بین الملل تابناک: روز یکشنبه 7 مرداد، انتخابات ریاست جمهوری در ونزوئلا برگزار شد و نیکولاس مادورو، رئیس فعلی دولت، برنده آن شد.
کمیسیون انتخابات ونزوئلا امروز از پیروزی نیکولاس مادورو در رقابتهای ریاست جمهوری با کسب بیش از ۵۱ درصد آرا خبر داده بود.
«ماریا کورینا ماچادو» رئیس مخالفان ونزوئلا مدعی شد از نظر مخالفان دولت ونزوئلا «ادموندو گونزالس» پیروز انتخابات ریاست جمهوری این کشور است.
رئیس مخالفان ونزوئلا پس از منتشر شدن خبر پیروزی مادورو مدعی شد: «من میخواهم به همه مردم ونزوئلا و جهان بگویم که ونزوئلا رئیسجمهور بعدی خود را دارد و آن "ادموندو گونزالس" است. همه دنیا این را میدانند. ما در تمام ایالتهای کشور پیروز شدیم.»
براساس اعلام شورای انتخابات ملی ونزوئلا، ادموندو گونزالس با کسب ۴۴.۲ درصد آراء در جایگاه دوم و بعد از مادورو قرار گرفته است.
با این حال رئیس مخالفان ونزوئلا ادعا کرد که گونزالس ۷۰ درصد رای کسب کرده است. او گفت که ائتلاف تحت امرش، مردم را برای دفاع مسالمتآمیز از آرای خود جمع خواهد کرد.
پس از آن تظاهرات روز دوشنبه در کاراکاس با درگیری پلیس و معترضان آغاز شد. ونزوئلا اعلام کرده که تعدادی از کشورها در انتخابات و حق تعیین سرنوشت مردم مداخله کردهاند.
واکنش سازمان ملل
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل روز دوشنبه اعلام کرد که گوترش امیداوار است تمامی مشکلات مرتبط با انتخابات ریاستجمهوری ونزوئلا به شکل مسالمتامیز حلوفصل شود.
دوجاریک در کنفرانسی خبری گفت: دبیرکل امیدوار است که به تمامی مشکلات مرتبط با انتخابات ریاستجمهوری رسیدگی شده و به طور مسالمتآمیز حلوفصل شود. دبیرکل همچنین تمامی رهبران سیاسی ونزوئلا و حامیانشان را به میانهروی دعوت کرد.
ونزوئلا دیپلماتهایش را از ۷ کشور فراخواند
وزارت خارجه ونزوئلا در بیانیهای اعلام کرد: «کاراکاس تصمیم گرفته تا تمامی اعضای هیاتهای دیپلماتیکش در شیلی، آرژانتین، کاستاریکا، پرو، پاناما، جمهوری دومینیکن و اورگوئه را به دلیل رویه نادرست این کشورها در عدم به رسمیت شناختن پیروزی نیکولاس مادورو در انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا فرا بخواند.»
در ادامه این بیانیه همچنین آمده است: «این دولتها به حق حاکمیت ونزوئلا حمله کردهاند و ما از آنها میخواهیم تا سفرای خود را فرا بخوانند.»
این وزارتخانه اظهارات این کشورها در مورد انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا را به عنوان مداخله در امور داخلی این کشور محکوم کرد و افزود: «ونزوئلا این حق را برای خود محفوظ می دارد که اقدامات سیاسی و قانونی برای تضمین حمایت از حق تعیین سرنوشت خود را تضمین کند. ونزوئلا در برابر هر گونه فعالیتی که همزیستی مسالمت آمیز را تهدید کند، مقاومت خواهد کرد.»
ردپای سیا در اعتراضات
در پی اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری ونزوئلا در روز دوشنبه و پیروزی «نیکولاس مادورو» برای سومین مرتبه، حامیان مخالفان در مرکز کاراکاس، پایتخت این کشور ناآرامیهایی را ایجاد کردند.
رئیسجمهور ونزوئلا هم در واکنش به شورش پس از برگزاری انتخابات، گفت مخالفان دولت قصد دارند بحران سیاسی در این کشور ایجاد کنند اما به هدف خود نخواهند رسید.
پایگاه خبری «ژئوپلیتیکال اکونومی» در گزارشی مینویسد: «نظرسنجی بعد از انتخابات ونزوئلا که ادعای پیروزی اپوزیسیون را دارد توسط موسسهای طراحی شده که ارتباط نزدیکی با دولت ایالات متحده و سازمان سیا دارد و برای تبلیغات رسانهای دولت این کشور فعالیت میکند.»
این گزارش درحالی منتشر شده که وزارت امور خارجه آمریکا که از تلاشهای بسیاری برای کودتا در ونزوئلا حمایت کرده، پیروزی مادورو را بهرسمیت نمیشناسد و «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا، نتایج این انتخابات را زیر سوال برده است.
این موسسه تحقیقاتی تحت عنوان «ادیسون ریسرچ» همچنین با بیبیسی همکاری داشته است.
علاوه بر ونزوئلا، این موسسه قبلا نظرسنجیهای مشکوکی را در اوکراین، گرجستان و عراق انجام داده؛ مناطقی از جهان که توسط وزارت خارجه آمریکا «بسیار استراتژیک» تلقی شده و مداخله بیامان واشنگتن را شامل شده است.
موسسه تحقیقاتی ادیسون توسط معاون اجرایی شرکت «راب فاربمن» مدیریت میشود. نام او همچنین در بیانیه مطبوعاتی نظرسنجی پس از انتخابات ونزوئلا ذکر شده است.
وبسایت این موسسه آمریکایی خاطر نشان میکند: «فاربمن تحقیقات بینالمللی ادیسون را با تخصص در خاورمیانه و آفریقا برای مشتریانی از جمله بیبیسی، صدای آمریکا، شبکههای پخش خاورمیانه و رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی مدیریت میکند.»
روزنامه نیویورک تایمز در سال ۱۹۷۷ این رسانهها را «رسانه پروپاگاندایی بینالمللی که توسط سیا ساخته شدهاند»، توصیف و همچنین تاکید کرد که سرمایهگذاری و بودجه مربوط به رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی توسط سیا تامین میشود.
روسیه: اعتراضات ونزوئلا قطعا توسط واشنگتن تامین مالی میشود
«الکسی ولوتسکوف» یکی از اعضای هیات ناظران روسی بر انتخابات ونزوئلا گفت: اعتراضات کاراکاس پس از انتخابات ریاست جمهوری در این کشور که به پیروزی مادورو ختم شد قطعا توسط آمریکا که منافعی در این کشور آمریکای لاتین دارد و حامی اپوزیسیون است، تامین مالی میشود.
وی افزود: «این اعتراضات قطعا تامین مالی از خارج است و چنین دیدگاههای رادیکالی از افراد جوان که ممکن است به دنبال سود اقتصادی در این زمینه باشند شامل گرفتن مال، شکستن چیزی و سرقت، احتمالا همه اینها چند برابر شده است.»
این قانونگذار روس ادامه داد: «امروز از پنجرههای هتلمان دیدیم که چگونه معترضان با یک پلیس موتورسیکلت سوار برخورد کردند، او را به زمین زدند، موتورسیکلت را گرفتند و سوار آن شدند. همین ثابت میکند که در اینجا یک مولفه ملکی و اقتصادی هم وجود دارد، یعنی مردم در این آشوبها سعی میکنند نوعی استفاده اقتصادی برای خود پیدا کنند. دزدی و راهزنی که با حمایت، شعارها و تامین مالی آمریکا که در اینجا منافع خاص خود را دارد، صورت میگیرد. مخالفان و اپوزیسیون هم از سوی واشنگتن تامین مالی میشوند.»
ولوتسکوف افزود: «تظاهرات افراط گرایی در ونزوئلا پس از انتخابات یک اقدام صحنه سازی شده است و نمیتواند بر روند انتخابات تاثیر بگذارد.»