بین الملل تابناک: کشف اطلاعات حساس درباره ایران در خانه ترامپ، قرار گرفتن دوباره ایران در لیست سیاه افای تی اف، نامه ضد ایرانی تروئیکای اروپا به شورای امنیت، حمله موشکی اسرائیل به حومه دمشق و گزارش سازمان ملل از وضعیت انسانی وخیم در افغانستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
کشف اطلاعات حساس درباره ایران در خانه ترامپ
یک روزنامه آمریکایی گزارش داده، برخی از اسناد محرمانهای که افبیآی در عمارت دونالد ترامپ در «مار-ئه-لاگو» در ایالت فلوریدا کشف کرد شامل برخی اطلاعات حساس درباره ایران و چین بود.
روزنامه واشنگتنپست نوشته است: «این اطلاعات چنانچه در اختیار دیگران قرار گرفته باشد میتواند روشهای گردآوری اطلاعات توسط دستگاههای اطلاعاتی را که ایالات متحده تمایل به مخفی نگاه داشتن آن دارد، به مخاطره بیندازد.»
در این گزارش آمده، دستکم در یکی از این اسناد که افبیآی آن را کشف کرده، درباره برنامه موشکی ایران بحث شده است. سندهای دیگر حاوی برخی اطلاعات حساس در خصوص چین بود.
حدود دو ماه پیش افبیآی از عمارت دونالد ترامپ در مارئه-لا-گو واقع در پالمبیچ ایالت فلوریدا بازررسی کرد. این بازرسی با مجوز وزیر دادگستری آمریکا انجام شد.
دستوری که افبیآی بر اساس آن این تفتیش را انجام داد، نشان میدهد که انجام آن بخشی از تحقیقات درباره احتمال ارتکاب سه جرم از سوی دونالد ترامپ بوده است: نقض قانون جاسوسی آمریکا، احتمال تخریب یا پنهان کردن اسناد از سوی او برای کارشکنی در فعالیتهای دولت فدرال و حذف یا نابودی غیرقانونی اسناد دولتی.
رسانهها گزارش دادهاند، در این بازرسیها بیش از ۱۳۰۰۰ اسناد دولتی کشف شده است. این اسناد، شامل اطلاعات حساس هستهای و برخی اطلاعات محرمانه دیگر درباره کشورها میشود.
قرار گرفتن دوباره ایران در لیست سیاه اف ای تی اف
«گروه ویژه اقدام مالی» ایران را در فهرست سیاه خود نگه داشت.
گروه ویژه اقدام مالی(FATF) طی بیانیهای اعلام کرد که کشورها وظیفه دارند تدابیر ویژهای برای ایمن نگه داشتن سیستم بانکی خود از مشارکت احتمالی در پولشویی و تأمین مالی تروریسم از طریق نقل و انتقالات و نظام بانکی کشورهایی که در فهرست سیاه قرار دارند، انجام دهند.
در ادامه آمده است که ایران تا زمان تکمیل طرح «برنامه اقدام» در فهرست سیاه پولشویی خواهد ماند.
بر اساس تصمیم این گروه، میانمار در کنار کرهشمالی و ایران در فهرست سیاه پولشویی قرار گرفته و پاکستان و نیکاراگوئه از فهرست خاکستری خارج شدهاند.
نامه ضد ایرانی تروئیکای اروپا به شورای امنیت
انگلیس، فرانسه و آلمان در نامهای ضمن تکرار ادعاهای اثباتنشده در خصوص استفاده روسیه از پهپادهای ساخت ایران در جنگ ایران، از سازمان ملل خواستهاند درباره اینکه آیا این مساله نقض قطعنامه شورای امنیت به شمار میرود یا خیر تحقیق کند.
در این نامه که میان اعضای شورای امنیت توزیع شده و به رویت رویترز رسیده آمده است: «ما از تحقیقات تیم دبیرخانه سازمان ملل برای نظارت بر اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت استقبال میکنیم و آمادهایم از دبیرخانه برای اجرای تحقیقات فنی و بیطرفانه حمایت لازم را به عمل بیاوریم.»
اوکراین پیش از این خواستار دیدار کارشناسان سازمان ملل از این کشور برای بازرسی از قطعات پهپادهای سقوطکرده و مرتبط ساختن با آن اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت درباره توافق هستهای ایران شده است.
کشورهای غربی در روزهای گذشته ادعا کردهاند، پهپادهای مورد استفاده روسیه برای حمله به زیرساختهای اوکراین ساخت ایران هستند. جمهوری اسلامی ایران همواره ارسال سلاح برای هر یک از دو طرف جنگ اوکراین را رد کرده است.
« امیرسعید ایروانی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد روز گذشته در نامهای مرتبط ساختن این ادعا با اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ را فاقد هر گونه پایه حقوقی در چارچوب قطعنامه مذکور خواند.
امیرسعید ایروانی در این نامه از اینکه اوکراین موضع بی طرفی ایران در جنگ جاری در این کشور را نادیده گرفته و به ادعاها و موضع گیریهای اشتباه براساس اطلاعات ثابت نشده ادامه می دهد، ابراز تاسف کرده است.
وی افزود: «اوکراین به دنبال اهداف سیاسی در مرتبط ساختن ادعاهای بی اساس علیه ایران و قطعنامه ۲۲۳۱ است.»
او همچنین در ادامه به دلایل غیر مرتبط بودن موضوع استفاده از سلاح های متعارف در جنگ اوکراین با ضمیمه Bقطعنامه ۲۲۳۱ شپرای امنیت پرداخته است.
ایروانی تاکید کرد: «محدودیت های ذکر شده در پاراگراف ششم ضمیمه Bقطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در اکتبر ۲۰۲۰ پایان یافته است و از آن زمان هیچ یک از اقدامات ایران در جهت تامین، فروش یا انتقال سلاح یا مواد مرتبط به آن به دیگر کشورها تحت قطعنامه ۲۲۳۱ نبوده است.»
سفیر و نماینده کشورمان همچنین ادعای اوکراین در مورد پاراگراف چهار ضمیمه B قطعنامه ۲۲۳۱ را نیز یک تفسیر نادرست و خودسرانه از قطعنامه و روح این پاراگراف دانست و تاکید کرد: «پاراگراف چهار ضمیمه Bقطعنامه ۲۲۳۱ به صورت روشن به محدودیت های اقلام، مواد تجهیزات، کالا و تکنولوژی در ارتباط با توسعه سیستم موشک های دارای سلاح هسته ای اشاره می کند. در این رابطه نیز ایران هرگز نه تامین کرده و نه قصد دارد اقلام، مواد، تجهیزات، کالاها و تکنولوژی که به توسعه سلاحهای هستهای کمک میکنند را تامین کند، به ویژه در خصوص دولتهای دارنده سلاح هستهای که اساسا به این اقلام مواد تجهیزات، کالاها و فناوری اصلا احتیاجی ندارند.»
ایروانی گفت: پیشنهاد اوکراین به کارشناسان سازمان ملل برای دیدار از این کشور برای بازدید از پهپادهای سقوط کرده به منظور تسهیل اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ فاقد هرگونه پایه حقوقی در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ است.
وی تاکید کرد: ایران از دبیرکل سازمان ملل می خواهد از هرگونه سوءاستفاده از قطعنامه ۲۲۳۱ در ارتباط با جنگ اوکراین جلوگیری شود. سفیر و نماینده دائم کشورمان در پایان درخواست کرده تا این نامه به عنوان سند شورای امنیت سازمان ملل ثبت و منتشر شود.
حمله موشکی اسرائیل به حومه دمشق
منابع خبری سوریه از مقابله پدافند هوایی ارتش این کشور با حمله موشکی رژیم صهیونیستی به حومه دمشق خبر دادند.
خبرگزاری سانا اعلام کرد که پدافند هوایی ارتش سوریه با حمله موشکی اسرائیل که بعضی نقاط در اطراف شهر دمشق را هدف قرار گرفت مقابله و اکثر موشک های شلیک شده را رهگیری و منهدم کرد.
یک منبع نظامی در این باره به سانا گفت: حدود ساعت ۲۳:۰۳ جمعه دشمن اسرائیلی با شلیک چند موشک از طرف شمال شرق دریاچه طبریا چند موضع در اطراف شهر دمشق را هدف قرار داد، پدافند هوایی ارتش اکثر موشکهای شلیک شده را رهگیری و منهدم کرد.
این منبع افزود: این حمله تلفات جانی نداشته و تنها خسارات مادی به جا گذاشت.
این تجاوزات هوایی رژیم صهیونیستی در حالی تکرار میشود که دولت سوریه بارها با ارسال نامه به سازمان ملل متحد این حملات را محکوم و خواستار توقف آن شده است.
رژیم اشغالگر اسرائیل در سالهای اخیر بارها به دمشق و مناطق مختلف سوریه حمله هوایی کرده که با رهگیری به موقع پدافند هوایی در بیشتر مواقع این حملات دفع شده است.
گزارش سازمان ملل از وضعیت انسانی وخیم در افغانستان
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور افغانستان اعلام کرد، وضعیت بشردوستانه در افغانستان همچنان وخیم بوده و حملات به عبادتگاهها، مدارس، سیستمهای حمل و نقل و گروههای اقلیت افزایش یافته است.
به گزارش آناتولی، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد با انتشار گزارشی از سفر ۱۲ روزه ریچارد بنت، گزارشگر ویژه این نهاد در امور افغانستان اعلام کرد: ریچارد بنت، پس از تکمیل سفر ۱۲ روزه خود به افغانستان، به این نتیجه رسیده که این کشور همچنان با یک بحران جدی مواجه است و برای جلوگیری از وخامت بیشتر اوضاع، اقدامات فوری از سوی همه طرفها لازم است.
این کارشناس سازمان ملل در طول سفر خود به طور گسترده با ذینفعان از جمله مدافعان حقوق بشر، گروههای زنان، قربانیان نقض حقوق بشر، از جمله کارکنان و قربانیان حمله اخیر به مرکز آموزشی کاج، خبرنگاران، زنان بازرگان، معلمان، علمای دین و نمایندگان گروههای اقلیت و همچنین با رهبری سازمان ملل در این کشور و سایر نمایندگان جامعه بینالمللی دیدار و گفتوگو کرده است.
گزارشگر ویژه از ولایات کابل، بامیان و پنجشیر بازدید کرد و مقامات محلی، بزرگان جامعه، فعالان و خبرنگاران نگرانی های خود را در میان گذاشتند.
او همچنین از بیمارستانهای در کابل و پنجشیر و بازداشتگاهها در بامیان و کابل بازدید کرده و به سخنان زندانیان از جمله زنان، پرسنل پزشکی و افسران زندان گوش فرا داده است.
این کارشناس گفت، بیشتر ذینفعان نگرانیهای شدید خود را در مورد وضعیت ناامید کننده زنان و دختران، افزایش حملات به عبادتگاهها، مدارس، سیستمهای حمل و نقل و جوامع اقلیت بهویژه هزارهها ابراز کردهاند.
به گفته ریچارد بنت، وضعیت بشردوستانه در افغانستان همچنان وخیم و وضعیت امنیتی شکننده است. حملات به عبادتگاهها، مدارس، سیستمهای حمل و نقل و گروههای اقلیت و تجاوز به غیرنظامیان و نیروهای رزمنده در استان هایی که گروه های مسلح همچنان فعال هستند، افزایش یافته است.
وی با مقامات عالیرتبه طالبان نیز ملاقات کرده و از آنها خواسته است تا اقدامات فوری برای رفع نگرانیها انجام دهند.
بنت با تاکید بر رعایت حقوق بشر بهویژه حقوق زنان و دختران، تحصیلات متوسطه دختران و نیاز به ساختار حاکمیتی فراگیر و پاسخگویی برای همه طرفها توضیح داد: «من به مقامات توصیه کردم که تعهدات حقوق بشری خود را تحت معاهدات بینالمللی حقوق بشر که توسط افغانستان تصویب شده است، انجام دهند. مقامات تعهد خود را برای پایبندی به تعهدات بینالمللی حقوق بشری خود در صورت عدم مغایرت با شریعت تأیید کردند.»
گزارشگر ویژه سازمان ملل پس از آخرین مأموریت خود، مشاهدات و ارزیابی خود را در ۲۶ اکتبر در مجمع عمومی ارائه خواهد کرد و پس از آن نشست خبری خواهد داشت.