به گزارش تابناک اقتصادی؛ مدیرکل دیپلماسی اقتصاد مقاومتی، پایش و مقابله با تحریم وزارت امورخارجه در میزگردی از پیشهمایش «پیشرانهای اقتصادی؛ فرصتی برای توسعه ملی» به آسیبشناسی صنعت ایران پرداخت و گفت: من دانشجوی اقتصاد و بازاری زاده هستم و کاملا رنج تولید را درک میکنم. ما کشورهایی را می بینیم که یک زمانی همتراز ما بودند؛ اما اکنون آماری بهتری دارند. در زمان کارداری بنده در ترکیه شاهد بودم که زمانی کسی با لیر کار نمیکرد و ساختار اقتصاد این کشور در حال فروپاشی بود، ولی مردم لیر را پرچم کشور خود دانستند و دلار خود را به لیر تبدیل کردند.
علی چگنی، با تاکید بر اینکه در کشور ترکیه، هیچ سرمایه دار و کارآفرینی پول خود را به خارج از کشور بیرون نبرده است، گفت: رویکرد حمایت از بخش خصوصی و پیشران های اقتصادی در کشورهای دیگر عملی شده و از قانون و لایحه مدت زیادی است که عبور کردهاند. در این کشور گوش شنوا برای پذیرفتن صحبتهای بخش خصوصی وجود دارد. ما به عنوان بخش دولتی کاردار بخش خصوصی هستیم. رهبر انقلاب فرمودند که اقتصاد را مردمی کنید. دولت نباید مانعی در کار تولید باشد و ما به یک مفاهمه ملی در این خصوص نیاز داریم. علاوه بر کرهجنوبی، کشورهای آفریقایی هم سراغ پیشرانهای اقتصادی رفتهاند. ما دیگر نمیتوانیم اقتصاد کشوری مثل آفریقای جنوبی را نادیده بگیریم. ۱۹۷۹ حجم اقتصاد هند و ایران برابر بود، ولی هم اکنون صحبت از ۵ تریلیون دلار است.
به گفته چگنی، نقش پیشرانهای اقتصادی در جهت رسیدن به چنین جایگاهی پر رنگ بود و درحال حاضر ادعای اقتصاد سوم جهان را دارند. شاید الگوی چین، هند، ترکیه، کرهجنوبی و ... تماما به درد ما نخورد؛ اما نقشه راهی را برای ما مشخص میکنند. ما باید بویرمندی را در کشور ایجاد کنیم که در کشور پیشران اقتصادی داریم. ما پیشرانان قوی و فوق العادهای داریم و باید قبول کنیم. بخشهای اقتصادی کشور همگرایی لازم را ندارند و همدیگر را نمیشناسند. مجمع کارآفرینان ایران باید گسلهای ایجاد شده را درمان کند و بداند که راهحل داخلی دارد.
علایی طباطبایی، معاون ارتقای کسب و کارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت نیز در ادامه درباره تجارب جهانی در مواجهه با پیشرانهای اقتصاد مولد اظهار کرد: راه ورود به بازارهای جدید، جز از طریق حمایت از پیشرانهای اقتصادی نیست. ما الان در سازمان توسعه تجارت خلا چنین استراتژیهایی را حس میکنیم. اگر بتوان این پدیده را درست تبیین کنیم، به نتایجی برای برون رفت از وضعیت کنونی دست خواهیم یافت.
وی ادامه داد: هم اکنون محصولات پایه معدنی، نفتی و کشاورزی عمده صادرات کشور را تشکیل میدهند. آیا توانمندی کشور همین مقدار است؟ بنده معتقدم که در حوزههای بسیاری حرف برای گفتن داریم و صنعت داخلی کارآمدی داریم؛ اما در بحثهای پیرامون صادرات اصلا مناسب عمل نکردیم. رویکرد ما فعال نیست و صادرات ما را افراد طبق ویلویت خود شکل میدهد.
بیشتر بخوانید
به گفته این صاحب نظر اقتصادی، همگرایی در بخش صنعت وجود ندارد و نه تنها همگرایی نداریم، بلکه واگرا عمل میکنیم. من هیچ صنفی را تاکنون ندیدم که برنامه ثابت برای صادرات داشته باشند. راهبرد کشورهایی همچون کرهجنوبی و ژاپن این است که هیچ شرکت صادرکنندهای حق ورود به بازارهای جهانی را ندارد و باید با برند مشخص حضور پیدا کرد.
به گفته وی، شرکتهای متعددی در حوزه خودروسازی در کرهجنوبی وجود دارد اما تنها دو شرکت پیشرو هستند زیرا استراتژی مشخص را پیروی میکنند. ما چقدر باید هزینه دهیم تا درک کنیم که جمعی حرکت کنیم. در برخی از حوزهها اگر بخواهیم از ابتدا شروع کنیم، باید در نقطه زیر صفر قرار گیریم. بسیاری از رویدادهای نمایشگاهی داخل کشور هم حتی همگرایی تولیدکنندگان را شاهد نیستیم. تا زمانی که این مسائل حل نشود، بخشهای بعدی نیز توفیقی حاصل نخواهند کرد.
در آغاز این میزگرد حمید پاداش، معاون هماهنگی اقتصادی و زیربنایی معاون اول رئیس جمهور، به بیان نکاتی درباره شرایط کنونی پیشرانهای اقتصادی کشور پرداخت و گفت: چگونه گروههای کسب و کاری با تاکید بر گروههای کسب و کار خانوادگی میتوانند به رشد و توسعه اقتصاد کشور کمک کنند؟ این پرسش مهمی است و واقعیت این است که ما در بحث پیشران نمیتوانیم، صرف به بحث و موضوع اشتغال توجه کنیم، اشتغال سرریز بحث پیشران است و پیشرانها در واقع چتر حمایتی بر کسبوکارهای کوچکتر و صنایع کوچک بوده و این نکته مهمی است. پیشرانهای اقتصادی باید و میتوانند آینده اقتصاد ایران را بدون دولت پیش ببرند و دولتها تنها نقش تسهیلساز را بر عهده داشته باشد. به این موضوع که چگونه پشرانها میتوانند توسعه اقتصاد را بدون دولت پیش ببرند، باید بیش از این پرداخته شود.