بین الملل تابناک: در حالی که روزنه های امید برای احیای برجام در حال بسته شدن است، تحرکات، هشدارها و توجهات جدیدی به این مسئله از سوی مقامات اروپایی، ایرانی و آمریکایی معطوف شده است.
«برت مکگورک»، مقام ارشد کاخ سفید مدعی شده که احیای برجام در آینده نزدیک را بعید میداند و کاخ سفید به دنبال استفاده از تحریم و انزوای اقتصادی علیه تهران است.
پایگاه خبری آکسیوس به نقل از سه منبع آگاه گزارش داده برت مکگورک در جمع گروهی از کارشناسان اندیشکدهها در هفته گذشته گفته «بسیار بعید» است که توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران را بتوان در آینده نزدیک احیا کرد.
آکسیوس نوشته کاهش این احتمال باعث افزایش فشار بر دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور امریکا برای تدوین آنچه «طرح جایگزین» یا پلان بی خوانده میشود خواهد شد.
مکگورک در نشست یا کارشناسان اندیشکدهها مدعی شده دلیل عدم خصول توافق این است که ایرانیها قادر به تصمیمگیری نیستند.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: درباره راکتورهای تحقیقاتی و به ویژه راکتوری که بتواند تست سوخت را برای سایر راکتورها انجام دهد، برنامهریزی کردهایم که بر اساس مطالعات انجام شده در هفتههای آتی عملیات اجرایی احداث راکتور تحقیقاتی به صورت رسمی در سایت اصفهان آغاز میشود.
محمد اسلامی در بازدید از سایت UCF اصفهان افزود: بخش نخست و مهم اتهاماتی است که در ۲۰ سال گذشته علیه جمهوری اسلامی ایران نسبت دادهاند و در این مدت و به صورت پیوسته اقدام به اتهامزنی، پراکندهگویی و جوسازی کردهاند و وانمود میکنند که جمهوری اسلامی ایران در برنامه هستهای خود دارای اهداف غیرصلحآمیز است.
وی بیان کرد: در تمام این دوران و در هیچکدام از بازرسیهای انجام شده از سوی آژانس حتی در یک مورد اعلام نشده که ایران از قبل نیت و برنامه خود را اعلام نکرده و یا پنهانکاری کرده باشد. این موارد مستند است و بنابراین بیان این اخبار و مطالب جز با هدف اتلاف وقت و خسته کردن طرف مقابل، هدف دیگری دنبال نمیکند.
معاون رئیس جمهور خاطرنشان کرد: آژانس همچنان در تاسیسات هستهای کشور حضور و نظارت پادمانی دارد.
اسلامی تصریح کرد: نکته دوم این است که برای نخستین بار سند چارچوب برنامه هستهای کشور در راستای سند راهبردی ۲۰ ساله سازمان تدوین شده است و تحت عنوان CPF در اختیار آژانس قرار دادهایم این مساله بسیار مهم است زیرا اگر تا دیروز کسی اظهار میکرد که از برنامه اتمی ایران اطلاع ندارد امروز به صورت مستند، مکتوب و رسمی از برنامه جمهوری اسلامی ایران مطلع است.
برنامهریزی برای تولید ۱۰ هزار مگاوات برقهستهای
وی عنوان کرد: درباره پیشبرد برنامههای هستهای جمهوری اسلامی ایران، اصل موضوع بر این مساله تمرکز دارد که ظرفیت نیروگاههای برق داخلی را افزایش دهیم؛ تولید برق هستهای پایدار برابر با هزار مگاوات است و همچنین تولید ۲ هزار مگاوات برق هستهای را در دست تولید داریم و نسبت به تولید ۱۰ هزار مگاوات برق هستهای جدید برنامهریزی کردهایم و این مساله نیز در قانون بودجه ۱۴۰۱ نیز پیشبینی شده و در حال جانمایی سایتها به ویژه در جنوب کشور هستیم تا بتوانیم مکانهای مساعد و مستعدی که با الزامات نیروگاههای هستهای سازگاری دارد را مورد بررسی قرار دهیم و عملیات مطالعاتی و طراحی را آغاز کنیم.
استقبال از مشارکتهای بینالمللی و داخلی در برنامه برق هستهای
اسلامی تاکید کرد: در این مسیر هم از مشارکتهای بینالمللی استفاده خواهیم کرد و هم اینکه معطل کسی نخواهیم بود زیرا به اندازه کافی ایران از ظرفیتهای فاخر علمی، صنعتی و فناورانه برخوردار است؛ خوشبختانه در کشور شرکتهای بزرگی وجود دارند که میتوانند برنامه تولید ۱۰ هزار مگاوات برق هستهای را پشتیبانی کنند و ما نیز از هر شرکت و موسسهای که در برنامه سازمان انرژی اتمی ایران مشارکت کند؛ استقبال میکنیم.
عملیات اجرایی احداث رآکتور تحقیقاتی اصفهان آغاز میشود
رییس سازمان انرژی اتمی ایران ادامه داد: درباره راکتورهای تحقیقاتی و به ویژه راکتوری که بتواند تست سوخت را برای سایر راکتورها انجام دهد، برنامهریزی کردهایم که بر اساس مطالعات انجام شده در هفتههای آتی عملیات احداث راکتور تحقیقاتی را به صورت رسمی در سایت اصفهان آغاز خواهیم کرد و باید گفت این طرح تمام بومی و ایرانی است که زنجیره تحقیقاتی، ارزیابی، تست و اطمینان بخشی به تولید برق هستهای ما را تکمیل خواهد کرد.
غوغاسالاری علیه ایران برای غنیسازی و چرخه سوخت
وی توضیح داد: چرخه سوخت هستهای مهمترین بخش از صنعت هستهای است و باید توجه کرد تاکنون تمام این غوغاسالاریها که به راه افتاده برای غنیسازی بوده است و ایستگاه بعدی نیز صنعت چرخه سوخت محسوب میشود که به صورت تحقیقاتی و تا حدودی نیمه صنعتی از آن بهرهمند هستیم و لازم به ذکر است که در این زمینه کشورهای خارجی با ما همکاری نکردند و حتی کشورهایی برای انجام این طرح آمدهاند اما کار را نیمه تمام رها کردند و رفتند؛ در حالیکه امروز با توجه به ظرفیت صنعت داخلی و قدرت تغییر مهندسی که در سازمان انرژی اتمی و شرکتهای دانشبنیان وجود دارد؛ این فرآیند را به سمت صنعتیسازی خواهیم برد تا بتوانیم سوخت راکتورها و بخشی از سوخت مورد نیاز نیروگاهها را در مجتمع اصفهان تولید کنیم.
ایجاد ظرفیت بومیسازی برای تولید برق هستهای
اسلامی خاطرنشان کرد: باید دانست برق هستهای به صورت طراحی و ساخت یکپارچه فقط در چند کشور جهان انجام میشود و به دلیل اینکه سایر کشورها در این زمینه با ما همکاری نمیکنند باید به صورت تمام عیار اقدام به ظرفیتسازی و بومیسازی کنیم و به یاری حق تعالی شاهد توسعه اساسی در زیرساختها و رویکردهای خود داشته باشیم تا ملت ایران بتوانند از آن بهرهمند شده و سوخت پاک و بدون هیچگونه نوسان را به عنوان برق هستهای و اتمی دریافت کنند.
صرفهجویی ۸۵ میلیون بشکه نفت با تولید برق هستهای
معاون رئیس جمهور توضیح داد: برق هستهای از سال ۱۳۹۲ به صورت آزمایشی آغاز شد و از سال ۱۳۹۳ تاکنون، به صورت رسمی سیکل کارکردی را پشت سر گذاشته و بیش از ۵۲ میلیارد کیلووات ساعت برق پایدار با فرکانس ۵۰ هرتز ثابت به شبکه تزریق کرده و میزان صرفهجویی سوخت فسیلی آن برابر با حدود ۸۵ میلیون بشکه نفت بوده است که تاثیر فراوانی در زمینه کاهش آلایندهها و وسلامت جامعه دارد و میتواند مانع از آسیب به محیط زیست کشور شود و به عنوان برق پاک و پایدار مورد استفاده قرار گیرد.
«کاترین کولونا»، وزیر امور خارجه فرانسه امروز چهارشنبه اعلام کرد توافق بر سر برجام با ایران هنوز ممکن است.
حساب کاربری رسمی سفارت فرانسه در آمریکا امروز به نقل از وزیر خارجه کاترین کولونا نوشت: «بازگشت به اجرای کامل برجام هنوز ممکن است، اما برای رسیدن به این مرحله بایستی شاهد پاسخ مثبت از سوی ایران در اسرع وقت باشیم: این پیامی است که فرانسه و شریکانش به ایران میفرستند.»
پس از آنکه «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یادداشتی عنوان کرد که متنی را روی میز گذاشتهام که در آن، رفع تحریمها و گامهای هستهای برای احیای برجام به تفصیل شرح داده شده، عصر امروز (چهارشنبه) پنجم مرداد ماه حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگوی تلفنی با «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آخرین وضعیت مذاکرات برای رفع تحریمها را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد.
هیچ تردیدی در اراده دولت ایران برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار وجود ندارد
وزیر امور خارجه در این گفتوگوی تلفنی، از تلاشهای جوزپ بورل و انریکه مورا معاونش قدردانی کرد و گفت: هیچ تردیدی در اراده دولت جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار وجود ندارد. اگر آمریکا با واقع بینی در مسیر دستیابی به راه حل و حصول توافق گام بردارد، توافق خوب قابل دسترس همه طرفها خواهد بود.
وزیر امور خارجه یادآور شد که جمهوری اسلامی ایران از آغاز مذاکرات تاکنون همواره حسن نیت و اراده جدی خود را برای رسیدن به توافق نشان داده است و با اشاره به متن ارائه شده اخیر از سوی بورل تاکید کرد: ایران از تداوم مسیر دیپلماسی و مذاکره استقبال میکند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیروز (سهشنبه) چهارم مرداد ماه در یادداشتی در روزنامه فایننشالتایمز درباره مذاکرات رفع تحریمها نوشت: «بعد از ۱۵ ماه مذاکرات فشرده و سازنده در وین و تعاملات بیشمار با طرفهای برجام و آمریکا من به این جمعبندی رسیدهام که فضای برای مصالحههای مهم اضافی به پایان رسیده است. من اکنون روی میز متنی گذاشتهام که در آن، رفع تحریمها و گامهای هستهای برای احیای برجام به تفصیل شرح داده شده است.این متن، بهترین توافقی است که من به عنوان تسهیلکننده مذاکرات آن را ممکن میبینم. توافق بینقصی نیست اما در آن به همه عناصر ضروری پرداخته شده و در بردارنده مصالحههای سخت حاصلشده توسط همه طرفها است.» (اینجا بخوانید)
وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگوی امروز با بورل خاطرنشان کرد: آمریکا همواره اظهار میکند که خواهان توافق است، پس باید در متن توافق و در عمل این رویکرد مشاهده شود.
ایران تاکنون اراده مثبت و جدی در روند مذاکرات از خود نشان داده
جوزپ بورل مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این گفتوگو اظهار داشت: طرف ایرانی تاکنون اراده مثبت و جدی در روند مذاکرات از خود نشان داده و اکنون زمان آن است که مذاکرات به نتیجه مطلوب برسد.
بورل بار دیگر بر آمادگی خود و معاونش برای تسهیل و تسریع این روند از طریق ارتباط و رایزنی با همه طرفها تأکید کرد.
طرفین در این گفتوگو در خصوص چگونگی ادامه مسیر، بحث و تبادل نظر کردند.
ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: اینکه طرف آمریکایی ادعا میکند متن توافق از ماه مارس آماده است منظور متن مد نظر آنهاست. ما هنوز در خصوص جزئیات این متن نکاتی را داریم.
وی ادامه داد: اگر متن توافق شده بود عملا توافق شکل گرفته بود. مطالباتی از ایران همانند رفع تحریمها و تضمین وجود دارد که هنوز تامین نشده و باقی مانده است.
عمویی گفت: وقفه در مذاکرات به خاطر سفر جو بایدن به منطقه بود که موفقیتی هم به همراه نداشت. نیاز آمریکا و اروپا به حضور ایران در بازار انرژی یک نیاز واقعی است.
او تصریح کرد: برای رفع این نیاز آنها باید مطالبات ایران را بپذیرند. پیگیری دقیق منافع ملی، اخذ تضمینهای لازم و رفع حداکثری تحریمها از مطالبات نمایندگان مجلس از مذاکره کنندگان است. طرف های غربی در مذاکرات در حال تعدیل مواضع خود هستند ولی مطالبات ما مطالبات اصولی است و تا تامین آنها، بر پیگیری آنها اصرار داریم.
«انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده هیأت این اتحادیه در مذاکرات رفع تحریمها در پیامی که در صفحه توییتری خود منتشر کرد، با اشاره به اظهارات اخیر «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد که بهترین توافق ممکن برای تمامی طرفها روی میز قرار گرفته است.
وی با اشاره به اظهارات اخیر بورل که گفته بود پیشنویس متن توافق هستهای ارائه شده است، گفت: ««بهترین توافق ممکن برای طرفها روی میز است، این توافق مزایای اقتصادی روشن و قابل اندازهگیری را برای مردم ایران تضمین میکند و مزایای قابلراستیآزمایی عدم اشاعه را برای جامعه بینالمللی تضمین میکند. من تمامی طرفها را دعوت میکنم تا گام آخر را بردارند».
در همین راستا، جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی یادداشتی در روزنامه فایننشال تایمز از قدرتهای جهانی خواست برای نجات برجام اقدام کنند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده مذاکرات هستهای قدرتهای جهانی با ایران از آماده شدن و ارائه پیشنویس مصالحهای برای جلوگیری از وقوع یک «بحران خطرناک» به طرفهای گفتگو خبر داد.
بورل در این یادداشت تصریح کرده که اجرای کامل توافق هستهای برجام به شدت تحت تأثیر خروج «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا از برجام و پیگیری سیاست یکجانبه «کمپین فشار حداکثری» قرار گرفته است.
او در بخش دیگری از این یادداشت یادآوری کرده که فشار حداکثری شکست خورد. بورل مینویسد: «فشار حداکثری شکست خورد. همزمان، علیرغم حداکثر تلاش از سوی اعضای باقیمانده [در برجام] مردم ایران از عواید کامل رفع تحریمها محروم ماندند.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه به تلاشهای ادعایی خود برای هدایت مذاکرات رفع تحریمها در وین اشاره کرده است.
او نوشته است: «بعد از ۱۵ ماه مذاکرات فشرده و سازنده در وین و تعاملات بیشمار با طرفهای برجام و آمریکا من به این جمعبندی رسیدهام که فضای برای مصالحههای مهم اضافی به پایان رسیده است. من اکنون روی میز متنی گذاشتهام که در آن، رفع تحریمها و گامهای هستهای برای احیای برجام به تفصیل شرح داده شدهاند.»
او در ادامه مدعی شده است: «این متن، بهترین توافقی است که من به عنوان تسهیلکننده مذاکرات آن را ممکن میبینم. توافق بینقصی نیست اما در آن به همه عناصر ضروری پرداخته شده و در بردارنده مصالحههای سخت حاصلشده توسط همه طرفها است.»
جوزپ بورل در ادامه از همه طرفها خواسته این فرصت را غنیمت شمرده و به مذاکرات اجازه موفق شدن بدهند. او نوشته است: «لازم است برای مغتنم شمردن این فرصت برای موفقیت، تصمیمهای لازم گرفته شوند. من هیچ جایگزین جامع یا موثر دیگری را در دسترس نمیبینم.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به کشمکشهای داخلی سیاسی در داخل آمریکا در خصوص برجام هم اشاره کرده و نوشته است: «میدانیم که برجام با توجه به نزدیک شدن انتخابات میاندورهای کنگره همچنان در واشنگتن از لحاظ سیاسی مسئلهای قطبی است.»
او اضافه کرده است: «این توافق ممکن است به همه نگرانیهای آمریکا در خصوص ایران نپرداخته باشد. اتحادیه اروپا در خصوص نگرانیهایی که فراتر از مسئله هستهای هستند نظیر مسائل حقوق بشر و فعالیتهای منطقهای ایران [با آمریکا] همنظر است. ما مدام این مسائل را در رایزنیهای دوجانبه با ایران مطرح میکنیم.»
او اضافه کرده است: «برجام به این مسائل نمیپردازد و قرار هم نبود این کار را انجام دهد. با وجود این، این توافق این مزیت را داشت که برنامه هستهایِ رو به توسعه ایران را تعدیل کرد و آن را به روی بازرسیها و نظارتهای موشکافانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی گشود.»
جوزپ بورل درباره حساسیتها در تهران درباره برجام نوشته است: «این را هم میدانیم که در تهران بعد از تجارب منفی سالهای اخیر تحفظهای مهمی بر سر اجرای کامل توافق وجود دارد. با وجود این، توافقِ روی میز، عزم همه طرفهای برجام برای اطمینان از دوامپذیری آن را نشان میدهد و از جمله شامل تعهد جو بایدن و آمریکا در این زمینه است. در نتیجه، این توافق از حفاظهای بهتری در برابر اقدامات یکجانبه برای تضعیف آن برخوردار است.»
وی در ادامه مدعی شده است: «به سرانجام رساندن توافق، مزایای اقتصادی و مالی قابل توجهی به همراه خواهد داشت، ضمن آنکه امنیت منطقه و جهان را هم تقویت خواهد کرد. رد کردن آن، موجب زیان از این دو لحاظ خواهد بود.»
جوزپ بورل در پایان خاطرنشان کرده است: «اکنون وقت اتخاذ تصمیمهای سریع برای به سرانجام رساندن مذاکرات وین بر مبنای متن پیشنهادشده من و بازگشت فوری به اجرای کامل برجام است.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مدعی شده چنانچه توافق مورد قبول واقع شود «یک بحران هستهای خطرناک» در انتظار خواهد بود. او گفته است: «مسئولیت مشترک ما است که توافق را به سرانجام برسانیم.»
واکنش آمریکا به مواضع بورل
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری به سوالی درباره اظهارات هماهنگکننده مذاکرات هستهای در زمینه چالشها و فرصتهای روند احیای توافق هستهای پاسخ داد.
به گزارش وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور در یک کنفرانس خبری در پاسخ به این سوال که آیا ارزیابی اخیر جوزپ بورل از وضعیت مذاکرات احیای توافق هستهای مبنی بر این که دیگر فضایی برای مصالحه در این زمینه وجود ندارد و به نوعی پایان این مذاکرات را اعلام کرده است، برای دولت جو بایدن قابل قبول است یا نه، گفت: ما قرار نیست به طور علنی مذاکره کنیم. آنچه میتوانم بگویم، این است که ما در حال بازبینی پیشنویس تفاهمنامه بر سر بازگشتی دوجانبه به اجرایی کردن کامل برجام[توافق هستهای] هستیم که نماینده ارشد اتحادیه اروپا[جوزپ بورل] آن را در اختیار ما، ایران و دیگر شرکای برجام گذاشته است. ما واکنشمان را مستقیما با اتحادیه اروپا در میان خواهیم گذاشت.
پرایس ادامه داد: اما همان طور که قبلا گفتیم، طرحی کلی از چیزی که به تصور ما توافقی خوب است و آماده پذیرفتن آن بودهایم، از ماه مارس روی میز است و ما میدانیم مبنای این متن جدیدی که آقای بورل به آن اشاره کرده، همان پیشنویسی است که از مارس آماده بوده است. ما در حال بررسی تغییراتی هستیم که از سوی اتحادیه اروپا پیشنهاد شده است؛ در کوتاه مدت به آن پاسخ خواهیم داد و امیدواریم ایران هم سرانجام از فرصتی که مدتی است پیش روی آن قرار دارد، استفاده کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این که آیا بازه زمانی مشخصی برای پاسخ دادن دو طرف وجود دارد، بیان کرد: فکر میکنم در یادداشتی که آقای بورل منتشر کرده، دیدهاید که او اشارهای به یک بازه زمانی نکرده است. در بررسی طرح پیشنهادی او سرعت عمل بالایی به خرج خواهیم داد. متوجه اهمیت زمان هستیم.
او در ادامه، این موضع دولت آمریکا را تکرار کرده و گفت، تا زمانی که بازگشت دوجانبه به پایبندی به برجام در راستای منافع ملی آمریکا باشد، واشنگتن همچنان به دنبال بازگشت به این توافق و احیای آن خواهد بود.
جو بایدن با پیروزی در انتخابات مقابل ترامپ در سال گذشته، مذاکرات غیر مستقیم با ایران را جهت بازگشت دوجانبه به توافق، در چارچوب مذاکرات وین از سر گرفت. این مذاکرات که دور آخر آن میان ایران و آمریکا با تسهیلگری اتحادیه اروپا در قطر انجام شد، تا کنون به نهایی شدن توافق منجر نشده است.
حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران پس از انجام این گفتوگوها در قطر بیان کرد: ما برای رسیدن به توافقی خوب، قوی و پایدار مصمم هستیم و برخلاف برخی از ادعاهای طرف آمریکایی، هیچگونه مطالبه زیادهخواهانه و هیچگونه مطالبه فرابرجامی مورد ادعای آمریکا را نداریم.
وزیر امور خارجه گفت: مطالبات ما کاملا در چارچوب توافق سال ۲۰۱۵ است و اگر در حوزهای طرف آمریکایی احساس میکند موضوع فرابرجامی است ما در گفتوگوها به طرف آمریکایی تأکید کردهایم که این کشور میباید هر آنچه را مانع نفع اقتصادی ایران از برجام میشود، بردارد. ما در رایزنیهای اخیر بر یک موضوع اساسی تمرکز کردیم و آن بحث تضمین موثر از سوی آمریکا در حوزههای مرتبط با هر آن چیزی است که بخواهد نفع اقتصادی ایران از برجام را تحت تأثیر قرار دهد و مطالبه و خواسته ما زیادهخواهانه نیست.
امیرعبداللهیان: ایران برای حصول توافقی پایدار و قوی کاملا جدی است
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان با بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه سلطنت عمان در خصوص مسائل دوجانبه و برخی موضوعات منطقه ای و بین المللی به صورت تلفنی گفتگو و تبادل نظر کرد.
امیرعبداللهیان درباره آخرین تحولات گفتگوهای وین با اشاره به ابتکارات طرف ایرانی برای بازماندن پنجره دیپلماسی تاکید کرد: مرحله نهایی توافق به دو مؤلفه واقع بینی و انعطاف پذیری طرف آمریکایی بستگی دارد و جمهوری اسلامی ایران برای حصول توافقی پایدار و قوی کاملا جدی میباشد.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: جمهوری اسلامی ایران برای امنیت انرژی و امنیت غذایی در جهان اهمیت قائل است و با درک مسائل و مشکلات کنونی انرژی در جهان، تاکنون ابتکارات مختلفی داشته است.
بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان نیز در این گفتگوی تلفنی، با اشاره به ارزیابی وی از طرفهای مختلف مذاکره کننده در وین، دیدگاه کشورش در خصوص ضرورت نیل به توافق در مذاکرات هسته ای را مورد تأکید قرار داد و گفت: ما معتقدیم که همه طرف ها خواستار رسیدن به توافق نهایی هستند و فرصتی طلایی برای رسیدن به یک توافق فراهم شده است.
وزیر امور خارجه عمان خاطر نشان کرد: عمان همواره از حصول توافق نهایی در مذاکرات وین و خواستههای مشروع ایران حمایت میکند.