افزایش التهابات پیرامون سدی که در آستانه آبگیری است؛

سرنوشت سد «چم‌شیر» چگونه رقم می‌خورد

هم اکنون ec آب در چم شیر هم بالاست؛ اما اگر پیش بینی‌های ناخوش رقم بخورد، در نهایت در دریاچه سد و حتی در پایین دست آن، آبی در اختیار خواهیم داشت که با آنچه امروز در رود زهره (یا هندیجان) جریان دارد، تفاوت کیفی بسیار دارد و عملا بهره برداری از آن تا حد زیادی ممکن نخواهد بود و شماری از اهدافی که سد برایش احداث شده محقق نخواهند شد.
کد خبر: ۱۱۵۵۵۳۲
|
۲۸ آذر ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۰ 19 December 2022
|
31343 بازدید
|

«چم‌شیر» روی «گتوند» را سیاه خواهد کرد یا سفید؟!لیلا اژدری - تلخ است، اما نام بزرگترین سد کشورمان به جای گنجینه افتخارات با «فاجعه» عجین شده است؛ مصیبتی که برخی کارشناسان تاکید دارند، در آستانه تکرار آنیم!

به گزارش «تابناک»؛ در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر دوگنبدان، مرکز شهرستان گچساران استان کهگیلویه و بویر احمد، در جایی که هنوز رودخانه خیرآباد به رودخانه زهره نرسیده و در منطقه‌ای به نام تنگه چم شیر، از سال ۱۳۹۰ کارگاه ساختمانی وسیعی برپا شد که حالا آخرین روز‌های فعالیتش را پشت سر می‌گذارد و برخی از قسمت‌های آن برچیده شده تا فاز نهایی کار پی گرفته و همه چیز آماده افتتاح سازه‌ای غول پیکر شود.

سد چم شیر محصول سال‌ها تلاش و کوشش شبانه روزی جمع بزرگی از مهندسان و کارگران ایرانی است که توانسته اند پنجمین سد بزرگ کشورمان را خلق کنند. سازه‌ای از نوع بتن غلطکی (آرسی‌سی) با طول تاج قریب به ۷۳۰ متر و ارتفاع نزدیک ۱۵۵ متر که قریب به ۲ میلیون متر مکعب بتن در ساخت آن مورد استفاده قرار گرفته تا سد راه رودخانه‌ای شود که قرار است نزدیک ۲ میلیارد متر مکعب از آب آن پشت این سازه جمع آوری شود.

همین که بگوییم طول دریاچه که پشت سد چم شیر شکل خواهد گرفت، به ۴۸ کیلومتر خواهد رسید و وسعتی مشتمل بر ۵۱ کیلومتر مربع را شامل خواهد شد، از یک سو برای بیان عظمت این سازه کافی به نظر می‌رسد و از سوی دیگر بر نگرانی‌ها پیرامون آن می‌افزاید؛ نگرانی‌هایی که سال هاست مطرح هستند و به دلیل عقوبت ناخوش گتوند، حساسیت عمومی پیرامون آن‌ها افزایش یافته است.

درباره شور شدن آب کارون در پشت سد گتوند، بزرگترین سد احداث شده در کشورمان و همچنین افزایش شوری آب رود در پایین دست این سد عظیم سخن می‌گوییم که گویی چشم بسیاری از ایرانیان را ترسانده و موجب افزایش حساسیت‌ها در این خصوص شده است، تا جایی که اکنون سد چم شیر با پیشرفت نزدیک به ۹۵ درصد در ایستگاه پایانی قرار گرفته، اما سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرده که مجوز این کار را صادر نخواهد کرد.

آن گونه که ایرج حشمتی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفته، «با توجه به ابهاماتی که درباره احتمال وجود گنبد‌های نمکی نهفته در "سد چم‌شیر" وجود دارد، از وزرات نیرو خواسته‌ایم که دوباره نمونه‌برداری کند و مجوز آبگیری سد را تا زمان نمونه‌برداری مجدد صادر نمی‌کنیم. همانطور که رئیس سازمان در سفر به کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد، سازمان حفاظت محیط زیست اجازه تکرار گتوند دومی را نخواهد داد و حتما باید نتایج ارزیابی مطالعات در دریاچه سد چمشیر به تأیید مراجع ذی‌صلاح برسد.»

این در حالی است که ظاهرا مشکل دیگری هم در مسیر آبگیری این سد وجود دارد که چه بسا ایراد اصلی در مسیر آبگیری این سد باشد. اختلاف بوجود آمده دو وزارت خانه که به آبگیری این سد مرتبط می‌شود و معاون سازمان حفاظت محیط زیست در کنار اظهار نظر فوق به آن هم اشاره کرده و گفته: «موضوعاتی از قبیل واقع شدن دریاچه سد در یک میدان نفتی با چندین چاه نفت و اختلافات فنی و کارشناسی فی‌مابین دو وزارتخانه نفت و نیرو موجب ایجاد اخلال در ادامه پیگیری برای آبگیری از سد شده است.»

مسائلی که هر یک در جای خود اهمیت دارند، اما آنچه از دید فعالان محیط زیست مهم است، این که تجربه دیگر سد‌های احداث شده در آن بخش از کشورمان، افزایش شوری آب بوده است؛ موضوعی که یکی از استدلال‌های مطرح در نامه منتقدان این سد به رئیس جمهور در سال گذشته است؛ اینکه ec آب سد کوثر (که در محل سازند گچساران احداث شده) پیش از آبگیری ۶۰۰ و پس از آبگیری یکهزار و ۱۰۰ شده و ec آب سد مارون در همین سازند یکهزار و ۳۰۰ بوده و پس از آبگیری چهار هزار شده است.

البته ec آب در چم شیر هم اکنون هم بالاست (۲ هزار و ۳۰۰) و در نتیجه اگر سناریویی مانند موارد قبلی رقم بخورد، در نهایت در دریاچه سد و حتی در پایین دست آن، آبی در اختیار خواهیم داشت که با آنچه امروز در رود زهره (یا هندیجان) جریان دارد، تفاوت کیفی بسیار دارد و عملا بهره برداری از آن تا حد زیادی ممکن نخواهد بود. تغییری بنیادین که بر بخشی از مزیت‌های عنوان شده برای سد چم شیر (از جمله توسعه کشاورزی، امکان دایر کردن مراکز پرورش ماهی و...) خط بطلان می‌کشد.

دورنمای وضعیتی که اگر رقم بخورد، گویی روی همه دست اندرکاران احداث سد گتوند و شور شدن میلیارد‌ها متر مکعب آب در پشت آن سد و حتی افزایش شوری آب کارون در پایین دست، سفید شده است، به ویژه آنکه در احداث چم شیر، تجریه ناخوش گتوند در دسترس بود و ضرورت داشت با درس گرفتن از آن‌ها مانع از تکرار فاجعه شویم؛ اتفاقی که امیدواریم هرگز در چم شیر تکرار نشود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۸
در انتظار بررسی: ۶۷
انتشار یافته: ۳۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
وقتی همه کارهای مهم شد رابطه ای و استفاده از افراد کم توان و بی سواد در کارهای مهم شده سر لوحه این کشور وضعیت بدتر از اینها خواهد شد.زمانی که یک نظامی بشه مسول ساخت و یک مهندس ماهر تو یه پست پایین و غیر تصمیم گیر مشغول بشه اوضاع بهتر از این نمیشه.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۱:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
مردم برای اعتراض مدنی میتونند ساعت 8 و نیم شب اتو و لوازم برقی پرمصرف روشن کنند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
برق سراسری قطع میشه
برای راه اندازی نیاز به نیروگاه‌های کشور های همسایه هست ممکنه چند روز طول بکشه تا وصل بشه
یک کارشناس برق قدرت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
واقعا و از صمیم قلبم متاسفم که شنیدن خبر ساخت سد که باید باعث خوشحالی و افتخار باشد

ولی سدهایی چون کتوند که بدون مطالعه بر روی رود کارون
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
سد گتوند باعث شد تا آب کارون شورتر از دریا بشود

و بهترین خاک زر خیز خوزستان به نمکزار و کویر شود

سدهای بدون مطالعه ای که باعث خشک شدن دریاچه

ارومیه شد و قطعا باعث نابودی آذربایجان خواهد شد

و دهها سد و دهها هزار چاه عمیق و دهها کانال انتقال

آب که باعث خشکی دریاچه ها و رودخانه ها و ریزگردها

برای مردم و کشور شده است

به همین دلایل و شایعات بسیار بزرگ و خطیری که

برای سد چمشیر و رودخانه زهره وجود دارد

متاسفانه نمیتوانیم خوشحال باشیم و افتخار کنیم که

اتفاقا ناراحت و نگران و بشدت غمزده هستیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
با فاطعیت تمام می توان گفت که 90% درآمدهای کشور صرف اموری می شوند که کوچکترین نفعی برای مملکت ندارند.
از سدسازی گرفته تا صدا وسیما تا فیلترینگ و پارازیت و انواع گشتها و....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
یک مورد دیگه را هم بگو. خوبه که نقشه جغرافیایی با سد های این مسیر بگذاریم. این سد در بالادست هست. یعنی سد پایین دستش هم شورتر میشه. درسته؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
آقا اجازه بدین آزمایش انجام بشه بعد آقای تابناک شروع کنه به هوچی گری..این خبر هم مثل خبرهای دیگه تابناک ناامید کننده و یاس آوره..فقط واسه جذب مخاطب بیشتر.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
قبلا از شروع ساخت بايد اين اظهارات بيان مي شد. گذاشتند زماني كه ميلياردها تومان هزينه شده ياد اظهارنظر افتادند. مديران نالايق باعث اتلاف منابع ملي هستند و مديران لايق باعث خلق درآمد ملي. قضاوت با خودتان
بچه محل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
خسته نشدید از بس درس گرفتید و در رویکردتان تغییری پیدا نشده است؟؟؟ ببینید سر منابع طبیعی این کشور چه آوردید، آب ، خاک، هوا، نفت، گاز، معادن، نخبگان و... فکر نمی کنید وقت آن است که کار را به کاردان بسپارید...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
کارشناسانی که طرح این سد را داداه اند و عواملی در محیط زیست که دیر نسبت به این موضوع اقدام کرده اند باید مثل مترو پل محاکمه شوند
این چه رسمی است در کشور که بعد از آنکه کلی هزینه انجام می گیرد تازه آقایان متوجه می شوند که طرح کارشناسی نبوده است ظاهرا در هیچ جای کشور کارها با علم و دانش جلو نمی رود
کسی که بدون علم و دانش وارد کاری شود خرابی های او بیشتر است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
ظاهراً شما از حکم دادگاه متروپل که چند روز پیش صادر شد بی خبر هستید. 3 سال زندان و 5% دیه کامل!!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
عیبی نداره هرچی نوش جان شده. ببینید تکمیل شده ۱۰۰ درصدش چقدر میشه، اونم نوش جان. لطفا حساب کنید بابت هزینه های بعد از بهره برداری هم چقدر بودجه نیاز دارید ۱۰۰ برابرش نوش جان. لطفا دست از سر این نوع سدسازیهای فوق العاده غیر کارشناسی بردارید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
گفتن و نوشتن فايده اي نداره ديگه توي اين مملکت.
نادان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
اگر واسه مردم آب نداره واسه خیلیا نون داشته !!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
ثمره مدیران سهمیه ای و بی سواد که دیپلم سهمیه گرفتند دانشگاه سهمیه رفتند و شغل سهمیه گرفتند و پست سهمیه گرفتند و پروژه را سفارشی گرفتند این می شود که حدود بیست سال هست کشورمان عقب عقب می رود واقعا مسئولان متوجه وضع نیستند علت اصلی را نمی دانند تا کی لا پوشانی و طرفداری تاکی فرصت سوزی ؟؟؟این خرابکاری ها قرنها فرصت جبران می خواهد یک نمونه نشان دهید که کاری بدون آسیب به سایرین به سرانجام رسیده باشد ولله خطرناک هست آینده این مملکت ما پنجاه و چند سال هست اینجاییم نه جایی می رویم نه ضد انقلابی نه سرمان به جایی وصل هست نه اقامت جایی را داریم اینجا هم بزور زندگی می گذرانیم
بنده خدا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
همه مشکلاتی که حاصل سدسازی هائی بدون مطالعه و یا با مظالعات ناقص بوده باید بررسی مجدد شوند.
مطالعات پایه مهندسی این سدها را کدام ارگان انجام داده و باید پاسخگوی ملت باشند.
متاسفانه سالهاست که کارهای مطالعاتی فنی پروژه ها و مهندسی طرحها از دست شرکتهای فنی و مهندسی کشور که کادر مجرب دارند گرفته شده و به نهادها و یا بنیادهای رشد یافته داده می شود و این نهاد ها بدلیل نداشتن پیشنه مطالعاتی و عدم برخورداری از کارشناسان مجرب فقط برای کشور هزینه و مصیبت درست می کنند و به هیچ نهادی هم پاسخگو نیستند ...
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟