بین الملل تابناک: ششصد و هشتاد و چهار روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
رئیسجمهوری بلاروس اعلام کرد که فرمانی را در ارتباط سامانههای موشکی عملیاتی- تاکتیکی اسکندر دریافتی از روسیه امضا کرده است که بر اساس آن، استفاده از این سامانهها تنها با موافقت وی امکانپذیر است.
الکساندر لوکاشنکو روز جمعه در ویدئویی در کانال تلگرامی نزدیک به سرویس مطبوعاتی رئیسجمهوری بلاروس افزود: ما مجموعههای موشکی مانند اسکندر که سلاح بسیار خطرناک است را دریافت کردیم و دسترسی به این مجموعهها رمزگذاری شده است.
رئیس جمهوری بلاروس اظهار داشت: من فرمانی را در مورد چگونگی استفاده از این سلاح ها امضا کردم؛ آنها فقط با رضایت رئیسجمهور قابل استفاده هستند و در این فرایند، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح بلاروس نیز دخالت دارد.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی تاس، لوکاشنکو ۱۹ دسامبر ۲۰۲۲ (۲۸ آذر ۱۴۰۱) از برنامه بلاروس برای استقرار سیستم های موشکی اس-۴۰۰ و اسکندر روسی در این کشور خبر داد.
در پایان دسامبر همان سال، وزارت دفاع بلاروس گزارش داد که پرسنل نظامی این کشور که از عملیات مجتمعهای اسکندر و اس-۴۰۰ پشتیبانی میکنند یک دوره آموزشی کامل را در مراکز آموزشی رزمی مشترک روسیه و بلاروس گذراندهاند.
بنا بر این گزارش، جمهوری بلاروس دارای انبار موشک برای مجموعه اسکندر است که به این کشور اجازه می دهد هر کاری را انجام دهد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در ۲۵ مارس ۲۰۲۳ ( پنجم فروردین ۱۴۰۲) اعلام کرد که مسکو به درخواست مینسک، تسلیحات هسته ای تاکتیکی را در بلاروس مستقر خواهد کرد، مشابه آنچه که ایالات متحده مدت هاست در قلمرو متحدان خود انجام داده است.
بر این اساس، مسکو سامانه موشکی اسکندر را که می تواند تسلیحات هسته ای حمل کند به مینسک تحویل داد و به تجهیز مجدد هواپیماهای بلاروسی کمک کرد تا بتوانند از مهمات ویژه استفاده کنند. دانشمندان و خلبانان موشک بلاروسی آموزش های مناسبی را در روسیه گذراندند.
در ۱۶ ژوئن ۲۰۲۳ (۲۶ خرداد ۱۴۰۲)، پوتین خاطرنشان کرد که اولین کلاهکهای هستهای روسیه به بلاروس تحویل داده شده است و کل دسته آن قبل از پایان سال خواهد رسید. لوکاشنکو نیز در ۲۳ ژوئن (دوم تیر ۱۴۰۲) گفت که بخش قابل توجهی از مهمات برنامه ریزی شده، به جمهوری بلاروس تحویل داده شده است.
سفارت روسیه در پاریس تصمیم مقامات فرانسوی برای ارسال تسلیحات بیشتر به اوکراین را محکوم کرد.
در این بیانیه همچنین آمده است: با توجه به تصمیم مقامات فرانسوی برای ارسال تسلیحات بیشتر به اوکراین، از جمله موشکهای کروز دوربرد، ما این سوال را از مردم فرانسه میپرسیم؛ به نظر شما، آنچه مهمتر است حمایت از رژیم کییف یا زندگی غیرنظامیان است که در میان آنها افراد مسن، زنان و کودکان هستند. آنها قربانی تسلیحات مرگباری خواهند شد که فرانسه قرار است در اختیار رژیم کییف قرار دهد.
به نقل از خبرگزاری تاس، این بیانیه از سوی سفارت روسیه در پاریس پس از آن منتشر شد که همین اواخر امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، از تحویل موشکهای دوربرد بیشتر "اسکالپ" به اوکراین خبر داده بود.
"سباستین لکورنو"، وزیر نیروهای مسلح فرانسه اعلام کرد که قصد دارد ماهانه ۵۰ بمب AASM در طول سال ۲۰۲۴ به کییف ارسال کند. فرانسه همچنین ایجاد یک "ائتلاف توپخانهای" را برای تامین تسلیحات و مهمات به اوکراین اعلام کرده است.
وزیر دفاع آلمان امروز (جمعه) هشدار داد که شاید جنگ بین روسیه و اوکراین به فراتر از مرزهای این دو کشور و مناطق همجوار گسترش یابد.
بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان در گفتوگویی با روزنامه تاگشپیگل گفت: ما هر روز تهدیدهایی را از سوی کرملین میشنویم. همین اواخر هم شاهد تهدیدهای علیه دوستانمان در کشورهای حوزه بالتیک بودیم.
وی با اشاره به ارتش آلمان تاکید کرد: ما به سرعت باید ظرفیتهای دفاعی خود را برای مواجهه با فوریت اوضاع تهدید آمیز تقویت کنیم.
وزیر دفاع آلمان در ادامه گفت: بنابراین ما باید در نظر بگیریم که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه حتی ممکن است روزی به یک کشور عضو ناتو حمله کند. اگر چنین اتفاقی بیفتد، بین پنج تا هشت سال باید اتفاق بیفتد.
پیستوریوس که برای یک سال است در سمت وزیر دفاع آلمان آغاز به کار کرده، همچنین خاطرنشان کرد، با فراخوانش برای آماده جنگ شدن ارتش، میخواسته جامعه را هشیار کند.
وزیر دفاع آلمان همچنین انتظار دارد پیشنهاداتی برای معرفی مجدد نسخهای از خدمت سربازی اجباری تا آوریل ۲۰۲۴ ارائه شود. آلمان در سال ۲۰۱۱ به خدمت اجباری پایان داد.
وی همچنین قرار است مساله خدمت سربازی برای سربازان بدون پاسپورت آلمانی را در نیروهای مسلح این کشور مطرح کند.
او همچنین گفته که صنعت دفاعی آلمان باید کارآمدتر باشد و درخواستها برای کمک نظامی بیشتر کشورش را به اوکراین رد کرد و گفت: ارتش نمیتواند همه چیز را به اوکراین بدهد و آلمان را بی دفاع کند.
رئیسجمهور سوئیس با گفتن این که کشورش همواره «طرفدار قوانین بینالمللی» و «در سمت جمعیت غیرنظامیان» بوده است، به انتقادهای روسیه از برگزاری نشست صلح اوکراین در سوئیس واکنش نشان داد.
«یولا امهرد» رئیسجمهور سوئیس انتقادهای مسکو درباره برگزاری احتمالی نشست صلح به میزبانی سوئیس با هدف پایان دادن به جنگ روسیه-اوکراین را رد کرد.
خبرگزاری آناتولی در این باره گزارش کرد که امهرد در نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس، در جمع خبرنگاران تاکید کرد که سوئس همواره طرفدار قوانین بینالمللی حقوق بشر بوده است.
او در این باره گفت: «وقتی در سمت جمعیت غیرنظامی باشید، در سمت درستی هستید.»
روسیه بارها از سوئیس به دلیل «خارج شدن از بیطرفی» پس از درگرفتن جنگ اوکراین انتقاد کرده و گفته است چنین نشستی «بیهوده و مضر» خواهد بود.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین که در سفری رسمی به برن، پایتخت سوییس سفر کرده بود، در 15 ژانویه با امهرد دیدار کرد.
زلنسکی در یک نشست خبری مشترک گفته بود برنامهریزی با سوئیس برای برگزاری این نشست صلح در 16 ژانویه آغاز میشود.
رییسجمهور اوکراین گفت تنها کشورهایی که از تمامیت ارضی اوکراین حمایت میکنند، به این نشست دعوت خواهند شد و روسیه در این مذاکرات شرکت نمیکند اما ابراز امیدواری کرد که چین در آن شرکت کند.
امهرد با تاکید بر این که سوئیس از این روند صلح حمایت میکند، گفت «من بر آمادگی سوئیس برای ترتیب دادن این کنفرانس تاکید کردم. ما توافق کردیم که جزئیات رویکرد آتی موفقیتآمیز بودن این روند، مورد بررسی عمیق قرار خواهد گرفت.»
انفجارهای مهیب در تاسیسات نفتی روسیه با حملات پهپادی اوکراین+ فیلم
یک روز پس از خبرساز شدن حمله به تاسیسات نفتی سن پترزبوگ، روسیه روز جمعه از دفع حمله حداقل سه پهپاد اوکراین به استان مرزی بریانسک خبر داد.
آتش سوزی چند تانکر نفتی در نتیجه حمله پهپادی اوکراین به روسیه خبرساز شده و فرماندار شهر کلینتسی الکساندر بوگوماز آن را تایید کرده است. به گفته او، پدافند توانست پهپاد مهاجم را هدف قرار دهد اما مهمات همراه آن روی یک انبار نفتی افتاد و باعث حریق شده است.
روز پنجشنبه (دیروز) اوکراین خبر داد که یک پهپاد بومی با پرواز ۱۲۵۰ کیلومتری به ترمینال نفتی در سن پترزبورگ حمله کرد؛ خبری که روسیه آن را رد کرد و خبر داد که این حمله پهپادی را ناکام گذاشته است.
مقامهای روسیه اعلام کردهاند که هیچ کسی در حمله به کلینتسی زخمی نشده و حریق هم مهار شده است. به گفته بوگوماز، روسیه امروز دو پهپاد اوکراینی را هم در دیگر نقاط استان مرزی بریانسک ساقط کرد.
اوکراین بیش از ۱۸۰ واحد تجهیزات نظامی غربی را از دست داده است
خبرگزاری «تاس» به نقل از یک مقام بلندپایه نظامی روسیه خبر داد که نیروهای اوکراین در جریان ضد حمله خود، بیش از ۱۸۰ واحد تجهیزات نظامی غربی از جمله تانکهای «لئوپارد» و خودروهای زرهی «برادلی» را در نزدیکی خطوط دفاعی روسیه از دست دادند.
یوری استاویتسکی رئیس نیرویهای مهندسی رزمی روسیه اظهار داشت: خسارات تائید شده دشمن که در موانع دفاعی پیچیده [روسیه] متحمل شده، بیش از ۵۰۰ قطعه تجهیزات نظامی و ویژه، از جمله ۱۸۰ قطعه که در جریان ضد حمله از دست رفته است.
وی افزود: این تجهیزات شامل «تانکهای لئوپارد، خودروهای رزمی پیاده نظام برادلی و سایر خودروهای ارائهشده از سوی غرب» است.
این فرمانده همچنین خاطرنشان کرد که مهندسان نظامی روسیه موفق شدهاند در بازههای زمانی کوتاهی، مجموعهای از استحکامات بسیار کارآمد ایجاد کنند.
اوکراین نگران کاهش جدی مهمات است
وزیر دفاع اوکراین اذعان کرد که ذخایر مهمات اوکراین رو به اتمام است. اظهارات وی در حالی بیان می شود که متحدان کییف راه اندازی به اصطلاح «ائتلاف توپخانه» را برای کمک به اوکراین در بحبوحه درگیری با روسیه اعلام کردهاند.
گروهی متشکل از ۲۴ کشور در جریان دیدار حامیان اوکراین در پاریس که روز پنجشنبه انجام شد، اعلام کردند که این ائتلاف برای کمک به کییف راه اندازی میشود.
به نقل از شبکه خبری راشاتودی، رستم عمروف وزیر دفاع اوکراین قرار بود در این نشست شرکت کند اما در آخرین دقایق به دلایل امنیتی که اعلام نشد، این حضور لغو شد.
روزنامه لوموند و شبکه خبری فرانس ۲۴ نیز گزارش کردند، وزیر دفاع اوکراینی از طریق لینک ویدئویی در این نشست حضور یافت و گفت: هیچ جایگزینی برای توپخانه مدرن نیست. ما به تلاشهای خود و افزایش تولید مهمات در کشور ادامه میدهیم.
پس از این نشست، وزیر دفاع اوکراین در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر) نوشت: کمبود مهمات یک مساله بسیار جدی است و مشکلات زیادی که نیروهای مسلح اوکراین با آن دست و پنجه نرم میکنند، بسیار مهم است.
وی با بیان اینکه از دول پاریس بابت رهبری اش در ابتکارعمل «ائتلاف توپخانهای» تشکر میکند، ادامه داد: این ائتلاف با هدف حل این مساله مهمات است.
وزیر دفاع فرانسه روز پنجشنبه گفته بود، پاریس میتواند تا اوایل سال ۲۰۲۵، ۷۸ دستگاه کامیون مجهز به سیستم توپخانه با گلوله ۱۵۵ میلیمتری را برای نیازهای کییف تولید کند.
به گفته این مقام مسئول دولت فرانسه، هزینه شش دستگاه هویتزر قبلا توسط اوکراین پرداخت شده و در هفتههای آینده تحویل داده خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد، فرانسه برای تولید ۱۲ کامیون دیگر بودجه تامین خواهد کرد و از دیگر متحدان خواست که به طور مشترک ۲۵۰ میلیون یورو مورد نیاز برای ۶۰ اسلحه باقی مانده را تامین کنند.
پیشتر رئیس امور خارجه سنای فرانسه نیز گفته بود، اوکراین بین ۵۰۰۰ تا ۸۰۰۰ گلوله در روز شلیک میکند، در حالی که این تعداد توسط روسیه، ۱۵ هزار گلوله است.
سال گذشته میلادی، اتحادیه اروپا متعهد شد تا یک میلیون گلوله توپ تا مارس ۲۰۲۴ برای کییف تامین کند. البته مقامهای اوکراینی گفته اند که این کشور تنها حدود ۳۰۰ هزار گلوله توپ تاکنون از اتحادیه اروپا دریافت کرده است.