بین الملل تابناک: مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه 4+1 وارد مرحله حساس و تعیین کننده شده است. در واقع، پس از ماه ها مذاکره فشرده در قالب کارگروه های مختلف، اکنون مذاکرات نیازمند تصمیمات سیاسی طرفین و به ویژه آمریکا و غرب است.
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در توییتی نوشت: اعضای برجام (بدون ایران) و ایالات متحده رایزنیهای غیررسمی در چارچوب مذاکرات وین انجام دادند. ما منتظر بازگشت دکتر علی باقری کنی مذاکرهکننده ارشد (هیأت) ایرانی از تهران به وین هستیم تا توافق احیای برجام را نهایی کنیم.
علی باقری، مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران امشب(یکشنبه) با دستور کار مشخص برای پیگیری مذاکرات با هدف حل مشکلات باقی مانده که حصول توافق را با چالشهای مهمی مواجه نموده عازم وین خواهد شد.
جلسه مهم شورای عالی امنیت ملی
در همین رابطه، شورای عالی امنیت ملی در آخرین جلسه خود با بررسی روند و نتایجی که تاکنون از مذاکرات وین حاصل شده بر ضرورت تحقق مطالبات قانونی و منطقی ایران که در محدوده خطوط قرمز کشورمان قرار دارد تاکید کرده است.
در جلسه شورای عالی امنیت ملی بر ضرورت حل سریع مسائل باقی مانده که مذاکرات را در «مرز توافق یا بن بست» قرار داده، تاکید و پذیرش هرگونه توافق منوط به تعیین تکلیف این موضوعات شده است.
از نظر ایران هیچگونه قید زمانی نمیتواند مانع ادامه مذاکرات تا حصول نتیجه و دستیابی به توافق خوب شود و فضاسازیهای رسانهای در مورد به پایان رسیدن زمان مذاکرات و... نباید مورد اعتنا قرار بگیرد.
احتمال برگزاری جلسه فوقالعاده مجلس برای بررسی مذاکرات وین
سید غنی نظری در جلسه علنی امروز (یکشنبه ۸ اسفند ماه) مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی اظهار داشت: لازم است جلسه غیرعلنی برگزار شود و آخرین وضعیت مذاکرات وین مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
عبدالرضا مصری که ریاست جلسه را بر عهده داشت، در پاسخ به این تذکر گفت: قرار است کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از حسین امیرعبداللهیان برای بررسی آخرین نتایج مذاکرات دعوت به عمل آورد.
وی متذکر شد: طبق اظهارات رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه غیرعلنی صبح امروز هنوز مذاکرات ادامه دارد و در این باره تصمیمگیری نشده است. رئیس مجلس در جلسه غیرعلنی به نمایندگان توضیح داد که با توجه به بررسی بودجه در صحن مجلس، در صورتی که نمایندگان موافقت کنند، میتوان در روز سهشنبه هفته جاری که به مناسبت مبعث پیامبر (ص) تعطیلی رسمی است، نشستی در این جهت تشکیل داد.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بر اساس آئیننامه داخلی مجلس در زمان بررسی بودجه نمیتوان دستور کار دیگری را بررسی کرد. از سوی دیگر، در تعطیلات رسمی هم نمیتوان به بررسی بودجه پرداخت. در صورتی که نمایندگان موافقت کنند میتوان در روز سهشنبه هفته جاری از وزیر امور خارجه دعوت کرد تا در مجلس حضور یابد و پیرامون آخرین نتایج و تصمیمات مذاکرات توضیحاتی را به نمایندگان ارائه دهد.
آخرین وضعیت مذاکرات وین به روایت محمد باقر قالیباف
احمد علیرضابیگی، نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی، از جلسه غیر علنی صبح امروز مجلس پیش از آغاز جلسه علنی خبر داد و گفت: در این جلسه آقای قالیباف رئیس مجلس گزارش از آخرین وضعیت مذاکرات وین به نمایندگان ارائه کرد.
وی افزود: آقای قالیباف در این جلسه غیرعلنی عنوان کرد دیگر این سوال که در مذاکرات بمانیم یا نمانیم مطرح نیست، ما باید در مذاکرات بمانیم و آن را پیش ببریم.
نماینده تبریز در مجلس ادامه داد: رئیس مجلس گفت این موضوع مطرح است که ما باید چگونه مذاکرات را پیش ببریم تا برای ما انتفاع اقتصادی داشته باشد، البته در این انتفاع اقتصادی حفظ ساختار هستهای ایران بر هر چیز دیگری تقدم دارد یعنی اینطور نیست که ما بگوییم سود اقتصادی ببریم و از سوی دیگر ساختار هستهایمان را از بین ببریم.
علیرضابیگی اضافه کرد: آقای قالیباف اظهار کرد که در مذاکرات بخشی از خواستههای ما برآورده شده اما هنوز موضوعات حلنشدهای وجود دارد که بیشتر به تضمینها باز میگردد، ما هم متوجه هستیم که این موضوع مستلزم زمان است و ما هم خودمان را ملزم میدانیم که تعهداتمان پایاپای و متعادل انجام شود.
وی اظهار کرد: آقای قالیباف در این نشست همچنین عنوان کرد که یکی دیگر از موضوعاتی که ما بر روی آن تاکید داریم بحث پادمان است که باید حل و فصل شود و علامت سوالهایی که بر روی فناوری هستهای ما وجود دارد برطرف شود و تحریمها بهخصوص تحریمهای هستهای برداشته شود.
نماینده تبریز گفت: رئیس مجلس در پایان عنوان کرد که مذاکرات هنوز نهایی نشده و نتیجه مذاکرات باید مراحل تصویب و تأیید را در ساختارهای نظام جمهوری اسلامی ایران طی کند.
علیرضابیگی خاطر نشان کرد: دغدغه نمایندگان در این جلسه در خصوص حفظ ساختار هستهای کشور بود که بر روی آن تاکید داشتند و مصّر بودند که حفظ ساختار هستهای ما چگونه صورت خواهد گرفت.