کیوسک بین الملل تابناک: ادعای عجیب دانمارک درباره جاسوسی ایران در قطب شمال، حمله موشکی به سفارت آمریکا در بغداد، هشدار لهستان درخصوص احتمال وقوع جنگ در اروپا، آغاز خروج نیروهای تحت رهبری روسیه از قزاقستان و هشدار روسیه به آمریکا درباره اعزام نیروی نظامی به کوبا و ونزوئلا، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ادعای عجیب دانمارک درباره جاسوسی ایران در قطب شمال
دانمارک روز پنجشنبه در ادعایی نسبت به افزایش تهدید جاسوسی از سوی روسیه، چین، ایران و دیگران از جمله در منطقه قطب شمال هشدار داد.
به گزارش رویترز، سرویس امنیت و اطلاعات دانمارک مدعی شد که موارد متعددی از تلاش برای جاسوسی در این کشور وجود داشته که «نقش جهانی فعال» آن در تبدیل شدنش به یک هدف وسوسهانگیز تأثیر داشته است.
«آندرس هِنریکسن» رئیس ضد جاسوسی در سرویس امنیت و اطلاعات دانمارک در گزارشی آورده است: تهدید ناشی از فعالیتهای اطلاعاتی خارجی علیه دانمارک، گرینلند و جزایر فارو در سالهای اخیر افزایش یافته است.
گرینلند و جزایر فارو قلمروهای مستقل تحت سلطه پادشاهی دانمارک و همچنین اعضای مجمع شورای قطب شمال هستند. کپنهاگ بیشتر، امور خارجی و امنیتی آنها را اداره میکند.
در این گزارش ادعایی، به حادثهای در سال ۲۰۱۹ میلادی اشاره شده که در آن یک نامه جعلی از طرف وزیر امور خارجه گرینلند به یک سناتور آمریکایی ارسال و در آن گفته شده بود همهپرسی استقلال در راه است.
در این گزارش ادعا شده است: به احتمال زیاد این نامه توسط عوامل نفوذ روسیه تهیه و در اینترنت به اشتراک گذاشته شده است که میخواستند سردرگمی و درگیری احتمالی بین دانمارک، آمریکا و گرینلند ایجاد کنند.
سفارت روسیه بلافاصله به درخواست رویترز برای اظهارنظر در خصوص ادعای دانمارک پاسخ نداد. مسکو اتهامات جاسوسی اخیر غرب را به سخره گرفته است.
به نوشته رویترز، قطب شمال، اهمیت ژئوپلیتیکی فزایندهای دارد و روسیه، چین و آمریکا در آنجا برای دسترسی به منابع طبیعی، خطوط دریایی، تحقیقات و مناطق استراتژیک نظامی با هم رقابت میکنند.
در گزارش دانمارک ادعا شده که «سرویسهای اطلاعاتی خارجی، از جمله چین، روسیه و ایران در تلاش هستند تا با دانشجویان، محققان و شرکتها ارتباط برقرار کنند تا از اطلاعات مربوط به فناوری و تحقیقات دانمارک استفاده کنند.»
رویترز در ماه نوامبر هم مدعی شد که یک استاد چینی در دانشگاه کپنهاگ تحقیقات ژنتیکی را با ارتش چین بدون افشای این ارتباط، انجام داده است.
گزارش سرویس امنیت و اطلاعات دانمارک میافزاید: مشارکت فعال دانمارک در صحنه بینالمللی، جهانی شدن و رقابت بین المللی رو به رشد، باز بودن عمومی جامعه، دیجیتالی شدن و سطح بالای دانش فناوری، همه عواملی هستند که دانمارک را به یک هدف جذاب برای فعالیتهای اطلاعاتی خارجی تبدیل میکنند.
به ادعای رویترز، سفارتخانههای چین و ایران در دانمارک هم واکنش فوری به ادعای کپنهاگ نشان ندادند.
حمله موشکی به سفارت آمریکا در بغداد
منابع خبری عراق از شنیده شدن صدای انفجار در منطقه سبز بغداد خبر دادند.
پایگاه خبری «بغداد الیوم» به نقل از یک منبع امنیتی گزارش داد که سفارت آمریکا در بغداد با دو راکت هدف قرار گرفته است.
کانال تگرامی صابرین نیوز اما گزارش داد که صدای سه انفجار در منطقه سبز بغداد شنیده شده است.
صابرین همچنین خبر داد که در پی این حملات، در داخل منطقه سبز، آژیرهای هشدار به صدا درآمده و درهای سفارت آمریکا نیز بسته شده است.
اواخر آذر ماه گذشته نیز چند راکت به منطقه سبز اصابت کرد، آژیرهای هشدار بهصدا درآمد و سامانه پدافند هوایی سفارت آمریکا در بغداد نیز فعال شد.
پس از این حملات، سطح هشدار و آمادهباش در سفارت آمریکا به بالاترین سطح رسید و تمام ورودیها به منطقه سبز مسدود شد.
یک منبع امنیتی عراقی هم خبر داد، سفارت آمریکا در منطقه سبز در مرکز بغداد با راکت هدف قرار گرفته شد. حداقل دو موشک در مجاورت سفارت آمریکا اصابت کرد.
هشدار لهستان درخصوص احتمال وقوع جنگ در اروپا
«زبیگنیو رائو» وزیر امور خارجه لهستان روز پنجشنبه مدعی شد، اروپا بیش از هر زمان در سی سال گذشته در معرض جنگ قرار گرفته است.
به نوشته «رویترز»، رائو در نشست سازمان امنیت و همکاریهای اروپا گفت: «به نظر میرسد خطر جنگ در حوزه این سازمان (شامل ۵۷ عضو) بیش از هر زمان دیگری ظرف سی سال گذشته است.»
این مقام لهستانی که ریاست دورهای سازمان امنیت و همکاریهای اروپا را بر عهده دارد، افزود: «چند هفته است با چشمانداز تشدید تنش نظامی بزرگی در شرق اروپا مواجه هستیم.»
رائو در ادامه گفت: «باید روی راهحلی مسالمتآمیز برای درگیری در داخل و پیرامون اوکراین کار کنیم. ما خواستار احترام کامل به حق حاکمیت، تمامیت ارضی و اتحاد اوکراین در مرزهای به رسمیت شناخته شده این کشور در سطح بینالمللی هستیم.»
آغاز خروج نیروهای تحت رهبری روسیه از قزاقستان
با وجود فضاسازی تبلیغاتی آمریکا درباره حضور نیروهای صلح بانی تحت رهبری روسیه در قزاقستان، خروج این نیروها از قزاقستان آغاز شد.
به گزارش پایگاه خبری نشنال، دولت مسکو روز پنجشنبه اعلام کرد، بیش از دو هزار نیروهای تحت رهبری روسیه کار خروج از قزاقستان را شروع کردند.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای صلح بانی جمعی آماده سازی تجهیزات برای بار زدن به هواپیماهای ترابری و انتقال به اماکن و پایگاه های استقرار دائمی خود را شروع کرده اند.
تصمیم به اعزام نیروهای صلح بانی سازمان پیمان امنیت جمعی به درخواست دولت قزاقستان اولین مورد چنین تصمیمی برای این سازمان بود که اغلب از آن به عنوان معادلی در برابر سازمان غربی پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) یاد می شود. سازمان پیمان امنیت جمعی در گذشته برای مداخله در آسیای میانه تردیدهایی داشت اما نیروهای این سازمان به درخواست دولت قزاقستان برای کمک به برقراری نظم و امنیت به قزاقستان اعزام شدند.
قاسم جومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان گفته است که ناآرامی در این کشور تلاشی برای کودتا بوده و تروریست های محلی و بین المللی نیز در ناآرامی ها شرکت داشته اند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز ضمنی گفت، خشونت های کشور قزاقستان یادآور "انقلاب های رنگی" تحت تحریک مداخلات خارجی بوده است.
توکایف رئیس جمهور قزاقستان گفته است که کار خروج نیروهای خارجی بیش از ده روز طول نمی کشد.
برخی رسانه های غربی ادعا کرده بودند که روسیه از اعزام نیرو برای گسترش نفوذ خود در آسیای مرکزی استفاده خواهد کرد و حتی آنتونی بلیکن وزیر خارجه آمریکا ادعا نمود: زمانی که روس ها وارد خانه شما بشوند، واداشتن آنها به خروج بسیار دشوار خواهد بود.
هشدار روسیه به آمریکا درباره اعزام نیروی نظامی به کوبا و ونزوئلا
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت که ایالات متحده و ناتو درخواست کلیدی مسکو برای تضمین جلوگیری از گسترش این ائتلاف نظامی به اوکراین و دیگر کشورهای شوروی سابق را رد کردهاند و افزود که تفاوت فاحش در رویکردها باعث ایجاد تردید در مورد امکان ادامه گفتوگوها میشود.
به گزارش آسوشیتدپرس، وی با بیان این که دلیلی برای سازماندهی دور جدیدی از گفتوگوها در آینده نزدیک در مورد تضمینهای امنیتی نمیبیند، اظهار داشت: گفتوگو در حال حاضر در جبهههای مختلف ادامه دارد.
ریابکوف همچنین گفت، او این احتمال را که روسیه زیرساختهای نظامی خود را در کوبا و ونزوئلا مستقر کند، تایید یا رد نمیکند.
طبق این گزارش، مذاکرات روز دوشنبه آمریکا و روسیه در ژنو و نشست روز چهارشنبه ناتو و روسیه در وین، نتوانست شکاف در مورد خواستههای امنیتی مسکو را در بحبوحه تجمع نیروهای روسی در نزدیکی اوکراین کاهش دهد.
ریابکوف در مصاحبه با شبکه تلویزیونی RTVI روسیه افزود: همه چیز به اقدام همتایان آمریکایی ما بستگی دارد و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه هشدار داده که اگر ایالات متحده برای تحریک روسیه اقدام کند و فشار نظامی را بر آن افزایش دهد، روسیه میتواند اقدامات نظامی ـ فنی انجام دهد.
کرملین پیشتر ارزیابی تاریکی از مذاکرات امنیتی با ایالات متحده و ناتو در این هفته ارائه و آنها را ناموفق توصیف کرد و گفت بر سر مسائل اساسی اختلاف نظر وجود دارد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ ریاستجمهوری روسیه همچنین ضمن هشدار به آمریکا درباره تلاش برای اعمال تحریم علیه رئیسجمهور روسیه اعلام کرد، این اقدام به معنای قطع روابط دو کشور است.
دموکراتهای مجلس سنای آمریکا شامگاه چهارشنبه (دیشب) از طرحی برای اعمال تحریمهای گسترده علیه مقامات ارشد دولتی و نظامی روسیه، از جمله ولادیمیر پوتین رئیسجمهور این کشور رونمایی کردند. طرح پیشنهادی که توسط کاخ سفید نیز حمایت میشود، شامل مقرراتی برای کمک به تقویت امنیت اوکراین است و آمریکا را تشویق میکند تا «تمام اقدامات موجود و مناسب را در نظر بگیرد» تا از عملیاتی نشدن خط لوله انتقال گاز روسیه به آلمان موسوم به «نورد استریم ۲»، اطمینان حاصل کند.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا چند ماهی است، با اظهارنظرهای مستقیم یا غیرمستقیم از طریق گزارشهای منابع بینام در رسانهها، روسیه را به طراحی حمله علیه اوکراین متهم کردهاند.
در هفدهم دسامبر بود که وزارت خارجه روسیه پیشنویس معاهدات امنیتی با آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را منتشر کرد. این تضمینها بهصورت خاص گسترش بیشتر ائتلاف ناتو به شرق و ورود کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق به آن را مردود میداند. این پیشنویس همچنین امکان ترک هرگونه فعالیت نظامی در اوکراین، سایر کشورهای اروپای شرقی و همچنین در قفقاز و آسیای مرکزی توسط بلوک را فراهم میکنند.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه و وندی شرمن، همتای آمریکایی او عصر روز دوشنبه مذاکرات امنیتی در ژنو را برگزار نمودند. همچنین نمایندگان روسیه ۱۲ ژانویه (دیروز) با نمایندگان ناتو در بروکسل گفتوگو کردند.