به گزارش تابناک ورزشی، یکی از مهمترین اتفاقات پارالمپیک ۲۰۲۴ پاریس برای کاروان ایران پس گرفتن مدال طلای صادق بیت سیاح و دیسکالیفه شدن او بود.
این پرتابگیر نیزه کلاس F41 رکورد ۴۷ متر و ۶۴ سانتیمتر را برجای گذاشت و توانست رکورد جهان و پارالمپیک را جابهجا کند. طلای دلچسب بیت سیاح یکی از جذابترین مدالهای دورههای اخیر پارالمپیکی ایران بود که در کمتر از یک ساعت به تلخی تبدیل شد.
او به دلیل دریافت کارت زرد دوم در پایان رقابتهای این ماده دیسکالیفه شد. بیت سیاح یک بار به دلیل شادی نامتعارفی که بعد از شکستن رکورد انجام داده بود کارت گرفت؛ خوشحالی با اشاره دستان به بریدن گلو. او این شادی را نشان دهنده شکستن رکورد عنوان کرد، اما داوران به خاطر آن کارت زرد دادند. کارت زرد دوم هم به خاطر نمایش پرچم مشکی با نوشته "حضرت ام البنین" بود. در واقع علت این کارت این بود که ورزشکاران به غیر از پرچم ملی کشورهای خود حق نمایش هیچ پرچم دیگری را ندارند.
مسئولان ایران دوبار به این تصمیم هیئت ژوری اعتراض کردند، اما طبق قوانین بیت سیاح تخلف کرده و راهی برای بخشیدن او وجود نداشت. یکی از نکاتی که بعد از این اتفاق به چشم آمد این بود که چرا ورزشکاران ما توجیه نیستند و اطلاعات کافی از قوانین ندارند و سهم مسئولان کمیته ملی پارالمپیک در رقم خوردن این اتفاق چیست.
سعید سلگی، معاون قهرمانی کمیته ملی پارالمپیک در پاسخ به این سؤال که چرا قوانین برای ورزشکاران توضیح داده نشده است، به تابناک ورزشی گفت: "تمام قوانین در کلاسهای مختلف به ورزشکاران گفته میشود و نفرات با تجربه نیز به واسطه سالها حضور در رقابتهای مختلف همه چیز را میدانند. حرکت او کاملاً خودجوش و حتی بدون اطلاع مربی صورت گرفت. ما در استادیوم بودیم و در تصاویر دیده شد که بعد از رکوردشکنی هم مربی او تلاش میکند آرامش کند و وقتی احساسی شد و آن حرکت را انجام داد و کارت زرد گرفت همه به او گفتند آرام باش."
سلگی در ادامه گفت: "حتی پرچم ملی هم قرار بود با هماهنگی مربی به او داده شود و بیت سیاح به آن ادای احترام کند. همه از کاری که او انجام داد غافلگیر شدند، چرا که کاملاً خودجوش بود. خیلی عجیب و غیرمنتظره بود."
او درباره توجیه بیت سیاح مبنی بر اینکه این اقدام را ۳ سال پیش در توکیو انجام داده بود، اما ایرادی به او گرفته نشده نیز گفت: "بعد از مسابقه من با خود او صحبت کردم و گفتم تو حرفهای هستی و می دانی کارت زرد داری باید مراعات میکردی که به من گفت "در توکیو این کار را انجام دادم و به من خردهای نگرفتند" در حالی که وضعیت ادای احترام در توکیو با شیوهای که در پاریس انجام داد متفاوت بود. او به من گفت "ارادت ویژهای به حضرت ام البنین دارم." به هرحال کار از کار گذشته بود؛ ۲ بار هم اعتراض کردیم اما فایدهای نداشت."
نکته دیگر این است که بعد از دیسکالیفه شدن همه برای دلجویی از بیت سیاح جملاتی را برزبان آوردند که گویی او مقصر نبوده و مسئولان برگزاری بازیها با این دوومیدانی کار خصومت شخصی داشتند. این همراهی با سهلانگاری ورزشکار میتواند زنگ خطر را برای ورزش ایران به صدا در بیاورد که ورزشکاران با اشتباه و ناآگاهی خود مدالی که با هزینه بیتالمال به دست آمده را از دست بدهند و بعد به راحتی از مسئولیت شانه خالی کنند. سلگی در این باره گفت: "اگر نگاه فنی و حرفهای داشته باشیم این کار خطا بود و نباید تکرار شود. قطعاً ورزشکاران ما خیلی ویژه و با دقت باید به همه مسائل دقت کنند و هر حرکتی را خارج از مقررات و به منزله اخطار و از دست دادن مدال قلمداد کنند. همه باید از این به بعد در میادین بینالمللی دقت کنند. حرکت او ارزشمند است، اما هر حرکت جایگاه خودش را دارد و نباید از بحث حرفهای و رعایت مقررات عبور کرد."