این در حالی است که بسیاری از افراد تمایل به سرمایهگذاری با مالیات کم یا انتخاب گزینه سرمایهگذاری معاف از مالیات دارند. خانه و خودروی لوکس و دیگر داراییهای شبیه به این داراییها میتواند بسیار سودده باشند. اما باید دقت داشت که مالیات مشمول بر آنها هم میزان غیر قابل چشمپوشی به حساب میآید. بنابراین بهتر است به بررسی گزینههای سرمایهگذاری پربازدهای بپردازیم که شامل مالیات نمیشوند.
مالیات در چرخه توسعه کشور و اجرای طرحهایی که با هدف تأمین نیازهای جامعه انجام میشوند تأثیر بسیار زیادی دارد و کمک قابل توجهای میکند. بنابراین حضور مالیات در کسب و کارها میتواند به عنوان نیروی کمککننده و تأثیرگذار در توسعه به حساب بیاید. اما سرمایهگذاری برای بسیاری از افراد – جدا از گزینههایی مانند خرید خانه و خودروی لوکس – میتواند معاف از مالیات انجام شود.
سرمایهگذاری در بورس، یکی از راههایی است که افراد سرمایهگذار میتوانند معاف از مالیات یا با مالیات بسیار کم در آن سرمایهگذاری کنند. سرمایهگذاری در بورس نه تنها میتواند با مالیات بسیار کم یا با کمک بعضی از ابزارهای مالی نوین مانند صندوقهای سرمایهگذاری، معاف از مالیات انجام شود، بلکه به چرخه توسعه صنایع و شرکتهای ناشر هم کمک میکند.
بورس شامل داراییهای مختلفی میشود. بازار سهام، تنها بخشی از بورس به حساب میآید. داراییهای دیگری مانند گواهیهای سپرده کالایی و اوراق بادرآمد ثابت و سپرده بانکی، بخشهای دیگر داراییهای موجود در بورس را تشکیل میدهند.
بنابراین سرمایهگذاران میتوانند با روحیههای سرمایهگذاری متفاوت و اهداف و انتظارات مالی مختلف، سرمایهگذاری در بورس را به عنوان گزینه مناسب و با مالیات کم یا بدون مالیات انتخاب کنند.
با توجه به گستردگی داراییها در بورس میتوان مزایایی برای سرمایهگذاری در این بازار دارایی برشمرد.
·سرمایه گذاری قانونمند و شفاف: تمام بخشهای بورس با نظارت مستقیم سازمان بورس و اوراق بهادار اجازه فعالیت دارند. علاوه بر مجوز، بورس با نظارت مستقیم این سازمان فعالیت میکند. بنابراین امکان تخلف در این بازار دارایی امکانپذیر نیست. شفافیت در سرمایهگذاری از دیگر مزایای سرمایهگذاری در بورس است. چراکه شرکتهای پذیرفته شده در بورس که به عنوان شرکت ناشر شناخته میشوند، موظف به ارائه گزارشهای دورهای در سامانههای آنلاین معتبر و رسمی مانند fipiran و tsetmc هستند. گفتنی است که سرمایهگذاران به این گزارشهای مالی دسترسی دارند.
·سرمایه گذاری با مبلغ کم: سرمایهگذاران میتوانند با هر میزان بودجهای که در اختیار دارند اقدام به سرمایهگذاری در بورس کنند. به عنوان مثال، خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری طلا با 500 هزار تومان امکانپذیر است. این در حالی است که خرید هر گرم طلای فیزیکی 18 عیار نیاز به وجه نقد بیش از 4 میلیون دارد.
·متنوعسازی در سرمایهگذاری: با توجه به گسترده بودن داراییها و حضور صنایع مختلف در بورس، امکان سرمایهگذاری متنوع و متنوعسازی سبد داریی با سرمایهگذاری در بورس امکانپذیر است.
سرمایهگذاری در بورس با تمام مزایا و ویژگیهایی که دارد، ریسکهای احتمالی را هم میتواند برای سرمایهگذاران داشته باشد.
·ریسک بالا در سرمایه گذاری: این نکته را باید در نظر داشت که سرمایهگذاری در بورس از ریسک بسیار بالایی برخوردار است. در واقع، باید گفت که بورس به همان میزان که میتواند پربازده باشد، احتمال ریسک بسیار زیاد هم در آن هست. بنابراین فرد سرمایهگذار در بورس باید از روحیه ریسکپذیر برخوردار باشد. البته این ریسکپذیری، بیشتر باید برای سرمایهگذاری در بازار سهام در بورس در نظر گرفته شود. سرمایهگذاری در اوراق بادرآمد ثابت در صندوقهای درآمد ثابت بورسی برای افراد ریسک گریز مناسب است و ریسک خاصی به همراه ندارد.
·ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک: بورس از ریسکهای سیستماتیک و غیر سیستماتیک تأثیر میپذیرد. ریسکهای سیستماتیک به ریسکهایی گفته میشود که از رویدادهای جهانی مانند جنگ و تورم جهانی و نرخ بهره به وجود میآیند.
·دانش و زمان کافی موردنیاز: سرمایهگذاری مستقیم در بورس یا همان خرید و فروش مستقیم سهام برای افراد سرمایهگذاری مناسب است که از دانش و زمان کافی برای تحلیل و رصد بورس برخوردار هستند. افرادی که از مهارت و زمان کافی برای بررسی و تحلیل سهام در بورس برخوردار نیستند، ممکن است در سرمایهگذاری مستقیم به دلیل تصمیمها و انتخابهای اشتباه متضرر شوند.
صندوقهای سرمایه گذاری دارای انواع مختلفی هستند. هر فرد سرمایهگذار میتواند با توجه به شخصیت سرمایهگذاری و اهداف و انتظارات مالی که در نظر دارد، اقدام به سرمایهگذاری در صندوق سرمایهگذاری موردنظر کند.
صندوقهای سرمایهگذاری با جمع آوری وجوه نقد از طرف سرمایهگذاران، اقدام به تشکیل سبد دارایی خود میکنند. به عنوان مثال صندوق سرمایهگذاری طلا، صندوق درآمد ثابت و انواع صندوقهای سرمایهگذاری سهامی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری هستند که هر کدام، سبد دارایی متشکل از داراییهای مشخصی دارند.
صندوق درآمد ثابت با سبد دارایی متشکل از اوراق بادرآمد ثابت و سپرده بانکی و اوراق اخذا و همچنین مقدار کمی سهام، امکان سرمایهگذاری کم ریسک با سود بیشتر از بانک را برای سرمایهگذاران فراهم کردهاند. صندوق درآمد ثابت از نظر تقسیم سود به دو نوع عادی و تقسیم سودی، دسته بندی میشوند.
صندوقهای درآمد ثابت عادی، سود حاصل از سرمایهگذاری را به واحدهای سرمایهگذار اختصاص میدهند. برای دسترسی به سود در صندوق درآمد ثابت عادی باید واحدهای سرمایهگذاری آن را به فروش رساند. صندوقهای درآمد ثابت نوع دوم تقسیم سودی هستند. این نوع صندوق درآمد ثابت در میانه هر ماه، سود حاصل را به سرمایهگذاران ارائه میکند.
مزایای سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت شامل موارد زیر میشود.
·دریافت سود ثابت
·ارائه سود بیشتر از بانک
·سرمایهگذاری با ریسک کم
·نقدشوندگی بالا
·امکان سرمایهگذاری آسان
صندوق طلا بورسی سبدی متشکل از گواهی سپرده کالایی سکه طلای بورسی و اوراق مشتقه شمش طلا دارد. بنابراین سرمایهگذارانی که تمایل به سرمایهگذاری در طلا دارند میتوانند در این ابزار مالی نوین سرمایهگذاری کنند. مزایای سرمایهگذاری در صندوق طلا شامل موارد زیر میشود.
·سرمایه گذاری با مبلغ کم
·معاف از مالیات
·سرمایهگذاری در طلا بدون هزینههای اضافی
·نبود خطر سرقت و گم شدن
صندوقهای سرمایهگذاری سهامی دارای انواع مختلفی هستند. صندوقهای سهامی با سبد دارایی متنوع از سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس در صنایع مختلف دارند و صندوقهای شاخصی مانند صندوق شاخصی هموزن که سبد داراییشان از سهام تأثیرگذار در شاخص هم وزن تشکیل شده است، از انواع صندوقهای سهامی به شمار میآیند.
سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی برای افراد سرمایهگذار با روحیه ریسکپذیر مناسب است. مزایای سرمایه گذاری در صندوق سهامی :
·تنوع در سبد دارایی
·معافیت مالیاتی
·سرمایه گذاری امن و شفاف
·نقدشوندگی بالا
صندوق مختلط از انواع صندوقهای سرمایهگذاری است که 40 تا 60 درصد از وجه نقد سرمایهگذاران را به سهام و باقی را به اوراق بادرآمد ثابت اختصاص میدهد. این ترکیب دارایی ممکن است 60 به 40 یا 40 به 60 باشد. سبد دارایی صندوق مختلط از انعطاف برخوردار است و با توجه به موقعیت بازارهای دارایی، امکان تغییر در ترکیب دارایی دارد. سرمایهگذاری در این صندوق برای افراد ریسک پذیر یا میانه مناسب است. مزایای سرمایهگذاری در صندوق مختلط :
·انطباق با شخصیتهای سرمایهگذاری مختلف
·متنوع سازی در سبد دارایی
·سبد دارایی منعطف
·بازده بالاتر از صندوقهای درآمد ثابت