بررسی اعمال سیاست‌های دستوری در بازار اجاره

کوچ طبقاتی از تهران به حومه

دولت برای کمک به اقشار اجاره‌نشین تدوین سیاستی را از چند شب قبل در دستور کار خود قرار داده که کارشناسان معتقدند اگر این برنامه از نوع دستورالعمل و بخشنامه باشد تاثیری نخواهد داشت؛ کما این‌که خیزش بی‌سر و صدای نرخ اجاره، کوچ طبقاتی از شمال به جنوب و از جنوب به اطراف کلانشهر‌ها طی دو سال گذشته بی‌اثری این روش‌ها را به اثبات رسانده و برای کنترل بازار اجاره باید ضمن افزایش تولید مسکن، پایه‌های مالیاتی همچون مالیات خانه‌های خالی و مالیات بر عایدی سرمایه را اجرا کرد.
کد خبر: ۱۱۰۱۱۸۷
|
۰۶ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۰:۵۴ 26 January 2022
|
15695 بازدید
|
۹
به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، به دنبال ارایه گزارش مرکز آمار که مشخص کرد اجاره مسکن در کل کشور رتبه سوم تورم ماهیانه کالا‌ها و خدمات را در دی‌ماه ۱۴۰۰ به خود اختصاص داده، دولت تدوین بسته‌ای برای حمایت از اجاره‌نشینان را در دستور کار قرار داد و مقرر شد ستاد هماهنگی اقتصادی دولت با هدف کنترل رشد اجاره‌بها سیاستی را در این زمینه تدوین کند.

سرنوشت تعیین سقف برای اجاره بها چه شد؟

پیش از آن هم دولت دوازدهم در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ راهکار‌هایی را به منظور کنترل بازار اجاره در پیش گرفت؛ از جمله این برنامه‌ها می‌توان به تعیین سقف مجاز برای افزایش اجاره بها تا سقف ۲۵ درصد در تهران، ۲۰ درصد در دیگر کلانشهر‌ها و ۱۵ درصد در سایر شهر‌های کشور و هم‌چنین پرداخت تسهیلات کمک ودیعه تا سقف ۷۰ میلیون تومان اشاره کرد؛ سیاست‌هایی که آمار، بی‌تاثیری آن را به اثبات می‌رساند.

بنا بر اعلام بانک مرکزی در آذرماه امسال نرخ رشد سالیانه اجاره بها در کل کشور ۵۴ درصد و در شهر تهران ۵۱ درصد بوده است. از آذر تا دی‌ماه نیز طبق گزارش مرکز آمار، اجاره بها ۴.۶ درصد افزایش یافته که پس از دخانیات و غلات، بازار اجاره رتبه سوم تورم ماهیانه را به خود اختصاص داد.

از سوی دیگر برخی گزارش‌های غیررسمی حاکی از آن است که تعداد مستاجران در شهر تهران که تا سال ۱۳۹۸ به میزان ۴۲ درصد بوده است به بالای ۵۰ درصد رسیده و در واقع تعداد مستاجران از مالکان بیشتر شده است.

کوچ طبقاتی از تهران به حومه

اتفاق دیگری که در ماه‌های اخیر مشاهده می‌شود افزایش حجم واحد‌های خالی از سکنه در شمال تهران است که کارشناسان معتقدند به دلیل کاهش توان مالی مستاجران، کوچ طبقاتی در پایتخت اتفاق افتاده است. بدین صورت که اجاره‌نشین‌ها از شمال به مرکز تهران، از مرکز به جنوب و از جنوب به حومه منتقل شده‌اند.

درخصوص راهکار‌هایی که می‌تواند به بهبود وضعیت بازار اجاره منتج شود با ابوالحسن میرعمادی ـ کارشناس بازار مسکن ـ صحبت کردیم که معتقد است: هیچ دستورالعمل یا مُسکن موقتی برای بازار اجاره وجود ندارد. اینکه برای صاحبخانه‌ها محدودیت‌هایی مثل سقف افزایش اجاره بها تعیین کنیم بی‌فایده است؛ چرا که مالکان واکسن بی‌اثر کردن مصوبات دولت را پیدا می‌کنند. تنها راهی که می‌تواند به تعادل بازار اجاره کمک کند افزایش عرضه مسکن است.

میرعمادی با اشاره به کاهش تا ۵۰ درصدی ساخت و ساز نسبت به اوایل دهه ۹۰ افزود: وقتی عرضه با تقاضا در بازار مسکن همخوانی نداشته باشد طبیعی است که فشار در هر دو حوزه خرید و اجاره افزایش پیدا می‌کند. این مساله به سلطه بازیگران این بازار شامل مالکان و مشاوران املاک منجر می‌شود که برای منافع خود نرخ اجاره را بالا می‌برند؛، چون برای یک واحد اجاره‌ای بعضا چندین تقاضا وجود دارد. البته این اتفاق نامبارک، محصول نداشتن برنامه‌ی اصولی برای بالا بردن میزان تولید مسکن است.

مهربانی در بازار اجاره وجود ندارد

این کارشناس بازار مسکن با بیان این‌که مهربانی بین صاحبخانه و مستاجر به شدت کمرنگ شده است گفت: همه اسیر یک سیستم ناکارآمد در بخش مسکن شده‌ایم؛ از سازنده گرفته تا مالک و مستاجر. خروجی این وضعیت به این ختم می‌شود که مردم از بالای شهر به مناطق میانی و جنوب شهر می‌روند. برخی افراد به اطراف کلانشهر‌ها می‌روند. عده‌ای هم کارتن‌خواب می‌شوند. اخیرا نیز پدیده اتوبوس‌خوابی در رسانه‌ها مطرح شده است.

وی تاکید کرد: اگر عرضه به میزان کافی باشد در گام بعدی، دولت می‌تواند سیاست‌های کنترل‌کننده مثل تعیین مدت زمان اجاره را اعمال کند. کاری که در کشور‌های اروپایی اتفاق می‌افتد و قرارداد‌های اجاره بعضا ۱۰ تا ۲۰ ساله منعقد می‌شود؛ چون آن‌جا مسکن به اندازه خانوار‌ها و حتی بیشتر از تعداد خانوار‌ها وجود دارد و اغلب با نرخ رشد منفی جمعیت مواجهند.

شهرداری به مسکن نگاه منفعت‌طلبانه دارد

به گفته میرعمادی، در صورتی که گیر و دار شهرداری و دستگاه‌های خدمات‌رسان برداشته شود اوضاع مسکن بهتر می‌شود. متاسفانه نگاه منفعت‌طلبانه دستگاه‌ها و ارگان‌ها به بخش ساخت و ساز، وضعیت این حوزه را بحرانی کرده است. دولت باید اجازه دهد مسکن استاندارد ساخته شود و بروکراسی پیچیده اداری را از پیش پای تولیدکنندگان مسکن بردارد. در آن صورت می‌توان واحد‌ها را با روش اجاره به شرط تملیک، به مستاجران فروخت؛ بدین صورت که حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد درآمد خانوار‌ها برای اقساط مسکن پرداخت می‌شود و پس از چند سال، مستاجر صاحب واحد مسکونی خواهد شد.

از مالیات خانه‌های خالی چه خبر؟

اگر امروز شاهد توفیق کشور‌های توسعه‌یافته در کنترل بازار مسکن هستیم به علت اجرای سیاست‌هایی همچون افزایش عرضه و اعمال پایه‌های مالیاتی است. این در حالی است که دو نوع مالیات شامل مالیات بر خانه‌های خالی و مالیات بر عایدی سرمایه هنوز پس از گذشت سال‌ها از طرح آن‌ها به مرحله‌ی اجرا نرسیده‌اند.

آخرین وضعیت مالیات بر خانه‌های خالی حاکی از آن است که وزارت راه و شهرسازی لیست یک میلیون و ۱۷۰ هزار واحد را به سازمان امور مالیاتی ارایه داده است. این سازمان نیز اواخر دی‌ماه امسال از انتشار اولین لیست خانه‌های خالی خبر داد. اما ظاهرا تعداد آن به مراتب کمتر از یک میلیون و ۱۷۰ هزار واحد است و طبق شنیده‌ها به حدود ۱۲ هزار واحد می‌رسد. البته گفته می‌شود این آخرین لیست خانه‌های خالی نیست و پس از رفع ابهامات درخصوص خالی یا دارای سکنه بودن خانه‌ها در مراحل بعد به تعداد واحد‌هایی که مشمول مالیات خانه‌های خالی می‌شوند افزوده خواهد شد.

برخی کارشناسان معتقدند نابسامانی فعلی بازار اجاره، مولود عدم اعمال دو پایه مالیاتی مهم شامل مالیات خانه‌های خالی و مالیات بر عایدی سرمایه است که غفلت از اولی باعث احتکار مسکن و غفلت از دومی باعث تشدید سوداگری در این بخش می‌شود. در این شرایط، متقاضیان واقعی مسکن از جمله مستاجران مستاصل شده‌اند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
مهربانی در بازار؟
شوخی می‌کنید؟
هر وقت من رفتم سوپر مارکت و از روی مهربانی به بچه‌ی من یک شیر یک لیتری را مجانی داد و از روی مهربانی یک کاسه ماست هم به خود مجانی داد و هر وقت رفتم دندانپزشک از روی مهربانی دندان من را مجانی کشید و هر وقت خودرو فروشان گرامی از روی مهربانی فقط ماشین ما را به موقع تحویل دادند (حالا تخفیف پیش کش) آنوقت چشم. بنده هم از روی مهربانی به مستأجر گرامی تخفیف می‌دهم.
یا اینکه مهربانی فقط یک طرفه است؟ و فقط بعضی‌ها باید مهربان باشند ولی بقیه نه؟
ناشناس
|
Germany
|
۰۶:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
اگرامکانات زندگی درکلان شهرتهران رابرای اهالی شهرهای کوچک وروستاها بهتروراحت ترسازیم مطمئن باشید که ظرف دوسال شهرتهران غیرقابل زندگی برای اهالی بومی آن وآنانیکه مجبوربه زندگی درتهران هستندخواهدشد چه اصراری هست که با بستن مالیات وبگیروببندکاری کنیم که همه شهرها وروستاها راخالی کنیم شماهاکه شعارهای تهران باید برای همه جای زندگی باشدرامیدهیدمیدانیدچقدرتهرانیها سالانه ازآلودگی هوا
تلف میشوند خدانکنددرساعات میان روز بیماری باحالت بحرانی بخواهد به مرکزی درمانی مراجعه کندچقدربیماران درشلوغی ترافیک تلف شدندویاانقدردیررسیدندکه دیرشده بود ترافیک سرسام آورشهررامشاهده کنید اکثرساکنین فعلی شهرتهران ده یاپانزده سال قبل درشهروروستای خودشان زندگی میکردند ومشکلی نداشتندبااین اقدامات راحت وارزان کردن خانه درتهران
همه ایران راخراب میکنیم وتهران راازهمه جاخرابتر متاسفانه وزارت بهداشت درارئه آمارواقعی مرگ ومیردراثرآلودگی هوای تهران احتیاط میکند نهران شده پارکینگی باخودروهائی باموتور
روشن ولی بیحرکت کدام سیاستگذاردلسوزی وسائلی فراهم میکندکه وضع ازاین بدترشودالبته بعضی ناآگاهانه ویامغرضانه درپی آنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
به نظر من بهتر است به جای قانون های بی جا یک قانون جامع وضع بشه بهترین راه حل هم جلوگیری از کوچ شهرستان های دیگر به تهران می باشد این شهر دیگر تحمل پذیرش ندارد دولت به فکر باشد مثلا قانونی وضع کند هر کسی زیر 15 تا 20 سال هست به تهران آمده باید به شهر خود برگردد
منوچهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
برای کاهش جذابیت خانه و خودرو به جای اخذ مالیات ( که کاری اشتباه است و باعث تورم می شود) باید کاری کرد که خانه و خودرو از یک کالای سرمایه ای به یک کالای مصرفی تبدیل شود که راهکار بسیار ساده ای دارد که تمامی اقتصاد دانان به این امر واقفند.
فرهاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
شهرتهران ظرفیتش حداکثر4 میلیون ودواستان تهران والبرز ظرفیتشان 8 میلیون است .برنامه ریزی دولت باید کوچاندن جمعیت اضافه باشد که با راهکارهایی چون برچیدن دانشگاههای بسیارمتعدد انتقال کارخانجات عظیم وزیرمجموعه های آنان تمرکززدایی اداری-عدم پرداخت یارانه برق وآب وگازووحمل ونقل(جز برای کارمندان ستادی) وعدم صدورمجوزساخت مسکونی مگر درمقابل تبدیل یک ساختمانهای فرسوده به جاهایی مثل فضای سبز و......قابل انجام است.والا با کمبودشدید آب -فرونشست زمین ترافیک اعصاب خردکن آلودگی هوا ومعضلات اجتماعی وانتظامیو.....روبروخواهیم شد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
مالیات بر عایدی سرمایه ؟ خوب همین مالیات خودش باعث افزایش نرخ اجاره می شود برای دولت خوب است ولی در نهایت به ضرر اجاره نشین هاست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
نامهربانی چیه .
اجاره دادن خونه منبع درآمد مالک حساب میشه نه یک وسیله بازی و تفریح.
شما حاضری برای اون کار مثلا "کارشناسی" که میکنی حقوقت رو نصف بگیری بخاطر مهربانی؟!
دوست
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
خونه کوچک ما دست مستاجر است. اما پیامک شده بود که خانه خالی است. الان هر کاری می کنم تا در سیستم ابلاغی مدارک را بارگذاری کنم، نمی شود. خواهشا خانه خالی چه داستانی است؟ باید به مردم فرصت داد. نمی شود که خانه مردم را خالی در سیستم نشان بدهیم و او را با مالیات مجازات کنیم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
باید با همکاری کشورهایی چون چین و ساخت شهرک های بلند مرتبه(ساختمان های 50 طبقه) و خطوط ارتباطی سریع مانند قطار سریع سیر فشار را از روی تهران و شهرهای چون اصفهان شیراز اهواز مشهد برداشت برای مثال شهرکی در مرز استان قم و تهران احداث شود و با قطار سریع سیر مستقیم و بدون توقف به مرکز تهران وصل شود این باعث مهاجرت مستاجران شمال و مرکز تهران به این شهرک ها و در نتیجه کاهش تورم مسکن می شود و مسکن از سوداگری خارج می شود و سرمایه ها به سمت تولید و صنعت با ارزش افزوده بالا خواهد رفت
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟