به گزارش
تابناک، مقایسه میزان مصرف انرژی در ایران و دیگر کشورها سناریویی تکراری است که غالبا مردم ایران به دلیل مصرفبیرویه مقصر اصلی آن به حساب میآیند. حال باید دید آیا واقعا مردم عامل بروز چنین مشکلی هستند؟
به نظر میرسد مقصر افزایش مصرف انرژی در ایران صرفا مردم نیستند.، بلکه سوء مدیریت و ضعف در زیرساختها نیز تاثیرگذار است. به عنوان مثال در حوزه برق بارها بیان شده است که مردم ایران جزو جوامع پرمصرف محسوب میشوند.
حتی اخیرا گزارشی منتشر شد که در آن به رتبه ششم ایران در میزان مصرف انرژی (برق) اشاره کرده است. سخنگوی صنعت برق نیز امروز (4 مرداد 1402) از شکسته شدن رکورد ۱۰ ساله مصرف برق در کشور خبر داد و گفت که برای تامین برق در شرایط موجود نیازمند همکاری مشترکان هستیم.
الزام مردم به صرفهجویی در مصرف برق رویکرد صحیحی است اما آیا صرفا مردم باید در این زمینه اقدام کنند؟
فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون توسعه پایدار اتاق ایران در این باره به تابناک گفت: اتلاف برق در شبکههای توزیع حدود 40 درصد است! بنابراین اینکه صرفا از مردم بخواهیم در این زمینه صرفهجویی کنند منطقی نیست.
بررسیهای شرکت سلوشن نیز نشان میدهد که مصرف برق خانوارهای ایرانی در حدود میانگین جهانی و از بسیاری از کشورهای منتخب مصرف پایینتری دارد.
همچنین این شرکت مصرف انرژي خانوارها را تابع معیارهایی نظیر شرایط اقلیمی، فناوريهای در دسترس، سطح رفاه خانوار و دسترسی به حامل هاي مختلف انرژي دانست و اعلام کرد که اظهارنظر در خصوص پرمصرفی یا کم مصرفی خانوارها با در نظر گرفتن این عوامل ضروری است.
بر اساس این گزارش نمیتوان صرفا با در خواست از مردم انتظار داشت که مصرف برق کاهش پیدا کند. از سال 90 تا 98 کمتر از سه درصد در سال در کشور سرمایهگذاری انجام شده است، در حالی که کشور برای پاسخگویی رشد مصرف به سالانه حداقل پنج درصد سرمایهگذاری نیاز دارد. حال آنکه با تشدید تحریمها پس از سال 97 و خروج ترامپ از برجام بعید به نظر میرسد این رقم سرمایهگذاری در ایران تغییر کرده باشد.
بر اساس آخرین آمار تلفات برق در کشورهای پیشرفته معادل پنج درصد تولید است، در حالی که در ایران این میزان حدود 40 درصد برآورد میشود. فرسودگی تجهیزات و افزایش ترانس در شبکه را میتوان از عوامل فنی این اتلاف دانست.
علاوه بر اتلاف در شبکه توزیع، راندمان پایین نیروگاههای حرارتی سیکل ساده از دیگر علل اتلاف انرژی به حساب میآیند.