بین الملل تابناک: پانصد و نهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد تلفات تسلیحاتی و انسانی ارتش اوکراین در جبهههای مختلف درگیری ادامه دارد.
وزارت دفاع روسیه روز سه شنبه اعلام کرد که در درگیری در جنوب دونتسک و منطقه زاپروژیا ارتش اوکراین ۱۴۰ نظامی خود را از دست داد. همچنین بر اثر درگیری در این مناطق یک تانک ارتش اوکراین و نیز انبارهای مهمات و سوخت آن منهدم شد.
در گزارش وزارت دفاع روسیه آمده است که ۱۲ حمله ارتش اوکراین در منطقه دونتسک از سوی نیروهای روسی دفع شد. در این درگیریها بیش از ۳۷۰ نظامی اوکراینی کشته و زخمی شدند، همچنین انبار مهمات ارتش اوکراین منهدم شد.
بنا به این گزارش در منطقه خرسون، ۶۰ نظامی اوکراینی نیز کشته شدند. هویتزر خودکششی آکاسیا ارتش اوکراین نیز در منطقه خرسون منهدم شد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که پدافند هوایی این کشور یک بالگرد میگ -۲۴ ارتش اوکراین را در منطقه زاپروژیا سرنگون کرد. همچنین ۲۲ پهپاد اوکراینی رهگیری شدند.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین امروز (سهشنبه) در جریان کنفرانس خبری خود اعلام کرد که «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و «الکساندر لوکاشنکو» رئیسجمهور بلاروس در خصوص گروه شبهنظامیان «واگنر» که اخیراً جنجالی را در روسیه به پا کرده بودند، بحث وگفتوگو کردند.
بنا به گزارش خبرگزاری روسی راشاتودی، پسکوف تصریح کرد که پوتین و لوکاشنکو در جریان دو روز گفتوگو، در خصوص طیفی از موضوعات از جمله واگنر، همکاری اقتصادی و تهدیدات خارجی تبادل نظر کردند.
لوکاشنکو که ماه گذشته نقش بسیار مهمی در حل و فصل اغتشاش گروه واگنر در روسیه ایفا کرد، روز یکشنبه هفته جاری برای آغاز گفتوگو با پوتین، به «سنت پترزبورگ» پرواز کرد.
وزارت دفاع بلاروس پنجشنبه (۲۰ ژوئیه) در بیانیهای اعلام کرد نیروهای گروه واگنر آموزش به نیروهای ویژه بلاروس را در یک پایگاه نظامی در چند مایلی مرز این کشور با لهستان آغاز کردهاند.
رئیسجمهور بلاروس نیروهای واگنر را به این کشور دعوت کرده تا به آموزش ارتش آن کمک کنند. این دعوت بعد از آن انجام شد که شورش مسلحانه ماه گذشته گروه واگنر علیه روسیه با میانجیگری لوکاشنکو در کمتر از ۲۴ ساعت پایان یافت.
لوکاشنکو اخیرا هم در یک سخنرانی از شبهنظامیان واگنر درخواست کرد ارتش بلاروس را تحت آموزش نظامی قرار دهند اما در صحبتهایش در ششم ژوئیه (۱۵ تیر) گفت موضوع نقل مکان نیروهای واگنر هنوز حل نشده و به مدیریت گروه و مقامهای روسیه بستگی دارد.
«یوگنی پریگوژین» فرمانده شرکت خصوصی نظامی واگنر چهارشنبه هفته گذشته برای اولین بار بعد از شورش ناکام علیه روسیه در انظار ظاهر شد. طبق گزارش سیانان، ویدئویی که روز چهارشنبه منتشر شد ظاهراً پریگوژین را در حال سلام و احوالپرسی با نیروهایش در بلاروس نشان میدهد.
شبکه آمریکایی ادعا کرد مکانیابی این ویدئو نشان میدهد در پایگاه نظامی متروکه در «آسیپوویچی» در حدود ۸۰ کیلومتری جنوب شرق مینسک پایتخت بلاروس ضبط شده است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری فدراسیون روسیه امروز (سهشنبه) گفت که بازگشت مسکو به توافق صادرات غلات از بنادر اوکراین در دریای سیاه غیرممکن شده است.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین توضیح داد: «بازگشت به توافق غلات غیرممکن شده است زیرا بخش مربوط به روسیه در آن اجرا نشده است. روسیه در سنپترزبورگ با کشورهای آفریقایی درباره توافق غلات و تلاشهای مسکو برای حمایت از بازارهای جهانی مذاکره میکند».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی درباره کشف آثار مواد منفجره در یکی از کشتیهای حامل غلات اوکراینی اظهار داشت: «با تلاشهای کییف برای استفاده از گذرگاههای صادرات غلات برای مقاصد نظامی و انجام حملات تروریستی علیه روسیه مقابله میکنیم».
سخنگوی کرملین درباره نشست روسیه با سران کشورهای مهم آفریقا نیز تصریح کرد: «تمام کشورهای آفریقایی تحت فشار بیسابقهای از سوی آمریکا، فرانسه و دیگر کشورهای غربی برای ممانعت از برگزاری نشست با روسیه قرار گرفتهاند. باید این فشارها را محکوم کرد».
طبق این گزارش، پسکوف با بیان اینکه مهم است گذرگاههای صادرات غلات اوکراینی برای مقاصد نظامی استفاده نشود، افزود: «نامه [آنتونیو] گوترش [دبیرکل سازمان ملل] به [ولادیمیر] پوتین [رئیس جمهور روسیه] شامل یک برنامه عملیاتی برای توافق غلات و وعدهای بود که بخش مربوط به روسیه میتواند در مقطعی انجام شود».
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نوشت، ریچارد نیکسون، رئیس جمهور اسبق آمریکا حدود ۳۰ سال پیش به بیل کلینتون درخصوص احتمال غرق شدن اوکراین در هرج و مرجی خونین هشدار داده بود.
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نوشت، ریچارد نیکسون، رئیس جمهور اسبق آمریکا در نامهای هفت صفحهای به تاریخ ۲۱ مارس ۱۹۹۴ بعد از بازگشتش از سفر به روسیه و اوکراین، ارزیابی خود را درباره دورنمای بی ثباتی سیاسی دوره پس از شوروی ارائه کرد.
رئیس جمهور اسبق آمریکا طبق این سند که چند روز پیش در دسترس عموم قرار گرفت، به بیل کلینتون که آن زمان رئیس جمهور بود، در حدود ۳۰ سال قبل، وقوع تغییرات سیاسی بزرگ در روسیه را پیش بینی کرده و در عین حال هشدار داده بود که اوکراین ممکن است درگیر آشوبهای خونین شود.
نیکسون در این نامه اوکراین را "غیرقابل چشم پوشی" (برای روسیه) توصیف کرده بود. او با اشاره به رخدادهای مربوط به جنگ ۱۹۹۲-۱۹۹۵ قومیتی در منطقه بالکان که جان دهها هزار نفر را گرفت، هشدار داد: "وضعیت در اوکراین شدیدا انفجاری بوده و اگر اجازه دهیم که از کنترل خارج شود، درگیریهای بوسنی پیش آن به نظر نخواهد آمد."
رئیس جمهور اسبق آمریکا وضعیت سیاسی در اوکراین را "غیرقابل پیشبینی" خوانده و گفته بود که در این وضعیت "پارلمان اوکراین حتی بدتر از مجلس دومای روسیه است."
او از بیل کلینتون خواست، حضور دیپلماتیک آمریکا در اوکراین را تقویت کرده و اختصاص کمک مالی به کییف را در اولویت قرار دهد.
به گفته نیکسون، قدرت سیاسی بوریس یلتسین، رئیس جمهور وقت روسیه "به سرعت در حال افول است" و "روزهای رهبری بلامنازع او در روسیه به شماره افتاده است."
رئیس جمهور اسبق آمریکا همچنین اظهار کرد، یلتسین خودش را غرق در مستیهای طولانی کرده و "در فضای حاکم بر مجلس دومای دولتی و کشور روسیه که هر چه ضد آمریکاییتر میشود" دیگر نمیتواند به تعهدات خود به رهبران غربی عمل کند.
رئیس جمهور اسبق آمریکا همچنین اظهار کرد، اطمینانی درباره اینکه چه کسی بتواند جایگزین یلتسین شود نداشته اما گمانه زنی کرد، نیروهای ضد غربی در روسیه ممکن است "کاندیدای معتبری برای ریاست جمهوری معرفی کنند."
یلتسین در سال ۱۹۹۹ از ریاست جمهوری روسیه استعفا کرد و بعد از او ولادیمیر پوتین زمام رهبری روسیه را به دست گرفت.
روابط بین اوکراین و روسیه در سال ۲۰۱۴ پس از وقوع کودتایی با حمایت غرب در کییف و شروع درگیریها در دونباس (شرق اوکراین) به سرعت بدتر شد. روسیه در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ با استناد به کوتاهی اوکراین در اجرای توافقنامههای مینسک با موضوع اعطای وضعیت ویژه به مناطق دونتسک و لوهانسک در شرق این کشور، نیروهای نظامی خود را به کشور همسایه اعزام کرد.
پروتکلهای تحت این توافقنامهها در سال ۲۰۱۴ برای اولین بار با میانجیگری آلمان و فرانسه امضا شد. پترو پوروشنکو، رئیس جمهور سابق اوکراین پس از آن اعتراف کرد، هدف اصلی کییف استفاده از آتشبس برای خرید زمان و "ایجاد نیروهای مسلح قدرتمند" بوده است.
کرملین کمی قبل از شروع درگیری فعلی در اوکراین، جمهوریهای منطقه دونباس را به عنوان کشورهای مستقل به رسمیت شناخت و از اوکراین نیز خواست رسماً خود را یک کشور بی طرف که هرگز به هیچ بلوک نظامی غربی نمیپیوندد، اعلام کند. سپتامبر گذشته، چهار منطقه دونتسک، لوهانسک و همچنین خرسون و زاپوروژیا پس از برگزاری همه پرسی به روسیه پیوستند.
به گفته مقامهای نظامی ارتش اوکراین، نیروهای این کشور پیشرویهایی را در سراسر جبهه جنوبی کسب کردهاند.
به گزارش شبکه خبری سی.ان.ان، "آندری کوالف" سخنگوی ستاد مشترک ارتش اوکراین امروز (سه شنبه) مدعی شد، نیروهای این کشور در مسیر استارومایورسکه در جبهه بردیانسک واقع در جنوب ولیکا نووسیلکا موفقیتهایی داشتند.
ستاد مشترک ارتش اوکراین نیز اذعان کرد نیروهای روس برای جلوگیری از پیشروی نیروهای اوکراین در جبهه جنوبی، به شدت مقاومت میکنند.
در بیانیه ستاد مشترک ارتش اوکراین همچنین آمده است، نیروهای اوکراینی همچنین ضد حمله علیه نیروهای روسی را در ملیتوپل و بردیانسک ادامه دادند و مواضع خود را تقویت کردند.
محور ملیتوپل یکی از محورهای اصلی مراحل اولیه ضد حمله اوکراین بود، جایی که ارتش اوکراین ابتدا برخی از تجهیزات غربی را که ویژه پیشروی دریافت کرده بود، به کار گرفت.
رئیسجمهوری اوکراین امروز سهشنبه بر دیگر تاکید کرد که کشورش فورا نیاز به تقویت دفاع هوایی دارد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین امروز در کانال تلگرامی خود نوشت: اوکراین برای محافظت از مردم خود، میراث تاریخیاش و ادامه طرح غلات دریای سیاه فورا نیاز به تقویت دفاع هوایی خود دارد. من این را طی گفتگو با ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا گفتم و در مورد تلاشهای روزانه روسیه برای تخریب مرکز تاریخی اودسا و زیرساختهای بندری صحبت کردم. ما باید از اودسا دفاع کنیم.
رئیسجمهوری اوکراین افزود: ما در مورد همکاری دفاعی بیشتر، روند عملیات تهاجمی اوکراین و نیازهای دفاعی فعلی اوکراین بحث کردیم.
زلنسکی گفت: ریشی سوناک و من به تصویب بیانیه مشترک حمایت از اوکراین در نشست سران ناتو در ویلنیوس توسط گروه هفت و در ادامه، پیوستن سایر کشورها به آن اشاره کردیم. ما همچنین گامهای بعدی را برای اضافه کردن تضمینهای امنیتی ملموس به آن به صورت دوجانبه هماهنگ کردیم.
حملات هوایی شدید و گسترده روسیه به پایتخت اوکراین
سرهی پوپکو، رئیس اداره نظامی کییف طی پیامی در کانال تلگرامی اعلام کرد، روسیه با حمله پهپادی، کییف را آماج قرار داد و بر اساس اطلاعات اولیه، همه پهپادها توسط سامانههای پدافند هوایی اوکراین سرنگون شدند.
وی با بیان اینکه اطلاعات درباره این حادثه، هنوز در حال جمعآوری است، مدعی شد که تلفات جانی یا خسارات جدی نداشته است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین اخیرا اعلام کرده بود، کییف برای مقابله با حملات موشکی روسیه به یک «سپر هوایی تمام عیار» نیاز دارد.
شرکای غربی اوکراین تا بیش از یک سال پس از آغاز جنگ از ارائه سامانه دفاعی به کییف خودداری میکردند؛ اما سرانجام در ماه آوریل سامانههای دفاعی هوایی پاتریوت در اختیار این کشور قرار گرفت. این سامانه قادر است موشکهای بالستیک، کروز و هواپیماهای روسیه را سرنگون کند.
نیروهای اوکراینی در ۲۴ ساعت گذشته ۵۲ بار جمهوری خلق دونتسک را گلوله باران کردند
در همین حال، خبرگزاری تاس امروز (سهشنبه) به نقل از بیانیهی دفتر نمایندگی جمهوری خلق دونتسک در مرکز مشترک نظارت و هماهنگی موضوعات مربوط به جنایات جنگی اوکراین گزارش داد که نیروهای مسلح اوکراین طی ۲۴ ساعت گذشته، ۵۲ بار مناطقی در جمهوری خلق دونتسک را گلوله باران کردند و چهار غیرنظامی زخمی شدند.
در این بیانیه آمده است که دشمن در منطقه دونتسک، ۳۵ بمباران با استفاده از سامانه های موشک پرتاب چندگانه (MLRS) و توپخانه ۱۵۵ میلی متری انجام داد.
همچنین روز گذشته، وزارت دفاع روسیه از حمله شبانه ۱۷ هواپیمای بدون سرنشین به شبه جزیره کریمه خبر داد. فرماندار منطقه کریمه اعلام کرد که یک انبار مهمات مورد حمله قرار گرفته و یک ساختمان مسکونی نیز آسیب دیده است.
آمریکا ۳۲ «استرایکر» به اوکراین ارسال میکند
«آسوشیتدپرس» به نقل از منابع آگاه گزارش کرد که بسته جدید کمک نظامی ایالات متحده به اوکراین به مبلغ ۴۰۰ میلیون دلار شامل ۳۲ نفربر زرهی «استرایکر» میشود.
حدود یک هفته پیش، رسانههای غربی گزارش کردند که مقامهای آمریکایی قرار است بسته تسلیحاتی جدیدی به ارزش ۱.۳ میلیارد دلار برای کمک به اوکراین اعلام کنند که شامل انواع پهپادهای انتحاری و سیستم راکتانداز جدید «ومپایر» میشود.
هماکنون، آسوشیتدپرس گزارش کرد، واشنگتن در صدد است ادوات توپخانهای «هویتزر»، راکتهای هایدرا-۷۰، پهپاد جاسوسی هورنت، موشکهای هیمارس و ناسامس و موشکهای استینگر و جاولین در اختیار اوکراین قرار دهد.
پیشتر رویترز گزارش کرده بود که احتمالاً ایالات متحده در تاریخ ۲۵ ژوئیه (سوم مرداد ماه)، یک بسته جدید کمک نظامی ۴۰۰ میلیون دلاری برای اوکراین اعلام کند.
پیشتر، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در سخنانی تأکید کرد، واشنگتن هر کاری انجام خواهد داد تا سیستمهای دفاع هوایی و مهمات مورد نیاز اوکراین را تأمین کند.
زاخارووا: روسیه برای آینده جهان میجنگد
سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت، حتی کشورهای پیشرفته غربی و آنهایی که به لحاظ اقتصادی قوی هستند، به مستعمره تبدیل شدهاند.
به گزارش خبرگزاری تاس، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه طی سخنرانی در انجمن زنان روسی-آفریقایی تاکید کرد: کشورهای غربی، حتی آنهایی که به لحاظ اقتصادی قوی و پیشرفته هستند، به مستعمرههایی تبدیل شدهاند.
وی افزود: جالبترین مساله این است که کشورهای اتحادیه اروپا و ناتو از پیش به مستعمرههای جدید تبدیل شدهاند. آنها به لحاظ اقتصادی قوی هستند، تاریخ طولانی درباره توسعه دموکراتیک دارند و بسیاری از آنها در گذشته آزادیهای دموکراتیک را خلق کردند. با این حال امروز آنها نه تنها وابسته هستند بلکه به لحاظ اقتصادی، سیاسی و اخلاقی کاملا تحت امر اراده مرکز اصلی خود یعنی دنیای آنگلوساکسون هستند. البته جهان تمایلی به دنبال کردن این مسیر قدیمی ندارد و نمیخواهد به آن بازگردد و همان اشتباهات را تکرار کند.
زاخارووا تصریح کرد: ما نه تنها برای خودمان مبارزه میکنیم، بلکه برای آینده این جهان میجنگیم و ما هستیم که تصمیم میگیریم آیا جهان آزاد خواهد بود یا به استعمار گذشته بازخواهیم گشت.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در پایان خاطرنشان کرد: روسیه و آفریقا همچون برخی از کشورهای غربی آماده نیستند آزادی را فدای منافع مادی کنند. هرچند رفاه و منافع مادی اهمیت دارد، چیزیهای مهمتر دیگری نیز وجود دارد. اگر آزادی درونی، اراده آزاد و درک خوب و بد نباشد، رفاه و منافع علیه انسانها عمل میکند.
کاخ سفید: از حملات اوکراین در داخل روسیه حمایت نمیکنیم
کارین ژان پیر سخنگوی کاخ سفید در یک کنفرانس مطبوعاتی به خبرنگاران گفت: به طور کلی، ما از حملات اوکراین در داخل روسیه حمایت نمیکنیم.
در پی حمله روز گذشتهی اوکراین به مسکو، روسیه تصمیم به انجام اقدامات تلافی جویانه سختی علیه اوکراین گرفت و این دو حمله پهپادی، از جمله حمله نزدیک به مقر وزارت دفاع را "اقدام وقیحانه تروریستی" خواند.
بر اساس این گزارش، یک مقام ارشد اوکراینی ادعا کرده که حملات بیشتری صورت میگیرد.
سخنگوی کاخ سفید مدعی شد: این جنگی است که روسیه آن را آغاز کرد؛ این جنگ آنهاست.
در همین حال، کییف روز دوشنبه مدعی شد که حمله هواپیمای بدون سرنشین روسیه، انبارهای غلات اوکراین در رودخانه دانوب را ویران کرد و در پی این حادثه هفت تن زخمی شدند.
کرملین اعلام کرد به "عملیات نظامی ویژه" خود در اوکراین ادامه خواهد داد.