بین الملل تابناک: بیست و دومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور می گذرد. تهاجمی که تحولات و رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
نزدیکترین متحد ولادیمیر پوتین امروز (پنجشنبه) با بیان اینکه روسیه این قدرت را دارد که دشمنان به رهبری ایالات متحده را سر جای خودشان بنشاند، گفت مسکو "توطئه روسهراسی" غرب برای تجزیه کردن این کشور را خنثی خواهد کرد.
به گزارش شبکه اسکای نیوز، دیمیتری مدودف که بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ رئیسجمهوری روسیه بود و اکنون معاون دبیر شورای امنیت ملی روسیه است، گفت که ایالات متحده روی روسیههراسی مشمئزکننده سرمایهگذاری کرده است و تلاش دارد تا روسیه را به زانو درآورده و آن را تکهپاره کند.
مدودف گفت: این راهگشا نخواهد بود؛ روسیه این قدرت را دارد که تمام دشمنان گستاخ و بیشرم خود را بر سر جایشان بنشاند.
روزنامه نیکی ژاپن، روز پنجشنبه گزارش داد که اوکراین از ژاپن خواسته است تصاویر ماهوارهای باکیفیت برای کمک به این کشور در مقابل نیروهای روسی ارائه کند.
به گزارش ایندیپندنت، ژاپن ماهوارههایی در اختیار دارد که توانایی ثبت تصاویر دقیق در روز و شب و در هوای ابری یا دیگر موانع جوی را دارند.
در این گزارش بدون ذکر منبع آمده است که دولت ژاپن به دقت بررسی خواهد کرد که آیا ارائه چنین دادههایی به اوکراین از نظر سیاسی قابل قبول است یا بر اساس چارچوب قانونی فعلی مجاز است؟
رویترز هم گزارش داد که ارتش ژاپن چهار کشتی جنگی آبی خاکی بزرگ روسیه را در نزدیکی جزایر این کشور در حال حرکت به سمت غرب، احتمالاً به سمت اروپا، مشاهده کرده است.
تصاویر این کشتی که معمولاً برای انتقال نیروهای اعزامی به خشکی استفاده میشود؛ توسط وزارت دفاع ژاپن منتشر شده و کامیونهای نظامی را نشان میدهد که روی عرشه یکی از کشتیها بارگیری شدهاند.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین روز پنجشنبه انتقادات تندی را علیه مواضع آلمان در قبال روسیه مطرح کرد.
به نوشته نشریه «فایننشال تایمز»، زلنسکی حین سخنرانی ویدئویی برای اعضای پارلمان آلمان گفت: «شاهد هستیم که شرکتهای شما تا چه حد همچنان با روسیه در ارتباط هستند».
رئیس جمهور اوکراین در این سخنرانی که در صحن بوندشتاگ پخش میشد روسیه را کشوری خطاب کرد که «از کشور شما و دیگر کشورها استفاده میکند تا جنگ خود را بهلحاظ مالی تأمین کند».
زلنسکی با تکرار درخواستهای خود در سخنرانیهای مشابه برای قانونگذاران آمریکایی و انگلیسی، افزایش حمایت نظامی از اوکراین و ایجاد منطقه پرواز ممنوع در این کشور را خواستار شد.
او همچنین با اعتراض به روابط اقتصادی آلمان و روسیه گفت: «هنگامی که به شما گفتیم نورد استریم دو یک سلاح و آمادهسازی برای جنگ است گفتید که فقط یک پروژه تجاری است».
نشریه انگلیسی «فایننشال تایمز» روز پنجشنبه به نقل از افراد مطلع نوشت، پیشرفت چشمگیری در انعقاد یک طرح صلح از جمله آتشبس میان روسیه و اوکراین به وقوع پیوسته است.
فایننشال تایمز به نقل از دو فرد مطلع نوشت، مذاکرهکنندگان اوکراینی و روسیه برای اولین بار، روز دوشنبه توافقی پیشنهادی را به بحث گذاشتند. این پیشنویس پانزده بندی، مواردی نظیر عقبنشینی اوکراین از جاهطلبی پیوستن به ناتو و متعهد شدن این کشور به عدم میزبانی از نیروها یا تسلیحات خارجی در ازای دریافت محافظت از سوی متحدانی مانند انگلیس، آمریکا و ترکیه را در بر میگیرد.
به نوشته این نشریه، با این حال مسائلی از جمله ماهیت ضمانتهای امنیت غرب برای اوکراین و از سوی دیگر، تعیین وضعیت نواحی تصرف شده از سوی روسیه ممکن است به موانعی بر سر این توافق تبدیل شوند.
یک مقام اوکراینی مطلع از وضعیت مذاکرات مدعی شد، ممکن است روسیه با ادعای تمایل به توافق، بهدنبال خریدن زمان باشد و «باید به آنها فشار بیاوریم، تا جایی که چارهدیگری به غیر از پذیرفتن توافق صلح برای آنها نماند».
فایننشال تایمز همچنین به نقل از یک مقام روس مطلع از وضعیت مذاکرات نوشت، موفقیت در این توافق میتواند برای هردو طرف راهی را فراهم کند که اعلام پیروزی کنند.
«میخاییلو پودولیاک» یکی از مشاوران ارشد «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین به این نشریه انگلیسی گفت، هرگونه توافقی باید شامل «خروج نیروهای روسیه از قلمرو روسیه» از جمله مناطقی باشد که از پنجم اسفند امسال تصرف شدهاند.
این مقام اوکراینی گفت: «ما مدلی اوکراینی برای ضمانتهای امنیتی پیشنهاد میکنیم که مشارکت چند ضمانتکننده بهسود اوکراین در درگیریها را شامل میشود».
او با این حال گفت، با وجود هرگونه توافقی، اوکراین «قطعاً باید ارتش خود را حفظ کند». پودولیاک همچنین درباره شرط روسیه برای عدم میزبانی اوکراین از نیروها و تسلیحات خارجی مدعی شد، چنین چیزی همین حالا نیز در قوانین اوکراین لحاظ شده است.
یک مقام روس نیز درباره شروط این توافق گفت، یکی از دلایل اصلی «عملیات ویژه» روسیه در اوکراین، حمایت از نواحی روس زبان اوکراین بوده و اوکراین باید درباره حقوق روس زبانهای این کشور تضمین دهد.
فایننشال تایمز به نقل از پودولیاک نوشت، اوکراین در صورتی که با شرط روسیه برای بهرسمیت شناختن جدایی کریمه و دونباس مواجه شود، آن را رد خواهد کرد.
وزیر دفاع انگلیس امروز (پنجشنبه) اعلام کرد که کشورش یک سامانه موشکی Sky Sabre و ۱۰۰ نیرو در لهستان مستقر خواهد کرد.
به گزارش شبکه اسکای نیوز، انگلیس همچون دیگر کشورهای عضو ناتو از استقرار نیروی زمینی در اوکراین امتناع کرده است اما منابع در کشورهای ناتو در همسایگی آن را تقویت کرده است.
دیگر اعضای ناتو هم در صدد تقویت امنیت جبهه شرقی این ائتلاف نظامی برآمدهاند.
بن والاس، وزیر دفاع انگلیس هم اکنون برای انجام مذاکرات دوجانبه درباره بحران اوکراین به ورشو، پایتخت لهستان سفر کرده است.
این مقام ارشد انگلیسی در کنفرانس مطبوعاتی خود گفت: قرار است ما سامانه موشک میان برد و ضد هوایی Sky Sabre را با حدود ۱۰۰ نظامی در لهستان مستقر کنیم تا اطمینان یابیم که ما در کنار لهستان ایستادهایم، از حریم هوایی آن نسبت به هرگونه تخاصم بیشتر از سوی روسیه حفاظت به عمل میآوریم.
وزارت اطلاعات ارتش انگلیس روز پنجشبه (امروز) مدعی شد که تهاجم روسیه به اوکراین عمدتا در همه جبهه ها متوقف شده است.
به گزارش رویترز این وزارت خانه مدعی شد: حملات عمدتا متوقف شده است زیرا نیروهای روسیه دچار خسارات سنگین شده و پیشرفت اندکی در پیشروی نیروهای زمینی، هوایی، دریایی این کشور در روزهای اخیر داشته اند.
وزارت دفاع انگلیس نیز اعلام کرد که «مقاومت اوکراینی ها همچنان قوی و پابرجاست و به خوبی هماهنگ شده است. اکثریت اراضی اوکراینی شامل همه شهرهای بزرگ در دست نیروهای اوکراینی است».
رویترز در گزارش دیگری به نقل از معاون نخست وزیر اوکراین آورده است: اوکراین امروز پنجشبه ابراز امیدواری کرد که ۹ مسیر برای تخلیه شهروندانی که توسط نیروهای روسیه محاصره شده اند بازگشایی شود و کمک های انسان دوستانه به بندر تحت محاصره ماریوپل منتقل شود.
مقام های محلی می گویند بین دو هزار و ۳۰۰ تا ۲۰ هزار غیرنظامی تاکنون در حملات روسیه به شهرهای اوکراینی کشته شده اند اما به نوشته رویترز امکان تایید این آمار به صورت مستقل وجود ندارد.
یک مقام ارشد اوکراین اعلام کرد که این کشور ۹ سرباز اسیر روسی را با شهردار «ملیتوپل» که هفته گذشته بازداشت شده بود، مبادله کرد.
به گزارش شبکه خبری اسکای، اوکراین پیشتر اعلام کرده بود که ایوان فدوروف، شهردار ملیتوپل - که توسط روسیه بازداشت شده بود - آزاد شده است، اما جزئیاتی در این باره منتشر نشده بود.
آژانس خبری اینترفکس اوکراین به نقل از دستیار رسانهای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین اعلام کرد: ایوان فدوروف از اسارت روسیه آزاد شده است. روسیه این شهردار اوکراینی را با ۹ سرباز روسی ۱۸ تا ۲۰ ساله که در اسارت اوکراین بودند، مبادله کرد.
اوکراین جمعه هفته گذشته اعلام کرد که فدوروف توسط نیروهای روسیه ربوده شده است.
اداره دریانوردی پاناما اعلام کرد که از زمان حمله روسیه به اوکراین در کمتر از یک ماه گذشته، سه کشتی با پرچم پاناما در دریای سیاه مورد اصابت موشکهای روسی قرار گرفتهاند.
رویترز با اعلام این خبر نوشت: مقامهای دریایی پاناما در بیانیهای اعلام کردند که از این سه کشتی، یک کشتی غرق شده، اما تلفات جانی گزارش نشده است. دو کشتی دیگر نیز خساراتی دیدهاند.
نوریل آرائوز، مدیر سازمان دریایی پاناما گفت: «ما میدانیم که سه کشتی ما مورد حمله موشکهای روسی قرار گرفتند، اما خدمه آن سالم هستند و فقط خسارتهای مادی داشتیم.»
سه کشتی آسیبدیده نامورا کوئین، لرد نلسون و هلت بودند. سازمان دریایی پاناما تاریخ دقیق مورد اصابت قرار گرفتن کشتیها را اعلام نکرده است.
آرائوز همچنین گفت که حداقل ۱۰ کشتی حامل پرچم پاناما هنوز در دریای سیاه هستند و نیروی دریایی روسیه خروج کشتیها از منطقه را محدود کرده است.
بر اساس این گزارش، پاناما با بیش از هشت هزار کشتی، بزرگترین رجیستری کشتیهای دارای پرچم در جهان را در اختیار دارد.
وزیر خارجه فرانسه گفت: روسیه تنها وانمود میکند که با اوکراین مذاکره میکند، اما در واقع درگیر یک «فرآیند دراماتیک، وحشیانه و طولانیمدت» است.
به گزارش وبسایت روزنامه گاردین، ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه در گفتوگویی مطبوعاتی گفت: فقط یک وضعیت اضطراری وجود دارد و آن آتشبس است؛ آتشبس و آتشبس؛ فقط بر این اساس است که میتوانید مذاکره کنید، چون نمیشود با تفنگی بر سر، مذاکره کرد.
لودریان همچنین اظهار کرد: فرانسه، روسیه را مسئول هرگونه استفاده از سلاح شیمیایی یا باکتریولوژیک در جنگ اوکراین میداند.
وزیر خارجه فرانسه تاکید کرد که «استفاده از ابزارهای غیرمتعارف، تشدید برخورد به شکل غیرقابل تحملی را در پی دارد و با تحریمهای اقتصادی گستردۀ سفت و سخت پاسخ داده خواهد شد»، اما در مورد ماهیت این تحریمهای احتمالی، توضیح بیشتری نداد.
«جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا شامگاه چهارشنبه (۱۶ مارس/ ۲۵ اسفند) مدعی شد «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه جنایتکار جنگی است.
جو بایدن در ابتدا به سوال یک خبرنگار که پرسیده بود آیا حاضراست پوتین را جنایتکار جنگی بخواند پاسخ منفی داد اما لحظاتی بعد از خبرنگار خواست سوالش را تکرار کند و در پاسخ گفت: «فکر میکنم او جنایتکار جنگی است.»
اندکی بعدتر، جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید گفت که بایدن «حرف دلش را زده است.» با این حال، جنیفر ساکی گفت که وزارت خارجه آمریکا هنوز در حالی بررسی این است که آیا حمله روسیه به اوکراین را میتوان جنایت جنگی در نظر گرفت یا خیر.
مخالفت دوباره کاخ سفید با ارائه جنگنده به اوکراین و منطقه پرواز ممنوع
علیرغم درخواستهای مکرر مقامات کییف از غرب برای برقراری منطقه پرواز ممنوع برفراز این کشور، واشنگتن باز هم با این درخواست مخالفت کرد.
«جنیفر ساکی» سخنگوی کاخ سفید بامداد پنجشنبه بار دیگر با درخواست کییف برای برقراری منطقه پرواز ممنوع در اوکراین و همچنین تصمیم برخی کشورهای اروپایی برای ارائه جنگنده به این کشور مخالفت کرد.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، ساکی طی نشست خبری در کاخ سفید گفت آمریکا تصمیم خود مبنی بر غیرممکن بودن انتقال جنگنده های میگ-۲۹ به اوکراین را تغییر نداده است.
وی دلیل این تصمیم را اینگونه توضیح داد: «انتقال جنگندهها به اوکراین ممکن است اشتباهاً به عنوان تشدید تنش توسط روسیه تلقی شود».
سخنگوی کاخ سفید اظهار داشت که «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا سخنرانی «ولودیمر زلنسکی» همتای اوکراینی خود را در مقابل کنگره شنید، اما تصمیم خود را بر اساس ارزیابی های پنتاگون تغییر نداده است.
بر اساس این گزارش، ساکی تاکید کرد که از دیدگاه دولت آمریکا، انتقال جنگندهها به طور قابل توجهی توانایی نیروهای اوکراینی را در برابر روسیه تغییر نمیدهد.
وی همچنین بار دیگر تکرار کرد که آمریکا منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین ایجاد نخواهد کرد.
به نوشته ریانووستی، این مقام آمریکایی توضیح داد: «بایدن این تصمیم را بر اساس منافع امنیت ملی ما اتخاذ کرد. همانطور که قبلاً گفتیم منطقه پرواز ممنوع، ما و ناتو را ملزم میکند که هواپیماهای روسیه را ساقط کنیم. ما هیچ علاقه ای به آغاز درگیری جنگ جهانی سوم نداریم».
ساکی اما افزود که واشنگتن درخواستهای زلنسکی را درک میکند.
وی در ادامه تاکید کرد که آمریکا تفاوتی بین ایجاد منطقه پرواز ممنوع «بشردوستانه» و «نظامی» بر فراز اوکراین نمیبیند، زیرا هر دو گزینه منجر به تشدید درگیری خواهد شد.
واکنش روسیه به اظهارات بایدن علیه پوتین: نابخشودنی است
سخنگوی رئیسجمهوری روسیه، سخنان رئیسجمهور آمریکا - که ولادیمیر پوتین را «جنایتکار جنگی» خطاب کرده بود - را «نابخشودنی» دانست.
به گزارش شبکه خبری اسکای، سخنگوی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه به سخنان همتای آمریکایی خود - جو بایدن - واکنش نشان داد و آنها را «غیرقابلپذیرش و نابخشودنی» خواند.
پیش از این، جو بایدن همتای روسی خود را یک جنایتکار جنگی توصیف کرده بود.
حالا در واکنش به آن اظهارات، دیمیتری پسکوف - سخنگوی پوتین - این گفتههای بایدن را «لفاظی غیرقابلپذیرش و نابخشودنی» رهبر کشوری دانست که «بمبهایش صدها هزار نفر را به کام مرگ کشانده است.»
شورای امنیت به درخواست روسیه تشکیل جلسه میدهد
خبرگزاری رویترز نوشت: شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه (فردا) به درخواست روسیه درباره دسترسی به کمک ها و حفاظت از شهروندان در اوکراین تشکیل جلسه میدهد.
رویترز گزارش داد: قطعنامه پیشنهادی روسیه خواستار آن است که غیرنظامیان از جمله نیروهای امداد رسان و افراد آسیب پذیر از جمله کودکان و زنان به طور کامل مورد حفاظت قرار بگیرند.
قطعنام همچنین خواستار دسترسی امن و بدون تعویق به کمک ها و ایجاد مسیر امنی برای خروج مردم از اوکراین است.
رویترز افزود: در پیش نویس قطعنامه ای که به رویت این رسانه رسیده است به موضوع تایید حمله روسیه به کشور همسایه اش و نیز پاسخگویی مسکو در قبال جنین حمله اشاره ای نمی شود.
باربارا وودوارد سفیر انگلیس در سازمان ملل در ویدئویی که از طریق توئیتر روز سه شنبه منتشر کرد اشاره نشدن به چنین موضوعاتی را در متن پیش نویس «غفلت آشکار» توصیف کرد و مدعی شد این «بازی» روسیه است و انگلیس به متن پیش نویس رای نخواهد داد.
این مقام انگلیسی همچنین گفت: «قطعنامه پیشنهادی آنها از همه طرف ها می خواهد به حقوق بین المللی انسانی احترام بگذارند اما این حقیقت را نادیده می گیرند که روسیه خود در حال ارتکاب جنایت جنگی است.»
رویترز نوشت: دیپلمات ها می گویند بعید است که قطعنامه پیشنهادی روسیه در جلسه روز جمعه شورای امنیت رای بیاورد زیرا تاکیدی بر پایان درگیری ها یا خروج نیروهای روسیه از اوکراین ندارد.
برای این که قطعنامه ای در شورای امنیت رای بیاورد دستکم به ۹ رای موافق نیاز دارد و هیچ یک از کشورهای روسیه، چین، آمریکا، فرانسه و انگلیس نباید آن را وتو کنند. به گفته دیپلمات ها اقدام روسیه توفیقی کسب نخواهد کرد زیرا احتمالا بیشتر اعضای شورای امنیت که ۱۵ عضو دارد به آن رای ممتنع خواهند داد.
اولیویا دالتون سخنگوی هیات آمریکایی حاضر در سازمان ملل گفت: قرار نیست ما به تلاش های روسیه برای طفره رفتن از مسئولیت و پاسخگویی خود و نیز نقش این کشور در حمله به اوکراین صحه بگذاریم.
روسیه متن پیشنهادی خود را بعد از توقف تلاش های مکزیک و فرانسه برای قطعنامه شورای امنیت درباره وضعیت انسان دوستانه دراوکراین مطرح کرده است. این دو کشور مدعی شدند قطعنامه پیشنهادی آنها توسط مسکو وتو خواهد شد. فرانسه و مکزیک قرار است طرح خود را در مجمع عمومی که ۱۹۳ عضو دارد و هیجچ کشوری در آن از حق وتو برخوردار نیست به رای بگذارند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.