بین الملل تابناک: صد و دومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«لوئیجی دی مایو» وزیر امور خارجه ایتالیا روز گذشته (شنبه) تصریح کرد که اطمینان دارد به واسطه محاصره غلات اوکراین، «جنگ جهانی نان» آغاز شده است و کشورهای آسیبپذیر از دسترسی به غلات منع میشوند و این به مفهوم آن است که «احتمال درگیریهای جدید در آفریقا» وجود دارد.
بنا بر گزارش شبکه «فاکس5»، وزیر خارجه ایتالیا با هشدار درباره بحران نان در جهان گفت: «ما باید به جنگ جهانی نان که هماکنون در جریان است، پایان دهیم، امکان بیثباتی سیاسی در آفریقا وجود دارد. گسترش سازمانهای تروریستی میتواند ناشی از بحران فعلی غلات باشد».
دی مایو با تأکید در خصوص لزوم پایان جنگ در اوکراین گفت: «ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه باید به سرعت به صلح دست یابد. توافق همچنین شامل توافق در خصوص غلات و توافق آتش بس میشود که به ما اجازه تخیه غیرنظامیان، زنان و کودکان در شرق اوکراین را بدهد».
وزیر خارجه ایتالیا ادامه داد: «کاری که ما انجام میدهیم این است که روسیه مانع صادرات گندم از بنادر اوکراین نشود زیرا در حال حاضر، ما با خطر شروع جنگ در آفریقا روبرو هستیم».
رئیس دیپلماسی ایتالیا مجدداً تأکید کرد که با آلمان، ترکیه، فرانسه و سایر متحدان برای دستیابی به هدف رفع ممنوعیت صادرات گندم از اوکراین همکاری خواهند کرد.
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز یکشنبه گفت که نمیتوان جنگهای خصمانه را مجاز دانست.
وی که این سخنان را در چند رشته توئیت مطرح میکرد، افزود: «تحریمهای اتحادیه اروپا قابلیت روسیه برای ادامه جنگ را هدف قرار داده است و گندم را هدف قرار نداده و محصولات کشاورزی و انتقال آنها را به صورت صریح مستثنی کرده است».
بورل اضافه کرد: «ادامه محاصره بندرهای اوکراین توسط روسیه مانع از صادرات تُنها غلات نظیر ذرت و گندم میشود که در حال حاضر در اوکراین که یکی از اصلیترین تولید کنندگان جهانی بوده، گیر کرده است».
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «روسیه مسئول مستقیم هرگونه کمبود غلات در تجارت جهانی بوده و به جای پایان دادن به حملات خود، به صورت فعال به دنبال انتقال مسئولیت این کمبود بر تحریمهای بینالمللی است. این اطلاعات نادرست است».
وی در ادامه گفت: «اتحادیه اروپا همبستگی کامل خود را با کشورهای سراسر جهان در تعامل با پیامدهای جنگ نشان میدهد».
بورل اضافه کرد: «رئیس جمهور پوتین باید به جنگ خود علیه اوکراین پایان دهد. تمامیت ارضی اوکراین باید بازگردد. این به نفع تمام جامعه بشری است. ما در کنار اوکراین میایستیم».
رئیس جمهوری روسیه درباره ارسال تسلیحات دوربرد به اوکراین به آمریکا هشدار داد و گفت: در این صورت، نقاط جدیدی در خاک اوکراین هدف قرار خواهند گرفت که تاکنون مورد هدف قرار نگرفته است.
ولادیمیر پوتین در گفت و گو با کانال یک تلویزیون دولتی روسیه که بخشی از آن امروز در خبرگزاری تاس منتشر شده است، اعلام کرد: اگر آمریکا موشک های با برد بیشتر در اختیار اوکراین قرار دهد، روسیه نقاطی از این کشور را هدف قرار می دهد که تاکنون هدف قرار نداده بود.
وی تصریح کرد: هدف هیاهوها درباره کمک های تسلیحاتی به اوکراین، طولانی کردن جنگ اوکراین است.
اخیرا ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین ضمن درخواست از آمریکا برای تجهیز این کشور به سلاح های میان برد گفته بود که کی یف قصد حمله به خاک روسیه را ندارد.
رئیس جمهوری اوکراین در عین حال، از آمریکا خواسته است سامانه هایی با امکان حمله به اهدافی بالاتر از ۱۰۰ کیلومتر، در اختیار این کشور قرار دهد.
حدود ۴۰ ناو از کشورهای عضو ناتو روز شنبه وارد استکهلم، پایتخت سوئد شدند تا در مانورهای بالتاپس ۲۲ (BALTOPS ۲۲) ناتو که از امروز (یکشنبه) در دریای بالتیک آغاز میشوند، شرکت کنند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، "پیتر هولتکویست"، وزیر دفاع سوئد به خبرنگاران گفت: سوئد و فنلاند نیز به این مانورها خواهند پیوست.
وی با بیان اینکه آنچه در منطقه در حال وقوع است میتواند به عنوان یک "جنگ سرد جدید" یا یک "پرده آهنین جدید" تعریف شود، گفت: این جنگی بین کشورهای خودکامه و اروپای دموکراتیک است.
وزیر دفاع سوئد افزود: کشورهای ناتو با اعزام ناوهایشان به استکهلم پیام واضحی را درباره امنیت منطقه ارسال میکنند.
ائتلاف ناتو نیز پیشتر در بیانیهای اعلام کرده بود: ۱۴ متحد ناتو، دو کشور شریک ناتو، بیش از ۴۵ کشتی، بیش از ۷۵ هواپیما و حدود هفت هزار پرسنل از پنجم تا هفدهم ژوئن (۱۵ تا ۲۷ خرداد) سال جاری میلادی در پنجاه و یکمین دوره از این مانور دریایی شرکت می کنند.
ترکیه، بلژیک، بلغارستان، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، لتونی، لیتوانی، هلند، نروژ، لهستان، سوئد، انگلیس و آمریکا جزو شرکتکنندگان در این مانور هستند.
در همین حال، فنلاند و سوئد نیز به عنوان کشورهای شریک ناتو در این مانور شرکت خواهند داشت. این دو کشور اخیرا برای پیوستن به این ائتلاف نظامی درخواست دادند.
امسال سوئد میزبان مانور بالتاپس ۲۲ خواهد بود؛ مانوری که برای نخستین بار در سال ۱۹۷۲ میلادی برگزار شد.
به گفته ناتو، بالتاپس یک مانور سالانه است که به طور آشکار تعهد این ائتلاف نظامی به حفظ صلح و امنیت منطقهای را از طریق مانور تیمی از نیروهای بینالمللی که میتوانند در زمان بحران سریعا واکنش نشان دهند، به نمایش میگذارد.
در شرایطی که کی یف، پایتخت اوکراین طی روزهای گذشته شرایط آرامی را سپری می کرد، بامداد امروز یکشنبه دوباره صدای انفجارهایی در این شهر شنیده شد.
به گزارش رویترز، «ویتالی کلیچکو» شهردار کی یف طی پیامی در تلگرام اعلام کرد: انفجارهای متعددی بامداد روز یکشنبه در مناطق «دارنیتسکی» و «دنیپرووسکی» در کی یف شنیده شد.
کلیچکو همچنین از حضور نیروهای امدادی و خدماتی در منطقه برای کمک به آسیب دیدگان احتمالی خبر داد.
یکی از شاهدان عینی نیز در گفت و گو با رویترز، وجود دود ناشی از انفجار در کی یف را تایید کرد.پیش از وقوع این انفجارها، آژیر قرمز در بیشتر مناطق اوکراین از جمله کی یف شنیده شده بود.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه روز گذشته (شنبه) تصریح کرد که غرب به اوکراین اجازه نمیدهد با روسیه وارد مذاکره شود.
خبرگزاری آناتولی ترکیه گزارش کرد که سرگئی لاوروف در گفتوگو با «رادیو تلویزیون جمهوری صربسکا»، غرب به رهبری انگلیس و آمریکا را متهم کرد که اوکراین را به ابزاری برای مهار و خستهکردن روسیه تبدیل کرده است.
وی تصریح کرد که غرب، اوکراین را از ادامه مذاکره با روسیه که دو ماه پیش پیشنهادات اوکراین را به عنوان مبنایی برای تدوین قطعنامهای پذیرفته بود، منع میکند.
لاوروف در ادامه تأکید کرد که کشورهای غربی، اوکراین را وادار کرده اند تا مواضع خود را در برابر روسیه تشدید کند.
وی با اشاره به تحریمهای اقتصادی علیه کشورش گفت که این مجازاتها نتیجه معکوس داشته و بیشتر از روسیه به غرب آسیب میزند.
وزیر خارجه روسیه در این خصوص ادامه داد: «روسیه متعاقباً به نیروها و شرکای قابل اعتماد خود روی آورد» و افزود که کشورش پیش از این حجم زیادی از محصولات کشاورزی را وارد میکرد که این کشور را به به بزرگترین کشور زراعتی در جهان تبدیل کرده است.
بر اساس این گزارش، لاوروف به ویژه در مورد ششمین بسته تحریمی که روز جمعه توسط اتحادیه اروپا تصویب شد و همچنین درباره محدودیتهای حمل و نقل نفت روسیه از طریق دریا، گفت: «بازار نفت از هوسها و دستورات سیاسی پیروی نمیکند».
پوتین: سلاح های اوکراین را مثل آجیل خرد می کنیم!
پوتین با اشاره به برتری نظامی روسیه در مقابل نیروهای اوکراینی گفت: نیروهای ضد هوایی ما دهها سامانه تسلیحاتی اوکراینی را به راحتی نابود کرده و آنها را مانند آجیل خرد میکنند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در مصاحبه با شبکه «روسیه ۱» با تایید انهدام دهها فروند از تسلیحات ارسالی آمریکا به اوکراین گفت: مسکو به راحتی با این موضوع کنار آمده و تا همین حالا هم موفق شده دهها سامانه غربی که تحویل اوکراین داده شده را نابود کند.
پوتین هشدار داد که نیروهای روسیه هر سلاحی را که واشنگتن به اوکراین ارسال کند، نابود خواهند کرد.
وعده بزرگ زلسنکی برای شکست دادن روسیه در جنگ
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در یکصدمین روز از عملیات نظامی روسیه در پیامی که در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد، متعهد شد که اوکراین در نبرد با روسیه پیروز شود.
بنا بر گزارش وبگاه «هیل»، زلنسکی در پیام ویدئویی خود با تأکید بر این که پیروزی از آن اوکراین خواهد بود، گفت: «رهبر حزب اینجاست، رهبر دفتر ریاستجمهوری اینجاست، نخستوزیر اوکراین [دنیس] شمیهال اینجاست، [مشاور رئیس دفتر رئیسجمهور اوکراین میخائیلو] پودولیاک اینجاست و رئیسجمهور شما اینجاست».
وی ادامه داد: «تیم ما بسیار بزرگتر است. نیروهای مسلح اوکراین اینجا هستند و مهمتر از آن، مردم، مردم کشور ما اینجا هستند و 100 روز است که زا اوکراین دفاع میکنند. پیروزی از آن ما خواهد بود. درود بر اوکراین».
طبق این گزارش، ویدیوی زلنسکی از نظر سبک و ماهیت شبیه به ویدیویی بود که در 25 فوریه (ششم اسفند ماه)، یک روز پس از حمله روسیه به اوکراین منتشر شده بود.
طبق گزارش روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز»، زلنسکی در ویدئوی 25 فوریه نیز گفته بود: «ما همگی اینجا هستیم، سربازان ما اینجا هستند، شهروندان این کشور اینجا هستند. ما همه اینجا هستیم تا از استقلال و کشور خود دفاع کنیم و به این کار ادامه خواهیم داد».
ادعای انگلیس درباره علت کند شدن عملیات نظامی روسیه
وزارت دفاع انگلیس اعلام کرد: ضدحمله ارتش اوکراین شتاب عملیات روسیه در شرق اوکراین را با کندی مواجه کرده است.
به گزارش رویترز، وزارت دفاع انگلیس روز یکشنبه در توئیتی اعلام کرد: نیروهای اوکراینی، حمله نیروهای روس به شهر «سویرودونتسک» در شرق این کشور را دفع کرده اند.
در این اطلاعیه آمده است: ضدحمله نیروهای اوکراین می تواند شتاب عملیات نیروهای روس را در این منطقه کاهش دهد.
وزارت دفاع انگلیس در ادامه با یادآوری استفاده روسیه از تجربه جنگ شهری در سوریه، نوشت: روسیه به منظور کاهش تلفات نظامیان خود، از نیروهای پیاده نظام خارجی در تصفیه شهرها از نظامیان اوکراینی استفاده می کند که همین تاکتیک در سوریه نیز اجرا شد و مسکو لشکر پنجم سوریه را برای حمله به مناطق شهری استفاده کرد.
مکرون: نباید روسیه را تحقیر کرد
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه گفت: «خیلی مهم است که روسیه تحقیر نشود تا پس از پایان جنگ در اوکراین، بتوان به یک راهحل دیپلماتیک دست پیدا کرد.»
به گزارش رویترز، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه گفت که ولادیمیر پوتین، همتای روس او با حمله به اوکراین مرتکب یک «اشتباه تاریخی و اساسی» شده و اکنون «منزوی» است.
ماکرون در مصاحبه با یک روزنامه فرانسوی گفت که وی به پوتین تاکید کرده بود که «یک اشتباه تاریخی و اساسی در حق مردمش، خودش و تاریخ» مرتکب شده است.
وی گفت: «فکر میکنم پوتین خودش را منزوی کرده است. ولی منزوی شدن یک چیز است، اما اینکه بتوان از آن خارج شد، مسیر دشواری است.»
او گفت که روسیه نباید «تحقیر شود... تا روزی که جنگ متوقف شود، بتوان از طریق ابزارهای دیپلماتیک راهی برای برونرفت پیدا کرد» وی افزود که «به این نتیجه رسیده است که فرانسه میتواند بهعنوان یک قدرت میانجی عمل کند.»
ماکرون از زمانی که رئیسجمهور روسیه دستور ورود نیروهایش به اوکراین را صادر کرد، به طور مرتب با پوتین در تماس بوده است.
فرانسه از اوکراین حمایت نظامی و مالی کرده است، اما برخلاف بسیاری از رهبران اتحادیه اروپا، ماکرون هنوز برای نشان دادن حمایت خود به اوکراین سفر نکرده است.
اما کییف درخواست ماکرون برای تحقیر نکردن روسیه را محکوم کرد.
دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین درخواست ماکرون برای خودداری از «تحقیر» روسیه را محکوم کرد و گفت که با این موضع تنها فرانسه تحقیر میشود.
کولبا در توییتی نوشت: «درخواست برای پرهیز از تحقیر روسیه فقط میتواند فرانسه یا هر کشور دیگری را تحقیر کند چراکه این روسیه است که خود را تحقیر میکند. همه ما بهتر است روی این موضوع تمرکز کنیم که چگونه میتوانیم روسیه را سر جای خود بنشانیم. این موضوع باعث صلح و نجات زندگی میشود.»
روسیه: باید مکرون را سوسیس خطاب کنیم!
«دیمیتری پولیانسکی» معاون نماینده روسیه در سازمان ملل در پیامی توییتری به توییت اخیر وزیر امور خارجه اوکراین علیه فرانسه واکنش نشان داد.
وی در این پیام توییتری نوشت: «اگر از دستور العمل دیپلماسی کنونی اوکراین پیروی کنیم، اقدام بعدی این است که رئیس جمهور فرانسه را باید یک نوع سوسیس خطاب کنیم. سوسیس جگر پیشتر برای شولتز (صدر اعظم آلمان) استفاده شده بود. به نظر می رسد همه گزینه های دیگر غذا هنوز در دسترس باشند».