کیوسک بین الملل تابناک: اعزام نظامیان و تجهیزات آمریکا به بلغارستان، نشست اضطراری ناتو و اوکراین، طرح طالبان برای تشکیل ارتش بزرگ افغانستان، برگزاری رزمایش نظامی انگلیس و متحدان و توقف پروژه نورد استریم ۲ توسط آلمان، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعزام نظامیان و تجهیزات آمریکا به بلغارستان
روز سه شنبه، وزارت دفاع بلغارستان، با صدور بیانیه ای اعلام کرد، ۱۵۰ نیرو و تجهیزات نظامی آمریکا در هفته جاری برای مشارکت در یک رزمایش مشترک در میانه تشدید تنش بین روسیه و اوکراین، به بلغارستان اعزام می شوند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در این بیانیه آمده است که نظامیان و خودروهای زرهی آمریکایی در روزهای سه شنبه و پنجشنبه از رومانی وارد بلغارستان می شوند تا در رزمایشی با هدف تقویت قابلیت همکاری نیرو مشارکت داده شوند.
به موجب توافقی بین آمریکا و بلغارستان که متحد ناتو است، واشنگتن می تواند تا ۲ هزار و ۵۰۰ نظامی خود را در چند پایگاه مشترک در این کشور حاشیه دریای سیاه حفظ کند.
هفته گذشته استفان یانف، وزیر دفاع بلغارستان اعلام کرد که یک شرکت نظامی آمریکایی به نام «استریکر» برای رزمایش مشترک در پایگاه نظامی «نوو سلو» در شرق بلغارستان فعالیت خواهد داشت.
بلغارستان که در سال ۲۰۰۴ به ناتو پیوست، قصد دارد هدایت یک گروه جنگی تا یک هزار نظامی را در قلمرو خود در قالب ماموریت ناتو برای تقویت توان بازدارندگی و دفاعی در جناح شرقی اش بر عهده گیرد.
اسپانیا نیز چهار فروند جنگنده یوروفایتر به بلغارستان اعزام کرده تا از این کشور در محافظت از حریم هوایی اش تا پایان ماه مارس (فروردین ۱۴۰۱) حمایت کند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، عصر روز دوشنبه استقلال دو منطقه جدایی طلب دونتسک و لوگانسک در شرق اوکراین را به رسمیت شناخت و دستور اعزام نیرو به این مناطق را صادر کرد؛ اقدامی که باعث شد، طرف های غرب بر طبل جنگ افروزی مسکو در اروپا بکوبند.
اقدام روسیه به اعمال تحریم های اتحادیه اروپا علیه این کشور دامن می زند و این احتمال وجود دارد که مسکو این تصمیم اروپایی ها را با تحریم های متقابل پاسخ دهد.
برخی منابع اروپایی می گویند، تحریم های اروپا علیه روسیه ممکن است محدود باشد؛ اما برخی کشورها خواستار اعمال تحریم های گسترده شده اند. اتحادیه اروپا نیز اعلام کرده که قرار است امروز درباره اعمال تحریم های اضطراری علیه روسیه تصمیم گیری کند.
منطقه دونباس در شرق اوکراین از مناطق دونتسک و لوگانسک و نیز چند منطقه روس نشین دیگر تشکیل شده است و این دو استان در سال ۲۰۱۴ پس از تغییر حکومت در اوکراین، یکجانبه از کییف اعلام استقلال کردند.
نشست اضطراری ناتو و اوکراین
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی از برگزاری یک نشست اضطراری با نمایندگان دولت اوکراین در روز سه شنبه و به منظور بررسی تحولات مربوط به شرق اوکراین خبر داد.
یکی از عوامل بحران کنونی اوکراین، مربوط به طرح پیوستن اوکراین به سازمان دفاعی ناتو است که روسیه به شدت درباره آن هشدار داده است.
باید دید اعضای ناتو که پیش از این اعلام کرده اند، هیچ نیروی نظامی به اوکراین اعزام نخواهند کرد چه واکنشی به تحولات جدید اوکراین نشان خواهند داد.
طرح طالبان برای تشکیل ارتش بزرگ افغانستان
یک مقام ارشد طالبان گفت که آن گروه در حال ایجاد "ارتش بزرگی" در افغانستان است که افسران و سربازان نظام پیشین را نیز در برمیگیرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، لطیفالله حکیمی، از مقامات ارشد در وزارت دفاع طالبان، در نشستی رسانهای با اعلام این خبر افزود که طالبان نیمی از ۸۱ بالگرد و هواپیمای به جا مانده از زمان حضور نیروهای آمریکایی را که از کار افتاده قلمداد میشدند، تعمیر و راهاندازی کردهاند.
او گفت، طالبان در پی خروج نیروهای آمریکایی به بیش از ۳۰۰ هزار اسلحه سبک، ۲۶ هزار سلاح سنگین، و نزدیک به ۶۱ هزار خودرو نظامی دست یافت.
با تسخیر کابل به دست طالبان و خروج نیروهای آمریکایی در ۳۱ اوت ۲۰۲۱، ارتش ملی افغانستان فروپاشید و بسیاری از سلاحها و تجهیزات آن، در پایگاههای متروک رها شد.
طالبان مقامهای مرتبط با نظام پیشین را مشمول عفو عمومی اعلام کردند، ولی بیشتر مقامهای دولتی و افسران عالیرتبه نظامی، در میان بیش از ۱۲۰ هزار تنی بودند که در روزهای پایانی حضور آمریکا در افغانستان، از آن کشور تخلیه شدند.
به نوشته ایندیپندنت، بسیاری از کادرهای ارتش افغانستان نیز به زندگی غیرنظامی بازگشتند و از انتقامجویی طالبان نگرانند. سازمان ملل متحد ماه گذشته اعلام کرد که بیش از صد تن از نظامیان پیشین آن کشور، تاکنون به قتل رسیدهاند.
با این حال، لطیفالله حکیمی با تاکید بر کارآیی «عفو عمومی» طالبان، گفت: «اگر ما عفو عمومی صادر نکرده بودیم، وضعیت بسیاری بدی را شاهد بودیم.»
تاکنون شواهدی در دست نیست که طالبان سربازان ارتش پیشین را در صفوف خود استخدام کرده باشند. اما طی روزهای اخیر نام دو افسر عالیرتبه ارتش ملی افغانستان، به عنوان نامزدهای جایگاههایی برجسته در وزارت دفاع طالبان مطرح شد. این دو افسر ارتش، پیشتر در بیمارستان اصلی ارتش خدمت میکردند.
مقام ارشد وزارت دفاع طالبان با بیان این که متخصصان ارتش، از جمله خلبانها، مهندسان، تکنسینها و کارکنان اداری و لجستیک در بخش امنیتی، سر کارهای خود هستند، تأکید ورزید که ارتش بزرگی بر اساس نیازهای کشور و منافع ملی تشکیل میشود. او به جزئیات بیشتر، از شمار احتمالی نیروهای این ارتش، اشاره نکرد.
طالبان پس از تصرف قدرت در افغانستان، از کشورهای جهان خواستهاند و میخواهند که دولت آنان را به رسمیت بشناسند. اما تاکنون هیچ کشوری در جهان دولت طالبان را به رسمیت نشناخته است.
برگزاری رزمایش نظامی انگلیس و متحدان
در بحبوحه تشدید تنش در مرزهای اوکراین و بالتیک، وزیر دفاع انگلیس از برگزاری رزمایش مشترک با مشارکت ده کشور خبر داد.
به گزارش منابع خبری، «بن والاس» وزیر دفاع انگلیس گفت، ده کشور مانورهای نظامی پیشگیرانهای را برای نشان دادن آزادی تردد در دریای بالتیک انجام خواهند داد.
توقف پروژه نورد استریم ۲ توسط آلمان
صدراعظم آلمان گفت که دولتش اقداماتی را برای توقف روند تصویب خط لوله گاز نورد استریم ۲ از روسیه به دلیل بحران اوکراین انجام داده است.
به گزارش الجزیره، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در گفتوگو با خبرنگاران در برلین گفت که دولت وی در واکنش به اقدامات مسکو در اوکراین این اقدام را انجام میدهد.
به گفته شولتس، برلین تصمیم گرفته تا تایید این خط لوله را "ارزیابی مجدد" کند.
وی افزود: شرایط اکنون دچار تغییرات اساسی شده است و صدور مجوز برای نورد استریم ۲ قطعاً زمانبر خواهد بود. در ارتباط با تحولات کنونی، اتفاقاً برای نورد استریم ۲ نیز باید این وضعیت را دوباره ارزیابی کنیم. امروز از وزارت اقتصاد آلمان خواستم گزارش موجود را با تحلیل امنیت انرژی از آژانس شبکه فدرال پس بگیرد.
شولتس گفت: این به نظر فنی می رسد، اما این یک گام اداری ضروری است تا خط لوله گاز اکنون گواهینامه دریافت نکند. بدون صدور گواهینامه، نورد استریم ۲ نمی تواند به بهره برداری برسد.
رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان تایید کرد گزارش این وزارتخانه در مورد نورد استریم ۲ را از آژانس شبکه فدرال پس گرفته است. او گفت که وزارت اقتصاد آلمان پروژه نورد استریم ۲ را مورد ارزیابی مجدد قرار خواهد داد و تا آن زمان راه اندازی نخواهد شد.
اولاف شولتس همچنین اعلام کرد، موضع آلمان در خصوص صادرات سلاح به اوکراین تغییری نکرده است.
او تصریح کرد: کشورهای غربی به رسمیت شناختن جمهوریهای خودخوانده دونتسک و لوهانسک توسط روسیه را تحمل نخواهند کرد. ما نمیتوانیم این به رسمیت شناختن را نه بپذیریم و نه با آن موافق باشیم. به همین دلیل مهم است که اکنون سریع و فوری واکنش نشان دهیم.