وقتی ظریف هم سانسور می‌شود!

محمدجواد ظریف، وزیر پیشین امور خارجه کشورمان درباره عضویت ایران در بریکس تاکید کرده است: «به نظر بنده دعوت از ایران برای عضویت در بریکس خبر خوبی است. سیاست خارجی نباید موضوع اختلافات داخلی باشد».
کد خبر: ۱۱۸۹۸۹۵
|
۰۵ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۳:۰۰ 27 August 2023
|
6379 بازدید
|

به گزارش «تابناک» به نقل از وطن امروز، عضویت ایران در بریکس، از یک سو معلول جایگاه انحصاری و رو به رشد این مجموعه اقتصادی - امنیتی و از سوی دیگر، مرهون تلاش‌های اساسی و عمیقی بوده که در ذیل استراتژی تکثیر زمین‌های بازی از سوی دولت سیزدهم انجام گرفته و اکنون بخوبی در حال مدیریت است. در اینجا فارغ از انتقاداتی که به تفکرات و انگاره‌های فکری مسؤولان حوزه سیاست خارجی دولت دوازدهم وارد است، قصد داریم بر واکنش رسانه‌های اصلاح‌طلب نسبت به سخنان نماد دیپلماسی دولت سابق متمرکز شویم.

اکثر رسانه‌های اصلاح‌طلب مانند انتخاب، خبرآنلاین و شرق اساسا این خبر را سانسور کردند یا آن را به عنوان گفتاری  غیرقابل اهمیت از فردی عادی مورد استقبال قرار دادند. در اینجا کافی بود وزیر سابق امور خارجه مانند گذشته سخن از تاثیر سلبی قدرت میدانی ایران در عرصه دیپلماسی یا لزوم احیای برجام به عنوان تنها نسخه شفابخش اقتصاد کشور به میان می‌آورد تا سخنان وی به تیتر یک این رسانه‌های طرفدار منافع ملی(!) تبدیل شود. زمانی که سخن از درک واقعیات جاری در حوزه سیاست خارجی و ناکارآمدی بازی در زمین کدخدا می‌شود، حتی امثال ظریف و عراقچی نیز با رعایت پیش‌شرط‌ها و ملاحظاتی در قاب رسانه‌های وابسته به اصلاح‌طلبان و کارگزاران جا می‌گیرند. منافع ملی، حلقه مفقوده‌ای است که در اینجا بیش از پیش حس می‌شود؛ جایی که منافع سیاسی و حزبی بر هر چیزی از جمله موفقیت یک دولت در ایجاد گشایش‌های واقعی در عرصه سیاست خارجی چربش دارد. 

سوال اصلی این است: چنین نگاهی مرهون چینش چه عواملی در کنار یکدیگر است؟ در اینجا باید بر پیش‌فرض‌ها و ثوابت ذهنی تطهیرکنندگان ساختار «لیبرال - دموکراسی غرب» متمرکز شویم. واقعیت امر این است که طی سال‌های اخیر، شاهد تقابل 2 گفتمان با یکدیگر در عرصه سیاست خارجی کشور هستیم که یکی از آنها، محوریت واشنگتن و تروییکای اروپا در نظام بین‌الملل را یک فرض ثابت، غیرقابل تغییر و غیرقابل جایگزین تلقی می‌کند. برجام محصول همین نگاه و گفتمان بود. اینکه ایران باید بر مبنای نگاه رئالیستی نسبت به آنچه در حوزه روابط بین‌الملل می‌گذرد، صرفا بر نقش‌آفرینی دولت‌های قدرتمند (آن هم فقط دولت‌های قدرتمند غرب) حساب کرده و از ورود به هر مجرا و چارچوبی که نظم لیبرالیستی مدنظر غرب را به چالش می‌کشد، پرهیز کند. در چنین نگاهی، بریکس به صورت ذاتی مصداق خسارت بوده و برجام مصداق عقلانیت است! 

اما در نگاه جاری در حوزه سیاست خارجی کشورمان، شاهد پیشبرد نوعی استراتژی تحت عنوان تکثیر زمین‌های بازی هستیم. تکثیر زمین‌های بازی، متناظر با ثوابت دیگری مانند قدرت تغییر قواعد بازی و برهم زدن نظم نفرت‌انگیز نظام سرمایه‌داری تعریف می‌شود. در اینجا، نه تنها پذیرش نظم مورد ادعای غرب - که آن نیز عین بی‌نظمی و آنارشیسم است - خط قرمز سیاست خارجی کشور محسوب می‌شود، بلکه ایران اسلامی به عنوان یک مولد و تسریع‌کننده، تعریف و چینش  ساختارهای عملیاتی جایگزین را در دستورکار قرار می‌دهد و قطعا بازگشتی از این مسیر وجود نخواهد داشت. 

در چنین شرایطی غرب و متعلقات آن - اعم از دولت‌های غربی تا طرفداران پر و پا قرص آمریکا و اتحادیه اروپایی در کشورهای گوناگون دنیا - در برابر هرگونه تغییری که ثوابت مدنظر بازیگران سلطه‌گر غرب را در نظام بین‌الملل به چالش بکشد مقاومت می‌کنند. این قاعده درباره اصلاح‌طلبان و مروجان مکتب  لیبرالیسم و نولیبرالیسم در ایران نیز صادق است. بریکس کابوس کسانی محسوب می‌شود که بر سلطه بلندمدت و ابطال‌ناپذیر غرب بر جوامع بشری در حال و آینده حساب باز کرده‌اند و اکنون، با تزلزل برخی بنیان‌های قدرت غرب در نظم نوین جهانی مواجهند. در اینجا مهم نیست چه کسی از بریکس و ظرفیت بازی آن تمجید می‌کند! هرکس چنین اقدامی صورت دهد با بدترین سانسورها و حتی در برخی محافل خصوصی اصلاح‌طلبان با بدترین دشنام‌ها مواجه می‌شود، حتی اگر این فرد محمدجواد ظریف، وزیر محبوب اصلاح‌طلبان و کارگزاران در دولت‌های یازدهم و دوازدهم باشد!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۱۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
رجوع شود به گاو شیرده امریکا و ال سقوط و روزنامه کیهان و توجیه دوستی با عربستان. دنیای سیاست دنیای کثیفی است پدر و مادر ندارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
یعنی صدا و سیما به شیوه ای دیگر و جامع تر این مدل کارها را در دستور کار ندارد؟
فقط رسانه های اصلاح طلب سانسور می کنند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
نمیدونم چرا از ظریف خوشم نمیاد شاید متقابله
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
صرف عضویت چیزی را حل نمی کند مگر زمانی که با عراق در جنگ بودیم هر دو کشور عضو جنبش عدم تعهد نبودند!؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
بحران گرد و خاک در استان‌های گرگان و مازندران در روز‌های اخیر که ناشی از گرد و خاک ترکمنستان می‌باشد، زنگ خطری جدی برای آخرین امید زندگی سبز در ایران است. استان‌های شمالی که در اثر خشکسالی مناطق مرکزی مورد توجه زیاد شهروندان اصفهان و یزد و مرکز کشور قرار گرفته‌اند، حالا با چالش‌هایی مواجه‌اند که زندگی سالم در آن مناطق را هدف قرار داده است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
جهان جهان منافع هست و فرصت طلبی ها . مرد کم پیدا می شود که حرف حق را بزند حتی اگر به ضررش باشد .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
حالاچی شده که شمانگران سانسورشدین؟!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
نازنین عضویت درهر جائی از این نظر خوب است که بالاخره یاد گرفته اید باهمه نمی شود همزمان جنگید ولی تا وقتی تحریم هستیم منافع اقتصادی ندارد آرمانهای ما مانند دلار زدایی را هم براورده نمی کند
مولا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
حالا میشه بپرسم دلیل سانسور موضع اخیر اقای ظریف توسط اصول گرایان چیه؟ برای چی به صورت وازح و علنی این مواضع رو منتشر نمیکنن ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۶
نه اینکه خود شما تمام حقیقت را می گید؟؟؟
دروغگوهایی این دولت کم نبوده ونیست
فراموش نکنیم ننگ رابطه با آل سعود تا اینکه الان با افتخار از رابطه با آل سعود میگن!!!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟