مرضیه یاسی؛ به گزارش تابناک اقتصادی؛ در حالی که کمتر از دو ماه تا پایان سال مانده است، از یک سو چکشکاری لایحه بودجه به محوریت موضوعات کلان مالیاتی در دستور کار نمایندگان مردم است و از سوی دیگر بر اساس قانون بودجه سال جاری، سازمان امور مالیاتی، ملکف به گرفتن مالیات از بخشهای مختلفی همچون خودروهای لوکس است؛ خودروهایی که در سالهای اخیر بر اساس قانون، مشمول پرداخت مالیات بوده اند، اما به دلایل متعددی، در نهایت آنچه حاصل شده، با رقم هدف گذاری، فاصله زیادی داشته است.
حال با گذشت بیش از ده ماه از سال جاری و با توجه به الزام قانون بودجه ۱۴۰۱، دولت ملکف است از مالکان خودروهای لوکس به شرایط مشخص شده، مالیات بگیرد.
هیات وزیران در جلسه یکم تیر ۱۴۰۱ و در اجرای حکم مقرر در بند (ف) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور مبنی بر پرداخت مالیات سالانه خودروهای سواری و وانت دوکابین، آیین نامه اجرایی آن را تصویب کرد. به موجب این آیین نامه، انواع خودرو سواری و وانت دو اتاق (کابین) دارای شماره انتظامی شخصی در تملک اشخاص مشمول ـ که در آغاز سال ۱۴۰۱ ارزش هر یک از آنها بیش از ۱۰ میلیارد ریال باشد ـ مشمولین این آیین نامه هستند.
نرخ مالیات سالانه انواع خودروی سواری و وانت دو کابین موضوع این آیین نامه، به شرح زیر است؛
* خودروهای تا سقف ارزش ۱۰ میلیارد ریال (با نرخ مالیات سالانه صفر درصد)
* خودروهای از مبلغ ۱۰ میلیارد و یک ریال تا ۱۵ میلیارد ریال (با نرخ مالیات سالانه یک درصد)
* خودروهای از مبلغ ۱۵ میلیارد و یک ریال تا ۳۰ میلیارد ریال (با نرخ مالیات سالانه ۲ درصد)
* خوروهای از مبلغ ۱۰ میلیارد و یک ریال تا ۴۵ میلیارد ریال (با نرخ مالیات سالانه ۳ درصد)
* و خودروهای نسبت به مازاد ۴۵ میلیارد ریال (با نرخ مالیات سالانه ۴ درصد)
لازم به ذکر است، در محاسبه مالیات موضوع این آیین نامه، هر یک از خودروهای مشمول، جداگانه مشمول مالیات است.
همچنین سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است، ارزش روز انواع خودرو سواری و وانت دو اتاق (کابین) را با توجه به سال ساخت یا واردات آنها و متناسب با جداول ارزش خودرو که در پایان سال ۱۴۰۰ اعلام شده است، تعیین نماید. مبنای تشخیص مشخصات خودرو و مالک آن، اطلاعات مندرج در شناسنامه خودرو صادره توسط نیروی انتظامی (برگ سبز) است.
کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی نیز مکلفند مالیات سالانه خودروهای مشمول خود و فرزندان کمتر از ۱۸ سال و محجور تحت تکفل را مطابق نرخهای مندرج در این آیین نامه، حداکثر تا پایان بهمن ماه سال ۱۴۰۱ پرداخت نمایند.
چنانچه اشخاص مشمول، تا پایان بهمن ماه سال ۱۴۰۱ نسبت به پرداخت مالیات متعلقه اقدام ننمایند، سازمان میتواند با مطالبه سیستمی و از طریق عملیات اجرایی موضوع فصل نهم باب چهارم قانون، مالیات متعلق را وصول نماید.
اگر فردی بیش از یک ماشین داشته باشد، چگونه مالیات آن محاسبه میشود؟
در پاسخ به این سوال، جهانگیر رحیمی، مدیرکل طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی گفته است: امسال برای اخذ مالیات از خودروهای لوکس، مجموع ارزش ملاک نیست و همه خودروهای بالای یک میلیارد تومان مشمول مالیات خواهند بود. ممکن است فردی ده خودروی بالای یک میلیارد تومان داشته باشد، ارزش تمام این خودروها جمع میشود و به فرد مشمول مالیات اعلام خواهد شد.
در حالی که سال گذشته داود منظور رئیس سازمان امور مالیاتی پیش بینی کرده بود از ۵۵۰ هزار خودرو لوکس شناسایی شده در کشور، ۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان مالیات باید اخذ و دریافت شود، سرانجام آنچه برای سال گذشته به دست آمد، رقم بسیار کمتری نسبت به پیش بینی معاون وزیر اقتصاد بود.
حال روز گذشته داود منظور رئیس سازمان امور مالیاتی کل کشور در ارزیابی خود پیرو اخذ مالیات از خودروهای گرانقیمت گفت: در زمینه اخذ مالیات از خودروهای گرانقیمت در سال جاری توانستیم اطلاعات مناسبی که به مراتب از سال قبل بهتر است، از پلیس راهور دریافت کنیم.
وی با اشاره به جلسات متعدد سازمان امور مالیاتی با مسئولین پلیس راهور، به ویژه «موسسه پژوهش ناجی» گفت: این بخش اطلاعات خودروها را در اختیار دارد لذا با الگوهای مشترکی که در این بخش طراحی کردیم و قیمتگذاری که توسط سازمان امور مالیاتی انجام گرفت، انواع خودروی گران قیمت بر اساس قیمت گذاری سازمان امور مالیاتی، کدبندی شد.
منظور با بیان اینکه خودروهای گرانقیمت به واسطه سامانه پلیس راهور شناسایی و اطلاعات آنها استخراج شد، گفت: در حال حاضر اطلاعات ۴۰۰ هزار خودروی گران قیمت شناسایی شده و همکاران ما در سازمان امور مالیاتی مشغول محاسبه مالیات آنها هستند لذا سعی میکنیم تا مدت زمان یک تا ده روز آینده این مالیاتها را بر روی درگاه سازمان به اطلاع مالک این خودروها برسانیم و به نوعی مطالبه مالیات کنیم.
وی تاکید کرد: پرداخت مالیات از خودروهای گرانقیمت از سال گذشته تاکنون شتاب بیشتری گرفته، لذا از حدود ۲ هزار میلیارد تومان شناسایی مالیات خودروهای گرانقیمت در سال گذشته، تاکنون بالغ بر ۴۰۰ میلیارد تومان منابع وصول شده است و مابقی هم در حال عملیات وصول و اجراست که به زودی آنها هم وصول خواهد شد.
رئیس امور مالیاتی کل کشور ادامه داد: پیشبینی ما این است که درآمد مالیاتی خودروهای گرانقیمت در سال جاری بالغ بر ۴ هزار میلیارد تومان باشد. وی با بیان اینکه زمان و وصول مالیاتها پیرو اعلام سازمان امور مالیاتی است، گفت: البته ممکن است وصول این مالیات تا چند ماه به طول بینجامد.
در شرایطی که دولت تلاش دارد با توسعه پایههای مالیاتی، درآمدهای غیرنفتی خود را در این بستر افزایش دهد، موضوع مالیات از خودرو و خانههای لوکس از جمله هدف گذاریهایی است که در یکی دو سال اخیر، عمکرد غیرقابل قبولی داشته است. حال دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۲ از مالیات خودرو و خانه لوکس چشم پوشی نکرده و با تغییر کف و سقف نرخهای قبل، مالیات ستانی از لوکس سواران باز هم در دستور کار قرار داده است.
در حالی که در قانون بودجه امسال، خودروهای با قیمت بالای یک میلیارد تومان مشمول مالیات هستند، دولت برای سال آینده، این کف قیمتی را افزایش داده و به رقم یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان رسانده است. افزایش ۵۰۰ میلیون تومانی حداقل قیمت خودرو برای مالیات ستانی نشان میدهد، با توجه به رشد نرخ ارز و افزایش قیمت خودرو، خودروهای بالای یک میلیارد تومان بیشتر از گذشته شده است و حال دولت تصمیم گرفته است تا کف قیمتی را ۵۰۰ میلیون تومان بالا ببرد.
بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۲ نشان میدهد، در تبصره ۶، انواع خودروی سواری و وانت دو اتاق (کابین) دارای شماره انتظامی شخصی در اختیار مالکین اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی که قیمت روز خودروی آنها بیش از ۱.۵ میلیارد تومان است نسبت به مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات سالانه خودرو به نرخ یک درصد میشود؛ بنابراین، ماخذ محاسبه مالیات خودروی موضوع این بند قیمت روز انواع خودرو با توجه به تاریخ ساخت یا واردات آن و صرفا براساس مشخصات مالک خودرو مندرج در شناسنامه خودرو صادره توسط نیروی انتظامی (برگ سبز) به عنوان سند رسمی خودروست که توسط سازمان امور مالیاتی هرساله تا پایان فروردینماه تعیین و اعلام میشود.
ماخذ مذبور برای انواع خودرو که بعد از اعلام سازمان تولید یا وارد میشوند بلافاصله پس از تولید یا واردات آن توسط سازمان مزبور تعیین و اعلام خواهد شد؛ بنابراین، سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است مراتب را به نحو مقتضی به اطلاع اشخاص مشمول برساند.
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مکلفند مالیات سالانه مربوط به خودروهای تحت تملک خود و فرزندان کمتر از ۱۸ سال و محجور تحت تکفل را حداکثر تا پایان بهمنماه پرداخت کنند. ثبت نقل و انتقال خودروهایی که به موجب این بند برای آنها مالیات وضع شده است، قبل از پرداخت بدهی مالیاتی مورد انتقال شامل مالیات بر دارایی، نقل و انتقال قطعی و اجاره ممنوع است. متخلفین از حکم این بند در پرداخت مالیات متعلقه مسئولیت تضامنی دارند. همچنین به دولت اجازه داده میشود براساس پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه و متناسب با شرایط اقتصادی کشور، هر سه سال یک بار نسبت به کاهش یا افزایش قیمت پایه تعیین شده فوقالذکر اقدام و مراتب را ابلاغ کند.
بنابراین، درآمدی که دولت از محل مالیات بر انواع خودروهای سواری و وانت دو کابین دارای شماره انتظامی شخصی گرانقیمت پیشنهاد کرده ۷۰۷۰ میلیارد تومان است، در حالی که سال گذشته پیشبینی دولت از درآمدهای خود از این محل ۵۰۰۰ میلیارد تومان بود، ولی در عمل تا به امروز همچون سال ۱۴۰۰، محقق نشده است.