این مدرس علوم بانکی افزود: سهم فاکتورهای مرزی پرداخت شده به روسیه به دلار از 80 درصد در ابتدای سال 2014 به 54 درصد کاهش یافته است و این موضوع کمتر مورد بررسی قرار گرفته که چگونه روسیه، با یک چشم به چین، به دنبال بومی سازی صنعت فناوری خود است.
وی اضافه کرد: اینکه آیا اقدامات انجام شده تاکنون روسیه را از تحریم های غرب مصون می دارد یا خیر؟ تردید وجود دارد. سرورها و سیستم های هنوز به دره سیلیکون متکی هستند. با این حال، در درازمدت به نظر میرسد که روسیه با خرید قطعات و نرمافزار بیشتر از چین و تولید بیشتر در داخل، تلاشهای خود را برای کاهش وابستگی خود مضاعف خواهد کرد؛ این مساله منجر به یک اقتصاد دیجیتال کمتر کارآمد اما کمتر آسیب پذیر خواهد شد.
حاجی زاده فلاح ادامه داد: اتحادیه اروپا در حال توسعه سیستم نظارتی خود است و به طور فزاینده ای در تلاش است تا تولید محلی نیمه هادی ها را ایجاد کند. هند با طرح هویت دیجیتال ملی و حداقل یکی از قهرمانان دیجیتال داخلی خود به نام Reliance Industries، پیشرفتهای فناوری خود را دارد.
وی گفت: از یک صنعت جهانی یکپارچه تحت سلطه آمریکا، تا سیستم بالکانیزاسیون امروزی، فناوری از زمانی که ربع قرن پیش در مورد نسخه جدید ویندوز نوشته شده است، راه درازی پیموده شده است. صادرات خدمات فناوری اطلاعات ایالات متحده به روسیه در پنج سال قبل از حمله به کریمه در سال 2014، 183 درصد و در پنج سال پس از آن 0.5 درصد افزایش یافته است.
سایه جنگ اوکراین بر بورس
این مدرس علوم بانکی افزود: شهروندانی که با انگیزه نوسانگیری از بانک و بازارهای دلالی و راکد ارز، طلا و زمین به سمت بورس میآیند، توقعات فزاینده دارند. در این زمینه منطق سوددهی فوری و بیدردسر عوام امری مسبوق به سابقه است.
وی اذعان داشت: سودهای ناگهانی و سریع و توقعات فزاینده اگر در کنار عرضه بخشی از سهام شرکتهای زیانده و سربار دولت قرار گیرد، پیامدهای اقتصادی بیشماری دارد که یکی از آنها میتواند چاپ پول و ایجاد تورم بالا برای جلب رضایت عمومی باشد.
وی با بیان این که در سناریوهای جنگ و فشار بین الملل طبیعی است، اثرمطلوبی برای اقتصاد ایران رقم نخواهد خورد، گفت: همه بخشهای کشور به هم ربط دارند و بورس هر چند تکنیکی منطقی و عقلانی است، اما نیاز به سطح تکنولوژیک بالا، ارتباطات بینالملل، همراستا با نهادهای حکومت و سیاستگذاران و شهروندان ملی دارد.
حاجی زاده فلاح اظهار داشت: در زمان جنگ، داراییهای امن معمولا یکی از بهترینگزینههای سرمایهگذاران هستند. ضمن این که تورم در ماههای اخیر به یکی از مسائل اصلی اقتصاد تبدیل شده است.
وی گفت: یک ریسک بزرگ سیاسی معمولا باعث میشود سرمایهگذاران به بازار اوراق روی آورند. بر این اساس جنگ میان روسیه و اوکراین نیز ممکن است موجب شود که جذابیت اوراق بدهی دولتها برای سرمایهگذاران گزینه جذابی به نظر برسد؛ حتی در حالتی که افزایش قیمت حاملهای انرژی موجب افزایش تورم خواهد شد.
منبع: تسنیم