رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به آخرین وضعیت راننده بیل مکانیکی، اظهار کرد: راننده نیز در پی خروج قطار از ریل، دچار سانحه شده و در حال حاضر تحت درمان بوده و مورد بستری قرار گرفته است.
محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در گفت وگو با فارس، اظهار کرد: دقایقی پیش نشست ستاد بحران در شهرستان طبس برگزار شد و در این جلسه گزارشی از چگونگی وقوع حادثه ارائه شد و به همکاری و همراهی برای انتقال مصدمان حادثه و مسافران اشاره شد. در اثر این حادثه برخی از مسافران زیر قطار مانده و برخی دیگر نیز قابل شناسایی نیستند.
نامی به برخی جزییات دیگر حادثه خروج قطار مشهد_ یزد از ریل اشاره کرد و گفت: واگن هایی که آسیب دیده اند از طریق جرثقیل آماده و برای تعمیر و یا هر تصمیم دیگری به یزد منتقل می شوند.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در پاسخ به پرسشی درباره شفاف نبودن وضعیت راننده بیل مکانیکی، اظهار کرد: راننده این بیم نیز در پی خروج قطار از ریل، دچار سانحه شده و در حال حاضر تحت درمان است و مورد بستری قرار گرفته است.
رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی دقایقی پیش در جمع خبرنگاران، ضمن تسلیت حادثه دلخراش قطار مسافربری «مشهد-یزد» به ملت ایران و خانوادههای داغدار، گفت: در خصوص علت حادثه نیز تیم سوانح وزارت راه و شهرسازی و راهآهن در محل حادثه مستقر هستند تا بررسیهای دقیق انجام شود و سپس گزارش کامل علت حادثه را به عرض مردم ایران خواهیم رساند. آنچه که معلوم است در این منطقه به دلیل وضعیت آب و هوایی شبها کار میکنند که مسیر را ترمیم یا بازسازی کنند که طبق روال گذشته شرکتهای پیمانکاری که با راهآهن قرارداد دارند این اقدام را انجام میدهند.
وی افزود: گویا عملیات اجرایی مسیر ساعت ۴ و ۳۰ دقیقه صبح به پایان میرسد و کارگاه تعطیل میشود و بعد از آن دو قطار باری در مسیر حرکت میکنند و مسیر را طی کردهاند و قطار سومی باید مسیر را میرفته است.
وی با اشاره به اینکه بیل میکانیکی علت اصلی حادثه بوده است، توضیح داد: بیل مکانیکی در وهله نخست به لوکوموتیو و سپس به واگنهای بعدی برخورد میکند. بر اساس گزارشهای اولیه در این سانحه شیشههای جلوی لوکوموتیو طی برخورد با بیل شکسته میشود که لوکومتیوران اقدام به کشیدن ترمز مینماید که باعث وقوع این حادثه شده است.
وزیر راه و شهرسازی در پایان اعلام کرد: علت اصلی حادثه در دست بررسی است، اما آنچه که به طور کلی موجب این حادثه شده است خطای انسانی است که بیشتر از ناحیه راننده قطار بوده است و اینکه چرا و چگونه و به چه علت باید بررسی دقیقی صورت بگیرد.
جعفر میعادفر، رئیس سازمان اورژانس کشور اعلام کرد: تمام امکانات اورژانس پیش بیمارستانی و بیمارستانها در گناباد و یزد برای رسیدگی به مصدومان حادثه خروج از ریل قطار مشهد- یزد بسیج شده اند. ۱۸ آمبولانس، ۳ دستگاه اتوبوس و ۳ بالگرد در محل حاضر شدند تا کار انتقال مصدومان و مداوای آنها را انجام دهند.
وی افزود: این حادثه ۸۶ مصدوم داشته است حال عمومی اکثر مصدومان خوب است و فقط ۵ نفر هستند که احتیاج به مراقبتهای بیشتر دارند.
میعادفر افزود: تا این لحظه ۱۸ نفر در این حادثه جان خود را از دست داده اند و به دلیل اینکه هنوز بررسیهای لازم برای تعداد مفقودین احتمالی انجام نشده است نمیتوان نظر قطعی را اعلام کرد. اما بر اساس تکههای اجساد پیدا شده میتوان گفت ۱۸ نفر قطعی جان خود را از دست داده اند و باید منتظر نتایج آزمایشهای پزشکی قانونی بمانیم.
سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت ضمن تسلیت به خانواده های درگذشتگان حادثه خروج قطار مسافربری مشهد-یزد از ریل اظهار داشت: پس از وقوع این حادثه، تیم واکنش سریع معاونت درمان به محل حادثه اعزام و میزان آمادگی بیمارستان ها و شیوه رسیدگی به مصدومان را به صورت میدانی ارزیابی کردند.
وی افزود: در پی وقوع این حادثه، سریعاً هماهنگی ها لازم صورت گرفته و بیمارستان های خراسان جنوبی، یزد، زاهدان، خراسان رضوی و به ویژه بیمارستان های معین طبس و فردوس در حالت آماده باش کامل قرار گرفتند. اقدامات امدادرسانی از ساعات اولیه توسط اورژانس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و یزد با همکاری هلال احمر و سازمان اورژانس کشور صورت گرفته است.
مهدی ولیپور، رییس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر از پایان عملیات امدادرسانی عوامل این سازمان در محل حادثه واژگونی قطار مشهد - یزد خبر داد و گفت: با انتقال همه مصدومین به مراکز درمانی و رهاسازی پیکر جانباختگانِ حادثه، دقایقی قبل و با تشخیص فرمانده میدان، عملیات امدادرسانی از سوی هلال احمر در محل حادثه واژگونی قطار مشهد به یزد به پایان رسید.
محمد حسن نامی، رییس سازمان مدیریت بحران کشور از بررسی علت حادثه قطار مشهد - یزد در کمیسیون سوانح ریلی خبر داد و تاکید کرد که تا زمان تشکیل جلسه و بررسی ابعاد آن نمیتوان درباره علت وقوع اظهارنظر قطعی کرد.
او به ایسنا گفت: ۳۸۲ تن به وسیله این قطار مسافری در حال انتقال به یزد بودند، که البته در مبدا این قطار ۳۴۲ بلیط فروخته و به نظر میرسد سایر افراد بین راه سوار شده بودند. متاسفانه پس این حادثه ۸ واگن قطار از مجموع ۱۱ واگن این قطار از ریل خارج شد که سه واگن آن به طور کامل واژگون شدند. پس از این حادثه امدادگران جمعیت هلال احمر، اورژانس و... در محل حاضر شده و در مجموع هشت بالگرد از استانهای اطراف نظیر سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، یزد و ... در محل وقوع حادثه حضور داشتند.
رییس سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه در حال حاضر تمامی مصدومان و فوتیها این حادثه از محل منتقل شدهاند اظهار کرد: علت این حادثه تا ساعاتی دیگر اعلام میشود، در واقع علت قطعی حادثه پس از بررسی کمیسیون پنج نفره سوانح ریلی اعلام خواهد شد و تا زمانی که جلسه کمیسیون سوانح ریلی برگزار شود هر آنچه که به عنوان دلیل وقوع حادثه اعلام میشود گمانه زنی است و باید پس از بررسی علت قطعی اعلام شود.
وی با تاکید بر این نکته که خوشبختانه هیچ مفقودی در این حادثه نداشتیم، درباره احتمال عامدانه یا خرابکارانه بودن این حادثه نیز گفت: چنین احتمالاتی به هیچ عنوان مطرح نیست و صحت ندارد.
نامی در پاسخ به این این پرسش که بیل مکانیکی چگونه واژگون شده است پاسخ داد: باید در این باره اعضای کمیسیون پنج نفره تشخیص سوانح ریلی پاسخ تخصصی خود را اعلام کنند. در حال حاضر اقدامات برای بازکردن مسیر ریلی در حال انجام است و تمامی مصدومان و مسافران قطار از محل منتقل شدهاند. همچنین وزرای راه و شهرسازی و کشور نیز به همراه جمعی از معاونین خود در محل حادثه حضور داشتند.
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با بیان اینکه اکنون مصدومِ امدادرسانی نشده در محل حادثه واژگونی قطار مسافربری طبس - یزد نیست، گفت: یک نفر همچنان مفقود است و امدادگران در تلاش برای نجات او هستند؛ پس از پیدا شدن تنها مفقودی حادثه پایان عملیات را اعلام خواهیم کرد.
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خراسانجنوبی با تاکید بر افزایش شمار جان باختگان به ۲۱ تن، گفت: همه عوامل امدادی از دستگاههای مختلف در صحنه حضور دارند، میدان حادثه از مسافران، مجروحان و فوتشدگان تخلیه شده است.
وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت راه آهن برای بازدید از سانحه راه آهن طبس، از محل حادثه بازدید کرد.
رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی و سید میعاد صالحی معاون وزیر راه و مدیرعامل شرکت راه آهن به همراه معاونان خود، در محل سانحه خروج از خط قطار مسافری مشهد-یزد حضور یافتند.
گفته میشود عامل ترمز شدید قطار و خروجش از ریل، وجود بیل مکانیکی در مسیر آن بوده است؛ ادعایی که تصویر زیر در تایید آن منتشر شده اما هنوز مورد تایید مسئولان قرار نگرفته و مشخص نیست که آیا صرفا ترمز قطار منجر به خروج واگن ها از ریل شده یا مثلا وجود ایراداتی در ریل به رقم خوردن این فاجعه کمک کرده است؟
موسوی، معاون ناوگان مسافربری راهآهن در رابطه با علت این حادثه گفت: ما از همان ساعات اولیه که از این حادثه مطلع شدیم، کمسیون عالی سوانح را از تهران به محل حادثه اعزام کردیم تا این موضوع به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد و پس از بررسی دقیق و مصاحبه با افراد موثر در محل توسط این کمیسیون علت دقیق این حادثه اطلاع رسانی میشود و با توجه به اطلاعات اولیه ظاهرا این حادثه بر اثر برخورد قطار با میل مکانیکی رخ داده است.
آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی در جلسه امروز، چهارشنبه هیأت دولت با اظهار تاسف از رخداد خارج شدن قطار از ریل در مسیر مشهد به یزد، درگذشت تعدادی از هموطنانمان را در این حادثه تسلیت گفت و دستوراتی برای تسریع در رسیدگی به علل این واقعه و رسیدگی به مجروحان و بازماندگان درگذشتگان آن صادر کرد.
دکتر پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران با ابلاغ دستوری به تمامی رده های جمعیت هلال احمر بر بکارگیری تمامی ظرفیت ها و نیروها جهت امدادرسانی و پوشش حمایتی آسیب دیدگان سانحه قطار در طبس تاکید کرد.
در همین راستا بالگردهای جمعیت هلال احمر، پایگاه های امدادی، تیم های حمایت روانی، تیم های درمان اضطراری و کلیه امدادگران به آماده باش کامل درآمده تا نیروهای مورد نیاز به محل وقوع سانحه اعزام شوند.
همچنین پیرو دستور رئیس جمعیت هلال احمر، دکتر یعقوب سلیمانی، دبیرکل جمعیت هلال احمر و مهدی ولی پور، رئیس سازمان امداد و نجات جهت مدیریت امدادرسانی و پوشش حمایتی از آسیب دیدگان سانحه عازم منطقه شدند.
وزیر کشور نیز در تماس تلفنی با استاندار خراسان جنوبی، خواستار حضور در محل حادثه قطار مسافری در طبس و ارسال سریع امکانات لازم برای رسیدگی به حادثه دیدگان شد. احمد وحیدی صبح چهارشنبه در تماس تلفنی با جواد قناعت ضمن گرفتن آخرین گزارشها از حادثه واژگونی قطار مسافری در طبس، از استاندار خواست به سرعت خود را به محل حادثه برساند.
وی همچنین از زمان وقوع این حادثه در تماس با رئیس جمعیت هلال احمر، رئیس اورژانس، مدیرعامل راه آهن و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، آخرین وضعیت این رویداد را رصد کرد و سپس برای تسریع در روند رسیدگی به این حادثه، عازم محل حادثه شد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پی حادثه خروج قطار مسافربری طبس – یزد و فوت و مصدومیت تعدادی از هموطنان، طی دستوری به بازرس کل استان خراسان جنوبی، ماموریت داد تمام ابعاد این موضوع بررسی شود.
خدائیان رئیس سازمان بازرسی کل کشور ضمن تسلیت به خانواده جانباختگان و آرزوی سلامتی برای مصدومین، طی دستوری به بازرس کل استان خراسان جنوبی مأموریت داد با حضور در صحنه، ابعاد مختلف حادثه را بررسی و نسبت به معرفی متخلفان احتمالی به مراجع قضائی و اداری اقدامات لازم را انجام دهد.
مهدی ولیپور، رییس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر کشورمان از افزایش شمار جانباختگان به ۱۷ تن خبر داد و افزود: گروهی از امدادگران در حال تلاش برای بازگرداندن واگنهای واژگون شده به حالت عادی هستند.
محمدباقر محمدی، معاون عملیات سازمان امدادونجات جمعیت هلال احمر آخرین جزییات امدادرسانی به حاثهدیدگان قطار از ریل خارج شده در طبس را تشریح کرد و گفت: در این منطقه حضور جرثقیل سنگین برای جابجایی قطار الزامی است که تا این لحظه فعلا اقدامی نشده است.
وی با بیان اینکه سه فروند بالگرد امداد و نجات در محل حضور دارد، گفت: در حال انتقال مصدومان به مراکز درمانی هستیم و تا زمان خروج آخرین مصدوم و مجروح امدادگران و بالگردها در محل حادثه حضور خواهند داشت. متاسفانه ۱۲ نفر هم فوت شدند که امیدواریم با امدادرسانیهای انجام شده آمار افزایش پیدا نکند.
اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی به ایسنا گفت: ضمن عرض تسلیت به خانواده های جان باختگان این حادثه، کمیسیون عمران هفته آینده، با دعوت از مسئولان دستگاه های ذی ربط ابعاد این حادثه را مورد بررسی قرار خواهد داد.
یکی از مسافران این قطار نیز که از سوی عوامل اورژانس به بیمارستان منتقل شده بود، روایتی از لحظه وقوع این حادثه را بیان کرد و گفت: قطار در حال حرکت بود که ناگهان ترمز شدیدی گرفت. این ترمز ادامه داشت تا جایی که مسافران تعادل خود را از دست دادند و مثل توپ با اطراف برخورد میکردند. واگن واژگون شد و شیشه واگنی که ما در آن بودیم شکست و ما توانستیم خودمان را از این شیشه به بیرون از قطار برسانیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در تماس تلفنی با دکتر جعفر میعاد فر، رییس اورژانس کشور، دکتر سید محمد موسوی میرزایی، رییس دانشگاه علوم پزشکی خراسان جنوبی و دکتر عمیدالدین خطیبی، رییس دانشگاه علوم پزشکی یزد خواستار پشتیبانی دانشگاه علوم پزشکی یزد و آمادگی کامل مراکز درمانی بیمارستان های خراسان جنوبی و بسیج امکانات برای درمان مصدومان این حادثه شد.
بهرام عین اللهی همچنین به دکتر جعفر میعاد فر، رییس اورژانس کشور ماموریت داد تا در محل حادثه حاضر شود.
مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس کشور اعلام کرد که این حادثه تاکنون ۱۰ کشته داشته و افزود: امدادرسانی در محل همچنان ادامه دارد و برابر گزارشهای دریافتی تاکنون متاسفانه ۱۰ تن کشته و ۱۵ تن نیز در این حادثه مصدوم شدهاند.