بین الملل تابناک: لغو نشست ضد ایرانی آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس، گفتوگوی وزرای خارجه ایران و فرانسه درباره تنشهای اخیر، برگزاری نشست سه جانبه روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان در آستانه، پیشنهاد پوتین برای دیدار بشار اسد و اردوغان و گفتوگوی بایدن و لاپید درباره توافق دریایی با لبنان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
لغو نشست ضد ایرانی آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس
منابع خبری گزارش دادهاند آمریکا نشستی که قرار بوده با یک کارگروه ضد ایرانی در شورای همکاری خلیج فارس برگزار شود، لغو کرده است.
پایگاه «SEMAFOR» به متن نامهای دست یافته که در آن تصریح شده، دولت آمریکا در نامهای به اطلاع دبیرخانه شورای همکاری خلیج فارس رسانده که قادر به شرکت در نشستهای برنامهریزیشده با کارگروهِ پدافند موشکی یکپارچه علیه ایران در شورای همکاری خلیج فارس نخواهد بود.
این خبر در حالی گزارش شده که اقدام هفته گذشته اوپکپلاس در کاهش تولید دو میلیون بشکه نفت در روز به شدت گرفتن بیسابقه تنشها میان ریاض و واشنگتن منجر شده است.
روزنامه والاستریتژورنال ساعتی قبلتر گزارش داد، مقامهای آمریکایی قبل از تصمیم اوپکپلاس برای کاهش تولید روزانه دو میلیون بشکه نفت با عربستان سعودی و سایر متحدان عربی خود تماس گرفته و خواستار آن شدند که تصمیمگیری در این خصوص را فقط برای یک ماه دیگر عقب بیندازند، اما پاسخ این کشورها به درخواست آمریکا منفی بوده است.
مقامهای آمریکایی به طرفهای سعودی اعلام کردند که کاهش تولید نفت به عنوان تصمیم عربستان برای همسویی با روسیه در جنگ اوکراین دیده خواهد شد و اینکه انجام چنین اقدامی باعث کاهش حمایت واشنگتن از ریاض می شود.
منابع مورد استناد والاستریتژورنال گفتهاند که مقامهای سعودی درخواست دولت بایدن را در راستای تلاش برای جلوگیری از انتشار اخبار بد در آستانه انتخابات میاندورهای کنگره قلمداد و آن را رد کردهاند. قیمت بالای سوخت و تورم در آمریکا از جمله مسائل اساسی است که در این انتخابات به ضرر دموکراتها عمل میکند.
در ماههای اخیر و در پی تشدید تنشها میان غرب و مسکو به بهانه حمله روسیه به اوکراین، کشورهای اروپایی و آمریکا به دنبال افزایش تولید کشورهای صادرکننده نفت و گاز بودهاند تا به نوعی با کاهش صادرات انرژی روسیه مقابله و بر بحران انرژی خود غلبه کنند اما در این شرایط، اخیراً اوپک پلاس به کاهش دو میلیون بشکهای تولید روزانه نفت رأی داده است.
این سازمان چهارشنبه گذشته با کاهش تولید ۲ میلیون بشکه در روز در ماه نوامبر موافقت کرد تا بزرگترین کاهش تولید نفت از زمان همهگیری کرونا ثبت شود. این کاهش تولید می تواند قیمت نفت را که در سه ماه گذشته به علت رکود اقتصادی در جهان، افزایش نرخ بهره آمریکا و تقویت دلار، از ۱۲۰ دلار بهدلار در هر بشکه کاهش یافته بود، تقویت کند.
گروه اوپک پلاس که از اعضای اوپک و هم پیمانانش نظیر روسیه تشکیل شده است، در سال ۲۰۲۰ به علت کاهش تقاضا تصمیم گرفتند تا میزان تولید خود را با هدف تقویت قیمت نفت و متعادل کردن بازار به رقم بی سابقه ۱۰ میلیون بشکه در روز کاهش دهند.
دولت بایدن ماههاست که تلاش میکند با لابیگری، عربستان سعودی را وادار به تولید نفت بیشتر کند و در همین راستا در ماه ژوئیه سفری ناموفق به عربستان سعودی داشت.
گفتوگوی وزرای خارجه ایران و فرانسه درباره تنش های اخیر
وزیر امور خارجه فرانسه در گفتوگو با همتای ایرانی خود، خواستار آزادی سریع اتباع فرانسوی که در این کشور بازداشت هستند، شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت امور خارجه فرانسه، کاترین کولونا در تماس تلفنی دیشب (سهشنبه) با حسین امیرعبدالهیان درمورد وضعیت فرانسویانی که در ایران بازداشت شده اند صحبت کرد و آزادی فوری آنان را خواستار شد.
بر پایه بیانیه وزارت امور خارجه فرانسه، او همچنین ماهیت غیرقابل قبول اعترافات تلویزیونی دو نفر از آنها را یادآوری کرد.
وزیر خارجه فرانسه همچنین به شدت آنچه «سرکوب» در ایران نامید، محکوم کرد و از ایران خواست به تعهدات بین المللی که خود آنها را پذیرفته است، بهویژه در منشور بینالمللی مرتبط با حقوق مدنی و سیاسی، پایبند باشد.
کولونا دیروز در مصاحبه با رادیو «فرانس انتر» ادعا کرده بود که پنج فرانسوی در ایران بازداشت هستند.
امیرعبداللهیان در بخشی از این گفت وگو ضمن انتقاد شدید از اظهارات مداخله جویانه خارجی در قبال ایران اظهار کرد: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اعتراض مسالمتآمیز را حق مردم میداند اما صف این مطالبات مشروع از اغتشاشگران و تروریستهایی که سازماندهی شده، امنیت ایران و جان و مال مردم ما را هدف گرفتهاند، کاملا جداست.
وزیر امور خارجه ایران با اشاره به رفتار غرب در توسل به استانداردهای دوگانه گفت: جای تعجب است که مقابله با اغتشاش در اروپا عملی خوب و پسندیده است اما همین کار در ایران سرکوب قلمداد میشود!
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: اجازه نمیدهیم هیچ طرفی از داخل یا خارج، امنیت ملی کشور را هدف قرار دهد.
طرفین در این گفت وگوی تلفنی بر اهمیت حفظ و توسعه مناسبات دو کشور تاکید کردند و همچنین آخرین وضعیت گفت وگو برای لغو تحریمها را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند و آن را مثبت و رو به جلو ارزیابی کردند.
برگزاری نشست سه جانبه روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان در آستانه
وزارت خارجه ارمنستان روز سهشنبه خبر داد که روز ۱۴ اکتبر (۲۲ مهر) نشست سه جانبهای میان وزیران خارجه روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان در شهر آستانه برگزار خواهد شد.
این خبر در حالی منتشر میشود که «مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه امروز گفت جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر نکات اصلی پیمان صلح توافق کردهاند.
وی در مصاحبه سهشنبه (۱۱ اکتبر) با تیوینت ترکیه گفت: «بر سر نکات اصلی توافق شده است. پنج مورد وجود دارد؛ شامل به رسمیت شناختن تمامیت ارضی یکدیگر، تعیین مرزها و ... که فقط اجرای آن باقی مانده است.
این دیپلمات ترک همچنین تکرار کرد که گفتوگوی توافق صلح بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان و مذاکرات بر سر عادیسازی روابط بین ایروان و آنکارا نمیتواند جدا از هم انجام شود. وی با بیان این که «بارها در این خصوص صحبت کردهایم»، افزود ترکیه در تمایل برای عادیسازی روابط صادق است.
اردوغان و پاشینیان، ششم اکتبر در حاشیه اجلاس سران جامعه سیاسی اروپا سازمان همکاری چند ملیتی جدید که به پیشنهاد امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه در ماه می ایجاد شد، دیدار کردند. پاشینیان در این اجلاس همچنین با الهام علیاف رئیسجمهور جمهوری آذربایجان دیدار کرد.
پیشنهاد پوتین برای دیدار بشار اسد و اردوغان
«ابراهیم کالین» سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه گفت روسیه پیشنهاد داده تا دیداری بین «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور این کشور و «بشار اسد» همتای سوری او برگزار شود.
طبق گزارش وبگاه شبکه «المیادین»، کالین روز گذشته در گفتوگو به شبکه ۲۴تیوی ترکیه ضمن اشاره به اینکه روسیه پیشنهاد میانجیگری بین دمشق و آنکارا را داده، اظهار کرد: «در حال حاضر زمینه سیاسی لازم برای دیدار اردوغان و اسد وجود ندارد؛ اما آنکارا درهای دیپلماسی را نمیبندد.»
سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در این باره اذعان کرد که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور کشورش مشتاق چنین دیداری نیست.
«مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه نیز روز گذشته (سهشنبه ۱۲اکتبر) طی گفتوگویی تلویزیونی با توضیح این که در این مرحله دیدار بین اسد و اردوغان وارد نیست، گفت: «روسیه برای دیدار رئیسجمهور اردوغان با اسد به ما فشاری نیاورده، بلکه فقط پیشنهادات خود را دوستانه مطرح کرده است.»
در مقابل، «فیصل مقداد» وزیر امور خارجه سوریه هفتهها پیش تایید کرده بود که در حال حاضر هیچ مذاکرهای برای عادیسازی روابط میان سوریه و ترکیه وجود ندارد.
گفتوگوی بایدن و لاپید درباره توافق دریایی با لبنان
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا روز سهشنبه تلفنی با «یائیر لاپید» نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفتوگو کرد.
بر اساس اعلام دفتر نخست وزیری رژیم صهیونیستی، محور گفتوگوی بایدن و لاپید درباره توافق ترسیم مرز دریایی میان رژیم صهیونیستی و لبنان بوده است.
لاپید در این تماس تلفنی از آمریکا به دلیل میانجیگری در این توافق قدردانی و بایدن نیز بار دیگر بر تعهد آمریکا درباره امنیت رژیم صهیونیستی تاکید کرد.
یائیر لاپید روز سه شنبه از پذیرش طرح نهایی آمریکا برای ترسیم مرزهای دریایی با لبنان خبر داد.
به نوشته الجزیره، او گفت که کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی فردا برای تصویب توافق ترسیم مرزهای آبی با لبنان جلسه خواهد داشت.
یائیر لاپید این توافق را یک پیروزی تاریخی برای رژیم صهیونیستی خواند و گفت که این توافق همه خواستههای امنیتی و اقتصادی این رژیم را برآورده میکند.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یک مقام صهیونیستی نوشت که رژیم اسرائیل طی سه هفته آتی موافقت نهایی خود را درباره طرح توافق با لبنان اعلام خواهد کرد.
همزمان با اظهارات مقامات صهیونیستی، به نظر میرسد، مسئولان لبنانی نیز از پیشنویس نهایی آمریکا رضایت دارند. دفتر ریاستجمهوری لبنان، روز سهشنبه، ۱۱ اکتبر، با انتشار بیانیهای در خصوص پیشنویس نهایی ترسیم مرزهای دریایی با رژیم صهیونیستی به میانجیگری آمریکا موضعگیری کرد و گفت که نسخه رسمی، نهایی و اصلاح شده ارائه شده از سوی «آموس هوچشتاین» میانجیگر آمریکایی درباره توافق ترسیم مرزهای دریایی در جنوب را از «الیاس بوصعب» معاون رئیس پارلمان دریافت کرده است. «نسخه نهایی این پیشنهاد، برای لبنان رضایت بخش است، خواستههای آن را برآورده و از حقوق آن در ثروت طبیعی محافظت میکند.»
ریاست جمهوری لبنان در ادامه ابراز امیدواری کرد، در «نزدیکترین زمان ممکن» توافق درباره ترسیم مرزهای دریایی اعلام شود.