بین الملل تابناک: چهارصد و بیست و نه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
فرحان حق معاون سخنگوی سازمان ملل روز چهارشنبه به وقت محلی به خبرنگاران در نیویورک گفت: ما این گزارش ها را دیده ایم و همچنین از بیانیه های مقامات روس و اوکراینی که در این زمینه منتشر شده است، آگاهی داریم.
معاون سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد: سازمان ملل در موقعیتی قرار ندارد که این گزارش ها را تایید کند.
فرحان حق در عین حال تاکید کرد: ما باز هم موضع خود را تکرار می کنیم و قویا از همه طرف ها می خواهیم از هرگونه لفاظی یا اقداماتی که منجر به تشدید درگیری ها می شود، خودداری کنند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین روز چهارشنبه اعلام کرد که شب گذشته کییف با انجام حمله پهپادی به کاخ کرملین قصد جان ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه کرده بود.
در این بیانیه آمده است: در نتیجه سقوط پهپادها و پراکندگی اجزای آنها در محدوده کاخ کرملین تلفات یا خسارتی به همراه نداشت.
دفتر مطبوعاتی رئیس جمهوری روسیه اعلام کرد که در زمان این حمله پوتین در کاخ کرملین حضور نداشته است. در همین حال دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین گفت که رژه سالگرد روز پیروزی در نهم ماه مه در میدان سرخ مسکو امسال طبق برنامه انجام میشود.
شهردار مسکو نیز اعلام کرد که ممنوعیت پرواز برای پهپادها در شهر اعلام شده به غیر از آنهایی که با تصمیم مقامهای دولتی اجازه پرواز میگیرند. وی گفت این تصمیم برای جلوگیری از استفاده بدون مجوز پهپاد اتخاذ شده اما هیچ اشارهای به حمله شب گذشته به کاخ کرملین نداشت.
بر اساس گزارش اسپوتنیک، پوتین در حال حاضر در اقامتگاه ریاست جمهوری در نوو- اوگاریاوو در غرب پایتخت حضور دارد. کاخ کرملین همچنین اعلام کرد که در واکنش به حمله پهپادی به اقامتگاه رئیس جمهوری، روسیه حق تلافی در هر جا که لازم باشد را برای خود محفوظ میداند.
طبق اعلام کاخ کرملین، روسیه این را یک اقدام تروریستی از پیش برنامهریزی شده و سوقصد به جان رئیس جمهور میداند. این حادثه پیش از رژه روز پیروزی در نهم ماه مه انجام شد که مهمانان خارجی قرار است در آن حاضر باشند.
بنیانگذار گروه شبه نظامی «واگنر» با بیان اینکه حمله نیروهای مسلح اوکراین در عمل آغاز شده است، گفت: مرحله فعال این عملیات ممکن است در روزهای آینده آغاز شود.
یوگنی پریگوژین روز چهارشنبه با انتشار پیامی در تلگرام، اعلام کرد: معتقدم که حمله ارتش اوکراین اساساً آغاز شده است و مرحله فعال آن در روزهای آینده خواهد بود.
گروه واگنر یا ارتش خصوصی واگنر یک گروه شبه نظامی یا شرکت نظامی خصوصی با وابستگی غیر مستقیم به ارتش روسیه است که با استخدام داوطلب در جنگهای نیابتی مشارکت میکند.
در ۲۵ آوریل، نیویورک تایمز با استناد به اسناد افشا شده پنتاگون گزارش داد که نیروهای اوکراینی برای ماه می یک حمله متقابل در جهت جنوب را برنامهریزی کرده اند.
پیش از این، پریگوژین اطمینان داشت که ضدحمله اوکراین قبل از ۱۵ می آغاز خواهد شد.
بر اساس اعلام وزارت دفاع انگلیس، جتهای نیروی هوایی مستقر در اسکاتلند برای رهگیری جنگنده موسوم به Tu-۱۴۲ روسیه به پرواز درآمدند.
جنگنده روسیه طبق ادعای وزارت دفاع انگلیس از زاویه شمال شرق وارد حریم هوایی بین المللی دریای نروژ و اقیانوس اطلس شمالی شد و جت هایی نیروی هوایی انگلیس برای رهگیری، از پایگاه لوسیموث به پرواز درآمدند.
بر اساس اعلام وزارت دفاع انگلیس، جنگنده روسیه وارد حریم هوایی انگلیس نشده بود، با حال جتهای نروژی F-۳۵A نیز در چارچوب برنامه مشترک دفاعی ناتو، به پرواز درآمدند تا بر این عملیات نظارت کنند.
«دیمیتری مدودف» معاون شورای امنیت ملی روسیه روز چهارشنبه گفت که پس از حمله تروریستی امروز، هیچ گزینهای جز حذف فیزیکی زلنسکی و دار و دستهاش وجود ندارد».
وی در ادامه سخنانش گفت: «دیگر حتی اقدام زلنسکی برای امضای تسلیم بی قید و شرط نیز لازم نیست».
همچنین «ویاچسلاو ولودین» رئیس دومای روسیه روز چهارشنبه گفت که اقدام تروریستی علیه «ولادیمیر پوتین»، حمله به روسیه به شمار میآید.
وی گفت که «ولودمیر زلنسکی» دستور انجام حمله تروریستی علیه پوتین را صادر کرده و رژیم کییف باید به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شود.
«ویاچسلاو ولودین» رئیس دومای روسیه روز چهارشنبه گفت که اقدام تروریستی علیه «ولادیمیر پوتین»، حمله به روسیه به شمار میآید.
وی گفت که «ولودمیر زلنسکی» دستور انجام حمله تروریستی علیه پوتین را صادر کرده و رژیم کییف باید به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شود.
ولودین گفت: «رژیم اوکراین همانند القاعده، جبهة النصرة و داعش خطرناک بوده و امنیت روسیه، اروپا و کل جهان را تهدید میکند».
وی با اشاره به اقدام کشورهای غربی در ارسال تسلیحات به اوکراین گفت: «سیاستمداران غربی که در حال ارسال سلاح به اوکراین بوده باید بدانند که نه تنها حامی فعالیتهای تروریستی رژیم اوکراین بوده بلکه شریک مستقیم در این فعالیتها هستند».
«سائولی نینیستو» رئیس جمهور فنلاند خبر داد که این کشور قصد ندارد به ارسال جنگنده به اوکراین بپردازد.
وی در سخنانی تاکید کرد: «فنلاند هیچگونه قصدی برای ارسال جنگندههای خود به اوکراین تا زمانی که جایگزینی برای آنها دریافت نکند، ندارد».
خنثی شدن ترور پوتین در کاخ کرملین توسط پهپادهای اوکراینی
کرملین اعلام کرد: در نتیجه اقدامات بموقع استفاده از سیستمهای جنگ الکترونیکی، دو پهپاد که سعی در حمله به کاخ کرملین داشتند، خنثی شدند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، کرملین اعلام کرد این حمله پهپادی با هدف ترور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه بوده است.
هیچ تلفات و خساراتی در نتیجه این حمله پهپادی و سقوط بقایای این پهپاد در محوطه کرملین گزارش نشده است.
کاخ ریاست جمهوری روسیه همچنین اعلام کرد: روسیه این حمله علیه کرملین را اقدام تروریستی برنامه ریزی شده میداند.
به دنبال وقوع این حادثه، سرگئی سوبیانین، شهردار مسکو امروز (چهارشنبه) اعلام کرد، ممنوعیت استفاده از پهپادها در این شهر از امروز اجرایی میشود. او در تلگرام نوشت: تصمیم گرفتیم تا ممنوعیت استفاده از پهپادها در شهر مسکو را که از امروز اجرایی میشود، ارائه دهیم و موارد استثنا برای استفاده از پهپادها با تصمیم مقامهاست.
کرملین همچنین اعلام کرد: سه شنبه شب اوکراین تلاش کرد تا محل اقامت ریاست جمهوری روسیه را هدف حمله پهپادی قرار دهد که در نتیجه این اقدام تروریستی، پوتین آسیبی ندید. برنامه کاری پوتین تغییری نکرده و همچون گذشته ادامه دارد.
کرملین همچنین اعلام کرد: روسیه این حق را برای خود محفوظ میداند که اقدامی تلافی جویانه علیه تلاشهای کییف در حمله به کرملین انجام دهد.
دو شهروند کانادایی همراه نیروهای اوکراین در باخموت کشته شدند
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت، ایالات متحده، ارتش اوکراین را برای عملیات بعدی تهاجمی یا دفاعی مجهز کرده و آموزش داده، اما بعید است این جنگ در سال ۲۰۲۳ برنده مشخصی داشته باشد.
به گزارش ایسنا، ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در پاسخ به سوالی مبنی بر وعدههای ضدحمله اوکراین به نشریه آمریکایی "فارن افِرز" گفت: طی چند ماه اخیر ایالات متحده و شرکای اروپایی ناتو به ارتش اوکراین آموزش دادهاند و آنها را با حدود ۹ تیپ به تسلیحات ترکیبی، زرهی، نیروهای پیاده نظام و همچنین تعدادی پیاده نظام سبک مجهز کردهاند.
وی افزود: نیروهای کییف اکنون توانایی حمله دارند و میتوانند عملیاتهای تهاجمی انجام دهند. آنها قابلیت دفاع دارند و به طرز چشمگیری نسبت به یک سال گذشته پیشرفت کردهاند. این نیروها برنامهها و هماهنگیهای زیادی دارند و اگر بخواهند عملیات تهاجمی انجام دهند، همه این موارد بهکارشان میآید.
البته ژنرال میلی در ادامه این اظهارات که توسط پادکستی از نشریه مذکور منتشر شده، تصریح کرد: اگر اوکراینیها حمله کنند، هر چیزی از فروپاشی جبهه روسیه گرفته تا کسب هیچگونه موفقیتی ممکن است رخ دهد.
وی در این راستا بیان کرد: من به احتمال دستیابی هر یک از طرفها به اهداف سیاسیشان فکر میکنم. به نظرم این موضوع بسیار دشوار و چالش برانگیز خواهد بود و صادقانه بگویم، فکر نمیکنم که این احتمال در سال جاری اتفاق بیفتد.
مارک میلی در ادامه با اشاره به عملکرد روسیه در این جنگ مدعی شد: ارتش روسیه ۲۵۰ هزار تلفات داشته است و ارتش، جامعه و اقتصاد این کشور بهشدت تحت تاثیر این درگیری قرار گرفتهاند. روسیه به "هیچ اهدافی" در اوکراین دست نیافته است. همچنین افراد منطقی در مسکو طی یک ماه یا یک یا دو سال متقاعد خواهند شد که مذاکره را آغاز کنند، زیرا متوجه خواهند شد که پیروز نمیشوند.
این ژنرال آمریکایی در بخش دیگری از این پادکست به دغدغههای مربوط به چین پرداخت و گفت: ایالات متحده هر آنچه میتواند، باید انجام دهد تا اطمینان حاصل کند که روسیه و چین ائتلاف نظامی استراتژیک تشکیل نمیدهند.
او گفت: بر خلاف دوران جنگ سرد، اکنون سه قدرت در جهان وجود دارد؛ آمریکا، چین و روسیه. هر سه این کشورها از پتانسیل و قدرت چشمگیری در اقتصاد و البته ارتششان برخوردارند و هر سه آنها زرادخانههای هستهای قابل توجهی دارند. بنابراین آمریکا "قدرتمندترین" است اما روسیه و چین هم کاملا در این زمینهها قدرتمند هستند. من فکر میکنم ایالات متحده هر آنچه میتواند، باید انجام دهد تا اطمینان حاصل کند که روسیه و چین ائتلاف نظامی استراتژیک تشکیل نمیدهند.
وی در پایان سطح روابط نظامی کنونی مسکو و پکن را کماهمیت دانست و آن را بسیار بسیار محدود توصیف کرد و افزود: روسیه و چین هر دو نسبت به توانایی ارتش آمریکا آگاهند و نمیخواهند درگیری مستقیمی با واشنگتن ایجاد کنند؛ اما به نظر من، وجود سه کشور پیچیدهتر از دو کشور خواهد شد؛ دو کشور منظورم دوران جنگ سرد و روابط میان اتحاد جماهیر شوروی و آمریکاست. قبلا جهان دو قطبی بود؛ هرچند اذعان میکنم که قدرتهای دیگری نیز وجود داشتند، امروزه ما در یک جهان سه قطبی هستیم و در نتیجه این موقعیت پیچیدهتر از زمان قبل و همچنین کنترل این روابط بسیار دشوار است.