فرمانده فراجا از برنامهای برای حل معضل معتادان متحاهر خبر داد که این گمانه را تقویت میکند که بازداشت گسترده این افراد در دستور کار قرار خواهد گرفت.
به گزارش «تابناک»؛ هر ساله با فرارسیدن موج سرما در کشور، اخباری ناخوشایندی از مرگ و میر کارتن خوابها منتشر میشود که یادآور معضلی چندین ساله و دردناک است؛ معتادان طرد شده از خانواده و جامعه که به دلیل وضعیت وخیمی که با آن دست به گریبان هستند، جایی بهتر از گوشه و کنار شهر برای گذراندن شبهای سرد پیدا نمیکنند و در نتیجه سردی هوا، شماری از آنان جانشان را در این راه تیره و تاریک از دست میدهند.
معضلی که یکی از تدابیر جدی برای مقابله با آن، ساخت گرم خانههای متعدد در شهرهایی مانند تهران است که البته نقش بسیاری در کاهش این دست مرگها داشته، اما هنوز هستند معتادانی که وخامت اوضاع شان مانع میشود، تن به حضور در این مراکز دهند و در نتیجه «مرگ» سرنوشت محتوم ایشان، به ویژه در شبهای سرد سال است. افرادی که بیش از محل خواب و وعده غذای گرم، به رهایی از افیونی که گرفتارش هستند، نیازمند هستند و کمتر شاهد طرح و تدابیری ویژه برای کمک به ایشان در این راستا هستیم.
اقدامی که به نظر میرسد با طرح جدید نیروی انتظامی، در دستور کار این نهاد قرار گرفته و امروز فاز نخست آن با افتتاح و بهرهبرداری مرکز نگهداری و بازپروری سروش در کهریزک (استان تهران) اجرایی شد. افتتاح پروژهای که سردار رادان، فرمانده فراجا تاکید دارد: هدف ما از این بهرهبرداری این بود که قادر باشیم، تعداد بیشتری از معتادان متجاهر را در این محل نگهداری کرده و تحت پوشش ترک قرار بدهیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر و با همراهی ستاد مبارزه با مواد مخدر، ظرفیت نگهداری از معتادان متجاهر در مرکز ترک اعتیاد پلیس به شش هزار تن رسیده و قرار است تا پایان سال، باز هم ظرفیت آن افزایش پیدا کرده و «به محل اسکان معتادان متجاهر تهران بزرگ تبدیل شود»، گفت: همچنین برابر با صحبتهایی که با مسئولان از جمله دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر داشتهایم، بنا داریم که مرکز سروش را به یکی از بزرگ ترین پایگاهها برای ترک اعتیاد تبدیل کنیم و در واقع نام آن را نیز از کمپ ترک اعتیاد به کارگاه تغییر دهیم.
رادان با بیان اینکه مرکز سروش به بزرگ ترین کارگاه برای اشتغال و تولید افراد پس از ترک اعتیاد و سم زدایی بدل خواهد شد، گفت: پس از اینکه این محل از کمپ ترک اعتیاد به کارگاه تبدیل شود، هر معتاد متجاهر بعد از سم زدایی و ترک اعتیاد، یک مهارت فرا گرفته و در کارگاهها مشغول به کار خواهد شد. از این طریق به عنوان یک کارگر ماهر تربیت شده و در ازای کاری که در یکی از سه شیفت کاری انجام میدهد، حقوق میگیرد و کسب درآمد دارد. پس از خروجی از کارگاهها و مرکز سروش نیز میتواند در دیگر کارگاهها مشغول به فعالیت شود و برای خود اشتغالی دست و پا کنند.
وی با اشاره به استفاده از ظرفیت خیرین در این مرکز گفت: از ظرفیت خیرین و همچنن افرادی که دارای کارگاههای تولیدی هستند استفاده خواهیم کرد. از افرادی که دارای کارگاه هستند میخواهیم کارگاه خود را به این مرکز بیاورند. در واقع خیرین و افرادی که بنا شده محل کارگاهی و شرکتی خود را به اینجا منتقل کنند، یک استاد ماهر را اینجا قرار میدهند تا به مددجویان آموزش بدهد و بر کیفیت کارشان نظارت کند.
طرح و تدبیری که البته اجرایش منحصر به تهران نیست و قرار است در نقاط دیگر کشور هم اجرایی شود. نکتهای که فرمانده فراجا با اشاره به آن گفت: فعلا توافقی که با ستاد مبارزه با موادمخدر داشتیم، بنا شده به صورت پایلوت مسئولیت تهران را بپذیریم و کار کنیم و خروجی را در بیاوریم. البته نتایج از الان معلوم است و حتما طرح خوبی خواهد بود. اما پس از اجرای این طرح، میشود آن را در سایر نقاط کشور هم اجرا کرد؛ هرچند در بعضی از نقاط کشور هم چنین مراکزی وجود دارد، اما ظرفیت آن محدود است.
ایدهای که با عملیاتی شدن آن در ابعاد وسیع و در نقاط مختلف کشور، دست بسته پلیس برای مقابله با معتادان متجاهر باز خواهد شد و احتمال دارد بازداشت و انتقال این افراد به مراکز بازپروری و کارگاههای اشتغال آفرینی در دستور کار قرار بگیرد؛ بازداشتهایی مشابه آنچه در سالهای دور انجام میشد، اما چون به ارجاع این افراد به مراجع قضایی منجر میشد و جز تحمیل هزینه به کشور رهاوردی نداشت و به رهایی این افراد از دام اعتیاد هم منجر نمیشد، بساطش برچیده شد و حالا با دایر شدن امثال کارگاه سروش میتوان به احیایشان امیدوار بود.