بین الملل تابناک: جزئیات نشست نظامی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و آمریکا در ریاض، واکنش آمریکا به سفر ابراهیم رئیسی به چین، دیدار و گفتوگوی بورل با وزیر خارجه عربستان درباره برجام، انتقاد تند بلینکن از تصمیم تلآویو برای گسترش شهرک سازیها و اعلام آمادگی انگلیس برای سرنگون کردن بالنهای چینی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
جزئیات نشست نظامی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و آمریکا در ریاض
یک مقام وزارت دفاع آمریکا درباره موضوعاتی که در دستور کار سفر هیأت آمریکایی برای شرکت در یک نشست ضدایرانی در ریاض قرار دارد، توضیحاتی داد.
پیش از این گزارش شده بود، هیأتی بلندپایه از دولت آمریکا برای شرکت در نشستهای کارگروه آمریکا و شورای همکاری خلیج [فارس] از روز ۱۳ تا ۱۶ فوریه (۲۳ بهمن تا ۲۶ بهمن) به عربستان سفر خواهد کرد.
سرپرستی هیأت آمریکا در این سفر را «رابرت مالی»، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، «کریستوفر لندبرگ»، نماینده ویژه موقت آمریکا در ائتلاف ضدداعش، «دانیل بنیام»، معاون دستیار وزیر خارجه آمریکا و «دانا استرول»، معاون دستیار وزیر دفاع آمریکا به عهده خواهند داشت.
پیش از این، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده بود جلسات کارگروهها بر بررسی سه موضوع تمرکز خواهد داشت: سامانه یکپارچه دفاع موشکی و هوایی، ایران و مبارزه با تروریسم.
«دانا استراول»، معاون دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور خاورمیانه، امروز دوشنبه در جریان یک نشست خبری مدعی شد که تمرکز نشست آمریکا-شورای همکاری خلیج [فارس] روی «مقابله با تهدیدهای ایران علیه عربستان سعودی، کشورهای خلیج [فارس] و آمریکاییهای مستقر در عراق و سوریه» است.
این مقام پنتاگون با تکرار ادعاهای ضدایرانی گفت: «ستیزهجویی ایران، موجد نگرانیهای جدی است. افزایش همکاریهای نظامی ایران و روسیه تبعاتی جدی برای امنیت در خاورمیانه دارد.»
او همچنین مدعی شد: «ما شاهد هیچ تغییری در تمایل یا فعالیت ایران در زمینه انتقال سلاح به حوثیها نبودهایم. ما حوثیها را بازیگران خوشنیتی برای تمدید آتشبس ندیدهام؛ ضمن آنکه آنها حرکتهای اصیلی در زمینه روند سیاسی انجام ندادهاند.»
او همچنین با تکرار ادعاهای تکذیبشده در خصوص ارسال سلاح از اوکراین مدعی شد که خطر اقدام ایران این است که تهران میتواند نحوه استفاده از این سلاحها را در اوکراین ببیند و بعداً با ایجاد بهبودهایی در آن سلاحها از آنها علیه عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیج [فارس] استفاده کند.
استراول همچنین مدعی شد که نیروهای آمریکا در عراق و سوریه «تحت تهدید مستمر» از جانب گروههای متحد ایران قرار دارند.
«برادلی کوپر»، از مقامهای ارتش آمریکا که در نشست خبری امروز در کنار استراولی حاضر بود گفت: همکاری آمریکا و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج [فارس] به توقیف سلاحهای ارسالی از ایران منجر شده است.
واکنش آمریکا به سفر ابراهیم رئیسی به چین
«ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا روز گذشته (دوشنبه) در کنفرانس خبری در خصوص سفر «سیدابراهیم رئیسی» رئیسجمهور ایران به چین واکنش نشان داد.
روز دوشنبه به وقت محلی، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکادر پاسخ به سوالی در واکنش به آغاز دیدار رسمی رئیسی رییس جمهوری اسلامی ایران از چین به رغم آنکه گفت درباره اهداف این سفر صحبتی نمی کند و آن را به طرفین واگذار کرد اما با تکرار ادعاهای واشنگتن افزود: چندی پیش آمریکا تلاشی هماهنگ برای تعامل با چین در مورد برنامه هسته ای ایران انجام داد، زیرا ما آن را چالشی برای هر دو کشور می دانیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: روابط دوجانبه ما با چین پیچیده است. این پیچیده ترین و احتمالاً مهمترین رابطه دوجانبه ما با هر کشوری است. این رابطه جنبه های مختلفی دارد که در درجه اول رقابتی است. جنبه هایی وجود دارد که بالقوه متعارض هستند، به همین دلیل است که ما بر حفظ خطوط ارتباطی با چین باز تمرکز کردیم.
ند پرایس ادعا کرد، اما موضوعاتی وجود دارند که ظرفیت همکاری میان آمریکا و چین داشته و دو کشور در این زمینه منافع مشترک دارند. در مورد ایران، همکاری با چین در چارچوب ۱+۵ دقیقاً به این دلیل بود که برنامه هسته ای ایران چالشی برای آمریکا و چین است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد، ایران برای سیستم بین المللی چالشهای دیگری نیز ایجاد می کند که بر چین نیز تاثیر می گذارند. این چالشهای ایران، آمریکا را نیز شدت نگران میکند.
این مقام دولت بایدن در راستای سیاست های ایران هراسی و چین هراسی خود مدعی شد: هر کشوری باید ماهیت رابطه خود با چین را تعیین کند. اما وقتی صحبت از ایران به میان میآید، ما معتقدیم مهم است که سایر جهان اعلام کند که پیشرفتهای هستهای ایران، تلاشهای این کشور برای صدور تروریسم و تاثیر گذاری بد در سراسر منطقه وفراتر از آن، مورد قبول نیست و جهان از آن حمایت نمی کند.
دیدار و گفتوگوی بورل با وزیر خارجه عربستان درباره برجام
یک رسانه عربستان سعودی، امروز دوشنبه از دیدار و گفتوگوی وزیر خارجه این کشور با «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره برجام خبر داده است.
پایگاه سعودیگزت نوشته فیصل بنفرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی امروز دوشنبه در حاشیه یک سفر رسمی به مقر اتحادیه اروپا در بروکسل با بورل دیدار کرد.
مقامهای دو طرف در این دیدار به بررسی روابط میان عربستان سعودی و اتحادیه اروپا و روشهای تقویت آن در تمامی حوزههای همکاری پرداختند.
این روزنامه نوشته است: بورل و بنفرحان علاوه بر این در خصوص برنامه هستهای ایران و مذاکرات بینالمللی در خصوص آن گفتوگو کرده و آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی و تلاشهای بینالمللی در این زمینه را مورد بررسی قرار دادند.
انتقاد تند بلینکن از تصمیم تلآویو برای گسترش شهرک سازی ها
به دنبال تصمیم تلآویو برای مشروعیتبخشی به ۹ شهرک کرانه باختری، وزیر خارجه آمریکا به شدت از این تصمیم انتقاد کرد و هشدار داد، این اقدام تلآویو میتواند در پی خشونتهای اخیر، موجب تشدید تنش با فلسطینیها شود.
به نوشته روزنامه فرامنطقهای رای الیوم، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در بیانیهای به شدت از تصمیم دولت رژیم صهیونیستی برای مشروعیتبخشی به ۹ شهرک واقع در کرانه باختری انتقاد کرد و هشدار داد که این اقدام میتواند موجب تشدید تنش با فلسطینیها شود.
بلینکن در این بیانیه اظهار کرد: ما به شدت نگران تصمیم اسرائیل برای مشروعیتبخشی به ۹ شهرک واقع در کرانه باختری و گزارشها از قصد آن برای احداث ۱۰ هزار واحد مسکونی هستیم.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت: ما همانند دولتهای دموکرات و جمهوریخواه گذشته به شدت با این تصمیمات یکجانبه که تنشها را تشدید کرده و افقهای راکار تشکیل دو کشور از راه مذاکره را تضعیف میکند، مخالفت میکنیم.
او در ادامه بیانیه خود تاکید کرد: هر آنچه ما را از رویکرد دو کشور برای دو ملت دور کند، در بلند مدت به امنیت اسرائیل و هویت آن به عنوان یک "کشور یهودی دموکرات" و دیدگاه ما درباره اقدامات مشابه برای امنیت، آزادی، شکوفایی و عزت برای اسرائیلیها و فلسطینیها ضربه میزند.
این انتقاد شدید در چارچوبی دیپلماتیک بیان شد؛ اما نکته قابل توجه این است که در بیانیهای از طرف بلینکن و نه اظهارات سخنگوی او منتشر شد.
این موضعگیری بلینکن پس از آن بود که کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی حکمی را برای مشروعیتبخشی به ۹ شهرک در کرانه باختری در پاسخ به آنچه "حملات تروریستی خونین در قدس" میخواند، صادر کرد.
در ادامه بیانیه روز یکشنبه تلآویو آمده است، علاوه بر این حکم، شورای عالی برنامهریزی در مدیریت مدنی طی روزهای آتی برای موافقت با احداث واحدهای جدید در شهرکهای موجود در یهودا و سامره تشکیل جلسه خواهد داد.
حدود ۴۷۵ هزار شهرکنشین در میان بیش از ۲.۸ میلیون فلسطینی در داخل کانونهایی در کرانه باختری که در قوانین بینالمللی به رسمیت شناخته نمیشوند، اقامت دارند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد که کابینهاش قصد دارد، پیشنویس قانونی مبنی بر سلب کارتهای شناسایی اسرائیلی از "تروریستها" و اخراج آنها را به کنست ارائه کند. در صورت تصویب قانون یاد شده، این اقدامات در مورد فلسطینیهایی که تابعیت اسرائیلی دارند و فلسطینیهایی که در قدس شرقی اقامت دارند، اجرا خواهند شد.
این اظهارات نتانیاهو در چارچوب افزایش خشونت میان دو طرف فلسطینی و اسرائیلی مطرح شد.
طبق گزارش خبرگزاری فرانسه، از آغاز سال جاری میلادی خشونت و درگیریها میان دو طرف فلسطینی و اسرائیلی موجب به شهادت رسیدن ۴۷ فلسطینی از جمله تعدادی کودک شد.
اعلام آمادگی انگلیس برای سرنگون کردن بالن های چینی
«ریشی سوناک» نخست وزیر انگلیس روز دوشنبه گفت که نیروهای انگلیس آماده سرنگونی بالنهای جاسوسی چین بر فراز حریم هوایی انگلیس هستند.
نخست وزیر انگلیس در ادامه سخنانش گفت که دولت این کشور هر چه لازم باشد برای امن نگه داشتن انگلیس انجام خواهد داد.
این اظهارات پس از آن مطرح میشود که ادعاهایی مطرح شده که بالونهای اطلاعاتی چین ممکن است در حال جاسوسی بر فراز انگلیس باشند.
سوناک در همین مورد گفت: «مردم باید اطمینان یابند که انگلیس تمام قابلیتها برای پاسخ دادن به تهدیدات از هوا را دارد.»
نخست وزیر انگلیس گفت به «بن والاس» وزیر دفاع انگلیس دستور داده شده تا به بازبینی امنیتی در این زمینه بپردازد.
وی افزود: دولت انگلیس در تماس دائمی با متحدان خود بوده و تمامی اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
سوناک گفت: «ما چیزی به نام نیروهای واکنش سریع داریم که شامل جنگندههای تایفون بوده که تمام هفت روزه هفته و در 24 ساعت آمادگی محافظت از حریم هوایی ما را دارند که به طور قابل توجهی مهم است.»