در تازهترین حواشی به وجود آمده در جریان بررسی بندهای لایحه بودجه در مجلس، موافقان و مخالفان ارز ترجیحی نظریات خود را مطرح کردند.
در این میان اظهارات حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در مخالفت با پیشنهاد حذف ارز ترجیحی قابل تامل بود. وی اظهار داشت: مجلس باید تصمیم بگیرد و در مقابل ۸۵ میلیون تن پاسخگو باشد. کمیسیون تلفیق شفاف عمل کرده و معادل ۹ میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی اختصاص دادیم و بقیه ارز را به شکل ETS پیش بینی کردیم و حذف اینها یعنی شش برابر کردن قیمت ها. سناریوی پیچیده کردن ۹ میلیارد دلار یعنی مجلس را روبه روی مردم قرار دهند، مجلس با گرانیها مخالف است و من عرض میکنم که سال آینده، سال معیشت مردم است و ما با گرانی مخالفیم. ما باید با مردم شفاف و روشن سخن بگوییم. نمیشود طوری با مردم سخن بگوییم و طور دیگری بنویسیم. حذف ۹ میلیارد ریال، یعنی یک ریال یارانه پرداخت نشود و به قیمت آزاد جنس بفروشیم. ما نمیخواهیم در بازار سوءاستفاده شود و مصوبه کمیسیون تلفیق شفاف است و برگشت به کمیسیون معنایی ندارد و باید همین جا و در مقابل مردم تصمیم گیری شود.
اما در واکنش به این اظهارات، قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: قرار نیست اینجا حرف سیاسی زده شود، بلکه باید کار کارشناسی و علمی انجام شود. اینکه شعار دهیم در مقابل ملت تصمیم بگیریم، یعنی کمیسیون را جمع کنیم و این سخن صحیحی نیست. مجلس براساس آیین نامه و قانون حرکت میکند و من بارها گفته ام، معیشت خط قرمز مجلس است و در این موضوع شکی نداریم.
در نهایت با اعلام رئیس مجلس بند مورد نظر در خصوص تداوم تخصیص ارز ترجیحی در ۱۴۰۱، برای تصمیم گیری و بررسی مجدد به کمیسیون ارجاع داده شد. پس از این میرتاج الدینی، نماینده مردم تبریز نیز اظهار داشت: در جلسه امشب سهشنبه سوم اسفندماه، بررسی ارز ترجیحی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ کمیسیون تلفیق بودجه مشخص خواهد شد. اما امروز در خبرها آمده است که کمیسیون تلفیق دوباره با حذف ارز ترجیحی مخالفت کرده است. یک عضو کمیسیون تلفیق بودجه گفت: هیچ چیز جدیدی در کمیسیون تلفیق درباره ارز ترجیحی تثبیت نشد؛ لذا کمیسیون همان گزارش قبلی خود را به صحن ارجاع میدهد.
حال سوالی که در این باره مطرح است، این که:
ماندن یا حذف ارز ترجیحی چه آثاری در بر دارد؟
آیا موافق حذف ارز ترجیحی از قانون بودجه سال آینده هستید؟
از نگاه شما، راهکار جایگزین در نبود دلار دولتی، افزایش مبلغ یارانههای نقدی به رقم واقعی است یا پرداخت کارتهای اعتباری خرید؟
اگر قرار بر پرداخت یارانه جدید باشد، این یارانه باید به همه مردم پرداخت شود یا اینکه شامل حال افراد کم درآمد و آسیب پذیر باشد؟
پیش بینی شما از چالش به وجود آمده در جریان بررسی مصوبه کمیسیون تلفیق چیست؟ در نهایت دلار ۴۲۰۰ از ادبیات اقتصادی حذف میشود، یا همچنان برای سال آینده نیز این دلار به نرخ دولتی پایدار خواهد بود؟