بین الملل تابناک: بیست و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور می گذرد. تهاجمی که تحولات و رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
روسیه در شورای امنیت سازمان ملل بار دیگر آمریکا را به حمایت از یک برنامه تسلیحات بیولوژیکی در اوکراین متهم کرد در حالی که اکثر اعضای شورای امنیت سازمان ملل این اتهامات را به عنوان "اطلاعات غلط" رد کردند.
به گزارش پایگاه الجزیره، نمایندگان آمریکا و انگلیس و چند تن دیگر روسیه را از بابت درخواست روز جمعهاش در خصوص برگزاری نشست شورای امنیت برای بحث بر سر اتهاماتش مورد سرزنش قرار دادند. چند روز پیش نیز شورای امنیت به درخواست روسیه جلسهای برای شنیدن اتهامات مشابه برگزار کرد.
روز جمعه شورای امنیت سازمان ملل باردیگر صحنه رویارویی آمریکا و روسیه شد.
جلسه اضطراری شورای امنیت در روز جمعه این بار به درخواست روسیه برگزار شده بود در حالی که روسیه یک بار دیگر آمریکا را متهم کرد به اینکه برای برپا کردن برنامه تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی به اوکراین کمک مالی و عملی میکند.
نماینده روسیه در این شورا گفت، مسکو به سند تازهای دست پیدا کرده که امضای یک مقام وزارت دفاع آمریکا را به همراه دارد و ادعاهای این کشور را ثابت میکند. روسیه این سند را در اختیار اعضای شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل قرار داده است.
آمریکا نیز یک بار دیگر این ادعاها را رد کرد و گفت، مسکو آنچه که خود در سر دارد به دیگران نسبت میدهد و اتهامات روسیه را پروپاگاندا و اشاعه اخبار دروغ خواند.
به جز آمریکا، این بار هم مثل چند روز پیش، رییس نهاد خلع سلاح سازمان ملل گفت، هیچ نشانهای از برنامه تسلیحاتی ادعایی روسیه در اوکراین یافت نشده است.
روسیه در عین حال روز جمعه تلاش کرد قطعنامهای را در موضوع کمکهای انسان دوستانه مربوط به اوکراین در شورای امنیت به رای بگذارد ولی براساس گزارشها به دلیل نبود حتی یک حامی از این قطعنامه پیشنهادی، رای گیری از سوی خود روسیه لغو شد.
لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل، روایت روسیه از سلاحهای بیولوژیکی در اوکراین را به تئوریهای توطئه که در اینترنت به آنها دامن زده میشود، تشبیه کرد.
وی به شورای امنیت گفت: جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا برای این نوع صحبتها یک کلمه دارد؛ "سوء تفاهم". همانطور که یک هفته پیش گفتم، اوکراین برنامه تسلیحات بیولوژیکی ندارد. هیچ آزمایشگاه تسلیحات بیولوژیکی اوکراینی، نه در نزدیک مرز روسیه و نه هیچ کجای دیگر وجود ندارد.
واسیلی نبنزیا، فرستاده روسیه به سازمان ملل گفت، اجزای سلاحهای بیولوژیکی در اوکراین ساخته شدهاند و اسنادی وجود دارد که "تامین مالی و نظارت مستقیم پنتاگون" را بر آزمایشگاههای زیستی اوکراین اثبات میکند.
روز جمعه، ایزومی ناکامیتسو، نماینده عالی سازمان ملل در امور خلع سلاح، به شورای امنیت گفت، سازمان ملل "از وجود هیچ گونه برنامه تسلیحات بیولوژیکی مطلع نیست". ناکامیتسو در جلسه چند روز قبل هم همین ادعا را مطرح کرد.
مقامات آمریکا گفتهاند، اوکراین آزمایشگاههای بیولوژیکی برای تحقیقات حوزه سلامت عمومی دارد و واشنگتن برای تقویت ایمنی زیستی به کشورهای مختلف بودجه میدهد.
چین به نوبه خود روز جمعه خواستار گفتگو شد، و در عین حال از "طرفهای مربوطه" خواست تا به سوالات روسیه در مورد گمانه زنیهای مربوط به برنامه تسلیحات بیولوژیکی در اوکراین رسیدگی کنند.
ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل به نشست شورای امنیت گفت: ما از سازمان ملل و همه طرفها در زمینه افزایش تلاشها برای میانجیگری حمایت میکنیم و امیدواریم که همه طرفها بتوانند به جای افزودن هیزم به آتش، هر چه بیشتر کارهایی را انجام دهند که برای پیشبرد گفتگوهای صلح مفید باشند.
پس از نشست روز جمعه، باربارا وودوارد، فرستاده انگلیس ادعاهای روسیه را "اطلاعات غلطی برآمده از استیصال" خواند و بر اظهارات مقامات غربی مبنی بر اینکه حمله روسیه به اوکراین با گرفتار شدن به شکستهای نظامی و لجستیکی به بن بست خورده، تاکید کرد.
وودوارد درباره نشستی که به درخواست روسیه برگزار شد، گفت: این انحراف در هدف شورای امنیت است.
وی در جلسه شورا گفته بود: تنها چیزی که این شورا باید بشنود این است که نیروهای روسیه اوکراین را ترک میکنند.
اواخر روز جمعه آلبانی، فرانسه، ایرلند، نروژ، انگلیس و آمریکا در بیانیه مشترکی روسیه را به براندازی ماموریت سازمان ملل متهم کردند.
در این بیانیه آمده است: این نشست و این دروغها برای یک هدف طراحی شدهاند؛ منحرف کردن مسئولیت جنگی که با انتخاب روسیه به راه افتاده و فاجعه انسانی ناشی از آن.
روسای جمهور روسیه و فرانسه در یک گفتگوی تلفنی به تبادل نظر در مورد وضعیت اوکراین و مذاکرات نمایندگان مسکو و کییف پرداختند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، کرملین در بیانیهای اعلام کرد، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در تماس تلفنی با امانوئل ماکرون، همتای فرانسویاش جدیدترین وضعیت اوکراین را مورد بررسی قرار داد.
در این بیانیه آمده است، ولادیمیر پوتین در پاسخ به نگرانیهای ماکرون در قبال امنیت غیرنظامیان در اوکراین، بیان کرد که روسیه "هر کار ممکنی" را برای حفظ جان غیرنظامیان از جمله از طریق ایجاد کوریدورهای بشردوستانه انجام داده است.
بر اساس این گزارش، پوتین در این تماس تلفنی، نیروهای امنیتی اوکراین را به ارتکاب "جنایت جنگی" با "گلوله باران گسترده توپخانهای و موشک باران" در دونباس متهم کرد.
طبق اعلام کرملین، رهبران دو کشور همچنین در مورد مذاکرات اخیر بین نمایندگان روسیه و اوکراین و موضع مسکو در مورد چگونگی دستیابی به یک توافق گفتگو کردند.
بر اساس گزارش تلویزیون BFM فرانسه، مقامات کاخ الیزه اعلام کردند، ماکرون به نوبه خود از پوتین خواست تا "اقدامات ملموس و قابل راستیآزمایی برای رفع محاصره ماریوپل" اتخاذ کند.
رئیس جمهور فرانسه همچنین بر درخواستش برای آتش بس فوری تاکید کرد.
به گفته مقامات اوکراینی، نیروهای مسلح روسیه اطراف شهر ماریوپل را محاصره کردهاند و روز چهارشنبه سالن تئاتری را هدف قرار دادند که بیش از 1000 غیرنظامی در آن پناه گرفته بودند.
در بیانیه کرملین آمده است که ماکرون و پوتین همچنین توافق کردند تا به این نوع گفتوگوها ادامه دهند.
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا روز شنبه مدعی شد، روسیه قصد تصرف اودسا را دارد اما واشنگتن بابت استقرار نیروهای روس در مرزهای ناتو نگرانی ندارد.
آستین در نشست خبری با «کریل پتکوف» نخستوزیر بلغارستان اعلام کرد گفتوگوها با این کشور بر تقویت توان دفاعی جبهه شرقی ناتو تمرکز داشت و این کشور «در حال همکاری با ما برای توسعه مجدد سامانه دفاعی ناتو است».
وزیر دفاع آمریکا مدعی شد روسیه در اوکراین با استفاده از روشهای بیرحمانه، غیرنظامیان را هدف قرار میدهد و از این طریق در جنوب اوکراین پیشروی میکند.
او در ادامه گفت، کشورهای عضو ناتو بر سر لزوم حمایت از مردم اوکراین در دفاع آنها از سرزمین مادری توافق دارند و «جنگ پوتین در اوکراین و شمار تلفات آن تأسف برانگیز است».
رئیس پنتاگون در ادامه ادعاهای خود گفت: «روسیه قصد دارد شهر اودسا (در جنوب غربی اوکراین) را بهخاطر اهمیت راهبردی که دارد، تصرف کند».
پتکوف نیز در این نشست خبری بر ضرورت حمایت از مولداوی، همسایه جنوب غربی اوکراین تأکید کرد و گفت، کشورش قصد دارد توان نظامی خود را افزایش دهد و به ارسال کمکهای دارویی و بشردوستانه برای پناهجویان اوکراینی ادامه خواهد داد.
آستین همچنین در این نشست خبری گفت: «اطلاعات مشخصی درباره اعزام نیروهای بیشتر روسیه به اوکراین وجود ندارد و از آنجا که پیشروی آنها در اوکراین متوقف شده است، نگران استقرار نیروهای روسی در مرزهای ناتو نیستیم».
وزیر دفاع آمریکا گفت: «کشورهای عضو ناتو باید بهصورت متناوب هماهنگی داشته باشند تا با خطرات مقابله کنند. تلاشهای ناتو باید تقویت شود و باید قادر به اقدام در زمان مناسب باشیم».
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) امروز شنبه در توئیتی از انتقال نفربرهای جنگی خود در آلمان به سمت مرز با جمهوری چک خبر داد.
وزارت دفاع آمریکا در حساب توئیتر خود دراین مورد نوشت که خودورهای جنگی از نوع «ام ۲» (M۲) بوده و با قطار آنها را راهی شهر « گرافنور » (Grafenwoehr) واقع در ایالت بایرن که در نزدیکی با مرز جمهوری چک بوده، گسیل داشته است.
پنتاگون در حسابت توئیتر خود نوشت: چندین دستگاه خودروی جنگی پیاده نظام « M۲ بردلی» بر روی واگنها در «مانهایم» آلمان، به مقصد گرافنور بارگیری شدند.
پنتاگون درادامه نوشت: پس از رسیدن خودروهای جنگی ، توسط تیم رزمی تیپ یکم زرهی آمریکا، به عنوان بخشی از نقش خود در دفاع از متحدان ناتو مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
روسیه برای نخستین بار از موشک راهبردی مافوق صوت کینژال (Kinzhal) در جنگ علیه اوکراین استفاده کرد و یک انبار مهمات را در غرب این کشور مورد هدف قرار داد.
شبکه خبری «بلومبرگ» با انتشار این خبر نوشت: روسیه اعلام کرد که روز جمعه (روز گذشته ) برای نخستین بار از موشک مافوق صوت "کینژال" برای هدف قرار دادن یک انبار مهمات بزرگ در اعماق زمین واقع در غرب اوکراین استفاده کرده است.
بلومبرگ در ادامه این خبر نوشت: «ایگور کناشنکوف» (Igor Konashenkov) سخنگوی وزارت دفاع روسیه در جریان کنفرانس خبری روزانه گفت که این حمله هوایی در منطقه « ایوانو فرانکیفسک » (Ivano-Frankivsk) در نزدیکی روستای «دلیاتین» (Delyatyn) واقع در غرب اوکراین صورت گرفت و در نتیجه آن یک انبار مهمات هوایی را نابود ساخت.
بلومبرگ افزود: تاکنون مقامات اوکراینی به این خبر واکنشی نشان نداده اند.
این رسانه آمریکایی مستقر در نیویورک در ادامه این خبر نوشت: روسیه تا پیش از این اهدافی را در غرب اوکراین با موشک های دورد برد خود از جمله اهدافی در نزدیکی با مرز لهستان را هدف قرار داده بود، اما سامانه موشکی «هوا به زمین» کینژال یکی از تسلیحات فوق پیشرفته راهبردی روسیه به شمار می رود که ولادیمیر پوتین در سال ۲۰۱۸ از وجود چنین سلاحی پرده برداشت.
موشک کینژال که قابلیت حمل کلاهک هسته ای نیز دارد، بسته به نوع جنگنده ای که از آن شلیک شود بمب افکن توپولوف، جنگنده میگ و یا سوخو، بردی بین دو تا سه هزار کیلومتر با حداکثر سرعتی برابر با ۱۴هزار و ۷۰۰ کیلومتر بر ساعت دارد و خطای این موشک برای زدن هدف تنها «یک متر» است.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در پی وقوع و ادامه جنگ اوکراین نسبت به بروز اختلال در چرخه تامین مواد ضروری از جمله مواد غذایی ابراز نگرانی کرد و آنرا موجب فروپاشی در سیستم عرضه مواد غذایی در عرصه جهانی دانست.
وزارت دفاع اوکراین اعلام کرد، همزمان با پیشروی نیروهای روس به طرف ماریوپل، بزرگترین بندر دریای آزوف، اوکراین "به طور موقت" دسترسی به دریای آزوف را از دست داده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت دفاع اوکراین در بیانیهای اعلام کرد: نیروهای روسی تا حدی در منطقه عملیاتی دونتسک موفق بودهاند و به طور موقت اوکراین را از دسترسی به دریای آزوف محروم کردهاند.
این وزارتخانه در بیانیهاش اعلام نکرد که آیا نیروهای اوکراینی مجددا دسترسی به این دریا را پس گرفتهاند یا خیر.
ماریوپل به خاطر موقعیت استراتژیکش در ساحل دریای آزوف از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین از 24 فوریه سال جاری میلادی مورد هدف قرار داشته است.
درحالی که مشاور دفتر رئیس جمهوری اوکراین از احتمال طولانی شدن مذاکرات بین مسکو و کی یف خبر می دهد؛ وزیر امور خارجه آمریکا نیز بر پابرجا بودن تحریم ها علیه مسکو تا تغییر رویه دراین جنگ تاکید می کند.
خبرگزاری تاس دراین باره گزارش داد: «میخائیل پودلیاک» (Mikhail Podolyak) مشاور دفتر ریاست جمهور اوکراین اعلام کرد که گفت وگوها بین مسکو و کی یف ممکن است حداقل چند هفته ای بطول انجامد.
بنابراین گزارش وی که با تلویزیون بلومبرگ مصاحبه می کرد گفت که خواسته های اصلی اوکراین دراین مذاکرات شامل؛ آتش بس، عقب نشینی نظامیان روسی و حل و فصل سیاسی در ارتباط با مناطق مورد مناقشه است.
این مقام دفتر ریاست جمهوری اوکراین به بلومبرگ گفت: مذاکرات به خاطر برخی موارد حقوقی که با یکدیگر ناهمخوانی دارند، ممکن است چندین هفته و شاید بیشتر بطول انجامد.
تا کنون چهار دور مذاکرات صلح بین اوکراین و روسیه برگزار شده است که آخرین آن، روز ۲۴ اسفند ماه به صورت مجازی و سه دور پیشتر به صورت حضوری و در بلاروس برگزار شد.
خبرگزاری تاس در همین حال گزارش داد: آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که تحریم های آمریکا علیه روسیه تا زمانی که مسکو درعرصه سیاسی تغییر رویه ندهد، پابرجا خواهند ماند.
بنابراین گزارش، بلینکن دراین باره گفت: البته، قصد این نیست که بخشی از تحریم ها دائمی باشند، هدف از تحریم ها تغییر رفتار آنها (روسیه) است، با این حال باید خود را برای این موضوع که می تواند مدتی این تحریم ها بطول انجامد آماده کنیم چراکه نتیجه دلخواه بلادرنگ بدست نمی آید.
درخواست رئیسجمهور اوکراین برای مذاکره فوری با روسیه
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین بامداد امروز (شنبه) در یک پیام ویدئویی با تأکید بر لزوم گفتوگو با روسیه گفت که تنها فرصتی که روسیه برای مهار تبعات اشتباهات خود در زمینه اشغال اوکراین دارد برگزاری مذاکرات فوری صلح است.
وی در این پیام گفت: «مذاکرات جدی و معنادار در خصوص صلح در خصوص امنیت ما برای اوکراین، تنها شانس روسیه برای کاهش خسارات ناشی از اشتباهاتش است. زمان دیدار است، زمان گفتوگو است».
رئیسجمهور اوکراین ادامه داد که هزینه جنگ اوکراین، خسارات سنگینی برای روسیه به همراه خواهد داشت که احتمالاً چندین نسل از پس جبران آن برنخواهند آمد.
زلنسکی در اینباره گفت: «زمان احیای تمامیت ارضی و عدالت برای اوکراین است در غیر اینصورت خساراتی که روسیه متحمل خواهد شد به قدری بزرگ خواهد بود که چندین نسل از پس جبران آن برنخواهند آمد».
از طرف دیگر، «ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه در یک تجمع در مسکو حضور یافت و ارتش روسیه را برای عملیات نظامی در اوکراین مورد تقدیر قرارد داد و گفت: «آنچه را که باید و نحوه انجام و هزینه آن را میدانیم و ما قطعاً تمامی برنامه های خود را محقق خواهیم کرد».
زلنسکی در واکنش به اظهارات پوتین گفت:«حرفهای زیاد امروز در مسکو شنیده شد....راهپیمایی بزرگی صورت گرفت و میخواهم به یک جزئیات توجهات را جلب کنم. گزارش شده است که حدود 200 هزار نفر در راهپیمایی پایتخت روسیه شرکت کردند. 100 هزار نفر در خیابانها و 95000 نفر در استادیوم بودند. حدوداً همین تعداد نظامی روس در حمله به اوکراین شرکت کردهاند. فقط 14 هزار جسد و دهها هزار زخمی و قطع عضوی در استادیوم مسکو را تصور کنید».
درخواست چین برای پاسخگویی آمریکا درباره آزمایشگاههای بیولوژیک در اوکراین
یک مقام ارشد چینی امروز جامعه از کشورهای دخیل در برنامههای تسلیحات بیولوژیکی در اوکراین خواست به مسائل مطرحشده از سوی روسیه در این خصوص پاسخ دهند.
«ژانگ جون»، نماینده دائم چین در سازمان ملل در جلسه شورای امنیت روز جمعه گفت کشورهای دخیل در برنامه بیولوژیک اوکراین باید به سوالات مطرحشده از سوی روسیه پاسخ دهند.
او گفت: «هر گونه اطلاعات درباره فعالیتهای بیولوژیکی-نظامی بایستی باعث نگرانی شده و توجه جامعه بینالمللی را به خود جلب کند تا بتوان از خسارتهای جبرانناپذیر جلوگیری کرد. در همین زمینه، طرفها بایستی رویکردی مسئولانه اتخاذ کنند.»
وی اضافه کرد: «روسیه اسناد جدید و تازه کشفشدهای از این موضوع ارائه کرد. طرفها بایستی به سوالات پاسخ دهند و برای کاستن از تردیدهای جامعه بینالمللی توضیحات به موقع و جامعی فراهم کنند.»
در آغاز این نشست، نماینده روسیه در سازمان ملل تصریح کرد که روسیه به اطلاعات جدیدی درباره فعالیتهای آزمایشگاههای بیولوژیک اوکراین با ویروسهای خطرناک دست پیدا کرده است. آمریکا این فعالیتها را مدیریت و از آنها حمایت مالی کرده است.
«ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین هم روز دوشنبه گفته بود ۳۰ آزمایشگاه بیولوژیک آمریکا در اوکراین وجود دارد که طبق گزارشهای روسیه تخریب شدهاند.
وی در پاسخ به سوالی درباره گزارشهایی درباره فعالیت آزمایشگاههای بیولوژیکی در اوکراین که توسط آمریکا تامین مالی میشود، اظهار داشت که واشنگتن باید به طور کامل فعالیتهای نظامی-بیولوژیکی خود را در خارج از این کشور از جمله در خاک اوکراین توضیح دهد.
ژائو تصریح کرد، طبق اطلاعاتی که اخیراً منتشر شده است، دهها آزمایشگاه بیولوژیکی در اوکراین مطابق با دستورات وزارت دفاع آمریکا فعالیت میکنند.
وی در ادامه از آمریکا پرسید: «این ۲۰۰ میلیون دلار صرف چه چیزی شده است؟ ایالات متحده در مورد چه عوامل بیماریزا (پاتوژنها) تحقیق کرده است؟ آیا سفارت آمریکا در اوکراین تمام اسناد مربوطه را از وب سایت خود حذف کرده است، آنها سعی دارند چه چیزی را پنهان کنند؟»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.