بین الملل تابناک: دویست و پنجاه و سومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
جوزب بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: شرکای بینالمللی باید به حمایت از اوکراین ادامه دهند زیرا این کشور باید برای ادامه مبارزه با تهاجم روسیه در ماههای زمستانی آینده آماده شود.
به گزارش رویترز، بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حاشیه نشست وزرای خارجه گروه ۷ در شهر مونستر در غرب آلمان هشدار داد که زمستان در راه است و پوتین منتظر است تا یخبندان عمومی بیاید و ارتش روسیه را تقویت کند.
زمستان روسیه،که گاهی اوقات به عنوان یخبندان عمومی یا زمستان عمومی شناخته می شود، جنبه ای از آب و هوای روسیه است که به شکست های نظامی چندین حمله به روسیه کمک کرده است.
بورل در ادامه افزود: اکنون بیش از هر زمان دیگری باید از اوکراین و مردم این کشور حمایت کنیم. آنها می جنگند، از کشورشان دفاع می کنند و ما وظیفه اخلاقی داریم که از آنها حمایت کنیم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خاطر نشان کرد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به دلیل شکست هایی که نیروهایش در میدان جنگ متحمل شدند، به حملات به زیرساخت های غیرنظامی متوسل می شود.
بورل همچنین مدعی شد: روسیه در حال نابودی اوکراین است، آنها نمی توانند آن را اشغال و در میدان جنگ پیروز شوند و به طور سیستماتیک کشور را نابود می کنند.
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو پنجشنبه شب ادعای احتمال ارسال موشکهای بالستیک به روسیه توسط جمهوری اسلامی ایران را طرح کرد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، استولتنبرگ در کنفرانسی خبری در استانبول ترکیه ادعا کرد: «شاهد هستیم که ایران به روسیه پهپاد ارائه میکند و ارسال موشک بالستیک به روسیه را در نظر دارد».
دبیرکل ناتو در ادامه ادعاهای خود گفت: «این کار غیر قابل قبول است. هیچ کشوری نباید در این جنگ غیرقانونی برای مسکو کمک فراهم کند».
«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امشب (پنجشنبه) ۱۲ آبان ماه در واکنش به اظهارات وزیر خارجه اوکراین، با تاکید بر بیطرفی فعال جمهوری اسلامی ایران در قبال جنگ اوکراین تصریح کرد: اظهارات احساسی و اتهام زنیهای غیرمستند، کمکی به حل بحران اوکراین نمیکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن توصیه طرف اوکراینی به واقع بینی افزود: مقامات این کشور بهتر است به جای فرافکنی و طرح اتهامات واهی علیه جمهوری اسلامی ایران، به پیشنهادات سازنده کشورمان برای برگزاری نشست دوجانبه فنی و کارشناسی به منظور ارائه مستندات ادعاهای خود پاسخ دهند.
کنعانی با اشاره به تلاشهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران برای یافتن راه حل مسالمتآمیز برای حل بحران اوکراین از ابتدای شروع بحران این کشور، بار دیگر ارسال هرگونه سلاح و تجهیزات برای استفاده در جنگ اوکراین را قویا تکذیب کرد و مجددا بر آمادگی کشورمان برای کمک به توقف جنگ تأکید کرد.
لوید آستین وزیر دفاع آمریکا گفت که معتقد است نیروهای اوکراینی می توانند خرسون را از نیروهای روسیه پس بگیرند.
به گزارش رویترز، آستین در کنفرانس مطبوعاتی با همتای کره جنوبی خود گفت: در مورد این که آیا اوکراینیها میتوانند قلمرو باقیمانده در سمت غربی رودخانه دنیپرو و در خرسون را بگیرند، من مطمئناً معتقدم که آنها توانایی انجام این کار را دارند.
استان خرسون با مساحتی برابر بلژیک که نقش دروازه ورودی به شبه جزیره کریمه (که پیش از آغاز جنگ به روسیه الحاق شده بود) را از طریق خشکی ایفا میکند، در روزهای ابتدایی جنگ به تصرف نیروهای روسیه درآمد.
این استان که توسط رودخانه عظیم دنیپر به دو نیم شده است، اولین منطقه در اوکراین بود که بهطور کامل توسط روسیه اشغال شد و مسکو دهها هزار سرباز را در آنجا مستقر کرد.
کنترل روسیه بر قسمتی از کرانه غربی دنیپر از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا فرصتی برای پیشروی بیشتر در شمال و غرب اوکراین را فراهم میکند.
اما در هفتههای اخیر، نیروهای اوکراینی دهها روستا و شهر در کرانه غربی را بازپس گرفتند و با دقت بسیار به پلها (پلهایی که از قبل و پیش از آغاز جنگ بر این رودخانه احداث شده بود)، پلهای موقت نظامی و کشتیها در سراسر دنیپر و انبارهای تدارکاتی ارتش روسیه در این منطقه ضربه زدند.
بنا بر این در ۱۰ روز گذشته، مسکو و مقامهای استانی خرسون از دهها هزار غیرنظامی ساکن در کرانه شرقی رود دنیپر خواستهاند تا به کریمه یا سرزمین اصلی روسیه نقل مکان کنند.
روسیه اعلام کرده که تا به حال حدود ۷۰ هزار نفر به طور داوطلبانه تخلیه شدهاند و برای آنها گواهینامه اسکان رایگان در هر نقطه از روسیه که تمایل داشته باشند، صادر خواهد شد.
«دنیس پوشیلین» (Denis Pushilin) رئیس دونتسک امروز پنجشنبه در پیامی تلگرامی اعلام کرد: مسکو و کی یف هر یک ۱۰۷ اسیر را در جدیدترین دُور از تبادل اسرا میان دو طرف، مبادله خواهند کرد.
رئیس دونتسک در این خصوص نوشت: امروز به ۱۰۷ جنگجوی آزاد شده از زندان های اوکراین خوشامد می گوییم. همین تعداد اسیر را که اکثراً پرسنل نظامی هستند، به اوکراین بازمی گردانیم. در گروه اسرای جنگی ما که قرار است آزاد شوند، ۶۵ نفر از جمهوری های دونتسک و لوهانسک هستند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت دفاع روسیه نیز امروز در بیانیه ای اعلام کرد: در نتیجه مذاکرات با قلمرو تحت کنترل رژیم کییف، ۱۰۷ نظامی روس که در اسارت و در خطر مرگ قرار داشتند، بازگردانده شدند.
وزارت دفاع روسیه در ادامه افزود که آنها برای درمان و توانبخشی در موسسات پزشکی به مسکو فرستاده داده می شوند.
به گزارش تاس، پیشتر در تاریخ ۲۹ اکتبر تبادل اسرا میان روسیه و اوکراین رخ داده بود.
وزارت دفاع اوکراین ۲۰ مهر ماه از آزادی ۳۲ نظامی خود درپی تبادل اسرا با طرف روسی خبر داد.
«آندره یرماک» رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین در همان روز در صفحه توئیتر خود اطلاعاتی را پیرامون تبادل اسرا اعلام کرد و افزود که ۳۲ نظامی اوکراینی به این کشور بازگردانده شدند.
همچنین در چارچوب آن توافق اجساد ۶۲ نظامی که در جریان جنگ کشته شدند هم تحویل اوکراین شده بود.
«تاتیانا ماسکالکووا» (Tatyana Moskalkova) کمیسر حقوق بشر روسیه در فروردین ماه اعلام کرده بود: اولین تبادل اسرای جنگی میان روسیه و اوکراین انجام شد.
کمیسر حقوق بشر روسیه در این خصوص گفته بود: ۹ نظامی روسیه با شهردار شهر «ماریوپل» اوکراین تبادل شدهاند.
«ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد که نزدیک به ۴۰ درصد زیر ساختهای انرژی اوکراین در اثر حملات موشکی اخیر روسیه آسیب دیده است.
رئیس جمهور اوکراین این موضوع را در دیدار با کمیسر انرژی اتحادیه اروپا مطرح کرد که برای گسترش حمایت اتحادیه اروپا از بخش انرژی اوکراین در کی یف به سر میبرد.
زلنسکی پیش از این اعلام کرده بود که ۳۰ درصد از زیرساخت های انرژی این کشور در پی حملات جدید روسیه متحمل خسارت شده اند.
پیشتر «ویتال کلیچکو»، شهردار شهر کییف، پایتخت اوکراین گفته بود در پی حمله موشکی روز دوشنبه، آب ۸۰ درصد مناطق مختلف شهر قطع شده است. وی دراینباره افزود روز دوشنبه چند منطقه شهر کییف هدف حمله موشکی قرار گرفت که موج قطعی برق و آب بخش زیادی از شهر شده و به علت صدمهدیدن زیرساختهای انرژی، هماکنون برق ۳۵ هزار آپارتمان در کییف قطع شده است.
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه در سخنرانی خود در نشست مشترک با مقامات نظامی بلاروس ضمن ارزیابی وضعیت مرزهای غربی کشورش اعلام کرد که از ماه فوریه تا کنون تعداد نیروهای نظامی ناتو در اروپای مرکزی و شرقی با ۲.۵ برابر افزایش یافته و به بیش از ۳۰ هزار نفر رسیده است.
وزیر دفاع روسیه در این باره گفت: هدف اصلی تلاش های مخرب غرب، جلوگیری از تحقق پتانسیل اقتصادی، نظامی روسیه و سیاست خارجی مستقل آن است. در اروپای مرکزی و شرقی، نیروهای مسلح کشورهای غیرمنطقه ای ناتو در کشورهای بالتیک مستقر هستند.
«سرگئی شویگو» در ادامه افزود: گروه های تاکتیکی گردان چند ملیتی جدید در بلغارستان، مجارستان، رومانی و اسلواکی در حال ایجاد هستند. متحدان روسیه به ویژه بلاروس در نتیجه افزایش نیروهای ناتو در منطقه در معرض خطر قرار دارند.
وی همچنین ابراز داشت که کشورهای غربی با ارائه سلاح و مهمات مدرن، اطلاعات اطلاعاتی، اعزام مستشاران نظامی و مزدوران به کی یف تشدید درگیری ها در اوکراین را تشویق می کنند.
در همین ارتباط، یک مقام ارشد روسیه شنبه هفته جاری گفت که استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی مدرن B۶۱ آمریکا در پایگاه های ناتو در اروپا، آستانه تحمل هسته ای را کاهش می دهد و روسیه این اقدام را در برنامه ریزی نظامی خود در نظر می گیرد.
در بحبوحه بحران اوکراین، پولیتیکو در ۲۶ اکتبر گزارش داده بود که ایالات متحده در نشست غیرعلنی ناتو در ماه جاری اعلام کرد که استقرار نسخه مدرن B۶۱-۱۲ را با ورود تسلیحات جدید به پایگاههای اروپایی در این کشور تسریع خواهد کرد.
«الکساندر گروشکو»، معاون وزیر خارجه روسیه با انتقاد از استقرار تسلیحات هستهای جدید آمریکا در اروپا به تاس گفت: ما نمیتوانیم برنامههای مدرنسازی سلاحهای هستهای در اروپا را نادیده بگیریم.
طبق تحقیقات فدراسیون دانشمندان آمریکایی که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد، بمب گرانشی ۱۲ فوتی B۶۱-۱۲ نسبت به بسیاری از نسخههای قبلی کلاهک هستهای کمتری دارد، اما دقیقتر است و میتواند به زیر زمین نفوذ کند.
اروپا که با بحران انرژی و اقتصادی ناشی از جنگ اوکراین دست به گریبان است و به سرکردگی آمریکا نشان داده راه حل دیپلماتیک برای رفع این درگیری را دنبال نمی کند، اکنون ایتالیا بر ضروت مذاکره بین کییف و مسکو تاکید میورزد.
به گزارش خبرگزاری تاس روسیه، دیپلمات ارشد ایتالیایی تلاش برای مذاکره بین پوتین و زلنسکی را ضروری خواند.
در این گزارش آمده است، آنتونیو تاجانی (Antonio Tajani)، وزیر امور خارجه ایتالیا، دستیابی به توافق بین روسای جمهور روسیه و اوکراین را ضروری می داند. وی در عین حال تصریح کرد که جهان باید بر اساس اصل عدالت عمل کند.
بنابراین گزارش وزیر امور خارجه ایتالیا در مصاحبه با «شبکه ۵» تلویزیون این کشور که مقر آن در میلان است در این باره گفت: هدف باید تضمین یک توافق بین پوتین و زلنسکی باشد که دو طرف قادر باشند (پشت یک میز) بنشینند و مذاکره کنند.
وزیر امورخارجه ایتالیا افزود: صلح باید مبتنی بر موازین عدالت باشد، عدالت به معنای محافظت از تمامیت ارضی اوکراین.
به گزارش ایرنا، درحالی برخی از کشورهای اروپایی از جمله ایتالیا بر انجام مذاکره و در پیش گرفتن راه حل سیاسی برای متوقف ساختن ادامه درگیری در اوکراین را مطرح می کنند که مقامات ارشد در اروپا به سرکردگی آمریکا با کنار گذاردن راه حل های دیپلماتیک به حمایت نظامی از کی یف پرداخته تا بدین سان آتش این جنگ را در قاره اروپا همچنان شعله ور نگاه دارند.
در همین حال که دیپلمات ارشد ایتالیایی بر ضرورت مذاکره بین مسکو و اوکراین تاکید می کند روزنامه ایتالیایی «ایل مساجرو» نیز به نقل از مقامات دولتی این کشور نوشت: رم در حال قطع کمکهای نظامی خود به کییف است و این درحالی است که اوکراین هنوز با مشکل تامین سلاح برای ادامه جنگ با روسیه مواجه است.
سفیر انگلیس پنجشنبه (سوم نوامبر، ۱۲ آبان) بعد از احضار برای گفتوگو درباره اظهارات مسکو مبنی بر دست داشتن لندن در حمله پهپادی اوکراین به ناوگان دریای سیاه روسیه در کریمه در محل وزارت خارجه این کشور حاضر شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، روسیه شنبه مشارکت در ابتکار غلات دریای سیاه به میانجیگری سازمان ملل را بعد از آنچه حمله پهپادی بزرگ به کشتیها در خلیج سواستوپول در شبهجزیره کریمه خواند، به حالت تعلیق درآورد.
وزارت دفاع روسیه گفته این حمله تحت هدایت و رهبری متخصصان نیروی دریایی انگلیس انجام شده که لندن آن را رد کرده است. روسیه مشارکت در توافق غلات را چهارشنبه بعد از این که اعلام کرد کییف ضمانت داده که چنین اتفاقی دوباره تکرار نخواهد شد، از سر گرفت. اما ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه گفته کشورش این حق را برای خود محفوظ نگه میدارد که در آینده از این توافق خارج شود.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه چهارنشبه به خبرنگاران گفت این اقدام تحت هدایت متخصصان انگلیسی انجام شد و افزود مسکو دبورا برونرت سفیر انگلیس را احضار و شواهد دست داشتن لندن را به وی ارائه خواهد کرد. طبق گزارشها او بدون اظهارنظر وزارت خارجه روسیه را ترک کرد.
تهدید اوکراین به پاسخ بی رحمانه به ایران
«دیمترو کولبا» وزیر خارجه اوکراین با دمیدن بر ادعای تکذیب شده کییف و متحدان غربی آن درباره ارسال پهپاد و موشک ایران به روسیه را تکرار کرد و خواستار توقف این اقدام ادعایی شد.
ادعاهای مقامهای اوکراینی درباره ارسال پهپاد و تجهیزات نظامیی ایران به روسیه تمامی ندارد و به رغم تکذیب مکرر تهران و مسکو، وزیر خارجه اوکراین باز هم این ادعا را تکرار کرده است.
به گزارش شبکه سیانان، دیمیتری کولبا، وزیر خارجه اوکراین، روز سه شنبه (دیروز) در نشست خبری در کییف پایتخت این کشور ایران را بار دیگر به ارسال پهپاد و موشک به روسیه متهم کرد.
این مقام ارشد اوکراینی ادعا کرد، به ایران از مجاری دیپلماتیک درباره عواقب ارسال محمولههای جدید پهپادهای تهاجمی و موشکهای بالستیک به روسیه اطلاع داده شده است.
دیمترو کولبا با تکرار ادعاهای اوکراین و متحدان غربی دولت غربگرای این کشور درباره ارسال پهپاد و تجهیزات نظامی ایران به روسیه تهدید کرد که اوکراین پاسخ «واقعا بیرحمانه» خواهد داد.
این مقام ارشد اوکراینی طی کنفرانس خبری در کییف گفت: «من گفتهام و باز هم تکرار خواهم کرد که وقتی صحبت از همدستی هر کشوری در تجاوز روسیه و کشتار شهروندان ما میشود، در پاسخ به آنها واقعا بیرحمانه عمل خواهیم کرد زیرا این درباره حفاظت از کشور و شهروندان ماست.»
وزیر خارجه اوکراین افزود: «تصمیم بسیار عاقلانهتر برای ایران این است که همکاری نظامی خود را کامل قطع کند و هیچ تسلیحاتی برای استفاده علیه اوکراین به روسیه ندهد.»
تکرار ادعای ارسال پهپاد ایران به روسیه در شرایطی صورت گرفته که مقامهای مختلف جمهوری اسلامی بارها در رد این ادعای تکراری اوکراین و متحدان غربی این کشور اعلام کردهاند که تهران پهپاد و موشکی به مسکو برای استفاده در جنگ اوکراین تحویل نداده و در تلاش برای توقف این جنگ از مجاری دیپلماتیک است.
حمایت چین از تحقیق درباره فعالیت های بیولوژیک آمریکا در اوکراین
چین از درخواست روسیه برای تحقیق درباره فعالیت آزمایشگاههای شیمیایی و بیولوژیک آمریکا در اوکراین حمایت کرد. در این ارتباط «گنگ شوانگ»، معاون نمایندگی چین در سازمان ملل، روز چهارشنبه در نشست شورای امنیت این سازمان گفت: «پکن سوالات روسیه در مورد فعالیت آزمایشگاههای بیولوژیکی آمریکا در اوکراین را مشروع میداند.»
از ماه مارس، روسیه بارها بیانیههای مربوط به اقدامات نظامی مشکوک آمریکا در آزمایشگاههای بیولوژیکی در خاک اوکراین را به شورای امنیت داده، ولی شورای امنیت هنوز به این درخواستها رسیدگی نکرده است.
معاون نماینده چین در سازمان ملل هم در نشست شورای امنیت گفت: «انباشت تسلیحات باکتریولوژیک (بیولوژیکی) و سمی و نابودی آنها باید مورد توجه کامل جامعه بین المللی قرار گیرد و این موضوع مستحق پاسخ و توضیح مناسب از سوی طرفهای مربوطه باشد.»
وی گفت: «هیچ پاسخ کاملی به شکایات روسیه در نشست مشورتی در ماه سپتامبر ارائه نشد؛ به همین دلیل، روسیه به عنوان یک کشور عضو بار دیگر شکایات خود را به شورای امنیتی ارائه کرده است. این درخواست معقول و مشروع نباید نادیده گرفته شود.»
پیش از این، شورای امنیت سازمان ملل پیش نویس قطعنامه روسیه را که پیشنهاد تشکیل کمیسیون تحقیق در مورد فعالیت آزمایشگاههای بیولوژیکی ایالات متحده در اوکراین داده بود، رد کرد.
این قطعنامه پیشنهاد میکرد که شورای امنیت سازمان ملل تصمیم بگیرد، کمیسیونی متشکل از همه اعضا را برای تحقیق در مورد ادعاهای موجود علیه فعالیت بیولوژیک آمریکا در اوکراین با رعایت تعهدات مندرج در کنوانسیون تشکیل دهد. روسیه و چین به این قطعنامه رأی مثبت دادند، اما انگلیس، آمریکا و فرانسه به آن رأی منفی دادند و دیگر اعضای باقیمانده شورای امنیت شامل آلبانی، گابن، غنا، هند، ایرلند، کنیا، مکزیک، نروژ و امارات متحده عربی از ارائه رأی به این قطعنامه خودداری کردند.
پیشتر نیز «ولادیمیر یرماکوف» (Vladimir Yermakov) مدیر اداره منع اشاعه و کنترل تسلیحات وزارت خارجه روسیه در سخنانی اعلام کرده بود: «مسکو قصد دارد موضوع فعالیتهای نظامی ـ بیولوژیکی آمریکا در اوکراین را در نشستهای علنی شورای امنیت سازمان ملل در آیندهای نزدیک مطرح کند.»
بر اساس اعلام این رسانه، مقام روسیه در این خصوص گفت، به زودی اسناد و مدارک آزمایشها و فعالیتهای بیولوژیک آمریکا در خاک اوکراین که بر اساس شواهد و واقعیات است، ارائه خواهد شد.
«ولادیمیر یرماکوف» در این باره گفته بود: «قصد داریم در آیندهای نزدیک، جلسات علنی با موضوع بررسی فعالیتهای بیولوژیک غیرقانونی آمریکا در اوکراین و بحث درباره کنوانسیون سلاحهای بیولوژیکی را در شورای امنیت سازمان ملل برگزار کنیم. اسناد و مدارک مربوط به آزمایشهای بیولوژیکی- نظامی آمریکا در خاک اوکراین هم جمع آوری شده و به زودی منتشر خواهند شد.»
وی در این باره افزود: «ما از آمریکا و متحدانش میخواهیم به جای بهانههای واهی پیشین، منطبق با کنوانسیون کاربرد سلاحهای بیولوژیک، اطلاعات و اسناد جامعی درباره این گونه فعالیتها در خاک اوکراین ارائه دهند.»
وزارت دفاع روسیه پس از افشای آزمایشگاههای بیولوژیکی آمریکا در اوکراین و رسانهای کردن اسناد آن، ماه گذشته اعلام کرد که دست کم چهار آزمایشگاه بیولوژیکی ایالات متحده در نیجریه وجود دارد. وزارت دفاع روسیه در این خصوص ادامه داد: «آبله میمون از آزمایشگاههای بیولوژیکی آمریکا در نیجریه پخش شده است؛ بنابراین، مسکو از سازمان بهداشت جهانی (WHO) میخواهد تا فعالیتهای مراکز تحت حمایت مالی ایالات متحده در این کشور (نیجریه) را مورد بحث و بررسی قرار دهد.»
به گزارش اسپوتنیک، اسناد رسمی که از سوی وزارت دفاع روسیه منتشر شده است، تأیید میکند آژانس کاهش تهدیدات دفاعی ایالات متحده (DTRA) در اوکراین با تمرکز نظامی- بیولوژیکی خاص فعالیت میکند. گزارش مذکور میافزاید: «یک یادداشت تفاهم مشابه به عنوان بخشی از پروژه UP-۱ با هدف مطالعه سایر بیماریهای منتشر شده توسط بندپایان تهیه شد. در این سند به نیاز به انتقال همه مجموعههای پاتوژن های خطرناک به آزمایشگاه مرجع مرکزی اشاره شده است که امکان تسهیل فرآیند صادرات آنها به ایالات متحده را فراهم میکند.»
به گزارش اسپوتنیک، ماجرا از آنجا آغاز شد که وزارت دفاع روسیه پیشتر اعلام کرده بود، شمار قابل توجهی از آزمایشگاههای بیولوژیکی با حمایت مالی آمریکا در کشورهای جهان از جمله اوکراین وجود دارند که در زمینه تحقیقات پیرامون ویروس کرونا و برخی از عوامل بیماری زای دیگر فعالیت کرده و سپس پاتوژن های تولید شده را منتشر میکنند.
پس از این افشاگری و ارائه اسناد مرتبط از سوی وزارت دفاع روسیه در اوکراین، «کنستانتین کوساچف» سناتور روسی گفت که آمریکا و اوکراین کنوانسیون سلاحهای بیولوژیکی (BWC) را نقض کرده و مسکو تحقیقات گستردهای را در این زمینه آغاز میکند.
سناتور روس تاکید کرد که مسکو قصد دارد تحقیقاتی را در چارچوب سازمان ملل در خصوص نقض احتمالی کنوانسیون سلاحهای بیولوژیکی از سوی آمریکا و اوکراین آغاز کند. بنا به گفته کوساچف، کمیسیون آزمایشگاههای زیستی پارلمان روسیه از طریق دیپلماتهای این کشور شواهدی از نقض این کنوانسیون از سوی آمریکا و اوکراین دریافت کرده است.
همچنین در ماه مارس نیز وزارت دفاع روسیه فاش کرد، آمریکا بیش از ۲۰۰ میلیون دلار برای بهره برداری از آزمایشگاههای بیولوژیکی در اوکراین هزینه کرده است.
به گفته ارتش روسیه، صندوق سرمایه گذاری «هانتر بایدن» پسر «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا، در تأمین مالی این برنامه مشارکت داشته است.
روسیه: آمریکا و انگلیس در حال اعزام تروریست ها به اوکراین هستند
«نیکولای پاتروشف» دبیر شورای امنیت ملی روسیه، پنجشنبه (سوم نوامبر، ۱۲ آبان) در نشستی با روسای امنیت کشورهای مستقل مشترکالمنافع گفت: لندن و واشنگتن در حال جذب اعضای سازمانهای تروریستی بینالمللی برای جنگ در طرف رژیم کییف هستند.
به گزارش «تاس»، وی هشدار داد: در بحبوحه عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین، سرویسهای اطلاعاتی آمریکا و انگلیس اعضای سازمانهای تروریستی بینالمللی را با هدف جابجایی آنها برای شرکت در خصومتها در طرف رژیم کییف استخدام میکنند.
پیشتر، «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه گفت، شماری مزدوران خارجی همچنان در طرف اوکراین در جنگ مشارکت میکنند و طی دو هفته گذشته، تقریبا ۲۰۰ تن از آنها در مناطق جنگی کشته شدهاند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، پاتروشف همچنین پیام «انجام شد» لیز تراس به آنتونی بلینکن که پس از انفجار در نورد استریم ارسال شده را تاییدی بر دست داشتن نیروی دریایی انگلیس در این اقدام خواند.