بین الملل تابناک: سی و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که تحولات و رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«دیمیتری مدودوف» معاون رئیس شورای امنیت روسیه روز پنجشنبه درخصوص تبدیل شدن لهستان به خط مقدم ناتو در برابر روسها هشدار داد.
مدودوف در مقالهای در خبرگزاری «اسپوتنیک» نوشت، مقامات لهستانی به شکل مخربی، یک نسخه جعلی از تاریخ این کشور را ترویج میکنند و به غلط روسیه را کشوری دشمن تلقی میکنند.
رئیس جمهور سابق روسیه نوشت، لهستان امید دارد که نقش آن در اروپا ممکن است به بهای اوکراین به میزان چشمگیری افزایش یابد و با وجود اعلام حمایت از اوکراین، هزینه رسیدگی به پناهجویان اوکراینی به گردن آمریکا بوده و مقامات ورشو عجلهای برای مایه گذاشتن از خود ندارند.
مدودوف افزود، مقامات لهستانی حاضر هستند سلامت زندگی شهروندان خود و منافع اقتصادی این کشور را با اتخاذ سیاست روسهراسی، قربانی کنند.
او در ادامه نوشت: «اقدامات تبلیغاتی لهستان نیز همانند کشورهای حوزه بالتیک و اوکراین، با متصل کردن تمام مشکلات خود به روسیه خو گرفتهاند».
معاون رئیس شورای امنیت روسیه نوشت، لهستان به بخشهایی از خاک اوکراین چشم دارد و در تلویزیون این کشور نقشهای را در همین رابطه نشان دادهاند.
این مقام ارشد روس هشدار داد، لهستان در حال تبدیل شدن به خط مقدم ناتو در برابر روسیه است و چنین رویکردی برای امنیت اروپا خطرناک است.
مدودوف بیان داشت لهستان در سال ۲۰۲۰ ده میلیون متر مکعب گاز از روسیه وارد کرد که این میزان در سال جاری میلادی سیزده درصد کاهش یافته و منافع اقتصادی این کشور قربانی تصمیمات سیاسی نادرست شدهاند.
او با اشاره به تلاشهای دولت لهستان علیه پروژه گازی مشترک روسیه و اروپا موسوم به «نورد استریم ۲» گفت، مقامات لهستانی این رویا را در سر دارند که گاز مایع آمریکا را به کشورهای اروپایی بفرستند.
مدودوف نوشت، دولت لهستان درگیریهای اوکراین را دلیلی عالی برای خود میبیند تا هرگونه طرح ابتکاری با روسیه را متوقف کرده و برای تحریمهای ضد روسی و به راه افتادن جنگ سرد جدید تبلیغ کند.
«ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین در ادامه کمپین ضد روسی خود در پارلمان استرالیا و هلند خواستار تشدید تحریمهای روسیه شد.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، زلنسکی در سخنرانی برای قانونگذاران استرالیایی ادعا کرد: «به تحریمهای جدید علیه روسیه نیاز داریم، تحریمهای جدید باید ادامه یابند تا تهدید دیگر کشورها به موشکهای اتمی برطرف شود. آنها باید بالاترین بها را برای بستن دریا بپردازند».
رئیس جمهور اوکراین افزود: «نباید به هیچ کشتی روسی اجازه داده شود وارد بنادر بینالمللی شود. خرید نفت [از روسیه] به معنای پرداخت هزینه تخریب امنیت جهانی است».
او در ادامه گفت، اگر جهان در سال ۲۰۱۴ روسیه را بابت الحاق شبهجزیره کریمه تنبیه کرده بودند این کشور در سال ۲۰۲۲ به اوکراین حمله نمیکرد.
زلنسکی افزود، استرالیا خودروهای زرهی بسیار خوبی به اسم بوشمستر دارد و اوکراین «بسیار قدردان» خواهد بود اگر تعدادی از آنها در اختیار نیروهای اوکراینی قرار گیرد.
به نوشته «خبرگزاری فرانسه» رئیس جمهور اوکراین همچنین ضمن سخنرانی ویدئویی در پارلمان هلند از این کشور درخواست کرد صادرات انرژی روسیه را بایکوت کند.
او همچنین از «مارک روته» نخستوزیر هلند درخواست کرد از عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا حمایت کند.
درخواست زلنسکی برای افزایش تحریمهای روسیه در حالی مطرح شده که بر اساس گزارش جدید اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA)، حجم واردات نفت روسیه توسط ایالات متحده از ۱۹ تا ۲۵ مارس نسبت به هفته گذشته آن ۴۳ درصد افزایش یافته است.
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه در گفتوگوی تلفنی با «ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین گفت که آمریکا قصد دارد 500 میلیون دلار کمک مستقیم به بودجه عمومی اوکراین انجام دهد.
بر اساس بیانیه کاخ سفید، رؤسای جمهور دو کشور درباره ارائه کمکهای نظامی، اقتصادی و انسانی به اوکراین و تحمیل هزینه سنگین به روسیه به دلیل حمله به اوکراین صحبت کردند.
روز گذشته نیز بایدن در جریان استقبال از نخست وزیر سنگاپور گفت: «جنگ روسیه علیه اوکراین، تهدیدی برای اروپا و دو منطقه اقیانوس هند و آرام به شمار میآید».
رئیس جمهور آمریکا روز گذشته نیز در سخنانی گفت: «چیزی که پوتین انجام میدهد کامل غیرقابل قبول بوده اما وی ناتو را متحدتر کرده است».
وی اخیرا نیز گفت: «آن چیزی که درباره ضرورت کناره گیری پوتین از قدرت گفتم بیانگر خشم من از اتفاقاتی است که روی میدهد و بیانگر سیاست ایالات متحده نیست».
بایدن شنبه شب حین سخنرانی در لهستان گفته بود «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه نباید بر سر قدرت بماند.
سخنگوی کاخ کرملین در واکنش به ادعای اخیر جو بایدن به خبرگزاری رویترز گفت: «به بایدن ربطی ندارد که در اینباره تصمیمی بگیرد. رئیس جمهور روسیه توسط مردم روسیه انتخاب میشود».
مسکو اعلام کرد که روز پنجشنبه در شهر ماریوپل اوکراین برای تخلیه غیرنظامیان آتشبس انسانی اعلام میکند.
این در حالی است که وزارت دفاع آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که نیروهای روسیه به مرکز شهر ماریوپل نزدیک شدهاند.
موضوع خروج امن غیرنظامیان از مناطق درگیری از مسائل اصلی مذاکرات میان روسیه و اوکراین در روزهای گذشته بوده است.
«ایگور بیلیایف» سفیر روسیه در الجزایر از سفر یک هیات از وزرای خارجه کشورهای عربی به مسکو در آیندهای نزدیک خبر داده است.
طبق گزارش پایگاه خبری «روسیا الیوم» این سفر وزرای خارجه کشورهای عربی به مسکو در چارچوب بررسی نتایج نشست قاهره درباره بحران اوکراین است؛ نشستی که اخیراً در سطح وزرا در پایتخت مصر برگزار شد.
یکی از دیپلماتهای روسی در این باره گفته است: این هیات عربی با همراهی «رمطان لعمامره» وزیر امور خارجه الجزایر، به مسکو سفر خواهد کرد و در دیدار با مقامات روسیه، نتایج نشست وزرای خارجه کشورهای عربی در قاهره را شرح خواهد داد».
شبکه جهانی الجزایر به نقل از سفیر روسیه در این کشور گفته است: این فعالیتهای دیپلماتیک عربی در راستای تلاش برای یافتن یک راهحل سیاسی درخصوص بحران اوکراین انجام میشود؛ مسکو نیز باکمکهای سیاسی به حل بحران مشکلی نخواهد داشت.
نشست اخیر وزرای خارجه کشورهای عربی در مصر با تاکید بر ضرورت تشکیل یک کمیته در سطح وزیران پایان یافته بود؛ کمیتهای که مسئولیت ارتباط و هماهنگی با طرفهای درگیر در بحران اوکراین را بر عهده بگیرد. این کمیته موظف است درباره آثار و نتایج این بحران روی کشورهای عربی نظارت و رایزنی کند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در دیدار با وانگ ایی همتای چینی خود گفت که ما به همراه شما و هوادارانمان به سوی نظم جهانی چند قطبی، عادلانه و دمکراتیک پیش خواهیم رفت.
به گزارش شبکه سی بی اس نیوز؛ وزیر امور خارجه روسیه که برای نخستین بار از هنگام آغاز جنگ اوکراین، برای شرکت در نشست های آینده افغانستان، به چین سفر کرده، افزود: جهان در مرحله بسیار جدی از تاریخ روابط بین الملل قرار گرفته است.
وزیر امور خارجه چین نیز در این دیدار گفت که که روابط پکن و مسکو در بوته آزمون تازه برای دگرگون کردن شرایط و اوضاع بین المللی، همچنان در مسیر درست پیشرفت می کند و از توسعه پایدار و پرشتابی برخوردار است.
"وانگ ون بین" سخنگوی وزارت امور خارجه چین پیش از این گفته بود که مسکو و چین به تلاش ها برای پیشبرد روابط بین المللی چند قطبی جهانی و دمکراتیک کردن روابط بین المللی ادامه خواهند داد.
وانگ، همکاری های چین و روسیه و تلاش های ۲ کشور را برای دستیابی به صلح، پشتیبانی از امنیت و مخالفت با سلطه جویی، بدون محدودیت دانست.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه برای شرکت در سلسله نشست ها برای بررسی راه های کمک به افغانستان به شهر هوانگشان در شرق چین سفر کرده است.
لاوروف روز دوشنبه در گفتگویی تاکید کرده بود که روابط روسیه و چین در مستحکم ترین سطح قرار دارد.
پکن ضمن پرهیز از محکومیت اقدام های مسکو در اوکراین، بارها مخالفت خود را با تحریم های غرب علیه روسیه اعلام و پافشاری کرده است که روابط عادی اقتصادی و مراودات تجاری با همسایه اش را حفظ خواهد کرد.
پیشتر کین گانگ سفیر چین در واشنگتن برخی شایعات و اخبار رسانهها را مبنی بر ارسال تسلیحات و کمک نظامی پکن به روسیه رد کرده بود.
سفیر چین در واشنگتن در واکنش به اظهارات لاوروف در مورد اینکه مسکو و پکن بخاطر مساله اوکراین به هم نزدیکتر می شوند، بیان کرد که دو کشور چهار هزار کیلومتر مرز و منافع مشترک بسیاری دارند و این روابط به پکن، موقعیت خاصی در عرصه بین الملل برای برگزاری مذاکرات صلح می دهد.
زلنسکی: روسیه درحال تجدید قوا برای حمله مجدد به شرق اوکراین است
رئیس جمهوری اوکراین با بیان اینکه روسیه درحال تجدید قوا برای حمله مجدد به منطقه دونباس در شرق اوکراین است، گفت: ما حتی یک جمله از حرف های مقام های روس را باور نمی کنیم و برای هر متر از سرزمینمان خواهیم جنگید.
به گزارش رویترز، ولودیمیر زلنسکی در یک سخنرانی ویدئویی، ضمن رد ادعاهای روسیه درباره کاهش تنش ها در مناطق درگیری گفت: روسها در حال تجدید قوا برای حمله به منطقه دونباس در شرق اوکراین هستند.
رئیس جمهور اوکراین در عین حال درخواست از جامعه جهانی برای داشتن تانک، هواپیما و سیستم های توپخانه ای را حق این کشور اعلام کرد.
منطقه ماریوپل که بخشی از دونتسک محسوب می شود، اکنون در محاصره نیروهای روسیه بوده و درگیری ها در این منطقه شدید گزارش می شود.
اختلاف اعضای دولت بایدن در مورد تحریمهای بیشتر علیه روسیه
روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داد که در میان وزارتخانه های دولت بایدن رییس جمهور آمریکا در اعمال تحریم های بیشتر علیه روسیه اختلاف نظر ایجاد شده است.
وال استریت ژورنال چهارشنبه شب نوشت: اعمال تحریم علیه شرکت کاسپرسکای روسیه باعث اختلاف نظر میان شورای امنیت ملی کاخ سفید و وزارت خزانه داری آمریکا شده است.
براساس این گزارش، شورای امنیت ملی کاخ سفید از مقامات وزارت خزانه داری خواسته است تا تحریم هایی را علیه شرکت کاسپرسکی آماده کنند.
با این حال، کارشناسان تحریم وزارت خزانه داری آمریکا نسبت به دشواری های چنین تلاشی ابراز نگرانی کرده اند، با توجه به اینکه نرم افزار این شرکت روسی توسط صدها میلیون نفر در سراسر جهان استفاده می شود.
روز جمعه گذشته کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده، شرکت کاسپرسکی روسیه و دو شرکت چینی را به فهرست شرکت های خارجی اضافه کرد که دولت بایدن ادعا می کند تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده هستند.
باشگاه فوتبال آلمانی آینتراخت فرانکفورت اوایل ماه گذشته میلادی به دلیل نگرانیهای امنیتی سایبری که توسط دولت آلمان ابراز شده بود، قرارداد حمایت مالی با شرکت کسپرسکی را پایان داد.
شرکت کسپرسکی مستقر در مسکو با رد اتهامات اعلام کرد که این هشدارها سیاسی بوده و به یکپارچگی محصولات آنها مرتبط نیست.
هشدار انگلیس به چین درباره همسویی با روسیه در جنگ اوکراین
رئیس سازمان اطلاعات سایبری انگلیس (جیسیاچکیو) درباره پیامدهای ناشی از همسویی چین با روسیه در بحبوحه جنگ اوکراین هشدار دادهاست.
جرمی فلمینگ» طی سخنانی غیرمعمول در جریان سفرش به استرالیا، ادعا کرد که مسکو وضعیت اوکراین را "بسیار نادرست" ارزیابی کرده و مشاوران ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه "از گفتن حقیقت به او می ترسند".
این مقام انگلیسی مدعی شد که آرزوهای چین برای تبدیل شدن به یک بازیگر پیشرو و مهم در صحنه جهانی "از طریق اتحاد نزدیک با رژیمی که عمدا و بطور غیرقانونی قوانین بین المللی را نادیده می گیرد، تامین نخواهد شد."
فلمینگ با اشاره به این نکته که روسیه می داند چین در درازمدت از نظر نظامی و اقتصادی قوی تر خواهد شد افزود که ولادیمیر پوتین یک "انتخاب استراتژیک" روشن برای همسویی با چین انجام داده است. وی اضافه کرد که کرملین، چین را در بحران کنونی به عنوان تامین کننده تسلیحات، فناوری و بازاری بالقوه برای نفت و گاز خود می داند.
رئیس «جیسیاچکیو» در عین حال مدعی شد که روسیه "قدرت ائتلافی غرب را دست کم گرفته است". وی افزود: پوتین پیامدهای اقتصادی تحریم ها را نادیده گرفته و روی توانایی های ارتش خود برای کسب یک پیروزی سریع بیش از حد حساب کرده است.