بین الملل تابناک: دویست و نود و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین گفت که روسیه همچنان میزان کافی از موشک ها برای انجام حملات گسترده در اختیار دارد.
وی در ادامه سخنانش گفت که اقدام روسیه برای حملات موشکی گسترده هرگز توازن قوا در میدان نبرد را تغییر نمی دهد.
زلنسکی اضافه کرد: «به همراه شرکای اروپایی برای اعمال تحریم هایی علیه روسیه که به پایان جنگ منجر می شود، تلاش خواهیم کرد».
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا روز جمعه از حمله نیروهای اوکراینی به شبه جزیره کریمه حمایت کرد.
وی در سخنانی گفت: «کی یف این حق را دارد که به برنامه ریزی و انجام عملیات نظامی در شبه جزیره کریمه بپردازد چون آمریکا همچنان این جزیره را بخشی از خاک اوکراین می داند».
از سوی دیگر رسانههای محلی بامداد جمعه از آغاز دور جدید عملیات هوایی روسیه علیه اهداف و مکانهای استقرار تسلیحات ناتو در اوکراین خبر دادند.
براساس گزارشها، هواپیماهای راهبردی و ناوگان دریای سیاه روسیه حداقل ۶۰ فروند موشک از محور شبهجزیره کریمه به سمت مرکز و شرق اوکراین شلیک کردهاند.
موج جدید حملات موشکی روسیه در سراسر اوکراین باعث شد در کل این کشور هشدار احتمال حمله هوایی صادر شود و مردم به داخل پناهگاه بروند.
وبگاه شبکه خبری سیانان گزارش داد مردم در حالی که صدای انفجار را بالای سرشان میشنیدند به دنبال پناهگاه میگشتند و حملات روسیه زیرساختهای حیاتی را هدف قرار داده است.
اولکسی کولبا، رئیس اداره نظامی منطقه کییف در پیامی در تلگرام نوشت: «دشمن در حال حمله گسترده به اوکراین است. خطر زیاد است. در پناهگاه بمانید.»
حملات گسترده روسیه به شبکه برق اوکراین دستکم به طور موقت باعث قطع برق برای میلیونها نفر از شهروندان اوکراین شده است.
شرکت مسئول تأمین انرژی در اوکراین روز جمعه گفت که بیش از ۵۰ درصد از ظرفیت انرژی اوکراین به دلیل حملات روسیه به نیروگاههای گرمایشی و هیدروالکتریکی اوکراین از دست رفته است.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه قصد دارد برای گفتوگو درباره مسائل امنیتی و روابط دوجانبه با «الکساندر لوکاشنکو» همتای بلاروسی خود، به مینسک سفر کند.
کرملین اعلام کرد پوتین در این سفر، که در تاریخ نوزدهم دسامبر انجام میشود، مسائل امنیتی را در اولویت قرار داده، درباره وضعیت کنونی جهان و پاسخ مشترک به چالشهای نوظهور صحبت میکند.
بر این اساس، رؤسای جمهور روسیه و بلاروس درباره جزئیات اجرای برنامههای اتحادیه، همکاریهای اقتصادی و حوزه انرژی رایزنی میکنند.
با ادامه حملات روسیه به زیر ساختهای اوکراین، بحران تأمین انرژی در این کشور شکل جدی به خود میگیرد.
شرکت انرژی اوکراین ( Ukrenergo) امروز جمعه در این کشور اعلام وضعیت اضطراری کرد.
شرکت انرژی اوکراین در میانه تشدید بحران تأمین انرژی و برق در سراسر این کشور، که نشأت گرفته ازحملات روسیه به زیر ساختهای این کشور است، اعلام کرد که ۵۰ درصد از زیر ساختهای مربوط به انرژی در اوکراین به طور کامل از بین رفتهاند.
پیش از این «آندری یرماک»، رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین، روز چهارشنبه گفت که قطع برق این کشور ممکن است هفتهها به طول بینجامد و این امر نشان دهنده آن است که نیاز به ذخیره استراتژیک ژنراتورهای الکتریکی برای اوکراین بسیار مهم است.
این مقام اوکراینی در مراسم افتتاحیه پروژه شهرهای اروپایی برای کمک به اوکراین از طریق تهیه ژنراتورهای الکتریکی گفت که این پروژه به اوکراینیها کمک میکند تا «در سختترین زمستان در تاریخ مدرن این کشور زندگی کنند.»
معاون رئیس شورای امنیت ملی روسیه اهداف مشروع ارتش این کشور در نبرد با اوکراین را اعلام کرد.
«دیمیتری مدودف» معاون شورای امنیت ملی روسیه امروز جمعه در پیامی مشروح اعلام کرد که هر نظامی از کشور دشمن( اوکراین) می تواند هدف مشروع و قانونی ارتش روسیه قرار گیرد.
در دنباله پیام نائب رئیس شورای امنیت ملی روسیه، هرگونه تجهیزات نظامی و کمکی کشور اوکراین و نیز تمامی زیرساخت های نظامی این کشور و برخی از زیرساخت های غیرنظامی آن از جمله پل ها، ایستگاه های حمل و نقل، جاده ها، تاسیسات انرژی، کارخانه ها و کارگاه هایی که در زمینه نظامی فعال هستند، از دیگر اهدافی اعلام شد که ارتش روسیه حق دارد به عنوان هدف در نظر بگیرد.
معاون رئیس شورای امنیت در ادامه پیام خود متذکر شد که رهبری نظامی - سیاسی کشور دشمن و نیروهای مسلح دیگر کشورها که متحد اوکراین هستند نیز می توانند به عنوان اهداف مشروع برای نیروهای نظامی روسیه تلقی شوند.
وزارت دفاع روسیه امروز (جمعه) اعلام کرد نیروهای هوافضای این کشور یک سکوی راداری سامانه پدافند موشکی اس-۳۰۰ اوکراینی را در منطقه دونتسک منهدم کردند.
این وزارتخانه با اشاره به سرنگونی ۴ فروند هواپیمای بدون سرنشین در مناطق خارکیف و دونتسک، گفت تعدادی خودرو زرهی و نظامی متعلق به ارتش اوکراین نیز از بین رفتند.
مسکو در ادامه توضیح داد: «۲۰ نظامی اوکراینی در منطقه خارکف و ۵۰ نیروی دیگر این کشور در جریان عملیات تهاجمی در لیمان کشته شدند. گروههای خرابکار اوکراینی در نوومایورسکی، شوچنکو و دونتسک نیز متلاشی شده و ۵۰ نفر از پای درآمدند».
وزارت دفاع روسیه همچنین افزود: «تلفات نیروهای اوکراینی طی بیستوچهار گذشته در ۴ محور جنگی در دونباس، به حدود ۱۵۰ نفر میرسد».
سخنگوی پنتاگون گفت، آمریکا به دنبال جنگ با روسیه نیست و قصدی هم برای درگیری مستقیم ندارد و تمرکزش برای کمک امنیتی بیشتر به اوکراین است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، روز سه شنبه رسانههای آمریکایی گزارش کردند که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده در حال نهایی کردن برنامههایی برای تامین و ارائه سیستمهای دفاعی هوایی پاتریوت به اوکراین در میانه افزایش حملات هوایی روسیه است.
سفارت روسیه در آمریکا در بیانیهای و در واکنش به این خبر اعلام کرد، احتمال ارسال این سیستمهای دفاع هوایی به اوکراین یک اقدام دیگر تحریک آمیز از سوی دولت واشنگتن است و میتواند به پیامدهای غیرقابل پیش بینی منجر شود.
"پت رایدر"، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در این باره گفت: ایالات متحده به دنبال جنگ با روسیه نیست و نمیخواهد درگیری ایجاد شود. تمرکز ما تامین کمکهای امنیتی با اوکراین برای دفاع از خودش است.
این مقام وزارت دفاع آمریکا همچنین اشاره کرد که ایالات متحده اجازه نمیدهد نظرات روسیه حاکی از کمک امنیتی ما به اوکراین باشد.
وی اما به جزئیات درباره ارسال محموله موشکهای پاتریوت به اوکراین اشاره نکرد و گفت، هنوز هیچ اظهارنظری در این باره وجود ندارد.
حمله پهپادهای آمریکایی به مواضع روسیه در کریمه
مقامات روسیه می گویند، پهپادهایی که از سوی نیروهای ارتش اوکراین علیه مسکو به کار گرفته می شوند، ساخت آمریکا هستند.
روز جمعه مقامات روسیه در این باره اعلام کردند، پهپادهایی که اوکراین برای حمله به کریمه و دیگر مناطق روسیه بکار گرفته است، از سوی شرکت خدمات مهندسی آمریکایی Spektreworks ساخته شده است.
مقامات روسیه پس از حمله به پل کریمه، اجزای الکترونیکی هواپیماهای بدون سرنشین بکار رفته از سوی اوکراین برای حمله به تأسیسات زیرساختی روسیه، به ویژه در مناطق سواستوپل، کریمه، کورسک، بلگورود و ورونژ را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده اند.
در بررسی های صورت گرفته از سوی مقامات روسیه مشخص شد که تجهیزات این پهپادها توسط شرکت آمریکایی Spektreworks ساخته شده است. تنظیمات و آزمایش اولیه این پهپادها در فرودگاه اسکاتسدیل، در ایالت آریزونا انجام شده است. سایر اقدامات مربوط به این پهپادها از جمله مونتاژ نهایی و آزمایش های پروازی نیز در خاک لهستان انجام شد.
مقامات روسی این موضوع را گواه روشنی برای دخالت مستقیم ایالات متحده و لهستان در جنگ اوکراین قلمداد می کنند.
شبهجزیره کریمه واقع در جنوب اوکراین، سال ۲۰۱۴ با برگزاری همهپرسی رسماَ به خاک روسیه الحاق شد. آمریکا، اوکراین و کشورهای غربی با این همهپرسی مخالفت و آن را «اشغال کریمه توسط روسیه» توصیف و به همین علت تحریمهایی علیه مسکو اعمال کردند.
واکنش روسیه به تحریمهای جدید اتحادیه اروپا
معاون وزیر خارجه روسیه امروز (جمعه) گفت: اعمال تحریمهای جدید علیه مسکو انتخاب اتحادیه اروپاست؛ اما این اقدامات تضعیف کننده منافع کشورهای عضو این اتحادیه هم است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، روز پنجشنبه اتحادیه اروپا با نهمین بسته تحریمی علیه روسیه موافقت کرد.
این روند فنی نهایی برای اعمال تحریمها علیه روسیه روز جمعه تکمیل میشود، البته باید این لیست تحریمی جدید ابتدا در ژورنال رسمی اتحادیه اروپا چاپ شود.
۲۷ کشور اتحادیه اروپا، شب گذشته بسته تحریمهای جدید علیه روسیه اعمال کردند. کمیسیون اروپا در هفتم دسامبر بسته تحریمی جدیدی را پیشنهاد کرد که شامل ۲۰۰ فرد و نهاد در لیست سیاه میشود که از جمله آنها نیروهای مسلح روسیه و سه بانک هستند.
بروکسل همچنین ممنوعیت هرگونه سرمایه گذاری جدید در دو بخش معادن روسیه و افزایش محدودیتها بر تجارت کالاها با استفاده دوگانه نظامی و غیرنظامی از طریق هدف گیری مواد شیمیایی و عناصر الکترونیکی و اطلاعاتی را توصیه کرد.
اروپا همچنین ممنوعیت صادرات قطعات و تجهیزات ساخت پهپادها به روسیه و نیز تعلیق فعالیت چهار رسانه جدید روسیه را توصیه کرد که متهم به مشارکت در تبلیغات کرملین هستند.
این بسته تحریمی جدید با اجماع میان سفیران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل در حاشیه اجلاس سران اروپا تصویب شد.
الکساندر گروشکو، معاون وزیر خارجه روسیه گفت: کشورهای اتحادیه اروپا اصول بازار انرژی، مالی و دیگر حوزهها را کنار میگذارند. این انتخاب آنهاست؛ اما این انتخاب زمانی که در اقدامات مشخص اجرا شود، روابط اقتصادی بینالمللی را به شکلی که در سالهای اخیر شکل گرفته است، تضعیف میکند.
این دیپلمات روس همچنین ادامه داد: نمیتوان دید که همه این تحریمها به نفع ایالات متحده است و روسیه اقداماتی را برای تضمین منافع اقتصادی خود ایجاد خواهد کرد.
حملات هوایی روسیه به اردوگاههای ناتو در مرکز و شرق اوکراین
بامداد جمعه رسانههای محلی از آغاز دور جدید عملیات هوایی روسیه علیه اهداف و مکانهای استقرار تسلیحات ناتو در اوکراین خبر دادند.
بر اساس گزارش ها، هواپیماهای راهبردی و ناوگان دریای سیاه روسیه دست کم ۶۰ فروند موشک از محور شبهجزیره کریمه به سمت مرکز و شرق اوکراین شلیک کردهاند.
رویترز نیز گزارش داد، انفجارهای شدیدی «خارکیف» و «کییف» را لرزانده و زیرساختهای انرژی در این مناطق هدف قرار داده شدند.