بین الملل تابناک: بامداد پنجشنبه ۵ اسفند (۲۴ فوریه) به دستور ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، ارتش این کشور به اوکراین یورش برد؛ بحرانی که اکنون وارد دوازدهمین روز خود شده، واکنشهای جهانی زیادی را به همراه داشته است و دورنمایی مشخصی برای پایان آن وجود ندارد.
یک مقام ارشد وزارت دفاع (پنتاگون) اعلام کرد آمریکا و سایر اعضای ناتو تاکنون ۱۷ هزار موشک ضد تانک و ۲ هزار موشک ضد هوایی استینگر به اوکراین ارسال کرده اند.
این مقام پنتاگون روز دوشنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت که از زمان آغاز تهاجم روسیه، ۱۴ کشور کمک های امنیتی به اوکراین ارسال کرده اند.
وی تصریح کرد برخی از این کشورها در گذشته به ندرت چنین تجهیزات قابل توجهی را ارسال کرده بودند.
ژنرال مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا هفته گذشته به یک فرودگاه نامشخص در نزدیکی مرز اوکراین سفر کرده که در چند روز گذشته به مرکز ارسال سلاح به اوکراین تبدیل شده است.
یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) با بیان اینکه بیش از ۶۲۵ موشک تاکنون به اوکراین شلیک شده است، اعلام کرد نزدیک به ۱۰۰ درصد نیروهای مستقر روسیه در مرزها وارد اوکراین شدهاند.
این مقام ارشد پنتاگون روز دوشنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت که نزدیک به ۱۰۰ درصد نیروی رزمی روسیه که پیش از حمله در مرزها مستقر شده بودند، وارد اوکراین شده اند.
فرماندار شهر میکولایو اوکراین روز دوشنبه از درگیری شدید میان نیروهای روسیه و اوکراین در این شهر واقع در ۳۰۰ کیلومتری جنوب کییف و کشته شدن هشت نیروی اوکراینی در حمله راکتی روسیه خبر داد.
ویتالی کیم گفت: در حمله راکتی روسیه به مواضع نیروهای اوکراین در حومه میکولایو، ۸ نیروی اوکراینی کشته و ۱۹ نفر دیگر مجروح شدند.
به گزارش "فرانس ۲۴"، وی افزود: پس از آنکه نیروهای اوکراین بار دیگر کنترل شهر را در دست گرفتند، تانکهای روسیه مواضع ارتش اوکراین را گلوله باران کردند.
در همین حال تصاویر منتشر شده در روز دوشنبه دود گسترده و انفجارهای مکرر را در این شهر نشان میدهد.
کیم مدعی شد که نیروهای اوکراین موفق شدهاند ۲ تانک روسیه را منهدم کنند و پیشروی آنها به سمت شهر میکولایو را متوقف کنند.
یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا گفت که روسیه تا کنون 625 موشک به اوکراین شلیک کرده و پوتین 100 درصد نیروی جنگی که در مرز اوکراین مستقر کرده بود را به کار گرفته است.
منابع موثق خبر دادند که کشورهای عضو ناتو در حال حمایت از اوکراین هستند و این بار این کشور را به اطلاعاتی درباره تحرکات نیروهای روس مجهز میکنند.
این منابع به شبکه خبری المیادین گفتند که بیش از ۱۰۰ ماهوار نظامی متعلق به کشورهای ناتو، مأموریت دارند که این اطلاعات را در اختیار نیروهای اوکراینی قرار دهند.
منابع مذکور ادامه دادند: «اگر ارتش روسیه علیه ارتش اوکراین، جنگ را آغاز کند، این جنگ طی چند روز به پایان خواهد رسید... ارتش روسیه در حال انجام عملیات نظامی ویژه و دقیقی است».
به گفته این منابع، نظام اوکراین و حامیان غربی این کشور، در حال خرید وقت هستند تا «مزدور و تروریست اجیر کنند و بدین ترتیب، زمان عملیات نظامی را طولانی سازند».
پیش از این نیز شبکه «سی ان ان» آمریکا به نقل از یک مسئول بلندپایه در وزارت دفاع این کشور گزارش داد که رئیس ستاد مشترک ارتش این کشور، هفته گذشته از یک فرودگاه در نزدیکی مرزهای اوکراین بازدید کرد و هم اکنون به یک مرکز انبار تسلیحاتی بدل شده است.
افزون بر ۱۷ هزار چهره فرهنگی روس نامه سرگشادهای را امضا کردند که حمله به اوکراین را محکوم میکند.
به گزارش تارنمای شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴، این نامه سرگشاده را چهرههای مختلفی از شناختهشدهترین موسیقیدانها و هزاران متخصص دنیای هنر این کشور تا کارکنان موزهها امضا کردند.
مقامات روسیه از جنگ در اوکراین به عنوان یک عملیات ویژه یاد می کنند و می گویند اقدام آنها، به منزله حمله نظامی و با هدف شروع یک جنگ نیست.
امضا کنندگان این نامه در حالی که جنگ را بی معنی و غیرضروری خواندهاند، از دولت خود خواستهاند تا نیروهای خود را [از خاک اوکراین] خارج کند.
به اعتقاد آنها، استدلال پشت این شبه "عملیات نظامی ویژه" ابتکاری است که کاملاً توسط روسیه ساخته شده است و امضا کنندگان نامه با این جنگ که به نام آنها انجام میشود مخالف هستند.
هنرمندان برجسته بینالمللی روسیه نیز تهاجم این کشور به اوکراین را محکوم کردهاند.
در ۲۵ فوریه، کریل پترنکو رهبر ارکستر فیلارمونیک برلین، اقدامات ولادیمیر پوتین را "حمله موذیانه به اوکراین" خواند.
هنرمندانی چون کریل ساوچنکوو و الکساندرا سوخاروا نیز از دوسالانه ونیز (بینال ونیز) خارج شدند و در اینستاگرام گفتند که «وقتی غیرنظامیان زیر شلیک موشک میمیرند، جایی برای هنر وجود ندارد».
بر اساسا گزارش فرانس 24، این موضعگیری زمانی رخ میدهد که به دلیل قوانین جدید، سخن گفته به این شیوه، شغل، آزادی و امنیت شهروندان روسیه را در معرض خطر قرار میدهد چراکه در روزهای اخیر پارلمان روسیه با تصویب قانونی جدید، مجازاتهای سختتری را برای مخالفان عمومی در نظر گرفته است.
در همین پیوند سازمان غیردولتی OVD-Info که بر تظاهراتها در روسیه نظارت دارد، اعلام کرده است که نزدیک به ۱۱ هزار نفر به دلیل شرکت در تظاهرات ضد جنگ در روسیه از ۲۴ فوریه تاکنون دستگیر شده اند که ۲ هزار و ۵۰۰ نفر آنان دیروز دستگیر شدند.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین اعلام کرد که اوکراین باید کریمه را بعنوان قلمرو روسیه و دونتسک و لوهانسک را بعنوان کشورهایی مستقل به رسمیت بشناسد و اگر این شروط محقق شود، سپس اقدامات ارتش روسیه در لحظه متوقف خواهد شد.
پسکوف به رویترز گفت که روسیه به اوکراین گفته است که اگر شروط روسیه محقق شود، ارتش روسیه میتواند در هر لحظه عملیات نظامی را متوقف کند.
اوکراین باید قانون اساسی را اصلاح کند و ادعای ورود به هر بلوک (اتحادیه اروپا و ناتو) را کنار بگذارد و روسیه نیز به عملیات غیرنظامی کردن اوکراین پایان میدهد.
، وزارت دفاع روسیه امروز (دوشنبه) به ارائه آمار جدیدی از عملیات نظامی ویژه نیروهای این کشور در اوکراین پرداخت.
این وزارتخانه با صدور بیانیهای، ابتدا تاکید کرد که ۶ گذرگاه بشردوستانه را از شهرهای کییف، ماریوپل، خارکیف و سومی به سمت شهرهای دیگر برای خروج غیرنظامیان اوکراینی از مناطق درگیری گشوده است.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، در این بیانیه آمده است که نیروهای روسی ۱۴ فروند جنگنده، بالگرد و یک پهپاد متعلق به ارتش اوکراین را منهدم کرده است.
وزارت دفاع اوکراین توضیح داد: «ما دیروز عصر ۴ جنگنده اوکراینی را ساقط کردیم. ما از آغاز عملیات نظامی ۲۳۹۶ تاسیسات نظامی اوکراین را منهدم کردهایم».
بر اساس این بیانیه، در میان اهداف منهدم شده ۸۲ مقر فرماندهی و نقاط ارتباطی، و ۱۱۹ سامانه پدافند موشکی وجود داشت.
این وزارتخانه اضافه کرد: «۸۲۷ تانک و خودروی زرهی، ۸۴ موشک انداز، ۳۰۴ توپخانه، ۶۰۳ خودروی نظامی و ۷۸ پهپاد متعلق به ارتش اوکراین نیز منهدم شدند».
مسکو همچنین خبر داد که ملیگرایان و نئونازیهای اوکراینی روز گذشته در ماریوپل، از حدود ۱۵۰ غیرنظامی به عنوان سپر انسانی استفاده کردند و به سوی نیروهای جمهوری دونتسک آتش گشودند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه سفرش به سه کشور حوزه بالتیک که با ادامه تهاجم روسیه به اوکراین، به شدت در خطر هستند، به لیتوانی رفت و گفت که آمریکا و ناتو از این کشور حمایت خواهد کرد.
او گفت: «ما از هر وجب از خاک ناتو در صورت حمله به آن دفاع خواهیم کرد. هیچ کس نباید به آمادگی ما شک کند، هیچ کس نباید در تصمیم ما شک کند.»
وزیر امور خارجه فرانسه اعلام کرد، ضروری است که در بحبوحه بحران کنونی در اوکراین، یک کانال ارتباطاتی آزاد با رئیس جمهوری روسیه حفظ شود.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه یکشنبه شب در مصاحبهای با کانال تلویزیونی فرانسه ۲ گفت: قطعا ضروری است که یک کانال ارتباطی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه حفظ کنیم. ما در جنگ علیه روسیه نیستیم، ما با اوکراینیها همبستگی داریم.
به درخواست شخصی امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه از پوتین، ارتش روسیه از ساعت ۱۰ صبح امروز (دوشنبه) به وقت محلی آتشبس اعلام کرد و کریدورهای بشردوستانه ای برای تخلیه غیرنظامیان از شهرهای کییف، سامی، خارکیف و ماریوپل باز کرد.
روسیه با استفاده از پهپادها بر این روند تخلیه نظارت و کنترل خواهد داشت تا از احتمال خرابکاری کییف در این روند جلوگیری کند.
ماکرون روز یکشنبه گفتوگوهای تلفنی جداگانهای با پوتین و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین داشت.
ماکرون در توییتی نوشت: با پوتین و زلنسکی صحبت کردم. ما در تلاشیم تا ایمنی و امنیت تاسیسات اتمی غیرنظامی اوکراین را حفظ کنیم و درخواستهایمان از روسیه از جمله آتشبس و حفاظت از غیرنظامیان را در اولویت قرار دهیم.
پوتین در گفتوگوی یک ساعت و نیمهاش با ماکرون، رئیس جمهور فرانسه را از اوضاع کنونی در رابطه با مذاکرات روسیه-اوکراین مطلع ساخت و آمادگی کشورش را برای ادامه گفتوگوها ابراز کرد. پوتین همچنین جزئیات اقدامات تحریکآمیز هفته گذشته نیروهای اوکراینی در نزدیکی نیروگاه اتمی زاپوریژیا را در اختیار همتای فرانسویاش قرار داد.
کرملین اعلام کرد، پوتین به ماکرون گفت که کییف از توافقات حاصل شده در مسکو درباره تخلیه غیرنظامیان از مناطق جنگی پیروی نمیکند.
ترامپ با انتقاد از رئیس جمهوری آمریکا بابت عملکردش در قبال روسیه، با لحنی تمسخرآمیز گفت که ایالات متحده باید "پرچم چین را روی جتهای جنگنده اف-۲۲ بگذارد و روسیه را حسابی بمباران کند. بعد بگوید چین این کار را انجام داد و سپس آنها شروع به جنگیدن میکنند و ما عقب نشسته و تماشا میکنیم."
به گزارش پایگاه سی.بی.اس نیوز، رسانههای آمریکا با استناد به منابع خبری گزارش دادند که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا در یک سخنرانی خطاب به اهداکنندگان کمکهای مالی کمیته ملی حزب جمهوریخواه، انتقاد از ناتو را از سر گرفت، مجددا اشارهای غیر مستقیم به نامزدی مجددش برای ریاست جمهوری آمریکا کرد و گفت نقش "شمارشگر آراء در انتخابات اغلب مهمتر از نقش کاندیداست.
این اظهارات دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا شامگاه شنبه و حدود ۲۴ ساعت پس از آن بیان شد که مایک پنس، معاونش در دوره ریاست جمهوری سابقش، در جریان سخنرانی خود خطاب به همان جمع اهداکنندگان کمکهای مالی که در نیواورلئان برگزار شد، چندین بار از ترامپ انتقاد کرد.
پنس در آن سخنانش که عصر جمعه ایراد شد، به آنها گفت که "این حزب جای افراد بهانهتراش برای پوتین نیست".
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا گزارش داد که ارتش روسیه 95 درصد نیروهای خود که در مرز مستقر کرده بود را به داخل اوکراین برده است.
این مقام ارشد نظامی آمریکا که به شرط ناشناس ماندن صحبت کرده در ادامه گفته، ما معتقد نیستیم که یک حمله آبی و خاکی به اودسا در سواحل دریای آزوف قریب الوقوع باشد.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین روز یک شنبه گفته بود که نیروهای روسیه در حال آمادهشدن برای بمباران شهر جنوبی اودسا هستند.
رویترز به نقل از این مقام پنتاگون مدعی شد که ارتش روسیه از آغاز عملیات نظامی خود تا کنون 600 موشک به اهدافش در اوکراین شلیک کرده است. وی همچنین ادعا کرده است که ستون نظامی ارتش روسیه در شمال کی یف همچنان معلق باقی مانده است.
این مقام پنتاگون که رویترز اسمی از وی نیاورده است در ادامه گفته، نیروهای پیشتاز ارتش روسیه همچنان در خارج از مرکز کییف، خارکیف و چرنیهوف هستند و در حال تلاش برای تکمیل محاصره این مناطق هستند اما با مقاومت اوکراین مواجه هستند.
وی همچنین گفته که پنتاگون اوضاع در ماریوپول و درگیریها در این منطقه را زیر نظر دارد و آن را رصد میکند.
این مقام پنتاگون با بیان اینکه سامانههای دفاع هوایی و موشکی اوکراین همچنان موثر هستند افزود: ما نمیتوانیم استفاده ارتش روسیه از بمبهای خوشهای را تایید کنیم.
رویترز همچنین گزارش داده است که پنتاگون معتقد است اوکراینیها همچنان به اینترنت دسترسی دارند.
روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» گزارش کرده است که واشنگتن برای مقابله با حملات دیجیتالی و رهگیری ارتباطات روسیه، یک تیم به شرق اروپا اعزام کرده است.
این روزنامه آمریکایی همچنین گزارش کرده است که دولت بایدن تجهیزات ارتباطی رمزگذاری شدهای را در اختیار رئیسجمهور اوکراین قرار داد تا از اقدامات و ارتباطات او با بایدن محافظت کند.
نیویورک تایمز به نقل از مقامهای آگاه همچنین گفت: واشنگتن و ناتو در کمتر از یک هفته حدود ۱۷۰۰۰ سلاح ضد تانک در اختیار اوکراین قرار دادند.
طبق این گزارش، نیروهای روسیه در سپیدهدم امروز، شهر ساحلی استراتژیک «میکولایف» هدف حملات سنگین توپخانهای قرار دادند.
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین اعلام کرده است که نیروهای روسیه از فرودگاههای بلاروس برای انجام حملات هوایی استفاده میکنند.
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین: شهر اربین به مدت سه روز است از آب و برق محروم است و نیروهای روسیه اجازه خروج ساکنان این شهر را نمیدهد.
الجزیره: نبرد در اطراف کییف شدت گرفت
نبرد بین نیروهای روسی و اوکراینی در اطراف کییف در دوازدهمین روز از جنگ شدت گرفته است.
به گزارش ایرنا به نقل از شبکه خبری الجزیره، ستاد کل اوکراین تأیید کرد که نیروهای روسی برای هجوم به پایتخت بسیج شده و کنترل شهر ایرپین نزدیک کییف را در دست گرفته اند.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهوری اوکراین، روز یکشنبه گفته بود که نیروهای روسیه در حال آماده شدن برای حمله به شهر جنوبی اودسا هستند.
رویترز به نقل از منابع خبری خود در پنتاگون گفته، نیروهای پیشتاز ارتش روسیه همچنان در خارج از مرکز کییف، خارکیف و چرنیهوف قرار دارند و در حال تلاش برای تکمیل محاصره این مناطق هستند.
دوازده روز از حمله نظامی روسیه به اوکراین میگذرد و تداوم این حملات باعث کشته، زخمی و آواره شدن تعداد زیادی از غیرنظامیان در این کشور شده و تلاشها برای میانجیگری و توقف جنگ عملا بینتیجه مانده است
به گزارش ایسنا، گزارشهای متعددی از کشته شدن غیرنظامیان اوکراینی منتشر شده شهرهای مختلف اوکراین از جمله ماریوپل و ایرپین و نیز شاهد نبرد شدید میان نیروهای روسی و اوکراینی در مسیرهای منتهی به کییف است.
امیدواری به برقراری آتشبس روز یکشنبه و بهویژه پس از مکالمه تلفنی امانوئل ماکرون با ولادیمیر پوتین کمرنگتر شد. رئیس جمهوری فرانسه میگوید ولادیمیر پوتین برای دستیابی به اهداف تعیین شده در اوکراین مصمم است.
روز یکشنبه روند خروج رسانههای خارجی و توقف فعالیت شبکههای اجتماعی و شرکتهای خارجی در روسیه ادامه یافت.
شمار پناهجویانی که اوکراین را به مقصد کشورهای همسایه ترک کرده اند، در این روز از مرز یک میلیون و پانصد هزار تن فراتر رفت.
صلیب سرخ نوشت: «مردم ماریوپل در وحشت زندگی میکنند و نیاز مبرمی به جای امن دارند. تلاش امروز برای تخلیه حدود ۲۰۰ هزار تن از این شهر...به دلیل نبود توافقی مشخص و عملی بین طرفین درگیری ناکام ماند.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز یکشنبه به شبه خبری سیانان گفت ایالات متحده «گزارشهای بسیار معتبری از حملات عمدی [روسیه] به غیرنظامیان» در اوکراین مشاهده کرده است که معادل جنایت جنگی به شمار میآیند. او همچنین گفت کشورش مشغول رایزنی با متحدان اروپایی برای بررسی احتمال منع واردات نفت از روسیه برای زیر فشار گذاشتن بیشتر ولادیمیر پوتین است.
در همین حال، کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل روز یکشنبه اعلام کرد، از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، بیش از ۳۶۰ غیرنظامی در حملات ارتش روسیه کشته و ۱۱۲۳ تن هم زخمی شدهاند. این نهاد سازمان ملل گفت ارقام واقعی احتمالا بسیار بیشتر است.