رحمان قهرمانپور در گفت‌وگو با تابناک

احتمال عدم پذیرش پیش‌نویس از سوی ایران بیشتر از پذیرش است/ تهران در این مقطع جواب قطعی منفی نخواهد داد/ تا اجلاس سپتامبر آژانس هم‌چنان فضا برای توافق مساعد است

دور جدید مذاکرات هسته ای در وین که از روز پنجشنبه هفته گذشته آغاز شد و پنج روز بعد در روز دوشنبه این هفته پایان یافت، پیش نویسی از سوی اروپا به ایران و آمریکا ارائه شد که به گفته یک مقام اروپایی، پاسخ به پیش‌نویس توافق احیای برجام یا «آری» است یا «نه».
کد خبر: ۱۱۳۴۲۴۱
|
۱۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۶ 10 August 2022
|
61646 بازدید
|

اجتمال عدم پذیرش پیشنویس از سوی ایران بیشتر از پذیرش است/ تهران در این مقطع جواب قطعی منفی نخواهد داد/ تا اجلاس سپتامبر آژانس هم‌چنان فضا برای توافق مساعد است

بین الملل تابناک/ اکرم محمدی منش: دور جدید مذاکرات هسته ای در وین که از روز پنجشنبه هفته گذشته آغاز شد و پنج روز بعد در روز دوشنبه این هفته پایان یافت، پیش نویسی از سوی اروپا به ایران و آمریکا ارائه شد که به گفته یک مقام اروپایی، پاسخ به پیش‌نویس توافق احیای برجام یا «آری» است یا «نه».

پیتر استانو، سخنگوی کمیسیون اروپا روز سه‌شنبه پس از پایان آخرین دور گفت‌وگوهای احیای برجام، از تهران و واشنگتن خواست یک تصمیم سیاسی فوری درباره پیش‌نویس توافق بگیرند.

آقای استانو با اشاره به «نهایی شدن» پیش‌نویس توافق میان ایران و گروه ۴+۱ گفت: «هرچه می‌توانسته مورد مذاکره قرار گیرد، در نسخه نهایی متن گنجانده شده و حالا کشورهای عضو باید تصمیم‌های سیاسی بگیرند.» وی با تاکید بر تمام شدن فرصت تدوین پیش‌نویس توافق جدید افزود: «این تصمیم یا آری است یا نه.»

شامگاه دوشنبه نمایندگان ایران و ۴+۱ ناگهانی از پایان مذاکرات وین خبر دادند و هیأت تحت سرپرستی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران به تهران بازگشتند.

خیلی دور، خیلی نزدیک!

در روزهای اخیر، ایالات متحده مدعی شده انتظارش نسبت به پیشرفت در مذاکرات کمرنگ شده است. سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه به المانیتور گفت: «دولت آماده است تا به سرعت به توافقی بر اساس پیشنهادهای اتحادیه اروپا دست یابد، اما از گمانه زنی درباره موضع ایران خودداری کرد. آنها بارها گفته‌اند که برای بازگشت به اجرای متقابل برجام آماده هستند. همانطور که هماهنگ کننده اتحادیه اروپا به وضوح اعلام کرده، متن کنونی تنها چارچوب موجود برای انجام این کار است. بابد بیایید ببینیم اکنون چه تصمیمی می‌گیرند.»

حسین امیرعبداللهیان، رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران نیز روز دوشنبه در تماسی با بورل گفت: «با واقع‌بینی و پرهیز از مواضع غیرسازنده به‌ ویژه آمریکا، می‌توان به توافق دست یافت.»

پیش از این، یکی از موانع اصلی برای احیای توافق، درخواست ایران برای حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی آمریکا بوده است. 

اکنون به نظر می‌رسد، نقطه مورد اختلاف اصرار تهران بر این است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به پرونده ادعایی در مورد سه سایت اعلام‌نشده ایران پایان دهد.

علی واعظ که به‌عنوان مدیر پروژه ایران در گروه بین‌المللی بحران مذاکرات را از نزدیک دنبال می‌کند، هشدار داد که اختلافات بر سر تحقیقات آژانس سازمان ملل می‌تواند حل‌ناپذیر باشد. او گفته: «ترک وین به این امید که زمان به حل این مشکل کمک کند، یک قمار خطرناک است.»

با این حال، محمد مرندی، مشاور تیم مذاکره‌کننده ایران، مدعی شد که گزارش‌ها درباره جزئیات آنچه پیشنهاد شده «فقط حدس و گمان است». مرندی به المانیتور گفت: «تیم مذاکره‌کننده نمی‌تواند در مورد آنچه تاکنون به دست آمده اظهار. نظر کند تا زمانی که متن در تهران به دقت مورد مطالعه قرار گیرد. در چند ماه گذشته، چه در وین و چه زمانی که مذاکره‌کنندگان در پایتخت‌های خود حضور داشتند، مذاکره کنندگان ایرانی تهدیدات غرب و ضرب الاجل های مصنوعی را برای حفظ حقوق ایرانیان و کسب امتیازات کلیدی نادیده گرفتند. تفاوت بین آن زمان و اکنون بسیار است.»

در همین رابطه، «رحمان فهرمانپور» کارشناس ارشد مسائل هسته ای در گفت‌وگو با تابناک اظهار داشت: در این دور جدید از مذاکرات، به نظر می‌رسد تنها یا اصلی‌ترین عاملی که تغییر کرده، سفر آقای بایدن به خاورمیانه بوده است؛ یعنی در حد فاصل مذاکرات دوحه و مذاکرات وین اتفاق مهمی که افتاد، سفر بایدن به خاورمیانه و تنش میان آمریکا و چین بر سر تایوان بود که به نظر من، متغیر اول خیلی مهم‌تر است. در واقع، سفری که بایدن به اسرائیل و عربستان داشت، نقش مهمی در رویکرد جدید آمریکا به مذاکرات و پیشنهادی که اروپایی‌ها ارائه کردند، داشت.

وی افزود: در مورد موارد اصلی اختلافی واقعیت این است که این موارد هنوز برطرف نشده؛ یعنی مساله تضمین‌های آمریکا در مورد عدم خروج یا تضمین‌های آمریکا در مورد انتفاع اقتصادی ایران از برجام هنوز حل نشده است. در این دور از مذاکرات، مساله دیگری هم مطرح شده که رسانه‌ها به آن پرداخته‌اند و آن هم بستن پرونده سه یا چهار موردی که فعلا مورد اختلاف ایران و آژانس است؛ یعنی مسائلی که از نظر ایران ادامه پرونده پی‌ام‌دی یا ابعاد نظامی احتمالی است، ولی آژانس آن‌ها را موضوع جداگانه‌ای می‌بیند؛ این هم به موارد اختلافی اضافه شده، ولی هنوز ما نمی دانیم که آیا آن دو مورد اختلاف دیگر حل شده یا نه؛ اما از مواضعی که هر دو طرف گرفتند، به نظر می‌رسد که اختلافات همچنان وجود دارد؛ هرچند ادعا شده مواضع دو طرف به هم نزدیک‌تر شده ولی اختلافات هنوز وجود دارد.

این کارشناس مسائل هسته ای ادامه داد: متن پیشنهادی جدیدی که از آن صحبت می‌شود، یعنی متنی که اروپا تهیه کرده و بدون تردید با هماهنگی آمریکا تهیه شده، در کلیت موضوع، ادامه سیاستی است که آقای بایدن در خاورمیانه اعلام کرده؛ یعنی تشکیل یک ائتلاف برای اعمال فشار بر ایران. به همین دلیل، شرایط برای ایران سخت‌تر می‌شود. با این حال، احتمال قبول نکردن ایران بیشتر است. مساله این است که اگر ایران اعلام کند که قبول نمی‌کند، نباید انتظار داشته باشیم طرف غربی اعلام کند که مذاکرات تمام شده است؛ بنابراین فکر می‌کنم طرف اروپایی و آمریکایی تا اجلاس سپتامبر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم‌چنان فضا را برای توافق مساعد می‌بیند، ولی اگر توافقی تا اجلاس سپتامبر و حداکثر تا نوامبر آژانس بین‌المللی انرژی صورت نگیرد، در آن صورت احتمال ارجاع مجدد پرونده ایران به شورای امنیت وجود دارد. البته زمانی‌ که پرونده وارد نیویورک شود قاعدتا فرمول و نوع بازی متفاوت می شود و نقش چین و روسیه بسیار تعیین‌کننده خواهد بود. باید ببینیم که در صورت تحقق این سناریو وضعیت چطور خواهد شد، ولی در هر صورت باید تا اجلاس سپتامبر صبر کنیم.

وی در پایان گفت: به نظر من ایران در این مقطع جواب قطعی منفی نخواهد داد؛ به این دلیل که به ترک میز مذاکرات متهم نشود، ولی از طرف دیگر اروپایی ها به صرف این جواب مبهم ایران، موضوع را کم لن یکن تلقی نخواهند کرد و سعی خواهند کرد تا اجلاس سپتامبر حتی تا اجلاس نوامبر، موضوع را همچنان در دستور کار قرار دهند تا بتوانند به یک توافقی دست پیدا کنند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۹۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
بهتر است از فرصت ایجا شده بهره برد و توافق را برای بهبود وضعیت مردم انجام دارد
پاسخ ها
ع.ع
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
آنها خواهان توافقی نیستند که منفعتی برای ما داشته باشد.
ناشناس
| Philippines |
۱۶:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
بابا یا بگید اره یا بگید نه. زندگی و کسب و کار وامید و اینده ملت رو هواست همه چیزمون شده برجام همش داریم دست دست میکنیم تا ببینیم چی میشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
بهبود وضعیت مردم سر سوزنی براشون اهمیت نداره. اینا خودشون کاسب تحریمن بعد بیان لگد بزنن زیر سفره خودشون؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
روزی ۲۵۰ میلیون دلار یعنی روزی ۸ هزار میلیارد

تومان داریم روزانه خسارت عدم توافق برجام و عدم

تصویب اف ای تی اف را از جیب مردم و کشور میپردازیم

اوضاع مردم در ۸۰ سال گذشته به این فلاکت و بدی و نامساعدی قرار نداشته است

به نحوی که عده ای از روی ناچار به فروش اندام های داخلی و فرزندان خودشان رسیده اند

و تابلوها و نرده ها و مبلمان شهری را از جا کنده و میفروشند ، تا بتوانند شکم زن و بچه هاشون را با حداقل ها پر کنند

مسولان متوجه باشند که این اوضاع ، و در صورت عدم توافق برجام، بیشتر قابل ادامه و تحمل نمیباشد

و هر لحظه میتواند با شورش مردم گرسنه که دیگر چیزی برای از دست دادن ندارند را ساکت و آرام و کنترل کند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
اروپا ناظر نیست کامل طرفدار آمریکای هست
ناشناس
| Syrian Arab Republic |
۲۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
عمله های آمریکا شروع کردند به تکرار حرف های آمریکای تروریست و اروپای بدعهد ، ما هیچ عجله آیی نداریم دلار خور ها ، پیش بسوی لرزیدن اروپاییها و بنزین ده دلاری در آمریکا
ناشناس
| Netherlands |
۲۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
وضعیت مردم با برجام بدتر میشه نه بهتر
ناشناس
| Canada |
۰۵:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۰
دنیا به کام کاسبان تحریم بوده و خواهدبود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۰
هر چند غربیها هر گاه بخواهند ، دبه می کنند . اما در حال حاضر به نفعمان است که برجام دو را امضا کنیم دستکم افکار عمومی در داخل کمتر توسط شبکه های خارجی بازی خواهند خورد و توپ در زمین غرب خواهد افتاد .‌
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۰
فرصت و بهره برای چه کسی؟ وقتی تضمینی نیست یعنی بعد از توافق فشار بیشتر این خواهد بود
پیشگوی راستگو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
کاملا مشخص است که ایران در گوشه رینگ است و به همین دلیل نه میتواند متن موجود را رد کند و نه بپذیرد. اگر غربی ها فشار را زیاد کنند ممکن است ایران به طور کلی قید برجام را بزند که در آن صورت اوضاع خیلی وخیم میشود و احتمال کمتری هم هست که در اثر فشار طرفهای غربی متن موجود را بپذیرد که در این صورت از منافع اقتصادی برجام نفع چندانی نخواهد برد و بعد از چند ماه دوباره فشار غربی ها برای مهار هسته ای ایران شروع خواهد شد. در این میان اگر چین با تایوان درگیر شود وضعیت به نفع ایران تغییر خواهد کرد و به نظر میرسد ایران منتظر این رویداد است.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۸:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
منافع برجام برای هردو طرف کم رنگ شده. ایران احساس میکنه تاثیر تحریمها از اوج خودش گذشته و تحریم روسیه و احتمالا به زودی چین باعث کاهش فشار تحریمها بر ایران هم خواهد شد. از طرف دیگه مطابق برجام 8 سال پس از شروع برجام بخش قابل توجهی از محدویتهای هسته ای ایران برداشته میشه و آمریکا هم انگیزه زیادی نداره که به خاطر یک سال اعمال محدودیت بر برنامه هسته ای ایران امتیاز بده و علاوه بر اون از یک سال دیگه به ادامه برنامه هسته ای ایران رسما تن بده. کلا دیگه الان سال 2015 نیست برای هیج طرف. در عین حال هیچکدوم هم نمیخواد مقصر در نابودی برجام باشه.
ناشناس
| Syrian Arab Republic |
۲۰:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
پیشگوی راستگو باید اسمت را بگذارند پیشگوی آمریکایی ، هر کسی الفبای سیاست دنیا را بداند ، میداند که آمریکا و اروپا گوشه رینگ هستند و زمستان در پیش رو ، یخ نزنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۰
نظرت در مورد یک آزمایش هسته ای از سوی ایران چیه ؟ آنوقت معادلات چگونه تغییر خواهد کرد ؟
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
بابا ملت له شدن
بس کنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
اونها بس نمی کنند . بس کنید رو به کی می گی . اونها می گن شما باید مثل عراق و عربستان تو سری خور باشید . وابسته باشید . مثل گذشته ما براتون تصمیم بگیریم . خلع سلاح بشید مثل لیبی . ما در دایره ای قرار گرفتیم که اگر هم بخواهیم با حقوق یکسان با ما برخورد کنن اونه نمی کنن . چون خودشون رو ابرقدرت می دونن . علت رو هم در تاریخ اوخر دوره ی قاجار و پهلوی باید دید . چون اونها تصمیم گیرنده بودن
ناشناس
| Philippines |
۱۶:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
در پاسخ به ناشناس ۱۶.۱۹عزیز برادر اگر زیر بار حرف زور نمیروید بقول شما پس اقلا مرد باشید و از ان پی تی بیرون برید وبمب اتم بسازید تا اقلا دلمون نسوزه که تحریمها را واسه چی تحمل میکنیم
ناشناس
| Syrian Arab Republic |
۲۰:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
تو آمریکایی له شدی
ناشناس
| Syrian Arab Republic |
۲۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
ناشناس ۱۶:۳۷ ، به تدریج کشتن طرف مقابل کیفش بیشتره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
حالا زوده انشااله 20 سال دیگه اگر آمریکا تضمین داد که از برجام خارج نمی شود ما توافق می کنیم چه عجله ایه. بچه ها که اون طرف آب هستند ما هم که وضعمون خوبه مردم هم که مهم نیستند.
پاسخ ها
ناشناس
| Syrian Arab Republic |
۲۰:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
برا کدخدا و اروپا چوب جمع کن ، این بدبختا از الان دارند از ترس یخ میزنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
غربگدا مجرم نیست بیماره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
ولی شرقگدا هم مجرمه هم بیمار
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
شما چطور؟ بیماری یا مجرم؟
ناشناس
| Canada |
۱۶:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
امید دانا زیاد نگاه کن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
اگر انتفاع اقتصادی ایران تضمین نشود برجام چه سودی دارد؟!
گذشت زمانی که برجام را برای نفع آقازاده های ساکن آمریکا و اروپا می پذیرفتند
گذشت زمانی که به قول خودشان برجام سایه جنگ را از سر ایران باز کرده بود
برجام زمان روحانی در GDP ایران را حتی به زمان احمدی نژاد هم نرساند و تحریم ها شدید تر شده و حتی جیبوتی هم برای ایران شاخ شده بود
برجام موجب شد که عربستان ادعای حمله به ایران با تهاجم به یمن را بنماید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
در زمان عمر دو ساله برجام به شکل واضحی وضعیت قشر فقیر بهتر شد و بسیاری از خانواده های متوسط یا خودرو خریدند و یا خودروی خودشان را بهتر نمودند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
غربیها بشدت عملگرا هستند ،اگر تا ماه سپتامبر صبر شود هم جایگزین نفت و گاز ایران را پیدا می کنند و هم بخواست اسرائیل و کشورهای مرتجع منطقه ایران را از حضور مستقیم در بازاراقتصادی جهان محروم می کنند.
ناشناس
| Syrian Arab Republic |
۲۰:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
روحانی چی داد بجاش شکلات هم نگرفت آب نبات چوبی لیس زده گرفت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۰
دوست عزیز بخاطر اینکه خیلی ضرر کردیم و برگشت به شرایط قبل از احمدی نژاد زمان زیادی می برد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
شما واقعا فکر کردید کشوری که مخالفین برجام رو برای مذاکره میفرستند اصلا نیستی برای توافق دارند؟
اگر از همون اول براتون واضح نبود که نیت زمان خریدنه مشخصه از گذشته و تاریخ 40 سال اخیر هیچ عبرتی نگرفتید
پاسخ ها
ناشناس
| Syrian Arab Republic |
۲۱:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
رو که نیست سنگ پای قزوینه ، مگه ما درخواست مذاکره دادیم ، شما عربگدا ها عادت دارید دروغ بگید تعجبی ندارد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
پذیرش باید مرحله به مرحله باشد
نه مانند دوره قبل که نقد دادند اما وعده تحویل گرفتند
و آخرش هم با تحریم های شدید تر سرکارمان گذاشتند.

ایرانی از یک سوراخ دوبار گزیده نمی شود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
دوره قبل هم اگه فردای امضای برجام شروع به موشک پرونی نمیکردین و اجازه میدادین چارتا شرکت امریکایی بیاد سرمایه گذاری کنه امریکا از برجام خارج نمیشد
ناشناس
| Syrian Arab Republic |
۲۱:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
این ناشناس راست میگه ، اگه گاو شیرده می‌شدیم مشکل حل بود . ،برید پی کارتون با این حرفها تون ، آمریکای تروریست از اول همین سناریو را داشت ولی ظریف و روحانی هم گول خوردند و هم گول زدند ،
حمید
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
، اول اقتدار، بعد اقتصاد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۰
در تاریخ این روزها خواهند ماند و آیندگان در خصوص مذاکره کنندگان قضاوت خواهند کرد اما مثل ملی شدن نفت نخواهد بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
تا آمریکا حقوق اقتصادی ایران را به رسیمت نشناسد هیچ پیمانی با این پیمان شکنان نباید امضا شود.
امیدوارم آقازاده های دولت رییسی در خارج گرسنه نمانده باشند که نیاز به وطن فروشی به اسم برجام و.. باشد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
پذیرش هر توافق بدون ابزار قدرت، امضا کردن تسلیم یک ملت است.
به قول امام خمینی این رابطه گرگ و میش است که هرگز سرانجامی نخواهد داشت.
آزموده را دوباره آزمودن خطا است.
اروپا خائن تر از آمریکا است.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟