بین الملل تابناک: دویست و بیست و سومین از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در گفتگویی تلفنی با همتای اوکراینی اش، با اعلام ارائه بسته جدید تسلیحاتی به کی یف، تاکید کرد آمریکا به حمایت خود از این کشور در برابر روسیه ادامه خواهد داد.
کاخ سفید روز سه شنبه به وقت محلی اعلام کرد بایدن و کامالا هریس امروز با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین گفتگو، و اعلام کردند که واشنگتن هرگز اقدام روسیه در الحاق بخشی از خاک اوکراین را به رسمیت نخواهد شناخت.
بایدن با اعلام تعهد آمریکا به حمایت از اوکراین در دفاع در برابر تجاوز روسیه، از ارائه بسته جدید کمک های نظامی به کی یف به ارزش ۶۲۵ میلیون دلار خبر داد.
به گفته کاخ سفید، این بسته شامل تسلیحات و تجهیزات نظامی اضافی از جمله سامانه های پیشرفته توپخانه ای هیمارس، مهمات وخودروهای زرهی است.
بایدن مدعی شد ایالات متحده به تلاش هایش برای جلب حمایت بین المللی از اوکراین در دفاع از آزادی و دموکراسی این کشور، ادامه خواهد داد.
کییف روز سهشنبه اعلام کرد که درخواست این کشور برای پیوستن به ائتلاف آتلانتیک شمالی، توسط ناتو دریافت شده است.
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین که شاهد از دست رفتن ۱۵ درصد خاک کشورش بود، در واکنش به این اقدام، باز هم دست به دامن غرب شد و برای عضویت سریع کشورش در ناتو تقاضایی را به این ائتلاف نظامی ارائه کرد.
این درخواست اما یک بار دیگر با واکنش سرد دبیرکل ناتو و آمریکا مواجه شد. ینس استولتنبرگ در واکنش به درخواست زلنسکی مدعی شد که از حق اوکراین برای انتخاب مسیر خود و پیوستن به این ائتلاف حمایت میکند، اما در عین حال گفت «تمرکز اصلی کنونی ما، ارائه حمایت فوری به اوکراین برای دفاع از خود در برابر حمله روسیه است».
او تاکید کرد ناتو بخشی از جنگ روسیه با اوکراین نبوده و تنها نقش حمایتی دارد و تصمیم درباره عضویت اوکراین باید با اجماع همه ۳۰ عضو این ائتلاف گرفته شود.
کرملین روز سهشنبه ادعای برخی رسانههای غربی در زمینه انجام یک آزمایش اتمی را رد کرد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» کرملین ادعای رسانههای انگلیسی و ایتالیایی در مورد آزمایش اتمی روسیه را رد کرد.
روزنامه انگلیسی «تایمز» روز دوشنبه مدعی شد که ائتلاف نظامی ناتو به اعضای خود هشدار داده روسیه قصد دارد در مرز اوکراین آزمایش اتمی انجام دهد. روزنامه ایتالیایی «لارپوبلیکا» نیز مدعی شد که ناتو با ارسال اطلاعاتی به کشورهای عضو خود نسبت به ماموریت زیردریایی اتمی روسی به نام «بلگورود» که حامل ابر اژدر اتمی است، هشدار داده است.
«وادیم اسکیبیتسکی» معاون سازمان اطلاعات اوکراین نیز در اظهار نظری خطر استفاده روسیه از سلاح اتمی علیه اوکراین را «بسیار بالا» توصیف کرده و گفته بود: «آنها احتمالاً مکانهایی را در امتداد خط مقدم از جمله مراکز مهم فرماندهی و زیرساختهای حیاتی هدف قرار خواهند داد. برای متوقف کردن روسها، ما نه تنها به سامانههای ضد هوایی، بلکه به سامانههای ضد موشکی نیاز داریم.»
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین روز سه شنبه در نشست خبری در زمینه گزارش روزنامه تایمز گفت که روسیه نمیخواهد در لفاظی اتمی غرب شرکت کند.
پسکوف گفت:«رسانهها، سیاستمداران و سران غرب اینک مشغول تمرینهای بسیاری در لفاظی اتمی هستند. ما در این موضوع شرکت نخواهیم کرد.»
ژاپن در اقدامی تلافیجویانه پس از اخراج یکی از دیپلماتهایش به اتهام جاسوسی، دستور اخراج کنسول روسیه از این کشور را صادر کرد.
به گزارش کیودو نیوز، «یوشیماسا هایاشی» وزیر امور خارجه ژاپن گفت: ژاپن روز سه شنبه به کنسول روسیه مستقر در شمال ژاپن دستور داد تا ظرف شش روز، به تلافی اخراج یک دیپلمات ژاپنی توسط مسکو در ماه گذشته، این کشور را ترک کند.
هایاشی به خبرنگاران گفت: وزارت وی پس از اینکه سرویس امنیت فدرال روسیه، کنسول ژاپن در ولادی وستوک را برای چند ساعت به اتهام جاسوسی بازداشت و از کشور اخراج کرد، کنسول روسی در سرکنسولگری روسیه در ساپورو، غیرضروری دانسته شد.
کنسول ژاپن تاتسونوری موتوکی، هفته گذشته پس از لغو اجازه اقامت توسط وزارت خارجه روسیه به کشور بازگشت.
هایاشی گفت: تاکئو موری معاون وزیر امور خارجه، میخائیل گالوزین سفیر روسیه در ژاپن را به وزارتخانه احضار کرد تا مسکو را از اقدام متقابل توکیو مطلع کند.
وی از ارائه جزئیات در مورد کنسول روسیه خودداری کرد.
به گفته هایاشی، مقامات روسی در طول بازداشت با موتوکی با خشونت رفتار کرده اند، از جمله بستن چشم بند و استفاده از مهار فیزیکی، هر چند او هیچ عمل غیرقانونی انجام نداده است.
در ۲۶ سپتامبر (۴ مهر ماه)، سرویس امنیت فدرال روسیه موتوکی را متهم کرد با به دست آوردن اطلاعات طبقه بندی شده در ازای دریافت پول، جاسوسی کرده است و به او دستور داد ظرف ۴۸ ساعت کشور روسیه را ترک کند.
هایاشی بازداشت و بازجویی روس ها از کنسول ژاپن را «نقض آشکار و جدی" قوانین بین المللی» و «بسیار تاسف برانگیز» خواند و افزود که این رفتار غیر قابل باور است.
این اقدام دیپلماتیک در حالی صورت می گیرد که ژاپن به کشورهای غربی در اعمال تحریم های اقتصادی علیه روسیه به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین پیوسته است.
«ولودیمر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین سهشنبه (چهارم اکتبر) فرمانی را درباره اجرای تصمیم شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین مبنی بر عدم امکان مذاکره با ولادیمیر پوتین همتای روس خود امضا کرد.
به گزارش خبرگزاری «اسپوتنیک»، در بیانیهای که در سایت ریاستجمهور اوکراین منتشر شد، آمده است: «با توجه به نتایج جلسات در مقر فرماندهی کل قوا و بعد از استماع گزارشهای اعضای شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین، این نهاد تصمیم گرفت عدم امکان مذاکره با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه را اعلام کند.
سنا یا مجلس علیای پارلمان روسیه روز سه شنبه توافقنامه الحاق خرسون، زاپوریژیا، دونتسک و لوهانسک به روسیه را تصویب کرد.
به گزارش اسپوتنیک، هفته گذشته، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و سران این چهار منطقه توافقنامههایی را در مورد الحاق این مناطق به روسیه امضا کردند.
روز دوشنبه، مجلس دوما به اتفاق آرا این توافقنامه ها را تصویب کرد.
وزارت خارجه کره شمالی اعلام کرد که این کشور از از نتایج همهپرسی برای الحاق چهار منطقه از اوکراین به خاک روسیه حمایت میکند.
خبرگزاری مرکزی کره شمالی امروز (سهشنبه) به نقل از وزارت خارجه این کشور اعلام کرد: ما به اراده شهروندانی که خواستار پیوستن به روسیه هستند احترام گذاشته و از موضع دولت روسیه برای تبدیل این چهار منطقه به بخشی از خاک خود حمایت میکنیم.
جو چول سو، رئیس بخش سازمانهای بینالمللی وزارت خارجه کره شمالی گفت: این همهپرسیها با رعایت اصول برابری مردم و حق تعیین سرنوشت آنها در منشور سازمان ملل و همچنین با روشهای قانونی و روندهایی برگزار شد که خواسته شهروندان جمهوریهای دونتسک و لوهانسک و مناطق خرسون و زاپوریژیا نشان داده شود.
این دیپلمات گفت، آمریکا از شورای امنیت سازمان ملل سوءاستفاده کرده، در امور داخلی کشورهای مستقل مداخله کرده و حقوق آنها برای دستیابی به یک جهان چندقطبی را نقض میکند.
وی افزود: هرگز آن روز باز نخواهد گشت که آمریکا از شورای امنیت سازمان ملل به عنوان یک سپر دفاعی و ابزار تهاجم برای حفظ برتری خود استفاده کند.
وزارت خزانه داری آمریکا امروز سهشنبه اعلام کرد که تحریمهای جدید گروه ۷ علیه روسیه، نفت و فراوردههای نفتی این کشور را در سه مرحله هدف قرار میدهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بن هریس مشاور سیاست اقتصادی وزیر خزانه داری آمریکا در کنفرانس نفت خام اروپایی آرگوس در ژنو گفت که تحریمهای گروه ۷، نفت خام روسیه را هدف قرار میدهد درحالیکه پس از آن بر روی گازوئیل و در نهایت بر روی محصولات کم ارزشتر از جمله بنزین سنگین اعمال خواهد شد.
گروه اقتصادی متشکل از قدرتهای برتر به دنبال راههایی برای محدود کردن درآمد روسیه از صادرات نفت به علت تهاجم مسکو به اوکراین است.
بسیاری از کشورها واردات نفت خام و سوخت از روسیه را ممنوع کرده اند، اما مسکو به صورت گسترده از طریق افزایش فروش نفت خام به آسیا مخصوصا چین و هند درآمدهای خود را حفظ کرده است.
هریس ابراز داشت: سقف قیمت برای فروش نفت روسیه، تعیین نشده اما به اندازه کافی بالا خواهد بود تا انگیزه ای برای حفظ تولید ایجاد کند و بالاتر از هزینه نهایی تولید گران ترین چاه نفت روسیه باشد.
به نوشته رویترز، تحریمهای گروه ۷ و اتحادیه اروپا قرار است از روز ۵ دسامبر (۱۴ آذر) آغاز شود. اتحادیه اروپا صادرات دریایی نفت روسیه را از ۵ دسامبر (۱۴ آذر) و فراوردههای آن را از ۵ فوریه سال آینده میلادی (۱۶ بهمن) اعمال میکند.
«رمضان قدیروف» رئیسجمهوری چچن دوشنبه (سوم اکتبر) گفت سه پسر نوجوان وی به زودی به عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین میپیوندند.
او در کانال تلگرامی خود نوشت: نوههای قهرمان روسیه آخمت خاجی قدیروف اولین رئیسجمهور جمهوری چچن (به نامهای) آخمت، الی و آدام به ترتیب ۱۶، ۱۵ و ۱۴ ساله هستند اما آموزش نظامی آنها از مدتها قبل تقریبا در کودکی آغاز شده است.
وی افزود: این که بدانی چطور تیراندازی کنی کافی نیست ... آخمت، الی و آدام آماده استفاده از مهارتهای خود در منطقه عملیات نظامی ویژه هستند، و شوخی نمیکنم. زمان آن رسیده که ارزش خود را در نبرد واقعی نشان دهند. بزودی عازم خط مقدم، سختترین بخشهای خط تماس میشوند.
به گزارش خبرگزاری «تاس» روسیه، به گفته قدیروف، پسرهای او در حال حاضر مشغول یادگیری نحوه کار با سلاحهای مختلف، استفاده از آنها در هر فاصله و مطالعه نظریه پایه هستند. وی افزود: همیشه معتقد بودهام که هدف اصلی هر پدری این است که ترس از خدا را در پسرانش پرورش دهد و به آنها دفاع از خانواده، مردم و وطن را آموزش هد.
وی سپس با بیان این که سن کم نباید مانع آموزش مدافعان وطن شود، گفت: اگر صلح میخواهید، برای جنگ آماده شوید.
پوتین اخیراً بسیج بخشی از نیروها را در ادامه عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین اعلام کرد. در جدیدترین تحولات در خصوص اوکراین همچنین رئیسجمهور روسیه اسناد الحاق چهار منطقه از اوکراین را امضا کرد و ساکنان آنها را شهروند روسیه خواند.
خشم اوکراین از طرح عجیب ایلان ماسک برای خاتمه جنگ
ایلان ماسک مدیرعامل و طراح ارشد اسپیسایکس از کاربران توییتر خواست تا درباره طرحی برای پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین که با محکومیت فوری اوکراینیها، از جمله رئیسجمهور ولادیمیر زلنسکی است با نظرسنجی پاسخ دهند.
به گزارش رویترز، ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان، پیشنهاد صلح خود را روز دوشنبه در توییتر منتشر کرد و به روسیه پیشنهاد داد که همه پرسی جدید تحت نظارت سازمان ملل در سرزمین های تازه تصاحب شده خود برگزار کند، در حالی که اوکراین رسما از ادعای خود درباره کریمه چشم پوشی کند، تامین آب شبه جزیره را تضمین کند و اوکراین کشوری بیطرف بماند.
ماسک نوشت: روسیه در صورتی که خواست مردم باشد، مناطق را ترک میکند.
مدیر اجرایی شرکت تسلا (TSLA.O) پیشنهاد کرد که کریمه که مسکو در سال ۲۰۱۴ آن را تصرف کرد، رسماً به عنوان بخشی از روسیه شناخته شود.
نظرسنجی همراه با پست او نشان داد که حدود ۶۰ درصد از پاسخ دهندگان از این طرح حمایت می کنند، قبل از اینکه حساب های طرفدار اوکراین در نظرات، ارتشی از ترولها را احضار کردند تا رأی را به نفع خود تغییر دهند. خود ماسک گفت که این نظرسنجی در معرض "بزرگترین حمله رباتی که تا به حال دیدهام" بوده است.
این توییت باعث خشم اوکراینیها شد و رئیس جمهور ولدیمیر زلنسکی با نظرسنجی خود به آن پاسخ داد. زلنسکی در پاسخ در توییتی نوشت: «کدام @elonmusk را بیشتر دوست دارید؟» و دو گزینه ارائه کرد: ماسک حامی اوکراین یا ماسک حامی روسیه؟
نزدیک به ۸۵ درصد از پاسخ دهندگان به ماسک که از اوکراین حمایت می کند پاسخ مثبت دادند.
ماسک در پاسخ به این توییت زلنسکی نوشت: من همچنان از اوکراین حمایت میکنم اما به این نتیجه رسیدم که تشدید گسترده جنگ به آسیب شدید به اوکراین و احتمالا جهان منجر خواهد شد.
میخایلو پودولیاک، دستیار رئیس جمهور اوکراین، "طرح صلح بهتری" را پیشنهاد کرد که بر اساس آن اوکراین سرزمین های خود از جمله کریمه را پس بگیرد، روسیه غیرنظامی و غیرهستهای شود و "جنایتکاران جنگی" با یک دادگاه بینالمللی روبرو شوند.
رئیس جمهور لیتوانی گفت: " ماسک عزیز، وقتی کسی سعی می کند چرخهای تسلای شما را بدزدد، مالک قانونی ماشین یا چرخ ها نمیشود.
ماسک که همچنین مدیر اجرایی اسپیس ایکس است، اولین توییت خود را با نظرسنجی دیگری دنبال کرد: "بیایید این را امتحان کنیم: اراده مردمی که در دونباس و کریمه زندگی می کنند باید تصمیم بگیرد که آیا آنها بخشی از روسیه هستند یا اوکراین."
او گفت که اهمیتی نمیدهد که پیشنهادش قابل قبول نباشد، و استدلال کرد که آنچه برایش اهمیت دارد این است که ممکن است میلیونها نفر بیدلیل بمیرند.
او در توییتر خود نوشت: "روسیه بیش از ۳ برابر اوکراین جمعیت دارد، بنابراین پیروزی اوکراین در جنگ کاملا بعید است. اگر به مردم اوکراین اهمیت می دهید، به دنبال صلح باشید."
در ماه فوریه، زمانی که اینترنت اوکراین در پی حمله روسیه قطع شد، ماسک به توئیت یک مقام دولتی اوکراین که درخواست کمک کرده بود، پاسخ داد. ماسک گفت سرویس پهن باند ماهواره ای استارلینک اسپیس ایکس در اوکراین در دسترس است و اسپیس ایکس در حال ارسال پایانههای بیشتری به این کشور است. ماسک بعداً روز دوشنبه در توییتر نوشت: "هزینه اسپیس ایکس برای فعال کردن و پشتیبانی از استارلینک در اوکراین تاکنون ۸۰ میلیون دلار بوده است. پشتیبانی ما از روسیه ۰ دلار است. بدیهی است که ما طرفدار اوکراین هستیم."
آندری ملنیک، سفیر اوکراین در آلمان، واکنشی صریح به طرح صلح ماسک داشت. خود ملنیک در ماه ژوئیه به دلیل دفاع از رهبر ملیگرای اوکراینی جنجالی جنگ جهانی دوم، استپان باندرا، با انتقاد مواجه شد. ملنیک در توییتی نوشت: "پاسخ بسیار دیپلماتیک من به شما آقای ماسک این است. گم شو.
رئیس سیا: باید اقدامات پوتین را جدی گرفت
ویلیام برنز رئیس سازمان اطلاعات جاسوسی آمریکا (سیا) درباره ادعای استفاده روسیه از سلاح های هسته ای گفت: مدرکی دال بر قریب الوقوع بودن چنین تهدیدی در اختیار نداریم اما در هر صورت باید اقدامات ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را جدی گرفت.
به گزارش تارنمای نشریه هیل، رئیس سیا افزود: دشوار می توان گفت که در موضوع تهدید استفاده از سلاح هسته ای در اوکراین، پوتین «بلوف می زند».
برنز در مصاحبه با شبکه خبری سی بی اس در پاسخ به این سوال که «آیا نشانه ای دال بر استفاده روسیه از سلاح های هسته ای وجود دارد؟» پاسخ داد: « درباره هر موضوعی باید هر تهدیدی را جدی گرفت. همان طوری که می دانید لفاظی های او (پوتین) و مقام های ارشد روسیه غیرمحتاطانه و بسیار غیرمسئولانه است».
برنز افزود: « ما امروز هیچ مدرک عملی در جامعه اطلاعاتی آمریکا مشاهده نمی کنیم که نشان دهد او (پوتین) به استفاده واقعی به سلاح هسته ای نزدیک می شود یا تهدیدی قریب الوقوع درباره استفاده از سلاح های هسته ای تاکتیکی وجود دارد».
رئیس سازمان سیا در پاسخ به این سوال که آیا فکر می کند پوتین در تهدیدهایش «بلوف» می زند، گفت: «در هر صورت مقام های آمریکایی باید اقدامات او را جدی بگیرند».
برنز همچنین گفت: «اظهارنظر در این زمینه درمقطع کنونی دشوار است و همان طوری که گفتم باید این را بسیار جدی بگیریم، باید مراقب نشانه های هر گونه آمادگی واقعی (در استفاده از چنین تهدیدی) باشیم و این وظیفه سیاستگذاران است. من سیاستگذار نیستم. اما به طور مستقیم عواقب جدی ناشی از هرگونه استفاده از تسلیحات هستهای را اعلام می کنم.»
به نوشته تارنمای نشریه هیل، پوتین روز جمعه معاهده های الحاق چهار منطقه از مناطق شرقی و جنوبی اوکراین به خاک روسیه را امضا کرد و این امر درگیری ها با کی یف و متحدان غربی آن را تشدید کرد. غرب و متحدانش این اقدام روسیه را غیرقانونی توصیف کرده اند.
ناپدید شدن زیردریایی«آخرالزمان» روسیه
به گزارش منابع متعدد، یک زیردریایی پیشرفته روسیه که به سلاح هستهای مسلح است، از لنگرگاه خود در شمالگان خارج شده است.
به گزارش شبکه خبری فاکس نیوز، ناتو هشدار داده که زیردریایی «بلگورود» روسیه دیگه در پایگاه دریای سفید - یعنی جایی که از ماه ژوئیه در آن فعال بوده - دیده نمیشود.
مقامات ناتو هشدار دادند که شاید روسیه برنامه داشته باشد سامانه تسلیحاتی «پوسایدون» این زیردریایی را آزمایش کند، یک اژدر هدایتشونده که به سلاح اتمی مجهز بوده و - به ادعای روسیه - توانایی ایجاد یک سونامی رادیواکتیو را دارد. این سلاح به سلاح «اخرالزمان» معروف شده است.
سلاح مذکور میتواند در عمق یک کیلومتری نزدیک یک شهر ساحلی منفجر شود. رسانههای دولتی روسیه مدعی شدهاند که این سلاح قادر به ایجاد موجی با ارتفاع نزدیک به ۵۰۰ متر است که به ساحل برخورد کرده و آن را در معرض پرتوهای هستهای قرار میدهد.