیچ عنوان نباید با آنها درگیر شود و به آنها آسیبی بزند. چون در این حالت خود نیز جرمی مرتکب شده است. اما میتواند از طریق مراجع قضایی و پلیس آگاهی به رفع مشکل بپردازد و از طریق قانونی اقدام کند. یعنی پس از مطلع کردن ماموران پلیس، او میتواند از آنها به جرم ورود به عنف شکایت کند.
جرایم مرتبط با ورود به عنف میتواند نمونههای مختلفی داشته باشد که دو مورد از مهمترین آنها، تصرف در ملک و غصب آن است.
تصرف در ملک شخصی
جرم تصرف در ملک شخصی، یکی از بیشترین نمونههای جرم ورود به عنف است که اتفاق میافتد. در این جرم، افراد در زمینی که هیچگونه حصاری ندارد، ممکن است ملکی بسازند و این ساختوساز بدون اجازه مالک است.در این مواقع مالک میتواند نسبت به دریافت حکم خلعید از طریق دادگاه و مراجع قضایی اقدام کند.
غصب ملک
غصب در زمانی اتفاق میافتد که شخصی بدون اجازه صاحب ملک و به زور بخواهد ملکی را تصرف کند.
مطابق قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، غاصب به عنوان مجرم تلقی و برای او جریمهای در نظر گرفته میشود.
بر این اساس غاصب باید دقیقا عین مال را به صاحب ملک برگرداند و تمامی خسارات وارده به او را بازگرداند و اگر این کار را انجام ندهد، دادگاه حکم خلعید صادر خواهد کرد.
حکم ورود ماموران دولتی بدون اجازه
ورود به عنف، استثنایی برای افراد ندارد. به طور کلی هر کسی بدون اجازه وارد ملک دیگری شود، ورود به عنف کرده است، خواه واردشونده مامور دولتی و قضایی باشد یا فردی عادی. مامورانی که بدون هیچگونه حکمی به حریم شخصی دیگران وارد میشوند، مجازات میشوند که اگر این اتفاق در شب افتاده باشد حداکثر مجازات برای آنها صادر میشود. اگر کسی به عنوان مافوق یا رییس به ماموران دولتی زیردست خود، دستور ورود بدون حکم قانونی و بیهیچ اجازه از صاحب ملک را دهد، به جای ماموران زیرست، مافوق بایستی مجازات شود.
تصرف عدوانی
اگر کسی بدون اجازه مالک یا مستاجر، ملک او را به تصرف خود درآورد از نظر قانون مدنی، تصرف عدوانی کرده است. به طور کلی تصرف عدوانی به دو نوع تصرف عدوانی حقوقی و کیفری تقسیم میشود. هر کس به تصرف عدوانی بپردازد، خواه این تصرف از نوع حقوقی باشد یا کیفری، به مجازات یک ماه تا یک سال محکوم خواهد شد. دادگاه نیز در این زمان موظف به رفع تصرف عدوانی خواهد بود.
همچنین این جرم برای افرادی که به تصرف عدوانی در ملک مشاع میپردازند، صادر میشود. تصرف عدوانی در یک ملک میتواند به صورت ساختن بنا، زراعت و کشاورزی در زمین آن و کاشتن درخت نیز باشد که هر کدام از این موارد دارای مجازات متفاوتی است.