بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: معافیت عراق از تحریم واردات انرژی ایران برای ۱۲۰ روز دیگر، درخواست تسلیحاتی امارات، بحرین و مغرب از اسرائیل، استقبال ایران از ابتکار صلح رئیس شورای عالی یمن، اظهارات وزیر خارجه قطر درباره ضرورت گفتوگو میان ایران و شورای همکاری خلیج فارس و وقوع انفجار و درگیری در اردوگاه الهول در شمال سوریه، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
معافیت عراق از تحریم واردات انرژی ایران برای ۱۲۰ روز دیگر
آمریکا بار دیگر معافیت ۱۲۰ روزه عراق از تحریمها برای واردات انرژی از ایران را تمدید کرد.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا در بیانیه مکتوبی که برای سایت «Iraq Oil Report» ارسال کرد، نوشت: «آمریکا معافیت ۱۲۰ روز دیگری داده تا به عراق اجازه داده شود بهای واردات برق از ایران را پرداخت کند.»
عراق برای تأمین یک سوم نیازهای بخش انرژی خود از ایران گاز و برق خریداری میکند. سالها درگیری در عراق موجب شده این کشور در تأمین نیازهای انرژی جمعیت ۴۰ میلیونی خود با مشکلاتی مواجه شود.
دولت آمریکا در دوران ریاستجمهوری «دونالد ترامپ»، در راستای تشدید تحریمها علیه ایران صنعت انرژی عراق را در فهرست تحریمها قرار داد، اما با اعطای چند معافیت موقت از بغداد خواست وابستگی خود به ایران برای تأمین انرژی را برطرف کند.
سازمان ملل متحد میگوید عراق ۱۶۰۰۰ مگاوات برق تولید میکند که رقمی بسیار کمتر از ۲۴۰۰۰ مگاوات برق مورد نیاز برای این کشور است. این رقم، با نیازهای عراق در آینده که انتظار میرود جمعیتش تا سال ۲۰۵۰ دو برابر شود نیز فاصلههای زیادی دارد.
دولت «جو بایدن» نیز از زمان روی کار آمدن در کاخ سفید، معافیت عراق از تحریمها علیه ایران برای واردات انرژی را تمدید کرده است.
واشنگتن بعد از خروج از توافق هستهای برجام، چندین بار بغداد را از این تحریمها معاف کرده است. دورههای این معافیتها معمولاً ۹۰ تا ۱۲۰ روزه بوده است.
اما در چند نوبت در دولت «دونالد ترامپ»، این معافیتها به ۴۵ تا ۶۰ روز کاهش یافته بود که به اعتقاد تحلیلگران کوتاه شدن دوره این معافیتها، احتمالا نشانهای از وجود اختلاف در روابط آمریکا و عراق و اعمال فشار واشنگتن بر بغداد بر سر برخی مسائل بود.
تمدید این معافیت در حالی صورت گرفته که جو بایدن قبل از رسیدن به ریاستجمهوری آمریکا مدعی شده بود، کشورش را به برجام بازخواهد گرداند، اما تا کنون از انجام اقدامات لازم برای عمل به تعهدات واشنگتن خودداری کرده است.
اصرار دولت بایدن بر حفظ تحریمهای ترامپ، یکی از موانع موجود در دورهای گذشته مذاکرات رفع تحریمها در وین بوده است.
درخواست تسلیحاتی امارات، بحرین و مغرب از اسرائیل
کشورهای امارات، بحرین و مغرب درخواستهایی مبنی بر خرید سامانههای پدافند هوایی از رژیم صهیونیستی را مطرح کردهاند.
طبق گزارش پایگاه خبری «روسیا الیوم»، منابع رسانهای عبری زبان خبر دادند، این کشورها از رژیم صهیونیستی خواستهاند تا تسلیحات و ابزارهای جنگی را به آنان عرضه کند و تلآویو نیز در حال بررسی این درخواستهاست.
منابع خبری رژیم صهیونیستی همچنین گزارش دادند، بحرین و امارات به دنبال خرید «گنبد آهنین» و سیستم راداری هشدار سریع «صنوبر سبز» و همچنین سامانههای ضدموشکی «حیتس» هستند.
یکی از مقامات امنیتی تلآویو ادعا کرد، شرکتهای بزرگ دفاعی امنیتی رژیم صهیونیستی و دو شرکت کوچکتر، درخواستهای خرید گنبد آهنین را دریافت کردهاند و موافقت با این خواسته، به تصمیم و نظر وزارت جنگ این رژیم بستگی دارد.
انتشار خبر درخواست تسلیحاتی این سه کشور از رژیم صهیونیستی در حالی منتشر شده که روز یکشنبه، وزرای خارجه چهار کشور مصر، امارات، بحرین و مغرب نشستی را با حضور «یائیر لاپید» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی و «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در منطقه اشغالی نقب برگزار کردند.
استقبال ایران از ابتکار صلح رئیس شورای عالی یمن
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (سهشنبه) نهم فروردین ماه با استقبال از ابتکار صلح رئیس شورای عالی یمن، اظهار داشت: طرحی که صنعا با حسن نیت مطرح کرده است، حاوی پیام محکمی درباره اراده قاطع نسبت به پایان جنگ، رفع محاصره ظالمانه از مردم و حل و فصل سیاسی بحران یمن است و در صورت تعامل جدی و مثبت با آن، میتواند بستر مناسبی را در جهت پایان دادن به جنگ جاری فراهم آورد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: امیدواریم در آستانه ماه مبارک رمضان با اولویت دادن به مسائل انسانی و پیشبرد تبادل زندانیان، شاهد توقف درگیریها و آشتی ملی در کشور یمن باشیم.
گفتنی است، «عبدالقادر المرتضی» رئیس کمیته ملی امور اسرای یمنی از توافق صنعاء با دولت مستعفی منصور هادی خبر داد. در پیام این مقام یمنی آمده است: یک توافق جدید تحت نظارت سازمان ملل شامل مبادله ۲ هزار و ۲۲۳ اسیر از دو طرف حاصل شده است. وی افزود: این مبادله شامل ۱۴۰۰ اسیر از ارتش و کمیتههای مردمی در ازای ۸۲۳ اسیر از طرف دیگر است که از جمله آنها ۱۶ سعودی و سه نفر هم اهل سودان هستند.
المرتضی تاکید کرد: این توافق مبادله اسرا شامل ناصر منصور هادی، برادر عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن و محمود الصبیحی وزیر دفاع سابق یمن است.
اظهارات وزیر خارجه قطر درباره ضرورت گفتوگو میان ایران و شورای همکاری خلیج فارس
وزیر امور خارجه قطر گفت که گفت وگو بین ایران و شورای همکاری خلیج فارس ضروری است.
به گزارش شبکه الجزیره قطر شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی اظهار داشت : گفت و گوهای منطقه ای بین ایران و شورای همکاری خلیج فارس برای رسیدگی به مسائل و نگرانی های مشترک ضروری است.
بر اساس این گزارش وزیر قطری در گفت وگو با شبکه سی ان ان در همین زمینه با اشاره به تمایل دوحه برای رسیدن به توافق همه طرفهای مذاکرات هستهای، گفت که ایالات متحده آمریکا «هم پیمان کشور ماست.»
وی تاکید کرد که بازگشت به توافق هسته ای "برای ثبات منطقه بسیار مهم است" و تاکید کرد که کشورش نمی خواهد شاهد مسابقه تسلیحاتی باشد.
این سخنان یک روز بعد از آن بیان شد که وزیر دفاع قطر روز یکشنبه پیشنهاد کرد در صورت احیای برجام، یک توافقنامه امنیتی نیز بین کشورهای منطقه امضا شود.
وقوع انفجار و درگیری در اردوگاه الهول در شمال سوریه
منابع خبری سوریه از وقوع انفجار و درگیری در اردوگاه «الهول» تحت کنترل نیروهای قسد در حومه الحسکه، واقع در شمال این کشور خبر دادند.
شامگاه دوشنبه انفجاری در اردوگاه آوارگان الهول که تحت کنترل «نیروهای دموکراتیک سوریه» موسوم به قسد در حومه شرقی الحسکه قرار دارد، به وقوع پیوست.
به نوشته سانا، به دنبال این انفجار درگیریهای شدید بین شبهنظامیان وابسته به آمریکا و تروریستهای «داعش» در بخش پنجم اردوگاه رخ داد.
منابع محلی در منطقه الهول به خبرنگار سانا گفتند که درگیریها در داخل اردوگاه همزمان با شنیدن صدای انفجارهای ناشی از نارنجک همچنان ادامه دارد.
منابع محلی تأکید کردند که نیروهای قسد از طریق بلندگو از تروریستهای داعش خواستند که تسلیم شوند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.