بین الملل تابناک: وقوع اعتراضات مردمی در باکو علیه دولت علی اف، اعلام نگرانی آمریکا از گسترش روابط ایران و روسیه، درخواست دمشق از آمریکا و ترکیه برای خروج از سوریه، اعلام تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران در روزهای آتی و نگرانی دولت بایدن از شکست دموکراتها در انتخابات میان دورهای، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
وقوع اعتراضات مردمی در باکو علیه دولت علی اف
رسانهها روز سه شنبه از برگزاری تجمعات مردمی در شهر «باکو» پایتخت جمهوری آذربایجان علیه دولت این کشور و دستگیری گسترده مخالفان از سوی نیروهای امنیتی خبر دادند.
به گزارش منابع خبری، احزاب مخالف دولت «الهام علی اف» رئیس جمهور آذربایجان از جمله حزب اپوزیسیون «جبهه مردمی» هواداران خود را به برگزاری تجمعاتی در روز سه شنبه دعوت کردند. بر اساس گزارش رسانههای محلی، پلیس ساعاتی قبل از تجمع برنامه ریزی شده، شروع به دستگیری اعضای احزاب و سایر شرکت کنندگان کرد و مانع گفتوگوی آنها با خبرنگاران حاضر در این مراسم شد. یکی از خواستههای هواداران حزب جبهه مردمی، اجرای اصلاحات دموکراتیک بود.
حاضران در این تجمعات، خواهان آزادی زندانیان سیاسی و افزایش حقوق بازنشستگان شدند. شعار برخی حاضران در این تجمعات اعتراضی «آزادی» و «استعفای علی اف» بود.
یک رسانه جمهوری آذربایجان نیز در این زمینه گزارش داد که معترضان توسط پلیس بازداشت و به داخل خودروهای پلیس برده شدند. این منبع خبری به حضور بانوان در این تظاهرات اشاره کرد و نوشت: این تظاهرات ساعت ۴:۲۰ بعدازظهر سه شنبه به پایان رسید.
آخرین تظاهرات ضد دولتی در جمهوری آذربایجان در ماه می ۲۰۲۲ برگزار شد. در آن برهه نیز قشرهای مختلف جمهوری آذربایجان از جمله دانشجویان با حضور در خیابانها استعفای علی اف را خواستار شدند. پلیس و نیروهای امنیتی جمهوری آذربایجان در دور قبلی تظاهرات با استفاده از باتوم، پرتاب گاز اشک آور و دستگیریهای گسترده با معترضان مقابله کردند.
در تداوم جو اختناق و سرکوب در جمهوری آذربایجان، منابع خبری چندی قبل از دستگیری «اهلیمان رستم اف»، واعظ شیعه و امام جماعت مسجد «حاجی جواد» در باکو، توسط سرویسهای امنیتی دولتی علی اف خبر دادند.
رستم اف از شخصیتهای برجسته شیعه در جمهوری آذربایجان است. «قاسم رستماف»، پسر رستم اف در مصاحبهای گفت که ماموران امنیتی ۱۵ کتاب مذهبی را که متعلق به پدرش بود، مصادره کردند.
اعلام نگرانی آمریکا از گسترش روابط ایران و روسیه
یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا با اعلام اینکه واشنگتن نگران تعمیق روابط ایران و روسیه است، اعلام کرد که کشورش از منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) خارج نمیشود.
دستیار معاون وزیر خارجه آمریکا در امور عراق، ایران و دیپلماسی عمومی، با اعلام اینکه واشنگتن قرار نیست عرصه را در خاورمیانه به نفع پکن، مسکو و تهران خالی کند، ادعا کرد که منافع آمریکا با موفقیت های خاورمیانه گره خورده است.
جن گاویتو در کنفرانسی با موضوع عراق در شورای آتلانتیک، با اشاره به اینکه آمریکا درک می کند که ایران یک شریک بسیار مهم برای عراق است، مدعی شد: ایرانی ها باید در هر دو مسیر مثبت باشند. تهدیدها و حملات مستمر گروه های همسو با ایران، به حاکمیت عراق ضربه می زند و به اعتماد مردم عراق به دولت خدشه وارد می کند.
این مقام آمریکایی با ادعای تعهدات بایدن برای بازدارندگی و مقابله با فعالیت های بی ثبات کننده ایران در غرب آسیا، به ناآرامی ها در ایران پرداخت و ادعا کرد که آمریکا همیشه در کنار مردم ایران برای دستیابی به حقوق اولیه و کرامتی که از آن محروم شده، خواهد ایستاد.
این دپیلمات ارشد آمریکایی همچنین با تکرار ادعای اینکه تحویل پهپادهای ایرانی به روسیه، نشانه ای از عمیق تر شدن اتحاد روسیه و ایران است، نگرانی خود را نسبت به گسترش و تعمیق روابط تهران و مسکو اعلام کرد.
این مقام آمریکایی در ادامه مدعی سوء استفاده روسیه، چین و ایران از اختلافات مذهبی، سیاسی و قومی در عراق شد و ادعا کرد: واشنگتن همچنان نسبت به بغداد تعهد دارد. من اینجا هستم تا بگویم که آمریکا جایی نخواهد رفت. مقابله با چالش های مشترکی در کنار مردم عراق به نفع آمریکاست.
درخواست دمشق از آمریکا و ترکیه برای خروج از سوریه
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل اعلام کرد، هرگونه حضور غیرقانونی نظامی در خاک سوریه، نقض منشور سازمان ملل و نقض قوانین بینالمللی است و باید فورا پایان یابد.
بسام صباغ نماینده دائم سوریه در سازمان ملل روز سه شنبه در جلسه شورای امنیت گفت که تلاشهای سوریه برای دستیابی به ثبات اقتصادی و اجتماعی و بهبود شرایط زندگی مردم این کشور با اصرار برخی کشورهای غربی و متحدانشان با رویههای خصمانه و نقض مستمر اصول حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد مواجه است.
صباغ افزود: حضور غیرقانونی نظامی خارجی نیروهای ترکیه و آمریکا در خاک سوریه، حمایت آنها از گروههای تروریستی و شبه نظامیان جدایی طلب و غارت ثروت ملی از جمله نفت، گاز و محصولات کشاورزی و اعمال تروریسم اقتصادی از طریق اعمال اقدامات اجباری یکجانبه بر مردم سوریه، از جمله موانع دستیابی مردم سوریه به ثبات و شرایط بهتر کشورشان است.
به گزارش سانا، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل اضافه کرد: پایان دادن به حضور غیرقانونی نظامی خارجی، لغو فوری و بدون قید و شرط اقدامات اجباری یکجانبه و افزایش پروژههای بازیابی زودهنگام و توسعه کمی و کیفی، تنها راه بهبود وضعیت انسانی در سوریه و دستیابی به اهداف توسعه پایدار است.
بسام صباغ با اشاره به اقدامات یک جانبه و غیرقانونی آمریکا و ترکیه در خاک سوریه خاطرنشان کرد: مبارزه با تروریسم به اشکال مختلف و از بین بردن آن برای همیشه، تنها از طریق همکاری و هماهنگی کامل با دولت سوریه امکان پذیر است.
نماینده سوریه در سازمان ملل در ادامه به تمدید وضعیت اضطراری ملی آمریکا در قبال سوریه واکنش نشان داد و آن را محکوم کرد.
اعلام تحریم های جدید آمریکا علیه ایران در روزهای آتی
یک رسانه آمریکایی گزارش داده دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا طی روزهای آینده از تحریمهای جدیدی علیه ایران در ارتباط با اغتشاشات اخیر رونمایی خواهد کرد.
پایگاه پولیتیکو در خبری به نقل از منابع آگاه نوشته، تحریمهای جدید آمریکا، فرماندهان میانی پلیس ایران را شامل خواهد شد. آمریکا این فرماندهان را به بدرفتاری با «تظاهراتکنندگان» متهم کرده است.
پولیتیکو مدعی شده، بایدن با درخواستهایی از سوی برخی «فعالان» برای تغییر حکومت در ایران رو به روست، اما او و دستیارانش تمایلی به انجام چنین اقدامی ندارند.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا در همین ارتباط گفته دولت بایدن در خصوص این رویکرد متحد است و در این خصوص «چند دسته وجود ندارند.»
یک مقام وزارت خارجه آمریکا درباره اینکه چرا آمریکا از اغتشاشات حمایت نمیکند به ناتوانی واشنگتن اذعان کرده و گفته است: «همه فکر میکنند ما قدرت جادویی داریم.»
نگرانی دولت بایدن از شکست دموکراتها در انتخابات میان دورهای
گزارشها از نگرانی شدید کاخ سفید از احتمال شکست دموکراتها در انتخابات میان دورهای مجلس نمایندگان آمریکا حکایت دارد.
به گزارش رویترز، هرچه به زمان برگزاری انتخابات میان دورهای مجلس نمایندگان آمریکا نزدیکتر میشویم، کاخ سفید و در راس آن دولت جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا نگران است که حزب دموکرات، مجلس نمایندگان و سنا را از دست بدهد.
رویترز در گزارشی نوشت، به دنبال انتشار نتایج برخی تحقیقات درباره نتایج احتمالی انتخابات میان دورهای مجلس نمایندگان آمریکا، خوش بینی دولت بایدن کمرنگ تر شده است.
بر اساس آمار «پروژه انتخابات آمریکا»، حزب جمهوریخواه احتمالا اکثریت کرسیهای مجلس نمایندگان آمریکا را از آن خود خواهد کرد.
در این گزارش آمده است که کاخ سفید اکنون شانس دموکراتها را برای حفظ کنترل سنا ۵۰ - ۵۰ میداند.
با این حال، بایدن همچنان معتقد است که دموکراتها برای حفظ کنترل کنگره شانس بالایی دارند و به همین علت دولت علناً ابراز خوشبینی میکند.
پس از آنکه کوین مک کارتی رهبر کنونی اقلیت جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، قول داد اگر این حزب در انتخابات میان دورهای اکثریت را به دست آورد، از دادن چک سفید امضا به کییف جلوگیری میکند، بایدن ابراز نگرانی کرد که جمهوریخواهان ممکن است روند اعطای کمکهای آتی به اوکراین را به مخاطره بیندازند.
در این گزارش آمده است، همچنین ممکن است جمهوریخواهان، در صورت به دست گرفتن کنترل کنگره، بایدن را استیضاح و تحقیقاتی در مورد معاملات پسرش «هانتر بایدن» آغاز کنند.
دموکراتها سعی برآن دارند بتوانند کنترل بر هر دو مجلس کنگره را حفظ کنند.
در هفتههای اخیر، بایدن برنامه سفرهای خود را به ایالتهای مختلف آمریکا افزایش داده است تا عملکرد دموکراتها را در کنگره طی دو سال گذشته تشریح و تبیین کند.