تابناک بین الملل؛ تهمینه غمخوار: اخیراً گزارشهایی مبنی بر احتمال حمله اسرائیل به حزبالله لبنان منتشر شده است. به نظر میرسد بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، که در جنگ غزه به نتایج مطلوبی دست نیافته، قصد دارد با گسترش درگیریها به لبنان، این ناکامی را جبران کرده و آمریکا را به حمایت نظامی از اسرائیل وادار کند.
همزمان، آمریکا به عنوان متحد اسرائیل و تأمینکننده اصلی تسلیحات آن، تمایلی به تشدید تنشها و وقوع جنگ جدید در منطقه ندارد و برای جلوگیری از شدت گرفتن بحران، مذاکراتی فشرده با اسرائیل و لبنان آغاز کرده و در حال بررسی خروج اتباع خود از این دو کشور است. در ادامه این تنشها، چهارشنبه شب جنگندههای اسرائیلی اهدافی در جنوب دمشق را مورد حمله قرار دادند که منجر به شهادت دو نفر و زخمی شدن چندین نفر شد.
در همین راستا؛ خبرنگار تابناک گفتگویی با «سید رضا صدرالحسینی» کارشناس روابط بین الملل و تحلیلگر مسائل غرب آسیا انجام داده که در ادامه می خوانیم.
* با توجه به ناکامی اسرائیل در جنگ غزه، چه دلایلی میتواند باعث شود که نتانیاهو تصمیم به گسترش درگیریها به لبنان بگیرد؟
یکی از مسائل مهمی که رژیم صیهونیستی همواره به دنبال آن بوده، گسترش جنگ و درگیری است که هم اکنون به لبنان رسیده است. در حقیقت، صهیونیستها از گذشته هم به دنبال این مسئله بود و در طول چهار تا پنج ماه گذشته بعد از شکست های مستمر در عملیات طوفان الاقصی، به دنبال این مسئله بود که گسترش جنگ داشته باشد و شرایط را به گونه ای مدیریت کند که به طور مستقیم جنایات او منتشر نشود.
اسرائیل در صدد است تا به گونه ای برای جنایات خود حاشیه سازی کند. هم اکنون به این موضوع که اسرائیل دارای چه دیدگاهی بود و تمایل داشت که این جنگ را به کدام کشورها بکشاند، نمی پردازم. اما اصل موضوع برای گسترش جنگ به لبنان، حاشیه سازی برای جنایات خود و جلوگیری از این موضوع است که برخی از کشورها از جمله امریکا به طور مستقیم از جهت نیروی انسانی و از جهت تسلیحات به طور مستقیم به رژیم صهیونیستی کمک می کنند و نیروهای امریکایی در آن جا مستقر هستند.
این رژیم به دنبال آن است که در این تداوم و گسترش جنگ، شرایط بهتری برای خود ایجاد کند و یک فراموشی هم از این جنایات برای افکار عمومی دنیا پدیدار شود؛ یعنی در واقع صهیونیستها به دنبال این مسئله هستند که بتوانند با گسترش جنگ، شرایط منطقه ای و بین المللی را به گونه ای مدیریت کنند و آن شرایط را تغییر دهند؛ در حالی که در نهادهای بین المللی، همه اقدامات و آراء به ضررشان است. البته هر یک روز تداوم جنگ به نفع شخص نتانیاهو نیست، چرا که روز بعد از پایان جنگ او باید در دادگاه حاضر باشد و دولتش دیگر امکان ادامه حاکمیت در سرزمین های اشغالی را نخواهد داشت.
* به نظر شما چه سناریوهایی برای آینده تنشهای اسرائیل و حزبالله قابل تصور است؟
بخش قابل توجهی از ناتوانی رژیم صیهونیستی در حمله به گذرگاه رفح و مسدود کردن و بستن آن گذرگاه به طور کامل که هم اکنون دیگر تقریبا بیش از سه ماه از آن قضیه میگذرد، این موضوع را برای ما ثابت می کند که حمله به لبنان هم برای او کار ساده ای نیست؛ یعنی یکی از سناریوهای حساس این است که رژیم صیهونیستی به دنبال انجام عملیات روانی و ایجاد ترس در مردم لبنان است و می خواهد به این شکل مردم لبنان را در مقابل حزب الله قرار بدهد و بگوید که حزب الله در حال تحمیل جنگ به آنها به دلیل حمایت از مقاومت فلسطین است.
در حقیقت، این اتفاقی که رژیم صهیونیستی در حال انجام آن است، می تواند یک اتفاق واقعی نباشد، ضمن اینکه البته این مسئله را هم باید مدنظر قرار دهیم و بدان داشته باشیم که تسلیحات هوایی و اف ۳۵ هایی که به رژیم صهیونیستی تحویل داده اند، میتواند یک اقدامات جنایتکارانه ای در بخش های از لبنان هم انجام بدهد و این مسئله کاملا منتفی نیست.
* آیا تلاشهای واشنگتن برای جلوگیری از شدت گرفتن بحران تا کنون موثر بوده است؟
این موضوع یک دروغ کاملا آشکار است که واشنگتن به هیچ عنوان در حوزه جلوگیری از تنش و کاهش بحران هیچ اقدامی را به جز وتوی آتش بس ها انجام نداده است. در یک مقطع در هفته های گذشته، امریکا در قالب یک اقدام انسان دوستانه ظاهر شد، اما در واقع، برای گذر از فشاری که افکار عمومی جهانی و به ویژه دانشجویان، فرهیختگان و اساتید دانشگاه در امریکا برای این کشور به وجود آوردند، اینگونه عنوان کرد که درصدد است تا موضوع آتش بس و قطع نامه آتش بس را اعمال کند که البته به نظر می آید که در این راستا نتوانست ماهی دلخواه خود را از آب بگیرد.
بنابراین؛ متهم اول در حوزه جنگ و در واقع تداوم جنگ توسط رژیم صهیونیستی، واشنگتن با کمک های تسلیحاتی، تبلیغاتی و سیاسی و با وتوی قطعنامه هایی که سازمان ملل و شورای امنیت سازمان ملل برای آتش بس و جلوگیری از جنایات انجام داد، است.
* واکنشهای احتمالی حزبالله به حملات اسرائیل چگونه میتواند وضعیت را تغییر دهد؟
احتمال این جنگ چندان قوی نیست، اما احتمال کوتاه بودن و مقطعی بودن آن هم به صورت حملات هوایی و بمباران وجود دارد؛ در حالی که رژیم صهیونیستی امکان حمله زمینی و گرفتن سرزمینی از لبنان را نخواهد داشت. واکنش احتمالی حزب الله بسیار شدید، تنبیه بسیار شدید و درس آموز برای رژیم صهیونیستی خواهد بود؛ به طوری که حزب الله فضایی را ایجاد خواهد کرد که به قول معروف هیچ بازگشتی برای اسرائیل وجود نخواهد داشت و تخریب های بسیار شدید به همراه افزایش واکنش های مردمی علیه دولت نتانیاهو مشاهده خواهد شد؛ زیرا حزب الله هنوز از سلاح های مدرن خود برای حمایت از مردم و سرزمین لبنان رونمایی نکرده است.
حزب الله حتما درس های فراموشی نشدنی به رژیم صهیونیستی خواهد داد و اقداماتی هم که حزب الله در طول هفته های گذشته انجام داد، بیانگر آمادگی کامل آنها است. عکسهای و فیلم های گرفته شده توسط پهپادهای حزب الله که به عمق رژیم صهیونیستی وارد شدند از یک طرف و حملات با سلاح های دقیق و جدید از طرف دیگر، با اعلام آمادگی کامل برای مقابله با تجاوزات رژیم صهیونیستی در کنار ساقط کردن هواپیمای فوق مدرن جاسوسی هرمس ۹۰۰، نشان دهنده ناتوانی رژیم صهیونیستی و آمادگی کامل حزب الله برای تنبیه متجاوز است؛ اگر اسرائیل بخواهد دست از پا خطا کند.
* واکنش ایران به حمله احتمالی اسرائیل به جنوب لبنان چه خواهد بود؟
واکنش ایران قطعا، یک واکنش منفی نسبت به این اقدام خواهد بود. اما، موضوع مهم استحکام میادین و ساحات مختلف جبهه مقاومت مانند عراق، سوریه و یمن علیه رژیم صهیونیستی است. بنابراین، محوریت این اتحاد، ائتلاف و تحکیم پیمانهای جبهه مقاومت، قطعا جمهوری اسلامی برای حفاظت از امنیت منطقه است.