سیصد و سی و نهمین نشست علنی مجلس شورای اسلامی صبح امروز (سهشنبه 31 مرداد ماه) به ریاست قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و رأس ساعت 8 و 12 دقیقه با حضور 199 نفر از نمایندگان آغاز شد.
البته دقایقی پیش از برگزاری این جلسه و به مناسبت سالروز ورود آزادگان به میهن اسلامی، از نمایندگان آزاده مجلس شورای اسلامی در جایگاه هیات رئیسه تقدیر شد. در این مراسم قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی با اهدای لوح یادبود از این سرافرازان آزاده جنگ تحمیلی تقدیر کرد.
اما پس از قرائت آیاتی از کلام الله مجید، قالیباف در نطق پیش از دستور خود ضمن گرامی داشت روز صنعت دفاعی گفت که امروز به پشتوانه دانش جوانانمان، پیشرفتهترین و مجهزترین تجهیزات و سلاحهای دفاعی در کشور ساخته میشود و در اختیار نیروهای مسلح قرار میگیرد.البته دکتر قالیباف در نطق خود به تلاش عده ای برای نشان دادن اختلاف و تقابل بین مجلس و دولت اشاره کرد و گفت: همانگونه که بارها گفتهام دولت و مجلس در کنار هم تلاش میکنند تا بتوانند فضای خدمت را در کشور حاکم کنند و با وجود اختلاف سلیقه یا تفاوت نظر در موضوعات مختلف در تعامل با هم تا به امروز موفق بودهاند.
رئیس مجلس این را هم گفت که؛ افراد و رسانههایی که به اختلافافکنی و اختلافاندازی بین دولت و مجلس دل خوش کردهاند، بدانند به اهداف خود نمیرسند و نمیتوانند از کاه کوه بسازند. همچنین مردم عزیز بدانند تفاوت نظر و سلیقه طبیعت کار است و مهم این است که هم ما در مجلس و هم دوستان ما در دولت توانایی مدیریت این تفاوتها را داریم و از آن برای پیشبرد بهتر امور استفاده خواهیم کرد.
چالش های اینترنتی زیر ذره بین بهارستان
کندی اتصال و سرعت کیفیت اینترنت، نه حرف دیروز و امروز بوده و نه یک یا دو سال پیش؛ همین طور که هر لحظه و ثانیه به جمع کاربران فضای مجازی در داخل افزوده می شود، به همان میزان هم اختلال در این شبکه گسترش پیدا کرده و عصر ارتباطات را به کام ما تلخ می کند.
با این حال بهارستان نشینان در نخستین دستور نظارتی جلسه علنی امروز خود روی موضوع کیفیت اتصال و سرعت اینترنت کلیک کردند تا به استناد یافته های کمیسیون صنایع و معادن مجلس، نارضایتی مردم و کسب و کارها از بخش مذکور را به حضور وزیر ارتباطات و فناوری ارتباطات مورد بررسی قرار دهند.
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن در تشریح گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص بررسی کیفیت اینترنت و شاخص های مرتبط با آن با رویکرد چالش های ایجاد شده برای شهروندان و کسب و کارهای اینترنتی گفت: مطابق با هدف گذاری لایحه برنامه هفتم توسعه کشور، سهم تولید ناخالص داخلی GDP از اقتصاد دیجیتال به عنوان یکی از پایه های توسعه پایدار کشور از رقم 8 درصد در سال 1401 باید به سهم 15 درصد در سال 1406 افزایش یابد. از جمله ملزومات اصلی برای تحقق هدف مذکور توانایی شبکه ارتباطی کشور برای انتقال مناسب داده های اطلاعاتی و بهره مندی کسب و کارهای دیجیتال محور، از اینترنت با کیفیت می باشد.
وی ادامه داد: از جمله کاستی های مشهودی که میتوان به آن اشاره نمود، کیفیت دسترسی شهروندان به اینترنت در برخی از شاخص های آن به عنوان بستر اصلی توسعه دولت الکترونیک و بالطبع اقتصاد دیجیتال است، که بعضا موجب نارضایتی مردم و خسارات های اقتصادی در حوزه کسب و کارها شده است.
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد: در همین راستا کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی پیرو وظیفه محوله از سوی ریاست محترم مجلس این موضوع را در دستور کار بررسی خود قرار داده که اینک گزارش آن با عنوان " بررسی کیفیت اینترنت و شاخص های مرتبط با آن با رویکرد چالش های ایجاد شده برای شهروندان و کسب و کارهای اینترنتی" در راستای اجرای تبصره (1) ماده (107) آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی تقدیم می گردد.
عباسپور در جمع بندی این گزارش اظهار داشت: یکی از مهمترین پارامترهای موثر در ایجاد مشکلات فنی در تسهیل دسترسی کاربران به اینترنت افزایش ترافیک شبکه از طریق استفاده از روش ها و نرم افرازهای موسوم به فیلترشکن می باشد که اغلب در قالب باج افزار با ایجاد آسیب های امنیتی در شبکه به جمع آوری اطلاعات مشترکین اقدام می کنند. باوجود آن که برخی از گزارش ها از افزایش آمار استفاده کنندگان از فیلترشکن در طی چندماه اخیر حکایت دارد، اما تاکنون گزارش دقیقی برای شفاف سازی آمار موجود، ارقام قابل ملاحظه هزینه های فیلترشکن و تحمیل آن بر سبد هزینه های خانوارها و در نهایت ارائه راهبردهای موثر برای کاهش استفاده از فیلترشکن ها توسط مشترکین، از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، ارائه نشده است.
ناترازی مجازی
رضا تقی پور انوری در جریان گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد بررسی کیفیت اینترنت ابتدا به یک نکته مهمی اشاره کرد و گفت: مهمترین دلیل مشکلات موجود در دسترسی به شبکه اینترنت، استخراج زیرساخت های موجود و عدم سرمایه گذاری کافی طی 10 سال گذشته در این حوزه است و براساس آمارها نیاز به پهنای باند برای کسب و کارهای و استفاده کاربران در حال افزایش است، اما ظرفیت شبکه ها به اندازه کافی افزایش نیافته و همان مشکلی که در حوزه برق داریم در اینجا هم داریم.
گرانی اینترنت برای کسب و کارها
در ادامه لطف الله سیاهکلی دیگر عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، گرانی قیمت اینترنت را با وجود تعدد مشکلات در این بخش مورد اهمیت قرار داد و گفت: امروزه قیمت اینترنت بیش از پیش دارای اهمیت شده است زیرا کسب و کارها با این محور اداره میشود؛ بنابراین میتوان اذعان کرد که قیمتها در این حوزه نامناسب است. البته وی به این موضوع هم اشاره کرد که باید گزارشی درباره سرعت اینترنت به نمایندگان و آحاد جامعه ارائه شود.
بار سنگین اینترنت روی شبکه بی سیم
در ادامه اما مصطفی طاهری دیگر عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به گزارش درباره بررسی کیفیت اینترنت به دیگر اضلاع مشکلات در این حوزه اشاره کرد و گفت که در حوزه موبایل و بیسیم سرمایهگذاری کمی صورت گرفته این در حالی است که بار اصلی اینترنت روی شبکه بیسیم است که باید با توسعه فیبر نوری و انتقال ترافیک از بیسیم، این کمبودها را جبران کرد. وی همچنین به رشد حملات سایبری در ماههای اخیر نیز اشاره کرد و گفت: استفاده از فیلترشکنها موجب کاهش نظارت و تنظیمگری و حکمرانی بر شبکههای مجازی شده است که نیاز به بهینه سازی شبکه داریم.(متن خبر را اینجا بخوانید)
مهاجرت مجازی !
اما محمدحسین فرهنگی در مورد بررسی کیفیت اینترنت و شاخصهای مرتبط با آن با رویکرد چالشهای ایجاد شده برای شهروندان و کسب و کارهای اینترنتی، می گوید؛ عدم کیفیت و سرعت مناسب اینترنت موجب شده برخی از فعالان این عرصه مهاجرت کرده و به دلیل دسترسی مناسبی که در کشورهای همسایه به این موضوع وجود دارد زندگی در آن کشورها را برای ادامه فعالیت های خود انتخاب کنند
لطمه فیلترینگ ...
غلامرضا نوری قزلجه در مورد بررسی کیفیت اینترنت و شاخصهای مرتبط با آن با رویکرد چالشهای ایجاد شده برای شهروندان و کسب و کارهای اینترنتی به این نکته اشاره کرد که دامنه فیلترینگ علاوه بر شبکه های مجازی به سایت های خبری و کسب و کارها رسیده و به گردش آزاد اطلاعات لطمه وارد می کند
تکلیف زیرساختی !
در ادامه علی بابائی کارنامی در خصوص بررسی کیفیت اینترنت و شاخصهای مرتبط با آن با رویکرد چالشهای ایجاد شده برای شهروندان و کسب و کارهای اینترنتی خواستار این شد که کمیسیون صنایع مجلس باید آمایش سرزمین در این حوزه پیگیری کرده و وزیر ارتباطات نیز باید گزارش جامعی را از شرایط زیرساختی در این عرصه ارائه کند.
تعدد مراجع مجازی
در ادامه عزت اله اکبری تالارپشتی، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در بیان نقطه نظرات خود در این بخش تاکید داشت که وزیر برای پاسخگویی در مجلس حضور می یابد و 7 مرجع دیگر نیز داریم که کار مسدودسازی و بازگشایی را انجام می دهند و این موضوع باعث آشفتگی در تصمیم گیری می شود در حالی که در این حوزه دشمن تمرکز کرده و از رئیس جمهور انتظار داریم این حوزه را مدیریت کند.
زارع پور: سرعت اینترنت افزایش یافته است
در ادامه و پس از بیان نقطه نظرات نمایندگان ،زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری ارتباطات گفت که شاخص های کیفی اینترنت روبه بهبود است و سرعت افزایش یافته و نوسان تاخیر کاهشی است و این آمارها در مراجع بین المللی قابل دسترسی است و شاخص PQI هم در بیشتر موارد بهبود یافته است اما با وجود رشد اکثر شاخص ها این که چرا رضایتمندی از سوی مردم تامین نشده است باید در بخش دیگری به آن پرداخت
قالیباف: اینترنت امروز در متن زندگی مردم است؛ مانع شدن راه چاره نیست، راه چاره حکمرانی درست بر حوزه فضای دیجیتال است
قالیباف در پایان و جمع بندی دستور نظارتی فوق با بیان اینکه موضوع فناوری اطلاعات در کشور از موضوعات مهم و اساسی است، گفت: باید تلاش کنیم حوزه خدمات دولت الکترونیک و سکوهای ارائه خدمات به مردم را نیز توسعه دهیم و این موضوعات به نحوی باشد که ما بتوانیم در حوزه اقتصاد دیجیتال و کسب و کارها هم این توسعه را ایجاد کنیم. رئیس مجلس شورای اسلامی به این نکته هم اشاره کرد که ما به دنبال آن هستیم که سهم اقتصاد دیجیتال به 15 درصد برسد. این موضوع بدون بخش خصوصی امکان ندارد و ما باید بتوانیم به این هدف برسیم یعنی ما اگر به دنبال این هستیم که اقتصاد را برای مشارکت مردم ساختارسازی کنیم هیچ کجا بهتر، مهمتر، دقیقتر و در دسترستر از سکوهای اقتصاد دیجیتال نیست. در این تردید نکنیم و اجازه دهیم این کار انجام شود.
قالیباف همچنین درباره هزینههای اینترنت تاکید داشت که در جلسه شورای عالی فضای مجازی نیز این بحث وجود دارد و فکر میکنم امروز گزارش نهایی نیز در آنجا ارائه شود. مردم یک جاهایی از اینترنت مانند قطعی و عدم پوشش به حق دلخور هستند، ما در حال تلاش در این زمینه هستیم اما باید به این نکته نیز توجه کرد که از این باب و به دلیل این اشکالات در شبکه خسارت و هزینههای مالی به مردم وارد میشود و مردم نکاتی درباره بستههایی که خریداری میکنند، دارند. باید برای این ثلمهای که به مردم وارد میشود و هزینه بیشتری پرداخت میکنند، چارهای اندیشید تا دچار مشکل نشویم.
ارسال گزارش تفحص از عملکرد وزارت نیرو در انتقال آب بین حوضه ای به قوه قضائیه
در ادامه این جلسه نمایندگان با ارسال گزارش نهایی کمیسیون کشاورزی ، آب ، منابع طبیعی و محیط زیست مبنی بر تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت نیرو در خصوص انتقال آب بین حوضه ای به قوه قضائیه با 130 رای موافق، 68 رای مخالف، 4 رای ممتنع از مجموع 216 نماینده حاضر در صحن علنی موافقت کردند.
امیرقلی جعفری بروجنی در تشریح این طرح تحقیق و تفحص به این نکته اشاره کرد که رویکردهای فنی و مدیریتی، عملکرد سازمانی و ساختاری، اعتبارات طرح ها، نحوه حکمرانی آب، شیوه نظارت و پایش عملکرد از جمله سرفصل های تحقیق و تفحص است.
در ادامه اما حجت الاسلام والمسلمین مجتبی ذوالنوری درباره گزارش نهایی کمیسیون کشاورزی ، آب ، منابع طبیعی و محیط زیست مبنی بر تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت نیرو در خصوص انتقال آب بین حوضه ای به این نکته اشاره کرد که امروزه یا با وضعیت ترسالی مواجهیم که سبب سیل های ویران کننده می شود یا خشکسالی مخرب. لذا آنچه در این گزارش تحقیق و تفحص مورد اهمیت است، بحث هماهنگی فرادستگاهی بین وزارت نیرو، سازمان مراتع و جنگل ها، منابع طبیعی، جهاد کشاورزی و محیط زیست در عرصه های مختلف است. اینکه هر دستگاهی بخواهد کار خودش را انجام دهد، عوارض ویرانگر و مخربی به همراه خواهد داشت.
با این حال سیدناصر موسوی لارگانی در جریان بررسی گزارش نهایی کمیسیون کشاورزی ، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مبنی بر تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت نیرو در خصوص انتقال آب بین حوضه ای در تذکر شفاهی، گفت: این گزارش یک طرفه و ناقص است و نظرات نخبگان مجلس و غیر مجلسی در تدوین آن اخذ نشده است لذا خواهشمندم با توجه به نواقص موجود مجددا مورد بررسی قرار گرفته و نواقص برطرف شود.
صیانت از حقابه
اما این پایان کار در بررسی دستور فوق نبود و موضوع انتقال آب بین حوضه ای به انتقال آب مرزی کشیده شد و پای حقابه ایران از هیرمند به میان آمد؛ به واقع همواره هیرمند و حقابه ایران از این رود یکی از مناقشات و اختلافاتی بوده که هر از گاهی تبدیل به اصلیترین موضوع اختلافی میان دو کشور میشود.از این رو علی بابایی کارنامی طی اخطاری در این بخش گفت که چرا افغانستان باید به منابع ملی ما متعرض شود؟ ما موظفیم براساس سیاست های کلی از منابع آبی و خاکی خود صیانت کنیم، اما متاسفانه در سال های اخیر در بسیاری از مقاطع از جمله جنگل های شمال کشور به دلیل تصمیمات غیرکارشناسی به منابع کشور تعرض شده است.
موافقت با ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان
در ادامه این جلسه نمایندگان بررسی کلیات لایحه دوفوریتی ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی (کولبری و ملوانی) و ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان در دستور کار قرار دادند.
محمدرضا پور ابراهیمی داورانی رئیس کمیسیون اقتصادی در دفاع از کلیات این لایحه گفت: با این لایحه اقدامات مناسبی در حوزه ساماندهی تجارت مرزی اتفاق میافتد و از واردات بیضابطه جلوگیری خواهد شد. ایجاد شفافیت اطلاعات اقتصادی در حوزه تجارت مرزی یکی از مزیتهای این لایحه است.با این لایحه از فعالیتهای کولبری حمایت قاطع و کاملی صورت میگیرد و انتفاع کامل این حوزه نصیب کولبران خواهد شد.
عبدالکریم جمیری در مخالفت با کلیات لایحه مذکور، گفت: از رئیس و اعضای کمیسیون اقتصادی برای بررسی این لایحه تشکر می کنیم اما باید به اشتغال مردم مرزنشین و بیکاری آن توجه کرد، این قانون می تواند به عنوان قانونی دائمی مردم مرزنشین و دستگاه های امنیتی را با مشکل مواجه کند. این لایحه دارای ابهاماتی است تقاضا داریم برای توجه به اشتغال مرزنشینان با کلیات آن مخالفت شود.
مصطفی نخعی نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس هم در مخالفت با کلیات لایحه مذکور با بیان اینکه مرزنشینان از مظلوم ترین اقشار کشور بوده و با مشکل بیکاری، کمبود امکانات و خشکسالی چند دهه ای مواجه هستند، افزود: این قشر شغل سنتی خود را به دلیل از دست رفتن بخش زیادی از مراتع نمی توانند انجام دهند و نباید به گونه ای برنامه ریزی کرد که مردم حسرت زندگی مردم آن طرف مرز را داشته باشند؛ بسیاری از مردم مرزنشین فاقد سرپناهی ایمن و حتی آب و برق هستند و بسیاری از آن ها به دلیل بیکاری و کمبود امکانات به مهاجرت رو آورده اند و در واقع در این مناطق توسعه عدالت اجتماعی مدنظر قرار نگرفته در حالی که مرزنشینان در انتخابات و راهپیمایی ها بیشترین مشارکت را دارند.
سیدمحمد مولوی در مخالفت با کلیات لایحه مذکور گفت: لایحه فوق انقباضی، محدودکننده و فاقد انگیزش است.دولت در تصویب نامه ای که اخیرا ارائه کرده بر تقویت مرز و پایدار کردن مشاغل مرزی تاکید کرده اما این امر تاکنون اتفاق نیفتاده و برای سکونتگاه ها و روستاهای مرزی نیز اقدامی در جهت تقویت آن ها انجام نشده ضمن اینکه مقرر بود از منابع هدفمندی یارانه ها نیز مبلغی برای تقویت مرزها و مرزنشینان تخصیص داده شود که به این مورد نیز بی توجهی شده است.
آرش زره تن لهونی یکی از طراحان اصلی لایحه مذکور در موافقت با کلیات آن گفت: این لایحه که امروز در صحن علنی در حال بررسی است حاصل دو سال و نیم تلاش دولت و مجلس است. سال 99 طرحی با امضای 66 نماینده تقدیم هیأت رئیسه و به کمیسیون مربوطه ارجاع و در فراکسیون مناطق مرزنشین نیز بررسی شد. این لایحه یک لایحه بدون مشکل نیست اما کار بزرگی برای مناطق مرزی و معیشت مرزنشینان است. هدف دولت و مجلس، ارتقاء معیشت مرزنشینان است، دلیل کولبری و تهلنجی جوانان مرزنشین عدم اشتغال و بیکاری آنها است. جوانان مرزنشین اگر کولبری نکنند، چه کاری میتوانند انجام دهند.
شهریار حیدری در موافقت با لایحه فوق بیان کرد:کولبری حداقل امتیازی است که مردم مرزنشین باید از آن برخوردار شوند، زیرا این قشر همواره به انقلاب وفادار بوده و در ادوار مختلف تاریخ امنیت مرز توسط عشایر مرزنشین تامین شده است.
همچنین در ادامه رسول فرخی میکال نیز در موافقت با کلیات لایحه فوق گفت: با توجه به اینکه در مناطق مرزی مراکز صنعتی و کشاورزی فعالیت ندارند، تحقق موضوع مذکور کمک خواهد کرد مسئله معیشت افراد برطرف شود، زیرا مطابق مفاد در نظر گرفته شده شاهد حذف گمرک و تخفیف 50 درصدی مالیات برای افراد خواهیم بود.
در نهایت نمایندگان مجلس با کلیات لایحه فوق با 181 رأی موافق، 20 رأی مخالف و 19 رأی ممتنع از مجموع 215 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند. به واقع تصویب تصویب کلیات این لایحه دوفوریتی نشان داد که مجلس پای وعده خود به کولبران و ملوانان ایستاده است.
ناطقان میان دستور
ساعت از 11 گذشته بود که نوبت به نطق میان دستور وکلای مردم در خانه ملت رسید. به همین منظور علی کریمی فیروزجایی عضو هیات رئیسه مجلس اسامی ناطقان میان دستور را بدین شرح قرائت کرد:
احمد جباری :ایران امروز لنگرگاه ثبات در دریای متلاطم خاورمیانه است
- سمیه رفیعی :اعلام همکاری ۲۰ کشور برای تأسیس آژانس پارلمانی گردوغبار
- لطف الله سیاهکلی :دولت آئین نامه واردات خودرهای کارکرده را بدون دخل و تصرف تصویب کند
- حسینعلی حاجی دلیگانی:بناهای تاریخی استان اصفهان در معرض تهدید فرونشست و فروچاله قرار دارد
احمد علیرضا بیگی و ذوالنوری:راهبرد اصلی دشمنان انقلاب اسلامی در شرایط کنونی اعتبارزدایی از نظام است
تذکرات شفاهی:
مهدی عسگری:ضرورت پیگیری همسان سازی حقوق بازنشستگان و پرداخت معوقات معلمان حق التدریسی
علی کریمی فیروزجایی:افزایش هزینههای تولید و کاهش قیمت محصولات کشاورزی برای کشاورزان مشکلات زیادی ایجاد کرده است
محمدرضا دشتی اردکانی:مشکل مسکن ملی شهرستان اردکان لاینحل باقی مانده و مردم سرگردان هستند
موسوی لارگانی:قیمت مسکن و اجاره مسکن کمر مردم را خم کرده است/ دولت فکری به حال مشکلات حوزه مسکن کند
معین الدین سعیدی:محدود کردن فعالیت مردم در فضای مجازی ناقض اصل ۹ قانون اساسی است
احسان ارکانی:جان مردم به گردن رئیس پروازی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور است
آقا تهرانی: تلاش مجلس برای تدوین قانونی جامع درخصوص عفاف و حجاب
محمدصالحی:هماهنگی دستگاههای دولتی در مورد اقدام ملی مسکن ضعیف است
براساس این گزارش احمد نادری بیانیه نمایندگان مجلس در تقدیر از پیشرفت های صنعت دفاعی در راستای تجلی امید و تبلور اقتدار ملی به مناسبت 31 مرداد روز صنعت دفاعی را قرائت کرد. (متن خبر را اینجا بخوانید)
حجت الاسلام والمسلمین مجتبی ذوالنوری نایب رئیس مجلس زنگ پایان نشست علنی امروز (سهشنبه 31 مرداد ماه) مجلس شورای اسلامی را رأس ساعت 12:08 به صدا درآورد و گفت: نشست بعدی روز (یکشنبه، 19 شهریورماه) رأس ساعت 7:45 با ادامه بررسی دستور کار نشست علنی برگزار خواهد شد.