چرا سرمایه ایرانی‌ها روانه امارات می‌شود؟

محسن پیرهادی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: «ایرانیان خارج از کشور سرمایه‌گذاری قابل توجهی در امارات انجام داده‌اند، سرمایه‌ای که با تقویت روابط تهران و ابوظبی می‌تواند در جهت بهبود شرایط اقتصادی کشور بکار گرفته شود.»
کد خبر: ۱۱۹۷۵۱۳
|
۱۷ مهر ۱۴۰۲ - ۰۹:۰۰ 09 October 2023
|
4872 بازدید
|

به گزارش «تابناک» به نقل از فرارو، وی افزود: «بر اساس بر آورده‌ای انجام شده، ایرانیان مقیم امارات بیش از ۵ هزار شرکت در این کشور ثبت کرده‌اند و حجم واقعی دارایی‌هایشان در امارات طی چند دهه سرمایه گذاری از ۱۰۰ میلیارد دلار فراتر رفته است؛ البته در برخی گمانه زنی‌های رسانه‌ای اعداد بسیار بزرگ‌تری در این باره اعلام می‌شود که اغراق شده‌اند و واقعی نیستند.»
 
مروری بر آمار‌های رسمی نشان می‌دهد کشور‌های عرب حاشیه خلیج فارس روند رو به رشدی در جذب سرمایه‌های خارجی از جمله سرمایه‌های سرمایه گذاران ایرانی دارند. ۳۷ درصد از کل حجم سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته در بخش صنعت عربستان، سرمایه‌گذاری خارجی و مشترک است. قطر نیز در سال ۲۰۲۲ با ثبت ۱۳۵ پروژه سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، که منجر به ایجاد ۱۳۹۷۲ شغل جدید در سال ۲۰۲۲ شده است، رکورد جدیدی را ثبت کرد. این رقم تقریباً ۲۵ برابر ارزش پروژه‌های سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی طی سال قبل میلادی است باعث دو برابر شدن مشاغل ایجاد شده از طریق سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی نسبت به سال ۲۰۲۱ شده است.
 
در امارات نیز توان بالای لجستیکی، باعث شده تا فرصت ویژه‌ای در زمینه دسترسی و تسخیر بازار‌های آفریقایی، برای این کشور ایجاد شود. امارات همچنین در حال مذاکره با بازار‌های دارای اهمیت استراتژیک بیشتر در سطح منطقه و جهان است تا در سایه توافقات احتمالی، به تحقق هدف دو برابر کردن حجم اقتصاد تا سال ۲۰۳۱ نزدیک‌تر شود. در چنین شرایطی برخی از سرمایه گذاران ایرانی، کشور‌های عرب حاشیه خلیج فارس را به عنوان مقصد سرمایه گذاری انتخاب کرده اند. اگرچه مقامات ایران بارها، ازسرمایه گذاران خارجی دعوت کرده اند به کشور برگردند، اما این دعوت‌ها تا چه حد موثر است؟
 
روزبه پیروز، معاون اول قوه قضائیه اخیرا گفته است: «همه ایرانیانی که در خارج از کشور هستند به‌جزء افرادی معدود که معمولا سرمایه‌گذاران ما از این قشر نیستند، هیچ مشکلی برای حضور در ایران ندارند و دولت و قوه قضائیه از بازگشت آن‌ها به کشور استقبال می‌کند و اگر پرونده قضایی هم داشته باشند ما به آن‌ها کمک خواهیم کرد».
 
با این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که چرا سرمایه گذاران ایرانی، امارات را برای سرمایه گذاری انتخاب می‌کنند و چگونه می‌توان رشد خروج سرمایه از کشور را کنترل کرد؟ علی قنبری، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:

سرمایه گذاران به دنبال ثبات اقتصادی می‌گردند

چرا سرمایه ایرانی‌ها روانه جیب دولت امارات می‌شود؟ علی قنبری گفت: «وضعیت اقتصادی کشور‌های منطقه، مهمترین مولفه‌ای است که سرمایه گذاران و مهاجران را ترغیب می‌کند به سمت این کشور‌ها حرکت کنند؛ بنابراین طبیعیست که کشوری مثل امارات با موفقیت کامل، نظر سرمایه گذاران ایرانی را جلب کرده و آن‌ها را ترغیب به سرمایه گذاری می‌کند.
 
رمز موفقیت امارات را می‌توانم در یک کلمه خلاصه کنم: «ثبات اقتصادی». این اسم رمز یا عبارت مهم، همان مولفه‌ای است که متاسفانه در کشور ما وجود ندارد. ثبات اقتصادی، موثرترین مولفه‌ای است که سرمایه گذاران خارجی را ترغیب می‌کند در یک کشور خارجی سرمایه گذاری یا ثبت شرکت کنند.»

وی افزود: «اگر به دنبال پاسخ این پرسش هستیم که چرا سرمایه گذاران ایرانی به امارات علاقه‌مند شده اند، پاسخ این است که، چون در کشور ما ثبات اقتصادی نیست. ثبات اقتصادی یعنی عدم نوسانات بیش از حد در اقتصاد کلان. کشور‌هایی که دارای اقتصاد‌هایی با رشد تولید نسبتاً ثابت و تورم پایین و پایدار هستند، بین کشور‌هایی با ثبات اقتصادی مطلوب رده بندی می‌شوند. در مقابل این نوع اقتصادها، کشور‌هایی که با مشکلات رکود و تورم بالا مواجهند و ناچارند با بحران‌های اقتصادی گسترده دست و پنجه نرم کنند، با مُهر بی ثباتی اقتصادی روی پیشانی خود مواجهند؛ مُهری که نه تنها سرمایه گذاران خارجی را جذب نمی‌کند، بلکه سرمایه گذاران داخلی را فراری می‌دهد.»

فرار سرمایه‌های کشور

این اقتصاددان در ادامه گفت: «درست است که ایرانیان در ترکیه هم سرمایه گذاری‌های گسترده‌ای انجام داده اند، اما جنس این سرمایه گذاری‌ها با سرمایه گذاری‌هایی که در کشوری مثل امارات انجام می‌شود متفاوت است. برخی از ایرانیان که از شهروندان عادی جامعه محسوب می‌شوند با اهدافی از جمله تغییر سبک زندگی خود و دریافت اقامت، اقدام به خرید ملک در ترکیه می‌کنند. اما اغلب سرمایه گذاری‌ها در امارات از جنس سرمایه گذاری‌هایی است که فعالان تجاری و اقتصادی انجام می‌دهند.
 
البته هر دو نوع خروج سرمایه از کشور به ضرر اقتصاد ایران است. ترکیه اخیرا با تورم قابل توجهی مواجه شده و بخشی از سرمایه گذاران خارجی تمایل خود را برای سرمایه گذاری در این کشور از دست داده اند. در مقابل، امارات و برخی دیگر از کشور‌های عرب منطقه، با حفظ ثبات اقتصادی و کنترل تورم، موفق شده اند، نظر مثبت ایرانیان را به سمت خود جلب کنند.»
 
وی افزود: «ما در حال حاضر با پدیده «فرار سرمایه ها» از کشور نیز مواجهیم. فرار سرمایه یعنی خروج پرشتاب پول و سرمایه‌های اقتصادی از کشور. یکی از پیامد‌های ملموس فرار سرمایه را می‌توان در کاهش قابل توجه قدرت خرید دارایی‌های کشور و هزینهٔ واردات کالا دید. عمده دلایل این وضعیت هم تورم داخلی، ریسک‌های اقتصادی سیاسی، شوک نفتی و کاهش ارزش پول ملی است.»

اهمیت سرمایه‌های انسانی در کنار سرمایه‌های مادی

وی تاکید کرد: «یکی از تناقضات آشکار در رفتار مسئولان اقتصاد کشور را می‌توانیم همین موضوع بدانیم که در شرایطی که قادر به کنترل سرمایه‌های داخل کشور نیستیم، صحبت از جذب سرمایه‌های خارجی می‌کنیم. جذب سرمایه خارجی زمانی معنا پیدا می‌کند که کنترل کافی روی سرمایه داخلی را داشته باشیم و سپس برای تکمیل ظرفیت‌های سرمایه گذاری در کشور به سراغ گزینه‌های خارجی برویم. شرایط فعلی کشور ما به گونه‌ای است که اول باید روی ۲ موضوعی که اشاره کردم، یعنی ایجاد ثبات اقتصادی و پیشگیری از فرار سرمایه متمرکز شویم.»
 
قنبری گفت: «در کنار تمامی این مشکلات ما با فرار سرمایه انسانی نیز مواجهیم. این موضوع را نه تنها کم اهمیت‌تر از خروج سرمایه‌های مادی نمی‌بینم، بلکه حتی معتقدم از برخی جهات می‌تواند خطرناک‌تر باشد. همانطور که سرمایه گذار مادی به دنبال یک فضای امن می‌گردد، سرمایه‌های انسانی نیز مایلند در مکانی کار، زندگی و تحصیل کنند که آرامش و امنیت داشته باشند. حقیقت این است که اقتصاد ما به شدت به تصمیم گیری‌های سیاسی ما وابستگی دارد و تا زمانی که در این زمینه گشایش‌هایی ایجاد نکنیم نمی‌توانیم انتظار تغییر و تحول خاصی را در حوزه اقتصاد کشور داشته باشیم.»

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۱۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
عواقب سیاست های اقتصادی این دولت و مجلس فرار سرمایه ها و کاهش تولید و افزایش بیکاری است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
"سرمایه‌ای که با تقویت روابط تهران و ابوظبی می‌تواند در جهت بهبود شرایط اقتصادی کشور بکار گرفته شود."

اگه قرار بود اینجا به کار گرفته بشه که امارات نمیرفت! واقعا نابغه هستید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
محسن پیرهادی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: «ایرانیان خارج از کشور سرمایه‌گذاری قابل توجهی در امارات انجام داده‌اند، سرمایه‌ای که با تقویت روابط تهران و ابوظبی می‌تواند در جهت بهبود شرایط اقتصادی کشور بکار گرفته شود.»
جواب: يعني چكار ميخواهيد انجام دهيد تا روابط بهبود پيدا كنه، آنها هر كار بخواهند انجام دهند كلي بررسي ميكنند تا به نتيجه مطلوب برسن غير از اين باشه معامله نميكنند مگه اينكه بخواهيد بهشون دروغ بگيد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
با فکر توانسته اند از طریق جذب سرمایه های خارجی یک شوره زار را آباد کنند. ولی تو نمی توانی خودت را خسته نکن
پاسخ ها
محمد شهاب نظامی نیا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
اما جدای از خوبی هاش بسیار آسیب پذیرشون کرده ... برای همین اگه کوچکترین مخالفتی میتونه نابودشون کنن مثلا‌ اگه امارات بخواد بیاد تو جزایر سه گانه اگه ایران موشک که هیچی با یه بمب شیشه های برج خلیفه رو بیاره پایین فاجعه اقتصادی براشون رقم میخوره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
تا تفکر انقلابی به تفکر توسعه و پیشرفت و رفاه اقتصادی تبدیل نشود داستان پر غصه این کشور و ملت ادامه دارد و اوضاع ما همین آش و همین کاسه است.
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۰:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
خوب به برعکسش فکر کردین چرا یک نفر باید در ایران سرمایه گذاری کنه؟ با کدام قوانین و اینده و.......خیلی احتیاج به فکرکردن نداره رییس بانک مرکزی افغانستان که خودکارو برعکس گرفته بود از اقتصاد دان های وطنی در بدنه دولت موفق تره پیشنهاد میکنم دوستان یک دوره برند پیش ایشون یاد بگیرند شاید ایران هم حالش بهتر شد.......
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
عزیز من شما ها از دنده لج بیاین پایین اجازه بدید تولید کننده لوازم مورد نیاز خودش از بازار بینالمللی تهیه کنه مثل چین والله قیمت ها میاد پایین مشکل این هستش که دست شما تو جیب مردم هست به بهانه های مختلف میخاید مالیات بگیرید اقا این نفت مگه من ایرانی سهم ندارم ازش مالیات من از پول نفت بگیرید واسه مملکت که خرجش نمی کنید
sohrab
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
یک نمونه اش دغدغه ی نمایندگان نامحترم مجلس می باشد. نمونه اش شعار دادن دو روز پیش در مجلس !!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
هیچ سرمایه گذار عاقلی پولش را به سرزمینی نمی آورد که مقامات و سیاست گذارانش از درک تاثیر کلمات خارج شده از دهان و قوانین مصوب بر نرخ سرمایه گذاری عاجز باشند !
ناشناس
|
Germany
|
۱۱:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
درجواب سئوال چودانی وپرسی شما عرض شود چون سرمایه که حاصل عمری کار وتلاش مردم است همیشه جائی میرودکه امنیت داشته باشد ونه جائیکه شب که میخوابی دلواپس فردایت باشی وهر لحظه نگران بی ارزش شدن وببادرفتن سرمایه باشی اگرشما هم بودی همین کاررامیکردی یا دوبی یا ترکیه ویا خرید طلا وارز خارجی هرچندمتاسفانه راه های نامشروع وغیرانسانی برای افزایش سرمایه درکشورمان کم نیست ولی کارهرکسی نیست وخوردنش ازگلوی همه پائین نمیرود
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟