به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، در این جشن که با حضور رایزن فرهنگی، جمعی از کارکنان سفارت و خانوادههای آنها، اقشار مختلف جامعه ترکمنستان از جمله فارسیآموزان و والدین آنها، شخصیتهای فرهنگی و علمی ترکمنستان و نیز ایرانیان مقیم عشقآباد در سالن اجتماعات رایزنی فرهنگی برگزار شد، پس از قرائت آیاتی از کلامالله مجید، نوید رسولی، رایزن فرهنگی ایران در ترکمنستان ضمن تبریک نوروز به مهمانان و نیز انتخاب جناب سردار بردی محمداُف به عنوان رئیسجمهوری جدید ترکمنستان، هدف از برگزاری این جشن را پاسداشت ارزشهای فرهنگی مشترک دو کشور دانست و گفت: نوروز در لغت به معنای روز نو و سال نو ایرانی است. طبق تقویم، جشن نوروز در ماه مارس و با اعتدال بهاری آغاز میشود. به رسمیت شناختن اهمیت نوروز در فهرست میراث فرهنگی بشریت در سال ۲۰۰۹ ثبت شد. علاوه بر این، مجمع عمومی سازمان ملل در ۲۳ فوریه سال ۲۰۱۰ میلادی (برابر با چهارم اسفند ۱۳۸۸ هجری خورشیدی) نوروز را به عنوان یک مناسبت جهانی و به نام «روز بینالمللی نوروز و فرهنگ صلح در جهان» اعلام کرد و همه کشورهای عضو سازمان ملل موظّفند در تقویمهای رسمی خود، ۲۱ مارس برابر با اول فروردین را به عنوان نوروز ثبت کنند و در گسترش فرهنگ و مراسم آن بکوشند. نوروز به عنوان یکی از بزرگترین و کهنترین میراثهای ناملموس بشری با مشارکت ۱۱ کشور ایران، ترکمنستان، هند، پاکستان، ازبکستان، قرقیزستان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، تاجیکستان، افغانستان و عراق به ثبت سازمان ملل رسیده و جشن گرفته میشود.
وی در ادامه با اشاره به این که نوروز نگرشی است مبتنی بر تکریم زمین و طبیعت و جشنی است که برکت زمین را یادآوری میکند، افزود: نوروز علاوه بر آن که بشارتدهنده صلح و دوستی میان اقوام و ادیان و خویشاوندان است، نقش مهمی در تبادلات فرهنگی میان مردم جهان دارد. در واقع امروز، نوروز باستانی به عنوان روز بینالمللی فرهنگ و صلح و دوستی در جهان شناخته میشود.
رسولی با اشاره به توسعه و گسترش مراسم نوروز در طول هزاره گذشته و تأثیرات شرایط جدید اجتماعی، فرهنگی و مذهبی بر آن اظهار داشت: عید نوروز با ابعاد فرهنگی گسترده خود و آداب و رسوم متنوع مربوط به آن که در بین ملل دارای این میراث مشترک وجود دارد میتواند سبب شناخت فرهنگها از یکدیگر و نزدیکی آنها به یکدیگر شود.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به مجموعهای از آیینهای ویژه عید نوروز و نزدیکی تاریخ، ادبیات و فرهنگ ایران و ترکمنستان، گفت: این دو کشور دارای مشترکات فرهنگی بسیاری میباشند. یکی از جشنهای مشترک بین دو کشور نوروز است. اجداد و نیاکان ترکمنها عید نوروز را نیز جشن گرفته و آن را به عنوان عید برکت، وفور و آسایش گرامی داشتهاند. مردم ترکمنستان همانند مردم ایران با شادی خانه تکانی میکنند، غذای ویژه میپزند، لباسهای نو و رنگارنگ میدوزند، شیرینی فراهم میکنند، به دیدار یکدیگر میروند و مجلس جشن برپا میکردند، غذاهای خاصی میپزند و سفره خود را با سبزه و سمنو میآرایند.
رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در پایان ابراز امیدواری کرد که با از بین رفتن ویروس کووید و برداشتهشدن محدودیتها و با اهتمامی که دو کشور دوست و خویشاوند ایران و ترکمنستان دارند در سال نو ایرانی، نسبت به توسعه روابط دوجانبه در همه زمینهها گامهای قابل توجهی بردارند.
محمود صادقی معاون سفارت ایران در ترکمنستان ضمن تبریک فرارسیدن جشن بین المللی نوروز و انتخاب آقای سردار بردی محمداُف به عنوان رئیس جمهوری جدید ترکمنستان در پی برگزاری موفق انتخابات اخیر ریاست جمهوری گفت: نوروز جشن خلقت و آفرینش است. جشن تولد طبیعت و در واقع جشن نماد تجدید حیات طبیعت، شکوفایی زندگی و جشن صلح و همزیستی و دوستی است، یعنی همان اصولی که شریعت اسلام و سنتهای فرهنگی همه ملتها بر آن تأکید دارند. نوروز جشن بهار و بیداری مجدد است. جشن زیبایی و در نهایت جشن امید است. امید به آینده بهتر و جهانی بهتر مملو از همه خوبیها و ارزشهایی که در همه فرهنگها مورد احترام هستند.
صادقی در ادامه با اشاره به جشن نوروز و شهرت و آوازه امروزی آن در سراسر جهان که مورد شناخت ملتهای بسیاری است و در سازمان ملل نیز به ثبت رسیده است، افزود: مهد نوروز، از حیث تاریخی به سرزمین و مردمان این منطقه تعلق دارد. نوروز را نیاکان ما، یعنی اجداد ما ایرانیان، ترکمن ها، تاجیک ها، افغانها و سایر ملتهای این منطقه از گذشتههای دور پاس داشته و این افتخاری برای مردم این منطقه است که از گذشتههای دور پاسدار سنتهایی این چنین اصیل و ارزشمند بوده اند.
وی سپس با اشاره به وجود سنتها و آداب فرهنگی مشترک بین ایرانیان و ترکمنها و اهتمام و توجه همه دولتهای منطقه به جشن نوروز اظهار داشت: جای خرسندی بسیاری است که جشن نوروز مورد اهتمام و توجه همه دولتهای منطقه است و در سطح رسمی بدان توجه میشود. رهبران منطقه به مناسبت نوروز به یکدیگر شادباش میگویند و این مناسبت را فرصتی برای تجدید عهد دوستی و مودت بین یکدیگر میدانند.
معاون سفارت ایران در ترکمنستان در پایان با اشاره به اهتمام جمهوری اسلامی ایران به نوروز و برشمردن برخی آداب ایرانیان در این خصوص و نیز آرزوی سعادت و نیکبختی برای ملتهای منطقه خصوصاً دو ملت ایران و ترکمنستان ابراز امیدواری کرد همچنان که تا به حال نوروز عامل پیوند و دوستی بین دو ملت بوده و همواره عبارت «حسن همجواری» بهترین ترجمان روابط دو کشور بوده است، جشن نوروز عاملی برای پیوند بیش از پیش بین ایران و ترکمنستان باشد.
این جشن با اجرای برنامههای مختلف فرهنگی و هنری، اجرای نمایش، برگزاری مسابقه و برنامههای متنوع دیگر، اهدای جوایز و پذیرایی پایان یافت.