به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، گله سگان ولگرد به راستی هراس انگیزند، وقتی که به ناگاه در برابرت ظاهر می شوند و بی واهمه با اتکا به جمعیتی که هر لحظه بر شمار آن افزوده می شود به سمت تو می آیند و تو می مانی که چه کنی. استیصال در کوچه و خیابان حین رویارویی با گله سگان ولگرد گرسنه خاصه اگر آن سوی ماجرا کودکی باشد که از نانوایی به خانه برمی گردد.
وحشت این مواجه در تاریکیهای شب هزاران برابر است؛ چرا که دیگر نه پای گریز داری نه جرات ماندن. زمین با سرعتی دیوانه وار دور سرت می چرخد، چشمانت سیاهی می رود و بی اختیار زانو می زنی. شیوه های برخورد با آنها تابعی از عقب ماندگی یا پیشرفت فرهنگی جامعه میزبان است.
در جوامع مترقی با عقیم سازی، مانع تکثیر نسلشان می شوند و در بسیاری جاهای دیگر به معدوم سازی آنها بر میخیزند، سگ ها ولی تمام نشدنی اند؛ چرا که نه باوری به کنترل جمعیت دارند و نه قصه قتل عام نوع خود را به یکدیگر خبر میدهند تا آنها که هنوز زنده اند متواری و آفتابی نشوند.
روایت هایی از مردم که مورد حمله سگها قرار گرفته اند
کوچه تا اتصال به خیابان مسافت زیادی ندارد به محض رسیدن سگ های ولگرد که گرسنه به نظر می رسند او را در حلقه ای به شعاع کمتر از نیم متر قرار می دهند، هیچ راه فراری از آن حلقه بسته وجود ندارد، لحظاتی سخت و بی مانند در وحشت که هر یک لحظه آن گویی سال ها طول می کشد، نه پای فرار داری و نه پای قرار. آنقدر ترسیده ای که نمی توانی داد و فریاد کنی، مرگ را پیش از وقوع تجربه می کنی!
این کلمات را بانوی جوانی می گوید که این روزها در حلقه سگ های ولگرد افتاده است، " شنیده بودم اگر در مقابل سگ های ولگرد فرار کنی فقط آنها را در تلاش برای رسیدن به خودت مصمم تر کرده ای و از آنجایی که پای فرار آنها تیزتر است پس آنها را در این مسابقه فرار و گریز نینداختم و لحظات سکوت و ترس را به جان خریدم تا شاید کسی از راه برسد.
وی ادامه می دهد: انقدر ترسیده بودم که توان داد و فریاد هم نداشتم درست وسط خیابان خلوت ایستاده بودم تا اگر خودرویی آمد سوار شوم و خود را از این حلقه وحشت نجات دهم، آژانسی که منتظرش بودم بالاخره می رسد و تا رسیدن به محل کار فقط نفس عمیق می کشیدم و حالا شب های پی در پی کابوس حلقه سگ های سیاهی را می بینم که من در چاله ای افتاده ام و آنها حمله می کنند و هر تکه ای از جسمم را یکی از آنها به دندان می گیرد، بیدار می شوم و دنباله کابوس را می بینم.
بانوی دیگری از تجربه لحظات ترس و وحشتش می گوید که چگونه در معرض حمله سگ های ولگرد بوده است و اگر اطرافیان به کمکش نمی آمدند نه از گزیدن سگ که پیش تر از مرگ، مرگ را تجربه می کرد. او می گوید برای خرید به سوپر مارکت نزدیک خانه رفته بودم که مورد حمله یک سگ ولگرد قرار گرفتم درد را حس نمی کردم اما ترس را تا بی نهایت احساس کردم توان فرار هم نبود نشستم و با تمام توان فقط فریاد می کشیدم تا مردی که در فاصله چند ۱۰ متری داخل یک بنگاه نشسته بود متوجه شد و من را نجات داد.
روایت هایی توام با ترس و وحشت که کمتر از مرگ نیستند را می توان این روزها از زبان شهروندان در شهرهای مختلف شنید، ترس و وحشتی که اگر اقبال یاری کند و جان سالم به در ببری فارغ از کابوس های متعاقب آن، بیم تبعات دیگری از جمله خطر ابتلا به هاری وجود دارد، تعداد سگهای ولگرد زیاد شده است شاید از قبل هم همین اندازه بودهاند ولی گرسنه تر به نظر می رسند.
سگ های ولگرد روزها و شبها گلهای به دنبال غذا میگردند شهروندان گاهی اوقات برای پیادهروی شبانه و یا صبح ها برای رفتن به محل کار مجبورند از ترس تغییر مسیر دهند و خواسته آنها رسیدگی به این مشکل است.
مسوول مدیریت پسماند شهرداری بروجرد در گفت و گو با ایرنا گفت: شهرداری بروجرد در راستای رفع مشکل سگ های ولگرد در سطح محلهها، معابر و کوچههای شهر ایجاد مرکز کنترل جمعیت و نگهداری از سگ های ولگرد را در برنامه دارد این مرکز در حاشیه سایت دفع زباله در کیلومتر ۶ جاده خرمآباد قرار دارد.
سپهر دارابی افزود: از جمله امکانات ایجاد شده در این مکان میتوان به فنس کشی کامل محیط، ساخت ۴۰ تا ۵۰ لانه مخصوص حیوانات، آبرسانی و لوله کشی آب، برق رسانی، بتن ریزی محوطه داخلی و یک نیسان تغییر کاربری داده شده به منظور زنده گیری، عملیات کنترل جمعیت و عقیم سازی سگ های ولگرد است تا بتوان از افزایش جمعیت آنها پیشگیری کرد.
وی با اشاره به جمعیت رو به افزایش سگ های ولگرد در سطح شهرها اظهار داشت: دخالت در چرخه طبیعت و غذارسانی به سگ های ولگرد باعث ورود بیشتر این سگها به سمت شهرها شده است در حالیکه این افزایش جمعیت سگهای ولگرد در شهرها علاوه بر مشکلات محیط زیستی سلامت جسمی و آرامش روانی شهروندان را با مشکل مواجه می کند.
مسوول مدیریت پسماند شهرداری بروجرد با انتقاد از این رویه بیان کرد: با توجه به حجم بالای تعداد سگهای ولگرد، شهرداری ها اگر تمامی عملیات عمرانی خود را هم تعطیل کنند باز هم نمی توانند بطور کامل این مشکل را رفع کنند و باید عملیات کنترل جمعیت آنها به روش های موثر اعمال شود.
وی اضافه کرد: در کنار این موضوع مساله مهمتر و وظیفه اصلی ما حفظ حقوق انسان ها است با در نظر گرفتن اینکه در همین راستا حیوانات اهلی حلال گوشت هم نباید در سطح شهر رها شوند.
و با مشاهده این مورد از سوی شهرداری برخورد مناسب صورت می گیرد بنابراین در مورد سگ های ولگرد که برای انسان و محیط زیست ایجاد مزاحمت می کنند هم باید طرح های مرتبط در راستای حفظ حقوق شهروندان صورت گیرد.
بسیاری از شهروندان به تصور اینکه سگ هایی که تا سر کوچه و خیابان آمده اند لابد کاری به کار آنها ندارند به راحتی قصد عبور از کنار آنها را دارند اما گویی این روزها گرسنگی به جمعیت سگ های ولگرد فشار آورده است و آنها بنای عبور مسالمت آمیز از کنار انسان را ندارند و روز به روز بر میزان حمله آنها به انسان ها بیشتر می شود.
مدیر گروه پیشگیری و مراقبت بیماری های شبکه بهداشت و درمان بروجرد در گفت و گو با ایرنا گفت: آمار حیوان گزیدگی در شهرستان بسیار بالا است بطوری که فقط موارد سگ گزیدگی از ابتدای امسال تا کنون به بالای ۶۰۰ مورد رسیده است و اگر با همین روند ادامه داشته باشد تا پایان سال به بیش از ۲ هزار مورد خواهد رسید.
مژگان نوابی افزود: آمار سالانه سگ گزیدگی ۲ سال قبل یک هزار و ۲۰۰ مورد و سال گذشته یک هزار و ۵۰۰ مورد بود اما در چهار ماه اخیر به بیش از ۶۰۰ مورد رسیده است که این روند افزایشی نشان دهنده زنگ خطری است که باید با همکاری تمام نهادها و دستگاه های مرتبط مورد رسیدگی قرار گیرد.
به گفته وی امسال سه مورد هاری مثبت حیوانی در شهرستان بروجرد گزارش شده است که همین ضرورت توجه به کنترل جمعیت سگ های ولگرد را بیشتر می کند، همچنین با توجه به مثبت شدن این موارد پس برای پیشگیری دقیق تر هر مورد حیوان گزیدگی را باید احتمال انتقال خطر هاری به انسان دانست و هاری درمانی را برای افراد مورد حمله واقع شده را در پیش گرفت.
نوابی افزود: سه مورد هاری مثبت حیوانی در روستاهای شهرستان بروجرد مشاهده شده است و چند روستا بعنوان مناطق پرخطر از این نظر مورد توجه از نظر بهداشتی قرار گرفته اند با توجه به ورود سگ های ولگرد به سمت شهرها ما هر مورد سگ گزیدگی را باید هاری در نظر بگیریم و عملیات واکسیناسیون و هاری درمانی را برای فرد آسیب دیده انجام دهیم، زیرا کمترین غفلت در این زمینه و در یپش نگرفتن درمان می تواند به مرگ انسان منتهی شود.
مدیرگروه پیشگیری و مراقبت از بیماری های شبکه بهداشت و درمان بروجرد یادآور شد: این در حالی است که درمان بیماری هاری بسیار گران است بطوری که هر مورد درمان بین پنج تا ۶ میلیون تومان هزینه دارد و این نکته ضرورت اقدامات پیشگیرانه را بیشتر می کند.
وی گفت: از همه مردم این تقاضای جدی را داریم که با توجه به افزایش تعداد سگ های ولگرد و ورود آنها به سطح شهرها خود را در معرض حیوان گزیدگی قرار ندهند، حیوان دوستی حدی دارد و لطف های بی مورد و غذادادن به این حیوانات باعث می شود که آنها تا پشت در منازل مان پیش بیایند.
نوابی گفت: سگ های دارای صاحب در مناطق روستایی هم بی خطر نیستند این سگ ها بصورت گله ای تا مسافت های طولانی می روند و در مواجه با سگ های ولگرد قرار دارند و این خود یک اعلام خطر است که بیم بروز هاری انسانی را بیشتر می کند.
مدیر گروه پیشگیری و مراقبت از بیماری های شبکه بهداشت و درمان بروجرد یادآور شد: اگر حتی یک مورد مرگ بر اثر هاری در جمعیت انسانی رخ دهد تمام شاخص های بهداشتی ما زیر سوال می رود از سال ۷۴ تا کنون یعنی در ۲۸ سال گذشته مورد مرگ و میر بر این اثر در شهرستان بروجرد نبوده است اما با افزایش آمار بالای حیوان گزیدگی در این شهرستان باید آموزش، مراقبت های پیشگیرانه و همکاری تمامی دستگاه های مرتبط صورت گیرد.
به گفته وی آمار هاری طی سال گذشته در کشور ۱۶ مورد گزارش شده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.