بین الملل تابناک: هفتصد و چهل و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
کامالا هریس معاون رئیسجمهور آمریکا اظهارات ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه مبنی بر دست داشتن اوکراین در حمله روز جمعه به سالن کنسرت کروکوس که منجر به کشته شدن حداقل ۱۳۳ نفر شد را رد و تاکید کرد که کییف در این حمله دخالتی ندارد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، هریس در پاسخ به پرسش خبرنگاران مبنی براینکه آیا واشنگتن شواهدی در دست دارد که اتهامات پوتین علیه اوکراین در رابطه با حمله تروریستی به سالن کنسرت کروکوس را تائید کند، گفت: آمریکا شواهدی در این باره در دست ندارد.
معاون رئیس جمهور آمریکا در ادامه با بیان اینکه آنچه در روسیه اتفاق افتاد یک اقدام تروریستی بود، افزود: بدیهی است با توجه به تعداد افرادی که در این حادثه تروریستی جان خود را از دست دادند ما با یک تراژدی روبهرو هستیم و همه ما باید به خانوادههای قربانیان این حادثه تروریستی تسلیت بگوئیم.
هریس در ادامه با تاکید بر اینکه در ححال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر دخالت اوکراین در این حادثه وجود ندارد، یادآور شد: آنچه که ما میدانیم این است که داعش مسئول این حادثه است.
به نوشته خبرگزاری آناتولی، سرویس امنیت فدرال روسیه اعلام کرده است که تاکنون یازده نفر در ارتباط با این حمله تروریستی از جمله چهار نفر که مستقیماً در آن نقش داشتند، دستگیر شدهاند.
وزیر خارجه روسیه گفت رئیسجمهور فرانسه در تلاش است تا آمریکا و همچنین اعضای ناتو را نسبت به اعزام نیروهای غربی به اوکراین راضی کند.
اظهارات ماه گذشته «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه مبنی بر اعزام احتمالی نیروهای ناتو به اوکراین تا حدی جنجال برانگیز شد که انتقادات مقامات در کشورهای مختلف را به دنبال داشت.
طبق گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در مستندی به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد تهاجم ناتو به یوگسلاوی بیان کرد: «اظهارات ماکرون درباره اعزام نیروهای ناتو به اوکراین دیگر به خودمختاری استراتژیک مربوط نمیشود بلکه او میخواهد ایالات متحده و اعضای ناتو را درخصوص این مسئله راضی کند».
وی تاکید کرد: رهبران کنونی اروپایی منافع ملی را یک اولویت تلقی نمیکنند. ارپا تماما مطیع ایالات متحده شده است. هیچ استقلالی وجود ندارد.
لاوروف با اشاره به نقش اتحادیه اروپا افزود: اتحادیه اروپا یک «سازمان نزاع» است که در آن طرحها و دسیسههای سیاسی شخصی بر منافع ملی مردم و دولتها اولویت دارد.
وزارت دفاع روسیه امروز (یکشنبه) خبر داد که یک جت جنگنده «میگ-۳۱» برای رهگیری ۲ بمبافکن راهبردی آمریکایی که به مرز دولتی روسیه بر فراز دریای بارنتز نزدیک میشدند، به پرواز درآمد.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است: قابلیتهای کنترل حریم هوایی روسیه در ۲۴ مارس ۲۰۲۴ (پنجم فروردین ۱۴۰۳) یک هدف هوایی را بر فراز دریای بارنتز در نزدیکی مرز دولتی فدراسیون روسیه مشاهده کرد.
وزارت دفاع روسیه تصریح کرد: یک جت جنگنده میگ-۳۱ (MiG-31) از نیروهای واکنش سریع پدافند هوایی [روسیه] برای شناسایی هدف هوایی و جلوگیری از تجاوز آن به مرزهای دولتی این کشور به پرواز درآمد.
این بیانیه میافزاید: خدمه جنگنده روسیه شناسایی کردند که اهداف هوایی ۲ بمب افکن راهبردی «B-۱B» نیروی هوایی ایالات متحده است.
این وزارتخانه اعلام کرد که «بمب افکنهای آمریکایی با نزدیک شدن جنگنده روسی به آنها، از مرز روسیه دور میشوند و هواگرد روسی به سلامت به پایگاه هوایی خود بازگشته و از نقض مرزهای دولتی روسیه جلوگیری میکند.»
مقامهای آمریکایی تاکنون در مورد این بیانیه اظهار نظری نکردهاند.
نیروهای مسلح لهستان امروز (یکشنبه) مدعی شدند که حریم هوایی این کشور در مرز با اوکراین توسط یک موشک کروز روسیه نقض شده است.
فرماندهی عملیات نیروهای مسلح لهستان در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) اعلام کرد: ساعت ۰۴:۲۳ بامداد ۲۴ مارس (پنجم فروردین به وقت محلی) یک موشک کروز حریم هوایی لهستان را نقض کرد.
بر اساس بیانیه این فرماندهی، این شیء وارد حریم هوایی لهستان در نزدیکی روستای «اوسردو» در استان «لوبلین» در مرز با اوکراین شد و پس از گذشت ۳۹ ثانیه، از آنجا خارج شد.
فرماندهی نیروهای مسلح لهستان ادعا میکند که این موشک توسط «هواپیمای دوربرد روسیه» پرتاب شده است.
در همین حال، لهستان جنگندههای خود را در حالت آماده باش قرار داد.
حملات گسترده و سنگین روسیه به مناطق مختلف اوکراین
مقامهای اوکراینی و کاربران شبکههای اجتماعی از حملات موشکی گسترده روسیه به این کشور خبر میدهند.
پس از حملات بامداد یکشنبه اوکراین به کریمه، گزارشها از پاسخ روسیه به این حملات حکایت دارند.
طبق گزارش وبلاگ نویسان نظامی روس، اوکراین با موشکهای انگلیسی-فرانسوی «سایه طوفان» مواضعی در سواستوپول در شبهجزیره کریمه را هدف قرار داد؛ البته سامانههای پدافندی روسیه، شماری از این موشکهای کروز را رهگیری و منهدم کردند.
حالا، خبرگزاری فرانسه گزارش داده کییف پایتخت و لِویو در غرب اوکراین در سپیدهدم امروز هدف حملات موشکی روسیه قرار گرفتهاند.
کاربران شبکههای اجتماعی هم از حملات گسترده روسیه به نقاط مختلف اوکراین خبر دادهاند.
«واسیلی کلیچکو» شهردار کییف در تلگرام و خطاب به ساکنان پایتخت اوکراین نوشته است: «انفجارهایی در پایتخت؛ پدافند هوایی در حال کار است. پناهگاهها را ترک نکنید.»
«ماکسیم کوزیتسکی» فرماندار لویو هم گفته منطقه «استری» در جنوب این شهر هدف حملات موشکی روسیه قرار گرفته است.
تصاویری نیز از آتشسوزی در استری منتشر شده است.
برخی کاربران هم گفتهاند در پی حرکت موشکهای روسیه به سمت غرب اوکراین و نزدیکی مرز لهستان، جنگندههای اف-۱۶ ارتش لهستان به پرواز درآمدهاند. هنوز منابع رسمی این خبر را تایید نکردهاند.
حمله موشکی اوکراین به شبه جزیره کریمه
روسیه شنبه شب اعلام کرد، بیش از ۱۰ موشک اوکراین را که سمت بندر سواستوپول در شبهجزیره کریمه شلیک شده بود، سرنگون کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، میخائیل رازفوژیائف فرماندار سواستوپول در تلگرام نوشت: طبق اطلاعات اولیه بیش از ۱۰ موشک سرنگون شدند. یک زن و یک کودک بر اثر فرود قطعات این موشکهای منهدم، زخمی شدند و به چند ساختمان مسکونی نیز خساراتی وارد شد.
شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ به خاک روسیه ضمیمه شد و اوکراین در ماههای اخیر حملات خود به این منطقه را افزایش داده است.
سرلشکر کریلو بودانوف رئیس اداره اطلاعات ارتش اوکراین مرداد ماه گذشته گفته بود: نیروهای اوکراینی به زودی به کریمه که موقتاً از سوی نیروهای روسیه اشغال شده است، وارد خواهند شد.
وی در گفت وگو با شبکه خبری تیسیان اوکراین تاریخ مشخصی را برای ورود به کریمه ذکر نکرد؛ اما یادآور شد: این اتفاق به زودی به وقوع خواهد پیوست.
دیمیتری مدودف معاون رئیس شورای امنیت روسیه در واکنش به این اظهارات گفت: اگر تصور کنیم که حمله اوکراین با حمایت ناتو موفقیت آمیز باشد و آنها بخشی از سرزمین ما را تصرف کردند، باید به موجب قوانین فرمان سال ۲۰۲۰ رئیس جمهور روسیه به سمت استفاده از سلاح هسته ای حرکت کنیم و راه دیگری وجود ندارد، در حالی که سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه اواخر اسفند ماه گفت: شبهجزیره کریمه و سواستوپل بخشی جدایی ناپذیر از روسیه هستند و موضوع مالکیت آنها برای همیشه بسته است.