به گزارش «تابناک» به نقل از خبرآنلاین، «دولت بشار اسد سقوط کرد». این مهمترین خبری بود که صبح امروز بر خروجی همه رسانه های داخلی و خارجی رفت و همزمان با آن واکنش ها و تحلیل ها نیز آغاز شد اما موضع گیری رسمی هنوز انجام نشده است.
در این میان آنچه مهم به نظر می رسد یکصدایی و همصدایی طیف های مختلف سیاسی با دستگاه دیپلماسی است. علی مطهری نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، عنوان می کند؛ «موضع ایران در قبال تحولات اخیر سوریه عاقلانه بود، زیرا خود را در مقابل بخش عظیمی از مردم سوریه که طرفدار مخالفان اسد بودند قرار نداد و از یک جنگ میان سنی و شیعه و برادرکشی مسلمانان که خواست آمریکا و اسرائیل بود جلوگیری کرد. »
مشروح این گفتگو با علی مطهری درباره تحولات سوریه را بخوانید؛
******
*آقای مطهری! ارزیابی شما از تحولات چند روز اخیر در سوریه و مشخصا سقوط دولت سوریه چیست؟
ابتدا ما باید تحلیل درستی از تحولات سوریه داشته باشیم. اینکه ما همه مخالفان آقای بشار اسد را تروریست بنامیم، درست نیست. هسته اصلی مخالفان اسد، از جنس اخوان المسلمین هستند که یک گروه مسلمان انقلابی و مخالف رژیم صهیونیست به شمار می آیند. البته ممکن است که اینها ضد شیعه هم باشند اما این ضدیت آنان بیشتر ناشی از گفتار و رفتار برخی از شیعیان تندرو است. می توان با اینها گفتگو کرد و این ها را جذب کرد. با این حال ما باید تحلیل درستی از حوادث سوریه داشته باشیم.
*موضع ایران را چگونه ازیابی می کنید؟
موضع ایران در این روزها نشان داد که دخالتی در تحولات اخیر سوریه نداشته است. این موضع، کاملا به درستی اخذ شده است. این موضع کاملا عاقلانه بود. چرا که اگر جمهوری اسلامی خود را وارد درگیری های سوریه می کرد، جنگ بزرگی بین شیعه و سنی در می گرفت و برادرکشی بین مسلمانان اتفاق می افتاد.
این همان خواست آمریکا و اسرائیل است اما حالا ملاک ما این است که خواست اکثریت ملت سوریه را در نظر بگیریم. ایران هم همین کار را کرد و خود را در مقابل بخش عظیمی از مردم سوریه که طرفدار مخالفان اسد بودند قرار نداد. به همین دلیل است که می گویم سیاست ایران در این خصوص، به درستی اتخاذ شد.
*این سیاست دستگاه دیپلماسی ایران است. آیا در داخل کشور و مشخصا از سوی طیف های سیاسی خاص، با این سیاست همراهی خواهد شد؟
در بین سیاسیون داخلی هم به این صورت خواهد بود. اگر همه ما تحلیل واقعی از علت و دلیل اتفاقات سوریه داشته باشیم، خود بخود سبب ایجاد اتحاد و وحدت نظر در بین سیاستمداران خواهد شد.
*اما تندروها از همین امروز شروع کرده اند و عکس نگاه شما را بیان می کنند و ...
حکومت بشار اسد دارای ضعف هایی بوده که نمی توان آن را مخفی کرد. سیاسیون ما هم باید در اظهارات خود به این موضوع توجه داشته باشند و سپس مواضع خود را اعلام کنند. بحث جنگیدن نیست. مقامات سوریه از نظر اطلاعاتی غافلگیر شدند، چرا که احتمال نمی دادند که چنین اتفاقی رخ دهد. ارتش سوریه هم اعتقادی به مبارزه با این مخالفان نداشته است.
دیدیم که پی در پی هم عقب نشینی کرده و اساسا اراده ای برای جنگیدن با آنها نداشت؛ چون مطلع بود که بخش مهمی از مردم سوریه طرفدار همین گروه هستند. در این که ضعف هایی در حکومت بشار اسد وجود داشت حرفی نیست. ولی وقتی خواست اکثریت مردم تغییر یک نظام باشد، باید به آن تن داد. سیاسیون ما هم باید این مورد را مد نظر قرار دهند.
*پس معتقدید طیف های سیاسی در ایران پشت دستگاه دیپلماسی ما قرار خواهند گرفت؟
بله، باید هم اینگونه باشد. گروههای مختلف سیاسی باید پشت سر نظام قرار بگیرند. تصمیم دستگاه دیپلماسی ما هم که تصمیم نظام است. جمهوری اسلامی تصمیم درستی درباره تحولات سوریه گرفت و بی جهت خود را درگیر این موضوع نکرد. ما هم باید یکصدا موضع نظام را تکرار کنیم.
*برخی عنوان می کنند که این اتفاق سبب تضعیف محور مقاومت خواهد شد...
به نظر من آسیبی به محور مقاومت وارد نخواهد شد و حتی ممکن است که این تغییر به ضرر اسرائیل باشد.