به مناسبت سالروز تشکیل شورای نگهبان

مردم پشتوانه تصمیمات شورای نگهبان باشند / یک نهاد برای بررسی اثرگذاری قوانین ایجاد شود / شورای نگهبان اقناع اشخاص را مهم بداند 

امروز سالگرد تاسیس شورای نگهبان است؛ نهادی که به پاسداری از شرع مقدس و قانون اساسی می‌پردازد و در تعامل با مجلس تطبیق قوانین با دو مولفه مذکور (شرع مقدس و قانون اساسی) را بر عهده دارد. در همین زمینه، برخی نمایندگان مجلس در گفت‌وگو با تابناک، به تشریح اهمیت این نهاد، رویه و ... پرداختند.
کد خبر: ۱۱۸۳۶۶۴
|
۲۶ تير ۱۴۰۲ - ۱۷:۵۵ 17 July 2023
|
5873 بازدید
|

شورای نگهبان - ویکی شیعه

به گزاش تابناک، امروز دوشنبه (۲۶ تیر ۱۴۰۲) چهل و دومین سالگرد تاسیس شورای نگهبان است. این نهاد وظیفه پاسداری از شرع مقدس و قانون اساسی کشور را بر عهده دارد. همچنین در تعامل با مجلس موظف به تطبیق قانون تصویب شده با قانون اساسی و قوانین شرعی اسلام است.  

در ۳۰ بهمن سال ۱۳۵۸، شش فقیه شورای نگهبان از سوی حضرت امام (ره) تعیین شدند. یک سال بعد یعنی در ۲۶ تیر سال ۱۳۵۹ مجلس شورای اسلامی نیز با رای به حقوقدانان اعضای این نهاد را تکمیل کردند. در حقیقت اراده ولی فقیه با تعیین فقها و اراده نمایندگان مردم با تعیین حقوقدانان معرفی شده از طرف رئیس قوه قضائیه به تشکیل شورای نگهبان در ۲۶ تیر ۱۳۵۹ منجر شد. در حال حاضر  ۲۲ فقیه جامع‌الشرایط و ۳۰ حقوقدان در شورای نگهبان عضویت دارند.

عملکرد شورای نگهبان چطور است؟

کاظم موسوی، نایب رئیس دوم کمیسیون اقتصادی مجلس، درباره اهمیت تشکیل شورای نگهبان به تابناک گفت: شورای نگهبان، یکی از نهادهای بسیار مهم نظارتی در کشور به شمار می‌آید که با دستور مقام معظم رهبری تشکیل شده است؛ نهادی که درباره صلاحیت یا عدم صلاحیت افراد در انتخابات اظهارنظر می‌کند.

او درباره عملکرد این نهاد توضیح داد: شورای نگهبان به بررسی صحت‌سنجی مصوبات مجلس به لحاظ قانون و شرعی می‌پردازد و اگر نیاز به اعاده مصوبه به مجلس باشد، این موضوع را پیگیری می‌کند. عملکرد اعضای این نهاد تاکنون مناسب بوده و ایرادی بر آن وارد نیست.

موسوی در تشریح روند این شورا گفت: تاکید بر ولایتمداری، التزام عملی به اسلام، فسادتیزی و مبارزه با مافیا از جمله اقداماتی است که در شورای نگهبان دنبال می‌شود. روند این شورا نیاز به اصلاح ندارد و هر تصمیمی قرار باشد در این زمنیه گرفته شود، باید در راستای تحول و حرکت روبه جلو باشد.

وظایف شورای نگهبان کافی نیست

لطف‌الله سیاه‌کلی، عضو کمیسیون صنایع و معادن، در گفت‌وگو با تابناک به اهمیت فعالیت شورای نگهبان پرداخت و گفت: بر اساس قانون اساسی، شورای نگهبان، مسئولیت تفسیر و انطباق قوانین مجلس با شرع و قانون دارد؛ امری الزام‌آور که در همه دنیا وجود دارد.

او افزود: یک قانون در مجلس با رای اکثریت به تصویب می‌رسد؛ بنابراین، احتمال بروز خطا افزایش پیدا می‌کند. به این ترتیب، وجود شورای نگهبان در این زمینه برای نظارت دقیق‌تر اتفاق مثبتی تلقی می‌شود.

سیاهکلی ادامه داد: این نهاد تخصصی به قوانین نگاه می‌کند و انصافا ایراداتی را که تاکنون بر مصوبات مجلس گرفته، کاملا درست بوده است؛ اما اینکه صرفا شورای نگهبان به تطبیق مصوبه‌ها با قانون و شرع مقدس بپردازد، کافی نیست.

این نماینده مجلس در این باره افزود: باید نهادی باشد تا اثرگذاری و صحت قانون را بررسی کند. بارها اتفاق افتاده که یک قانون مصوب شده و حتی به مرحله اجرا رسیده، ولی به دلیل نبود نهادی برای بررسی اثرگذاری آن قانون پس از چند سال پیامدهای آن بروز پیدا کرده است؛ فرایندی که اصلاح آن ده سال طول می‌کشد.

شورای نگهبان اقناع اشخاص را مهم بداند 

محسن پیرهادی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، در یادداشتی به نقش و جایگاه شورای نگهبان در کشور پرداخت و گفت: در سالروز تأسیس شورای نگهبان، باید یاد و نام امام راحل و عظیم‌الشأن را گرامی بداریم و به روح ملکوتی معمار کبیر انقلاب اسلامی، درود بفرستیم که اگر نبود، دغدغه‌های شرعی و قانونی، جایی در اداره کشور نداشت.

شورای نگهبان همواره از جانب دشمن مورد حمله و هجمه بوده و هست که البته طبیعی بوده و دور از انتظار نیست؛ مجموعه‌ای که دغدغه دینی و قانونی دارد برای تمدن دین‌ستیز غربی حتما غیرقابل تحمل است؛ اما در داخل نیز گاهی این مجموعه مهم، مورد نقد یا حتی تخطئه قرار می‌گیرد.

گاهی این تخریب‌ها منشأ نفسانی دارد و به‌ واسطه رد یا عدم احراز صلاحیت یا عدم انطباق قوانین با شرع و قانون اساسی است و گاهی نقدها و گلایه‌هایی ـ که شاید هم بحق باشد ـ وجود دارد که خوب است بررسی و بازنگری شود.

شورای نگهبان برای همراه‌سازی مردم و مسئولان، باید با ظرافت و در حدود اختیاراتی که دارد، اقناع اشخاص را مهم بداند تا با مقبولیت روزافزونی که کسب می‌کند، بتواند پشتوانه محکمی برای تصمیم‌های مهمش در بزنگاه‌ها داشته باشد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳۹
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۴۰
هادی
|
United States of America
|
۱۸:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
کسی با وجودنهادی بنام شورای نکهبان مخالف نیست که مشابه این نهاد دربسیاری کشورها وجوددارد. صحبت برسر این است که این شورا از فلسفه وجودی و غرض از تشکلیش فاصله بسیار یافته است. در این مورد سیاسیون بسیار گفته اند واینجا دریک کامنت جای بحثش نیست. فقط برای مشخص شدن مطلب عارض بهتر است به مشروح مذاکرات مجلس تدوین قانون اساسی مراجعه شود تا مشخص شود این شورا با چه هدفی تشکیل شد و اکنون عملکردش چگونه شده است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
مردم پشتوانه تصمیمات شورای نگهبان باشند????????

از زمین به آسمون میباره؟
ناشناس
|
United States of America
|
۱۸:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
هرچندنکات جالب در موردعملکرد شورای نگهبان بسیاراست ولی یکی از بسیارش هم این است که فقهای این شورا که تایید صلاحیت کاندیداهای مجلس خبرگان راهم برعهده دارند خودشان هم همزمان کاندید این مجلس هستند یعنی خودشان صلاحیت خودرا تایید ودر انتخاباتی که اختیارات کامل نظارت انرا برعهده دارند شرکت میکنند. مثل اینکه در مسابقه ای یکی ازطرفین مسابقه همزمان داور مسابقه هم باشد.
ناشناس
|
Switzerland
|
۱۸:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
اعضای شورای نگهبلن به شدت پیر هستند!
ناشناس
|
Canada
|
۱۸:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
با توجه به نزدیک شدن انتخابات :
طبق قانون اساسی ایران شورای نگهبان متشکل از شش فقیه اسلامی (عالم به احکام اسلامی)، «آگاه از مسائل روز» به انتخاب رهبر ایران و شش حقوقدان مسلمان و «متخصص» در بخشهای مختلف قانون، توسط رئیس قوه قضاییه (که به نوبه خود، توسط رهبری نیز منصوب می‌شود)
این شورا نمایندگان مجلس را تائید صلاحیت میکند
قوانینی که نمایندگان مجلس می گذرانند نیز بایستی توسط این شورا تایید بشود.
مجلس خبرگان متشکل از ۸۸ مجتهد است که از لیست نامزدهای کاملاً تأیید شده توسط شورای نگهبان و با رأی مستقیم مردم برای دوره‌های هشت ساله انتخاب می‌شوند
و این نمایندگان رهبر را تایید میکنند
لذا شرکت در انتخابات واجب شرعی است
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۷
به هیچ وجه واجب شرعی نیست.. فتوا از خودت میدهی.. کدام مرجع تقلید ای را گفته...
ناشناس
|
Romania
|
۱۹:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
آیا مسئول بررسی و انتشار نظرات در سایت تابناک تغییر کرده است؟
یا خدای ناکرده بیمار شده
یا خدای خدای ناکرده بازداشت شده
یا اینکه سیاست های انتشار نظرات در تابناک طی چند روز گذشته، به روز شده است

اگر چنین نیست چرا نظرات من راهی به انتشار پیدا نمی کنند؟

نظرات من در محدوده ای خاص (بیشتر تحلیل اطلاعاتی و کمتر حقوقی) با امضای "حق تعدیل و سانسور برای تابناک محفوظ است" تولید و سابق بر این بدون مشکل خاصی، در تابناک منتشر میشدند.

حق تعدیل و سانسور برای تابناک محفوظ است
رضا اهوازی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
واقعاً فلسفه تشکیل شورای نگهبان این بوده کهمردم از تصمیماتش حمایت کنن؟
ناشناس
|
Canada
|
۱۹:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
خیلی هوشمندانه شورای نگهبان جهت حفظ سیستم طراحی و تاسیس شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
مدیریت داخلی و آین تامه های شورای نگهبان به گونه ای است که صلاحیت داوطلبان به جای اینکه براساس مستندات قانونی قضاوت شود بر اساس رای گیری از اعضاست که این منجر به حاکمیت تمایلات سیاسی آنها می شود!
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟