شوخی سازمان برنامه و بودجه با مردم

سقف ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی برای این همه تقاضای وام؟!

اعمال سقف ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی برای تسهیلات خرد نظیر ازدواج، فرزندآوری و اشتغال، با توجه به برآورد میزان تسهیلات اعطایی بانک‌ها برای سال ۱۴۰۲، بیانگر این است که سازمان برنامه و بودجه در مسیر اعطای تسهیلات خرد سنگ‌اندازی جدی کرده‌ است.
کد خبر: ۱۱۶۰۳۱۵
|
۲۹ دی ۱۴۰۱ - ۱۶:۱۶ 19 January 2023
|
15841 بازدید
|

شوخی سازمان برنامه با مردم؛ ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برای این همه وام؟!

به گزارش تابناک اقتصادی؛ در شرایطی که در سال‌های اخیر، دریافت وام‌هایی همچون وام ازدواج از شبکه بانکی با دشواری و سنگ اندازی‌های بسیاری از سوی بانک‌ها مواجه بوده و متقاضیان را سردگم کرده بود، کمترین امیدواری جوانان برای دریافت وام ازدواج، الزام قانونی بودجه بود، زیرا با توجه به قانون مصوب مجلس، بانک‌ها باید نسبت به پرداخت وام‌هایی همچون ازدواج و فرزندآوری اقدام کنند؛ به عنوان نمونه در مصوبه بودجه سال جاری به صراحت در تبصره ۱۶ بیان شده است که بانک‌ها باید وام ازدواج با شرایط زیر را به متقاضیان واجد شرایط پرداخت کنند.

شوخی سازمان برنامه با مردم؛ 200 هزار میلیارد تومان برای این همه وام؟!

اما در روز‌های اخیر همزمان با ارسال لایحه بودجه دولت به مجلس، بررسی‌ها نشان می‌دهد، سیاست دولت در راستای پرداخت وام‌های اشاره شده، به گونه‌ای است که اختیار سازوکار آن را خواسته و تاکید دارد در این باره دولت به تقسیم وام‌های خرد اقدام کند؛ رویکردی که بسیاری را نگران کرده که در صورت تصویب این تبصره، سال آینده بانک‌ها با دستورالعلمل‌هایی سعی خواهند داشت تا در ارائه تسهیلات ازدواج، فرزآندآوری و ... سنگ اندازی کنند.

تبصره ۱۶ لایحه بودجه دولت چه می‌گوید؟


در تبصره ۱۶ لایحه بودجه پیشنهادی، بانک‌های عامل مکلف شده‌اند در چارچوب برنامه کنترل تورم و رشد نقدینگی و ترازنامه بانک‌ها، تا سقف دو میلیون میلیارد ریال یعنی معادل ۲۰۰ هزار میلیارد تومان از محل صد درصد مانده سپرده‌های قرض الحسنه به جز بانک‌های قرض الحسنه و بخشی از سپرده‌های جاری براساس توان تسهیلات‌دهی بانک‌های عامل و به تشخیص شورای پول و اعتبار پس از کسر سپرده قانونی، به موارد مندرج در قوانین مصوب مجلس، از جمله قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، قوانین مربوط به ایثارگران، قانون جهش تولید مسکن و قانون جهش تولید دانش بنیان، تسهیلات قرض الحسنه پرداخت کند.

شوخی سازمان برنامه با مردم؛ 200 هزار میلیارد تومان برای این همه وام؟!

رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز روز گذشته در رابطه با اینکه در قانون بودجه ۱۴۰۲ سهم وام‌های خرد ۲۰۰ همت در نظر گرفته شده است؛ آیا سهمیه وام ازدواج کاهش می‌باید، گفت: امسال به گونه‌ای تنظیم کردیم که اختیار تقسیم وام‌های خرد به دولت واگذار شود، به گونه‌ای که تکلیف ما لا یطاقی به گردن بانک‌ها انداخته نشود که منجر به ناترازی بانک‌ها، اضافه برداشت و تورم نشود. آیین نامه این‌ها در دولت تنظیم می‌شود و ان شاءالله کمتر از گذشته نخواهد بود. 

این در شرایطی است که بر اساس آمار‌های بانکی از آغاز سال تا اواسط دی ماه، به یک میلیون و ۵۷۰ هزار متقاضی وام ازدواج، فرزندآوری و ودیعه مسکن، مبلغ ۱۳۹ هزار و ۲۱۸ میلیارد تومان تسهیلات در شبکه بانکی پرداخت شده است و به عبارت دیگر در سال جاری تا به امروز حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات ازدواج، فرزند و ودیعه مسکن پرداخت شده است، در حالی که دولت در لایحه بودجه برای سال آینده، علاوه بر وام ازدواج، فرزند و ودیعه مسکن، برای تسهیلات "قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، قوانین مربوط به ایثارگران، قانون جهش تولید مسکن و قانون جهش تولید دانش بنیان" نیز برنامه ریزی کرده است، به گونه‌ای که سقف ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی برای همه این وام‌ها (از ازدواج تا تولید دانش بنیان) در نظر گرفته است؛ رقمی که به نظر می‌رسد پاسخگوی متقاضیان در سال آینده نخواهد بود.

به بیان دیگر باید توجه داشت: امسال دولت با ایجاد سقف برای اعطای تسهیلات بانکی، عملا تنها بخشی از تسهیلات را که در اختیار مردم قرار می‌گرفت، حذف و محدود کرده است. اعمال سقف ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی برای تسهیلات خرد نظیر وام ازدواج، وام فرزندآوری و وام اشتغال، در حالی که برآورد میزان تسهیلات اعطایی بانک‌ها برای سال ۱۴۰۲ به حدود ۷ هزار هزار میلیارد تومان می‌رسد، بیانگر این است که سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی در مسیر اعطای تسهیلات خرد مردمی سنگ‌اندازی جدی کرده‌اند و این رویکرد در حالی است که در سال ۱۴۰۱، انقباضی‌ترین حالت اعطای تسهیلات به مردم و تولید را در پیش گرفتند، ولی خلق نقدینگی بانک‌های خصوصی و دولتی، باز هم به بالای ۴۰ درصد رسید؛ بدان معنا که مسیر رفته دولت در عدم اعطای وام خرد، وام اشتغال و وام ساخت مسکن، کاملا غلط بوده و این مسیر غلط نیز در تبصره ۱۶ لایحه بودجه ۱۴۰۲ نیز تکرار شده است.

شوخی با قانون جهش تولید مسکن؟!

دولت در اقدامی عجیب، سهم تسهیلات در بخش قانون جهش تولید مسکن را نیز در بسته ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی دیده است. این در حالی است که با نگاهی به قانون جهش تولید مسکن، دیده می‌شود که در این قانون و در سال اول اجرای آن یعنی سال ۱۴۰۰، رقمی که باید بانک‌ها به عنوان تسهیلات پرداخت می‌کردند، ۳۶۰ هزار میلیارد تومان بوده که البته رقم بسیاری ناچیزی توسط بانک‌ها محقق شد و مانع جدی در مسیر اجرای نهضت ملی مسکن در سال گذشته بود.

امسال نیز بر اساس این قانون باید رقم ۳۶۰ همت با توجه به نرخ تورم افزایش پیدا می‌کرد. حال فارغ از این که بانک‌ها از سال گذشته تا به امروز چقدر در پرداخت تسهیلات به پروژه نهضت ملی مسکن کمک کرده اند، باید به این نکته مهم توجه داشت که دولت سیزدهم برای همه وام‌های ازدواج، ودیعه مسکن، فرزندآوری، تولید دانش بنیان و جهش تولید مسکن، تنها ۲۰۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته است و تقاضا دارد اختیار تقسیم وام‌های خرد در بودجه ۱۴۰۱ به دولت واگذار شود. خواسته‌ای عجیب که با توجه به سابقه بانک‌ها در پرداخت وام‌هایی نظیر ازدواج و مانع تراشی‌های گوناگون، ممکن است دود آن به چشم بسیاری از مردم برود. مسلما در روز‌های آینده، نمایندگان مجلس بر این تبصره و جزئیات آن چالش و بحث‌های بسیاری خواهند داشت و احتمالا شاهد تغییرات جدی در آن خواهیم بود.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۶
انتشار یافته: ۴۰
کارگرم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
واقعا عجیبه این سیاست دولت
خدا بخیر کنه
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۹:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
بانکها برای پرداخت همین سود ۱۵ درصد اضافه برداشت نجومی از بانک مرکزی و در واقع چاپ پول و نقدینگی دارند که تورم نتیجه ان هست. حالا با این کارایی بانکها اگر سود دستوری بالا بره در واقع تورم نجومی تر میشه. دقیقا مانند سیاست دوره اول وزیر اقتصاد روحانی در دادن سود موهوم که نتیجه ان انفجار قیمتها در دور دوم روحانی بود که هنوز ادامه دارد. وقتی بالا رفتن سود برای کنترل تورم موثر هست که بانکها سودده و کارا واقعی باشند مگر نه با بالا رفتن شود همون کارکنان خود بانکها کافی هستند که وام های میلیاردی قرضالحسنه با سود ۴ درثد بگیرند د بزارند تو سود ۴۵ درصد! تورم کهکشانی شود!
نعمت
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
من با خودم موافق بودم ولی بخاطر برخی مسایلها و همچنین بعضی مواردها الان دیگر کاملا و تماما با خودم موافق نیستم؟
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
مشکل کشور بهم خوردن تعادل ارزش پول ملی است و اینکه تا زمانیکه نتوانیم سرمایه های خارجی را متقاعد کنیم که شرکت ها و صنعت های ما سود آور هست آنها بهایی نخواهند پرداخت و ارزش پایین می آید و در نتیجه ارزش پول ملی کاهش میابد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۳۰
کافیه یکم در مورد پیشینه جناب میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه مطالعه بفرمایید، خواهید دید که اصلاً عجیب نیست. ایشون استاد نابود کردن هستند. احمدی نژاد هم این رو شناخت و اخراجش کرد. اما هنوز مونده تا جناب رئیسی ایشون رو بشناسه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
از اینکه مسئولان در دنیای دیگری سیر می کنند، متاسفم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
آیا تا به حال آماری گرفته شده است که چند درصد این وامهای ازدواج در نهایت صرف مخارج طلاق و مهریه و جدایی می شود؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
مثلا 100 میلیون میشه 4 تا سکه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
با وجود تورم غیر رسمی 70 درصدی، به سپرده های مردم 20 درصد سود داده و از آنها برای کارهای دلالی و سوداگری خودشان استفاده می کنند. اگر هم فردی نیاز فوری و حیاتی به وام و قرض داشته باشد، یا نمی دهند یا چند برابر مبلغ وام از او بازپرداخت می گیرند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
از زمانی که پول الکترونیک رواج پیدا کرد بانک ها می توانند خودشان خلق پول و اعتبار کنند و این بسیار خطرناک هست چون پول اسکناسی لازم نیست چاپ کنند و فقط کافی هست اعداد الکترونیکی درست کنند ...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
سیصد میلیون وام خواستم بگیرم گفتن باز پرداختش صدو هفتاد میلیون تومان است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
ریل قطار پیشرفت به همه حوزه ها کشیده شده است!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
چرا برای ازدواج و بچه آوری باید وام پرداخت شود؟ آن هم در این اوضاع که از هر 2 ازدواج یک نفر به طلاق ختم می شود و خط فقر به 18 میلیون تومام رسیده است و هیچ کارگر و کارمند شرافتمندی از تامین مخارج یومیه خودش هم بر نمی آید چه برسد به اینکه ماهی چند میلیون تومان هم باید برای باز پرداخت وام بپردازد؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
خدا خودش این ملت را در سال 1402 از گرانی، تورم، فقر، کمبود..... حفظ کند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
خیرگزاری خبر آنلاین، 26 دی 1401: کارت ملی مادران مشمول خودرو صد میلیون تومان قیمت پیدا کرده است! طبق تصمیمات اتحاذ شده قرار است پنجاه درصد خودروهای تولیدی این ماه و ماه آینده به طرح حمایت از مادران اختصاص یابد.
عاقبت فرزندآوری با انجام چنین طرح هایی از حالا روشن است!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
قطار حرکت پیشرفت ؟؟!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۹
خبرگزاری مهر، 27 دی 1401: با وام مسکن در تهران، تنها می توان 3 متر خانه خرید!
احتمالاً دولت فکر کرده با توجه به نرخ تورم در سال آینده، مردم دیگر نمی توانند با استفاده از وام همین 3 متر معادل یک قبر را هم بخرد. برای همین منابع پرداخت به وام مسکن را محدود کرده است!
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟