بین الملل تابناک: دویست و سی و دومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
در شرایطی که اوکراین در روزهای گذشته هدف حملات سنگین پهپادی و موشکی از سوی روسیه قرار گرفته ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو امروز پنجشنبه گفت که این ائتلاف به زودی تجهیزات مقابله با پهپاد در اختیار اوکراین قرار خواهد داد.
استولتنبرگ گفت: «ناتو به زودی تجهیزات مقابله با پهپاد به اوکراین میدهد. صدها مسدودکننده سیگنالهای پهپاد که میتوانند به ناکارآمد شدن پهپادهای ساخت روسیه و ایران منجر شوند [تحویل اوکراین خوهد شد].»
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا عصر پنجشنبه به مسکو هشدار داد که در صورت استفاده ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه از سلاح هستهای علیه اوکراین، نیروهای روسی با پاسخ نظامی غرب نابود میشوند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، بورل در شروع یک آکادمی دیپلماتیک در بروکسل گفت: پوتین میگوید بلوف نمیزند. خوب او توان بلوف زدن ندارد و باید مشخص شود که مردم حامی اوکراین، اتحادیه اروپا و کشورهای عضو، آمریکا و ناتو هم بلوف نمیزنند.
مسئول سیاست خارجی اروپا افزود: هرگونه حمله هستهای علیه اوکراین پاسخی در برخواهد داشت اما نه یک پاسخ هستهای بلکه یک پاسخ قدرتمند نظامی که ارتش روسیه را نابود خواهد کرد.
نگرانیها از اینکه مسکو احتمال دارد از جنگ افزار هستهای تاکتیکی در اوکراین استفاده کند افزایش یافت پس از آنکه پوتین همزمان با الحاق مناطقی از اوکراین به خاک روسیه، تهدیدهایی را علیه غرب مطرح کرد.
ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو گفته است که روسیه در صورت انجام یک حمله هستهای به همسایههای مورد حمایت غرب خود، با پیامدهای سختی روبرو میشود.
این ائتلاف نظامی از تهدید به استفاده از زرادخانه هستهای خود برای پاسخ دادن خودداری کرده است زیرا اوکراین به عنوان یک کشور غیر عضو مشمول بند دفاع از خود نیست.
ایالات متحده و ناتو با اینکه تسلیحات نظامی فراوانی را در اختیار کییف قرار دادند اما تاکنون از مداخله نظامی در مناقشه اوکراین به دلیل ترس از ایجاد یک درگیری هستهای فاجعه بار با مسکو خودداری کردهاند.
پانزده کشور اروپایی روز پنجشنبه اعلام کردند که برای محافظت از قاره اروپا، به طور مشترک سامانه های دفاع هوایی را به موجب یک طرح ابتکاری جدید تحت عنوان سپر آسمان اروپا تهیه و خریداری می کنند.
به گزارش یورونیوز، آلمان که پیشگام این پروژه است، خرید این سامانه ها را برای محافظت در برابر موشک های دوربرد و میان برد و با برد نزدیک هماهنگ می کند.
کریستین لامبرشت وزیر دفاع آلمان روز پنجشنبه بر حمایت این کشورها از یکدیگر در قالب این پروژه تاکید کرد و آن را پروژه برد – برد برای کشورهایی دانست که شریک آن هستند.
۱۴ کشور شریک این طرح شامل بلژیک، بلغارستان، چک، استونی، آلمان، مجارستان، لتونی، لیتوانی، هلند، نروژ، اسلواکی، اسلونی، رومانی و انگلیس از اعضای ناتو هستند. فنلاند نیز که درخواست عضویتش در ائتلاف ناتو در دست بررسی است، پانزدهمین کشور به شمار می رود.
امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه در واکنش به تحولات اخیر در جنگ اوکراین و نگرانیها از وقوع درگیری هستهای، اعلام کرد که پاریس خواهان شکل گیری جنگ جهانی نیست.
مکرون امروز پنجشنبه در صفحه توئیتر خود نوشت: ما به اوکراین برای مقاومت در خاک خودش کمک میکنیم نه حمله به روسیه.
منابع محلی امروز (پنجشنبه) از احضار سفیران کشورهای آلمان، دانمارک و سوئد در مسکو به وزارت خارجه روسیه خبر دادند.
وزارت امور خارجه روسیه نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد دیپلماتهای ارشد سه کشور مذکو را برای اعتراض درخصوص حادثه خط لوله «نورد استریم» احضار کرده است.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، در این بیانیه آمده است: «ما نتایج تحقیقات انجام شده توسط این کشورها (آلمان، دانمارک و سوئد) در مورد نورد استریم را به رسمیت نمیشناسیم مگر اینکه در آن جلسات و تحقیقات شرکت کنیم».
این وزارتخانه با بیان اینکه اطلاعاتی مبنی بر دستداشتن برخی کشورها در این حادثه از جمله آمریکا را در اختیار دارد، دلیل احضار سفیران آلمان، دانمارک و سوئد را عدم پاسخگویی به درخواست مسکو برای مشارکت در تحقیقات مربوطه اعلام کرد.
«میخائیل میشوستین» نخستوزیر روسیه در تاریخ پنجم اکتبر با ارسال پیامی به سران سه کشور مذکور، از آنها خواست کارشناسان روسی نیز در تحقیقات حول خرابکاری در خط لوله نورد استریم شرکت کنند و تاکید کرد که در غیر این صورت هیچ نتیجه را قبول نخواهند داشت.
به نوشته ریانووستی، در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: «اگر از دسترسی کارشناسان روسی به تحقیقات فعلی جلوگیری شود، مسکو بر اساس این واقعیت که کشورهای مذکور چیزی برای پنهان کردن دارند یا عاملان این اقدامات تروریستی را مخفی میکنند، اقدام خواهد کرد».
یک هفته قبل بود که دادستانی عمومی سوئد با اعلام نتیجه تحقیقات این کشور درباره نشست گاز از نورد استریم، گفت این حادثه خسارات زیادی به این خطوط گاز وارد کرده است.
ائتلاف ناتو به زودی طرحی را برای بازسازی صنایع دفاعی اوکراین اجرایی خواهد کرد، به این امید که تسلیحات دوران شوروی را به نفع تجهیزات غربی کنار بگذارد،
پولتیکو به نقل از یک مقام ارشد ناتو گزارش داد که مقامات ناتو و اوکراین قرار است طی روزهای آینده برای بحث درباره "تعهد بلندمدت" برای احیای مجتمع نظامی-صنعتی کییف پس از ماهها درگیری با روسیه ملاقات کنند.
این مقام ناتو گفت: ما به دنبال الزامات برنامهریزی دفاعی خواهیم بود تا اوکراین را به طور کامل با ناتو سازگار کنیم. این در مورد دور شدن از تجهیزات شوروی سابق به سمت تجهیزات غربی سازگار با ناتو است.
اگرچه مقامهای ناتو جزئیات کمی در مورد تلاشهای بازسازی ارائه کردند، آنها گفتند که این کار بر روی نیازهای بلندمدت اوکراین متمرکز خواهد بود و احتمالاً چندین شریک بینالمللی را شامل می شود. ابتکار عمل جدا از پروژه دیگری از ناتو خواهد بود که در اوایل ماه جاری توسط مقامات مورد بحث قرار گرفت، که همچنین به دنبال تقویت بخش دفاعی اوکراین و در عین حال پر کردن ذخایر غربی پس از ارسال تسلیحات سنگین به کییف است.
گروه موسوم به "گروه تماس دفاعی اوکراین" برای بحث در مورد ادامه حمایت نظامی تشکیل جلسه داد و الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین اعلام کرد که سیستم های دفاع هوایی "اولویت اصلی کشورش" است.
ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت هدف واشنگتن و متحدانش فراهم کردن چنین تسلیحاتی است و از اعضای گروه تماس میخواهد که «به [اوکراین] کمک کنند تا یک سیستم دفاع هوایی و موشکی یکپارچه، بهویژه سامانههای قدیمی را بازسازی و حفظ کنند».
در همین حال، کاجسا اولونگرن، وزیر دفاع هلند، در نشست روز چهارشنبه متعهد شد که موشکهای ضد هوایی بیشتری بفرستد و گفت: «تنها نتیجهای که [روسیه] با [ادامه حملات به اوکراین] به دست میآورد این است که ما حتی بیشتر از این را تحویل خواهیم داد».
این تعهدات بلافاصله پس از تحویل اولین سیستم از چهار سیستم دفاع هوایی IRIS-T توسط آلمان به اوکراین صورت گرفت، در حالی که فرانسه، ایالات متحده و بریتانیا هر کدام از انتقال تسلیحات جدید خود از جمله هویتزرهای فرانسوی قابل نصب روی کامیون، هواپیمای NASAMS ساخت ایالات متحده و سامانههای دفاعی و موشکهای هوا به هوای AMRAAM از انگلستان خبر دادند.
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد اعلام کرد، رویکرد خصمانه کشورهای غربی در قبال بحران اوکراین بیانگر تلاش آنها برای دامن زدن به جنگ و نازیسم است.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه "سانا"، بسام صباغ، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد در جریان نشست فوق العاده مجمع عمومی سازمان ملل درخصوص اوکراین، خاطرنشان کرد، تداوم رویکرد خصمانه و تحریکآمیز برخی از کشورهای غربی در قبال بحران اوکراین، دلیل روشنی برای تلاش این کشورها جهت دامن زدن به جنگ و گرایش نئونازی در اوکراین است.
بسام صباغ همچنین تصریح کرد: مجمع عمومی سازمان ملل شاهد سوء استفاده آشکار از سوی برخی کشورهای غربی در راستای منافع ژئوپلیتیکی خود است؛ این کشورها خواستار نشست فوق العاده مجمع عمومی و ارائه بیانیهای خصمانه علیه روسیه به مجمع عمومی سازمان ملل شدند.
صباغ در ادامه افزود: پیش نویس قطعنامه پیشنهادی که کشورهای عضو فرصت مطالعه یا اصلاح آن یا اجازه رایزنی با پایتختهای خود را نداشتند، گواه روشنی است که این کشورها به جز انتقال مواضع سیاسی خصمانه به روسیه منفعتی ندارند.
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد، انتشار اطلاعات گمراهکننده، اتهامات نادرست و عکسها و فیلمهای ساختگی با هدف تضعیف حق طبیعی روسیه در دفع تهدیدات علیه امنیت مردم این کشور، حمله رسانهای کشورهای غربی و بازوهای رسانهای آنها علیه روسیه را محکوم کرد.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در واکنش به تصویب قطعنامه محکومیت مسکو برای همه پرسی الحاق مناطقی از اوکراین، اعلام کرد که غرب با ترور دیپلماتیک موفق به تصویب قطعنامه ضد روسی شد.
به گزارش خبرگزاری تاس نوشت که لاوروف روز پنجشنبه قطعنامه سازمان ملل در محکومیت الحاق مناطقی از اوکراین به روسیه را ضد روسی خواند. وی همچنین افزود که این قطعنامه با استفاده از ترور دیپلماتیک به دست آمد.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب چهارمین قطعنامه از زمان آغاز جنگ اوکراین علیه مسکو، همه پرسی الحاق مناطقی از اوکراین به خاک روسیه را به رسمیت نشناخت و آن را محکوم کرد.
نشست فوق العاده مجمع عمومی سازمان ملل متحد که از روز دوشنبه ( ۱۰ اکتبر/۱۸ مهرماه) برای تصویب چهارمین قطعنامه علیه روسیه آغاز شده بود، روز چهارشنبه به وقت محلی از سرگرفته شد.
در این رای گیری، ۱۴۳ عضو سازمان ملل به قطعنامه پیشنهادی برای محکومیت روسیه رای مثبت، پنج کشور رای مخالف و ۳۵ کشور رای ممتنع دادند.
روسیه و چهار کشور بلاروس، کره شمالی، سوریه و نیکاراگوئه نیز به این قطعنامه رای منفی دادند اما چین رای ممتنع داد. جمهوری اسلامی ایران و ونزوئلا در جلسه رای گیری غایب بودند.
هشدار روسیه درباره وقوع جنگ جهانی سوم
معاون دبیر شورای امنیت ملی روسیه با تاکید بر اینکه مسکو از راهکار دیپلماتیک برای حل مناقشه اوکراین استقبال میکند، تاکید کرد که عضویت اوکراین در ناتو جنگ جهانی دیگری را آغاز میکند.
«الکساندر وندیکتوف» در گفتوگو با خبرگزاری تاس با بیان اینکه درخواست اوکراین برای عضویت سریع در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در واقع یک تبلیغ سیاسی است، گفت: به طور یقین کییف میداند که این امر (عضویت اوکراین در ناتو) به جنگ جهانی سوم میانجامد.
وی با تاکید بر اینکه کشورهای عضو ناتو نیز اذعان دارند که این گام (عضویت اوکراین در ناتو) به نوعی خودکشی به حساب میآید خاطر نشان کرد: بخشی از رژیم کییف در دنیای واقعی زندگی نمیکنند و به همین دلیل تصور اینکه کشورشان روزی عضو ناتو شود برایشان دور از انتظار نیست.
معاون دبیر شورای امنیت روسیه با تاکید بر مواضع روسیه درباره عضویت اوکراین در ناتو خاطر نشان کرد: الحاق اوکراین به ناتو یا دیگر اتحادهای زیر نظر آمریکا برای ما غیرقابل قبول است.
این مقام روس در ادامه با اشاره با سخنان ولودمیر زلنسکی رییسجمهوری اوکراین مبنی بر لزوم اجرای "حملات پیشگیرانه علیه روسیه"، آن را فراخوانی برای جنگ جهانی سوم عنوان کرد.
وی ادامه داد: مقامهای روسیه هیچگاه تهدید به استفاده از سلاحهای کشتار جمعی نکردهاند اما برخی از سیاستمداران اروپایی آشکارا خواستار چنین اقداماتی هستند.
در بخشی دیگر از این گفتوگو، معاون دبیر شورای امنیت ملی روسیه با اشاره به دکترین نظامی این کشور در رابطه به استفاده از سلاح هستهای توضیح داد: برنامهریزیهای راهبردی بر اساس سناریوهای مختلف با درنظر گرفتن کوچکترین جزئیات نوشته میشوند. بنابراین تغییر در شرایط باعث تغییر در دکترین نظامی روسیه نمیشود.
وندیکتوف با مقایسه دکترین نظامی روسیه و آمریکا در استفاده از سلاح اتمی عنوان کرد: در سند ما همهچیز آشکار است اما سند آنها مبهم و نامفهوم است. کارشناسان هنوز متوجه نمیشوند که در چه مواردی آمریکاییها حق حمله، از جمله حملات پیشگیرانه را برای خود قائل هستند.
بر اساس دکترین هستهای روسیه، استفاده از سلاحهای اتمی در صورتی که دشمن از این سلاحها یا دیگر سلاحهای کشتار جمعی علیه مسکو و متحدانش استفاده کند و یا اطلاعات موثقی در مورد حمله با موشکهای بالستیک به روسیه و متحدانش وجود داشته باشد، همچنین در صورت تجاوز به خاک روسیه و زمانی که موجودیت کشور در معرض تهدید قرار گیرد، مجاز خواهد بود.
معاون دبیر شورای امنیت روسیه با بیان اینکه برخی تصور میکنند جنگ هستهای را میتوان به صورت منطقهای راه انداخت، تصریح کرد: نباید فراموش کنیم که یک درگیری هستهای بر تمام جهان تأثیر خواهد گذاشت و پیامدهای آن برای همه بشریت فاجعه بار خواهد بود.
به گفته وندیکتوف، مسکو از یک راه سریع دیپلماتیک برای حل مسئله اوکراین و همزیستی مسالمت آمیز با اوکراین و تمام اروپا، با شرط حفط امنیت روسیه، استقبال میکند. وی در ادامه از رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه برای تلاش در راستای حل مناقشه میان مسکو و کییف تقدیر کرد.
به صدا درآمدن آژیر حمله هوایی در سراسر پایتخت اوکراین
همزمان با شنیده شدن صدای انفجارهای متعدد، آژیر هشدار حمله هوایی بار دیگر صبح امروز پنجشنبه در سراسر منطقه کییف فعال شد.
به گزارش اسپوتنیک، به دنبال حمله تروریستی هفته گذشته سرویس ویژه اوکراین به پل «کرچ» شبه جزیره کریمه، روسیه حملات دقیق موشکی را علیه زیرساختهای اوکراین آغاز کرده است.
صبح امروز نیز دفتر ولودمیر زلنسکی رییسجمهوری اوکراین از وقوع انفجارهای متعدد در "زیرساختهای حیاتی" در منطقه کییف خبر داد.
در این میان آسوشیتدپرس با تکرار ادعای مقامهای اوکراینی نوشت: صبح امروز پایتخت اوکراین توسط پهپادهای انتحاری کامیکازه ساخت ایران مورد حمله قرار گرفته است.
تقاضای زلنسکی برای افزایش کمکهای مالی به اوکراین
ولودیمیر زلنسکی گفتِ افزایش حمایتهای مالی از سوی اهداکنندگان بینالمللی به پایان یافتن هرچه سریعتر جنگ ویرانگر روسیه در اوکراین کمک خواهد کرد.
به گزارش رویترز، رئیس جمهور اوکراین چهارشنبه شب در سخنانی (ویدئوکنفرانسی) در نشستهای سالانه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در واشنگتن گفت: اوکراین هر چقدر کمک بیشتری دریافت کند زودتر به جنگ روسیه پایان خواهد داد.
وی اظهار داشت، با اطمینان تضمین میکنیم که چنین جنگ ظالمانهای به کشورهای دیگر سرایت نخواهد کرد.
زلنسکی در ادامه افزود: اوکراین به حدود ۳۸ تا ۵۵میلیارد دلار بمنظور جبران کسری بودجه تخمینی سال آینده و ۱۷ میلیارد دلار دیگر برای شروع بازسازی زیرساختهای حیاتی از جمله مدارس، مسکن و تأسیسات انرژی نیاز دارد.
کریستالینا جورجیوا مدیرعامل صندوق بینالمللی پول، دیوید مالپاس رئیس بانک جهانی و جانت یلن وزیر خزانه داری آمریکا نیز در این نشست بر عزم جامعه جهانی برای ادامه حمایت از اوکراین تاکید کردند.
جورجیوا گفت که صندوق بینالمللی پول تخمین زده است که اوکراین در سال آینده، ماهانه به بیش از ۳ تا ۴ میلیارد دلار کمک مالی خارجی نیاز خواهد داشت تا اقتصاد خود را فعال نگه دارد.
وی افزود که شرکای بینالمللی اوکراین ۳۵ میلیارد دلار کمک مالی و وام برای اوکراین در سال ۲۰۲۲ متعهد شدهاند که برای کاهش شکاف مالی این کشور در سال جاری کافی است اما نیازهای مالی اوکراین در سال ۲۰۲۳ بسیار بزرگ باقی خواهد ماند.
ارسال موشک های میانبرد پیشرفته انگلیس به اوکراین
وزیر دفاع انگلیس گفت، بریتانیا موشکهای هوا به هوای پیشرفته میانبرد (AMRAAM) را بدون تجهیزات پرتاب به اوکراین میفرستد.
به گزارش اسپوتنیک، بن والاس، وزیر دفاع انگلیس در بیانیهای گفت: «بنابراین امروز (پنجشنبه) من مجوز عرضه موشکهای ضد هوایی AMRAAM به اوکراین را صادر کردم.
در این گزارش آمده است که این اولین بار است که بریتانیا موشکهایی را به اوکراین میفرستد که به اندازه کافی قدرتمند باشند تا موشکهای کروز را ساقط کنند. در عین حال، لندن تسلیحاتی برای پرتاب این موشکها به کی یف ارائه نخواهد کرد. بر اساس این گزارش، موشک های عرضه شده توسط بریتانیا در عوض توسط سامانههای موشکی پیشرفته سطح به هوای ایالات متحده (NASAMS) استفاده خواهند شد.
والاس خاطرنشان کرد: «این تسلیحات به اوکراین کمک میکند تا از آسمان خود در برابر حملات دفاع کند و دفاع موشکی خود را در کنار موشکهای آمریکایی تقویت کند.
جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات استراتژیک شورای امنیت ملی کاخ سفید، اوایل این هفته گفت که ایالات متحده اولین NASAMS را در آینده نزدیک به اوکراین تحویل خواهد داد.
به گزارش اسکای نیوز، تعداد دقیق موشکهایی که بریتانیا به اوکراین منتقل می کند، دو رقمی بوده است، انتظار می رود در روزهای آینده این موشکها تحویل داده شود. بر اساس این گزارش، بریتانیا علاوه بر موشکهای AIM-120 AMRAAM، چند صد موشک دفاع هوایی کمتوانتر، صدها پهپاد و 18 هویتزر دیگر را نیز به اوکراین ارسال خواهد کرد.