علی قهرمانی-به گزارش «تابناک»، اگر شما هم جز افرادی هستید که مدام دچار پادرد میشوید، احتمالا به دنبال علت درد ساق پا هستید. ساق پا یکی از قسمتهایی است که در تمام طول روز و فعالیتها از آن استفاده میشود. علت درد در این ناحیه از پا میتواند آسیب حین ورزش و فعالیت بدنی یا مشکل در رگهای خونی، اعصاب، ماهیچهها، مفاصل، بافتهای نرم و استخوان باشد.
درصورتیکه درد ساق پای شما بعد از گذشت چند روز بهبود پیدا نکرده است یا درد آن ناگهانی و شدید شروع شده است، حتما برای بررسی علت آن به دکتر ارتوپد مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
یکی از شایعترین مشکلاتی که بسیاری از افراد در طول زندگی خود با آن مواجه میشوند، درد در ناحیه ساق پا است. معمولا آسیبهای جزئی یا فعالیت بیش از حد باعث بروز این مشکل میشود. در این شرایط مراجعه به پزشک نیاز نبوده و با استراحت و درمانهای خانگی ساده درد از بین میرود.
اما گاهی درد شدید و ناگهانی شروع شده یا با گذشت چند روز برطرف نمیشود. این حالت ممکن است مربوط به شرایط پزشکی جدی باشد. هر نوع مشکلی در رگهای خونی، استخوان، بافت ساق پا، اعصاب، ماهیچهها یا مفاصل میتواند دردی مبهم یا درد شدید ایجاد کنند. در ادامه مهمترین دلایل درد ساق پا را عنوان کرده و هر یک را توضیح میدهیم.
علت درد ساق پا در بسیاری از مواقع میتواند گرفتگی عضلات پا باشد. گاهی خستگی یا کمآبی عضلات باعث بروز این عارضه میشود. گرفتگی عضلات درد ناگهانی و شدید ایجاد میکند. زمانی که ماهیچه دچار اسپاسم میشود، میتوان توده سفتی را زیر پوست احساس کرد. گاهی ممکن است کمی قرمزی و تورم هم در اطراف آن ناحیه مشاهده شود. مصرف برخی داروها نیز باعث بروز چنین مشکلی میشود. داروهایی مانند دیورتیکها و استاتینها جز این دسته از داروها هستند.
به نقل از webmd در رابطه با علت گرفتگی عضلات پا:
گرفتگی عضلات با افزایش سن بیشتر اتفاق میفتد. همچنین اگر در هوای گرم بیرون هستید و آب کافی ننوشید، احتمالا دچار این عارضه خواهید شد. گرفتگی عضلات معمولا خودبهخود از بین میرود و نشانه هیچ مشکل خاصی نیست. اما اگر اغلب دچار گرفتگی عضلات میشوید، با پزشک خود صحبت کنید.
مشکلات عروقی و باریک شدن شریانها باعث میشود که زمان راهرفتن بیحسی یا گرفتگی در پاها احساس کنید. با وجود بیماری شریان محیطی شخص در پاها احساس سرما میکند و ممکن است رنگ پا نیز کمی تغییر کند. معمولا ترک سیگار و تغییر برخی عادات باعث بهبود این وضعیت میشود.
در بسیاری از مواقع آسیب به پا باعث بروز این مشکل میشود. یکی از عارضههایی که بعد از آسیب ممکن است ایجاد شود، شین اسپلینت است. اگر عضلات نزدیک استخوان ساق پا به دلیل استفاده بیش از حد پاره شوند، درد شدیدی در این ناحیه به وجود میآید. درد معمولا در قسمت داخلی استخوان پا یا درشت نی ظاهر میشود.
فشرده شدن عصب سیاتیک در پایین ستون فقرات میتواند باعث ایجاد درد ساق پا شود. این درد ممکن است شبیه به گرفتگی باشد یا آن ناحیه تیر بکشد. در افرادی که دچار این آسیب میشوند، نشستن و ایستادن همراه با درد است.
عوامل مختلفی مانند لیز خوردن، فتق دیسک، لغزش مهرهها، اسپاسم عضلات باسن و تنگی ستون فقرات میتوانند باعث آسیب عصب سیاتیک شوند. معمولا پزشک برای درمان سیاتیک داروی ضد درد تجویز کرده و چند جلسه فیزیوتراپی را توصیه میکند. اما اگر آسیب شدید باشد، نیاز به جراحی است.
آسیب به عصب سیاتیک باعث دردی شبیه به گرفتگی یا تیر کشیدن در ساق پا میشود. پزشک برای درمان این درد فیزیوتراپی را تجویز میکند.
تاندونها تارهای ضخیمی هستند که ماهیچه را به استخوان وصل میکنند. التهاب تاندون یا تاندونیت باعث میشود که حرکتدادن مفصل دشوار شده و دردی در این ناحیه ایجاد شود. در بیشتر مواقع تاندونهای همسترینگ یا آشیل دچار چنین مشکلی میشوند.
این سندروم یک نوع اختلال ژنتیکی است که باعث انعطافپذیری بیش از حد مفاصل میشود. در نتیجه درد شدیدی در مفاصل به وجود میآید. اگر انعطافپذیری مفاصل در ناحیه پاها باشد، شخص در ساق پا درد زیادی را احساس میکند.
گاهی ممکن است در ورید لخته خون ایجاد شود. معمولا این عارضه در ران یا ساق پا به وجود میآید. برخی مواقع ترومبوز سیاهرگ عمقی هیچ علائمی نداشته و گاهی باعث درد، تورم پا و قرمزی شود. در صورت بروز چنین علائمی باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. زیرا حرکت لخته میتواند منجر به آمبولی ریه شود. پزشک برای این دسته از بیماران داروهایی تجویز میکند که از تشکیل و رشد لخته خون جلوگیری کند.
اگر دچار چنین علائمی هستید و درد شما کاهش پیدا نمیکند، حتما به متخصص داخلی یا دکتر ارتوپدی مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود درد.
زمانی که چربی و کلسترول در رگها تجمع پیدا کنند، رگها سفت و باریک شده و شخص دچار بیماری آترواسکلروز میشود. شریانها اکسیژن را به قسمتهای مختلف بدن میرسانند. اگر انسداد در شریانهای پا ایجاد شود، اکسیژن کافی به این قسمت نرسیده و ساق پا درد میگیرد.
زمانی که فضای داخلی ستون فقرات باریک شود، به اعصاب این ناحیه فشار وارد میکند. در نتیجه ممکن است شخص در پاها احساس درد، سوزنسوزن شدن، بیحسی و ضعف کند. معمولا با دارو و فیزیوتراپی این مشکل برطرف میشود. اما گاهی برای درمان تنگی کانال نخاعی نیاز به جراحی است.
این عارضه بیشتر در افراد ورزشکار دیده میشود. در ورزشکاران علت درد ساق پا معمولا کشیدگی بیش از حد ماهیچه است. درد بسیار شدید بوده و بلافاصله شروع میشود. با لمس آن ناحیه، درد شدت پیدا میکند. برای درمان این عارضه و کاهش درد از کیسه یخ استفاده میشود. باید برای چند روز هر ۲۰ دقیقه کمپرس یخ را روی پای خود قرار دهید.
زمانی که در اعصاب بدن اختلال ایجاد شود، پیامهای مغز به سایر قسمتهای بدن با مشکل منتقل میشود. بیماری دیابت، مصرف برخی داروها، جراحات و عفونت میتوانند باعث بروز این بیماری شوند. اگر اعصاب پاها دچار اختلال شود، شخص در ساق پا احساس گزگز میکند. گاهی هم ممکن است حالت بیحسی یا ضعف در پاها را احساس کند.
نوروپاتی محیطی به دلیل اختلال در سیستم اعصاب ایجاد میشود. اختلال در اعصاب پا باعث گزگز، بیحسی و ضعف در ساق پا میشود.
شایعترین بیماری مربوط به مفاصل بیماری آرتروز است. اگر آرتروز در ناحیه لگن، ساق پا، زانو یا مچ پا ایجاد شود، راه رفتن را مشکل میکند. این بیماری باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شده و روی فعالیتهای روزمره تاثیر میگذارد. متاسفانه برای آرتروز درمانی وجود ندارد. برخی تمرینات ورزشی و حفظ وزن مناسب میتواند علائم آن را کاهش دهد.
شکستگی تنشی استخوان در واقع یک ترک کوچک روی استخوان ساق پا است. زمانی که بیش از حد از عضلات اطراف استخوان ساق پا استفاده میشود، خطر این عارضه افزایش پیدا میکند. معمولا با استراحت این شکستگی بهبود پیدا میکند. اما برای ۶ تا ۸ هفته نباید فعالیت سنگین و ورزش انجام دهید. در غیر این صورت ممکن است آسیب به استخوان بدتر شود.
درد جلوی ساق پا میتواند علل مختلفی داشته باشد. مشکلاتی مانند ساییدگی، ضربه، استفاده بیش از حد، آسیب به مفاصل، استخوانها و تاندونها ممکن است علت درد جلوی ساق پا باشند.
گرفتگی عضلات و آسیب به عصب سیاتیک باعث درد و گرفتگی در پشت ساق پا میشوند. اگر در قسمت ماهیچه پشت ساق پا دچار گرفتگی و اسپاسم شدید، نگرانی نداشته و بعد از مدتی عارضه برطرف میشود. اما اگر به طور مداوم این مشکل تکرار میشود، باید به پزشک مراجعه کنید.
گاهی کودکان دچار درد ساق پا میشوند. معمولا این عارضه در کودکان نگرانکننده نیست و مربوط به درد رشد است. اما اگر درد شدید و ناگهانی است، باید برای بررسی دقیق به پزشک مراجعه کنید. علت درد ساق پا در کودکان معمولا یکی از موارد زیر است.
یکی از عوارض بارداری بهخصوص در سه ماهه دوم و سوم درد ساق پا است. انقباضات غیرارادی عضلات در شب در این دوره شایع بوده و ممکن است هر دو پا را درگیر کند. در دوران بارداری به علت تغییرات در گردش خون و فشار روی ماهیچهها به دلیل وزن اضافی درد ساق پا کاملا طبیعی است.
با افزایش سن احتمال بروز بسیاری از بیماریها افزایش پیدا میکند. سبک زندگی و نوع فعالیت بدنی در بروز پادرد تاثیر زیادی دارد. گاهی ممکن است افراد مسن ورزش سنگین انجام دهند یا فشاری روی پاهای آنها وارد شود. همچنین نشستن طولانی و نامناسب یکی دیگر از علت های درد ساق پا در سالمندان است. بیماریهای مانند آدیسون، کمخونی، واریس و نارسایی کلیه نیز با افزایش سن ایجاد شده و میتوانند باعث پا درد شوند. در افراد سالمند مصرف داروهایی مانند داروی فشارخون، داروهای کاهشدهنده کلسترول و داروی آلزایمر ممکن است باعث پادرد شود.
منبع: دکترتو