در روزهای اخیر، با افزایش بیسابقه قیمت دلار در بازار ارز، نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصمیم گرفتهاند تا وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی را به مجلس فراخوانده و در خصوص این بحران اقتصادی توضیح بخواهند. این در حالی است که یکی از خبرگزاریهای رسمی از مداخله سنگین ارزی بانک مرکزی در بازار خبر داده، سیاستی که به وضوح یادآور ارزپاشیهای بی برنامه و بی اثر گذشته است.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، بررسی روند قیمت دلار در سه ماه اخیر نشاندهنده افزایش ۳۰ درصدی نرخ ارز است. به عبارت دیگر، در فصل پاییز، دلار چیزی در حدود ۱۸ هزار تومان گرانتر شد و این افزایش سرسامآور، ارزش ریال را به طور معناداری کاهش داد. در پی این افت شدید ارزش پول ملی، نگرانیها درباره تبعات تورمی این روند در آینده، روز به روز بیشتر میشود. مجلس شورای اسلامی نیز که از این وضعیت نگران است، خواستار پاسخگویی وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی شده است.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، اعلام کرده که روز سهشنبه هفته جاری جلسهای با حضور این مسئولان اقتصادی برگزار خواهد شد تا در خصوص دلایل این نوسانات شدید ارز، توضیحات لازم ارائه شود.
سیاستهای ارزی دولت اشتباه است
علیرضا سلیمی، عضو هیئت رئیسه مجلس، با انتقاد از سیاستهای اقتصادی دولت گفته است: سیاستهای ارزی دولت اشتباه است و حذف ارز نیمایی تنها به افزایش قیمت کالاهای اساسی و رشد نرخ ارز در بازار آزاد منجر شده است. مجلس به هیچ عنوان با افزایش نرخ ارز موافق نیست و در جلسه این هفته از وزرای اقتصادی دولت خواسته خواهد شد تا در خصوص این سیاستها پاسخ دهند.
محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه نیز این وضعیت را ناشی از ضعف سیاستهای پولی و ارزی بانک مرکزی دانسته و گفته است: سیاستهای کنونی نه تنها به تثبیت نرخ ارز کمک نمیکنند، بلکه خود عامل اصلی نوسانات مداوم قیمتها در بازار ارز هستند. اگر این سیاستها اصلاح نشوند، شاهد ادامه این وضعیت خواهیم بود.
حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، هم به شدت از افزایش نرخ ارز نیمایی انتقاد کرده و گفته است: چطور ممکن است وزیر اقتصاد بگوید که افزایش نرخ ارز نیمایی تأثیری در قیمت کالاها نداشته است؟ این تنها به گسترش بیثباتی اقتصادی منجر خواهد شد. وی تاکید داشت: با طرح سوال در مجلس و عدم اقناع لازم، وزیر اقتصاد کارت زرد گرفته و به موجب تغییرات آیین نامه داخلی مجلس، ارائه هر سه کارت به وزرا منجر به استیضاح می شود.
رسایی نماینده مردم تهران نیز در این زمینه گفت: سیاست گران سازی دلار تا چه زمانی ادامه دارد، در حالی که نتیجه آن مشخص است، چرا کسانی که مدافع این نوع سیاست هستند، پاسخگو نیستند. وزیر اقتصاد باید در مجلس حاضر و پاسخ گو باشد.
اکبر پولادی نماینده مردم لنجان نیز مطرح کرده است که بیبرنامگی وزیر اقتصاد و ناتوانی در کنترل نرخ ارز به وضوح مشخص است. این وضعیت از بیتفاوتی و ضعف مدیریت اقتصادی ناشی میشود و اگر این شرایط ادامه یابد، وزیر باید یا استعفا دهد یا استیضاح شود.
حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهینشهر نیز بیان کرد که مردم از وضعیت ارزی نگران هستند و خواستههایشان این است که دولت به طور جدی به این تلاطمهای ارزی وارد شود و بانک مرکزی به عنوان نهاد مسئول، پاسخگوی وضعیت فعلی باشد. همچنین بسیاری از مردم به ما تاکید داشتند که باید از وزیر اقتصاد در زمینه افزایش قیمت ارز سوال شود. بسیاری از مردم هم در پی تلاطمات ارزی خواستار برکنار وزیر اقتصاد از سوی مجلس شدند. بنابراین باید همتی وزیر اقتصاد به مجلس بیاید و به سوالات پاسخ دهد.
خبرسازی یا ... ؟
به گزارش تابناک، با این حال همچنان به نظر می رسد بانک مرکزی تصمیم دارد با مداخله سنگین ارزی وارد عمل شود. یکی از خبرگزاریها گزارش داده که از امروز دوشنبه، بانک مرکزی به عنوان بازارساز قصد دارد به میزان ۱.۵ میلیارد درهم، ۳۰۰ میلیون دلار اسکناس و ۳۰ میلیون تتر را وارد بازار کند.
این مداخله، اما چیزی جز همان سیاستهای ارزپاشی گذشته نیست، سیاستهایی که در گذشته نیز نتواستهاند مشکل اساسی بازار ارز را حل کنند و تنها به طور موقت آرامش کاذبی ایجاد کردهاند.
آمارها نشان میدهند که در دوره ۱۶ ساله فعالیت دولتهای هشتم، نهم، دهم و یازدهم (۱۳۸۱ تا ۱۳۹۶)، بانک مرکزی بیش از ۵۲۹ میلیارد دلار ارز به بازار عرضه کرده است که نیمی از آن صرف مداخلات ارزی شده است. این در حالی است که بیشتر این مداخلات در دوران دولتهای نهم و دهم انجام شده و هیچیک از آنها نتوانستهاند از نوسانات شدید بازار ارز جلوگیری کنند.